Range Rover neemt voorschot op Pikes Peak, vestigt record

Auteur: , 17 Reacties

De vraag is alleen: wie, WIE, gaat er in hemelsnaam in een loodzware SUV een hillclimb doen? Da's net zoiets als Sharon Dijksma aan de sondevoeding doen, omdat ze anders uitgeput raakt. Of een arend met een bril op. Pol Pot postuum de nobelprijs voor de vrede toekennen. Een vleermuis met een gehoorapparaat. Enfin, u snapt het.

Range Rover Pikes Peak

Aan de andere kant: de tijd van het hokjesdenken is voorbij. Vroeger waren SUV’s noeste terreinbedwingers die op de openbare weg niet vooruit kwamen, en daar bovendien geen comfort haden. Tegenwoordig is het tegenovergestelde bijna altijd waar. En laat Pikes Peak sinds een jaar nou helemaal geasfalteerd zijn.

Land Rover wilde hun nieuwe Range Rover Sport even onder de aandacht brengen, en een hillclimb leek ze een goed idee. Hiervoor werd niet James Bond, maar PP-veteraan Paul Dallenbach, die vorig jaar nog met al zijn 1.400 peekaatjes van de berg stuiterde, geronseld.

Zijn wapen van keuze was natuurlijk de zwaarst gemotoriseerde Range, de 510 pk sterke Supercharged. In 12:35.61 minuten knalde hij het gevaarte door 156 bochten naar de bergtop, wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 95,23 km/u. Voor de gelegenheid was de auto met een rolkooi en veiligheidsgordels uitgerust (niet geheel onverstandig), maar verder geheel standaard.

Land Rover noemt het de snelste productieauto die ooit de hillclimb heeft voltooid. Ammehoela, Jeff Zwart deed dat veel rapper. Waarschijnlijk is het wel de snelst getimede SUV.

Er zijn uiteraard videobeelden, vanuit de lucht en vanaf de grond. Foto’s vind je in de gallery.17 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Mijn opa is best een ouwe lul, maar heeft nu ook een RR gekocht met 510 pk.. Ik zou met dat ding best de berg willen beklimmen hoor, genoeg power maar het gaat best lomp de bocht door
@felix1989: hebben jullie een oliebron?
@ferrari94tr: Nee mn opa heeft een héééle grote Ranch in Texas, heerlijk weer en prachtige ‘country’ natuur
@felix1989: country natuur heb je ook bij m’n ouwe in de Achterhoek.
En wat was het verbruik? 1 op 2? Heerlijk die nieuwere sport, en dan vooral de supercharged.
@e550:
Yep, net als bij EV’s, goed voor 1 run de berg op en dan freewheelend er af en zoeken naar een pomp/laadstation….
Die GT2 RS had was met zijn plastic ramen en speciale banden toch niet helemaal standaard meer, dus ik snap vest dar Range Rover claimt het record in handen te hebben.
Standaard heeft ie dan geen veiligheidsgordels?
T blijft natuurlijk gek om een coureur in racepak en helm in een Range Rover te zien!
Leuk om het record voor snelste zee-container in handen te hebben op Pikes Peak.
Nu word het alleen nog wachten op het snelste bankstel ;)
http://www.youtube.com/watch?v=Q3TRMweiCT8
“Land Rover noemt het de snelste productieauto die ooit de hillclimb heeft voltooid.” Sinds het geasphalteerd is verwacht ik toch wel dat een willekeurige M, RS, of AMG sneller boven raakt, om maar te zwijgen over imprezza’s, lancer evo’s en porsches…
@Hupke: is vermoed ik enige officiële productie wagen tijd. Ik denk dat je niets speciaal nodig hebt om deze range rover te verslaan. Bmw 120d bvb ?
@faithnomore:

Pasop wat je zegt. Deze range rover is geen tractor meer die op een ladderchassis staat. (ik denk dat enkel de G-klasse en wat pick-ups nu nog echt robuust gemaakt worden)

Dit is gewoon een uit de kluiten gewassen personenwagen. Hij is een stuk lichter dan vroeger. Ik heb geen idee hoe z’n awd geregeld is maar ik vermoed dat dat mee is met de concurrentie (X5,X6,ML,cayenne,…) en dus vrij clever is.
En er zit een hele hoop vermogen in.
Ik wil het eigenlijk al lang eens opzoeken, maar ik vermoed dat met het verdwijnen van het ladderchassis de aandrijflijn lager licht en het zwaartepunt een stuk lager licht.
Kortom ik denk dat ze hetzelfde trucje hebben uitgehaald als met de cayenne en dat dit ding je evenveel gevoel en vertrouwen geeft als een personenwagen.

Dan is een stock 120d waarschijnlijk niet even snel.
Nou nog met een mercedes ml63 amg of een x5m proberen en kijken of die het niet sneller doen ;-)
*not bad face opdoet*
2 weken geleden met de GMC Terrain 3.6 v6 rental Pikes Peak opgereden (heb een gopro video, moet die nog even editten…). Aardig doorgereden,Temperatuur liep soms zelfs wat op. Snelheden zijn wel vrij bescheiden want van de 301 opgave pk’s blijven er op dit soort hoogtes weinig over. Kwam op sommige stukken op een geven moment amper boven de 60-70mph uit :P.

Eerste deel kun / durf je aardig te gassen, maar naarmate je de bomengrens voorbij bent ~laatste 3-4 mijl wordt het toch echt serieus lijp. Zelfs met sportieve maar veilige snelheiden is het vrij lijp.

Wel een absolute aanrader als je in de buurt van Denver bent tijds een vakantie ofzo!.
Ik vermoed dat het dan ook de enige productie auto is die het ooit gedaan heeft? Ik vermoed eigenlijk dat een gewone bmw330i of mercedes of Audi equivalent het sneller doet.

Hell, misschien doet zelfs een120d dit sneller.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).