Reminder: Nederlanders krijgen massaal boetes uit Frankrijk

Auteur: , 37 Reacties

Straffeloos hardrijden over de autoroute is er niet meer bij.

Eind vorig jaar sloot Frankrijk met Nederland een verdrag om verkeersboetes van Nederlanders binnen de Franse landsgrenzen – ongeveer 200.000 per jaar – linea recta naar het adres van de overtreder te sturen. Iets dat voorheen zelden voorkwam, maar sinds februari massaal gebeurt, als we ALD Automotive mogen geloven. De leasemaatschappij heeft sinds de tweede maand van dit jaar al honderden boetes uit .fr verwerkt. Vooral 3 à 4 weken na de wintersportperiode was er een piek waarneembaar.

Nu we richting de zomer kruipen ziet ALD Automotive het aantal bekeuringen uit Frankrijk iedere week toenemen. Dus of u even op de flitsers wil letten, mocht u straks uw favoriete biodanzacamping te Zuid-Frankrijk weer bezoeken.

Hogere boetes dan in Nederland

Verkeersovertredingen worden doorgaans strenger bestraft in Frankrijk. Ook de verhogingen bij niet tijdig betalen zijn fors. Na de eerste termijn van 46 dagen na dagtekening wordt een boete van €45 euro verhoogd naar €68. Als er na 76 dagen nog niet is afgetikt dan gaat het bedrag naar 180 euro.

Dat buitenlandse boetes steeds vaker aankomen geldt ook voor andere lidstaten sinds er een nieuwe Europese richtlijn is. Hierdoor wordt het via Eucaris, ooit bedacht door de RDW, makkelijk voor Europese lidstaten om onderling gegevens uit te wisselen.

Volgens de Fransen plegen buitenlanders 21% van alle verkeersovertredingen, terwijl ze goed zijn voor 5% van het verkeer.37 reacties

Ik heb onlangs ook een perfect Nederlandse brief uit Frankrijk op de mat gekregen. Gemeten snelheid 96 km/h, Toegestane snelheid 90 km/h, de aangehouden snelheid 91 km/h. Maar liefst 1 km/h te hard, 45 euro boete. Wat kunnen die Fransen ineens goed Nederlands.
@knallert: Voor mij 4kmh te hard en ook 45 euro? Logica is ver te zoeken bij die fransen, dan kon ik net zo goed met 220 over dat traject gaan
@knallert:
Dan reed je ws 100 op de teller, vind je het gek dat je dan een boete krijgt? En tot +20 (dus na correctie etc, dus ca. 120 op de teller als je 90 “mag”) is het nog steeds 45E, is in NL echt wel duurder. Daarnaast worden vaste controles in FR voor het grootste gedeelte aangegeven (sinds Sarkozy niet allemaal) dus als je dan geflitst wordt is het je wel grotendeels je eigen schuld…
En bezwaar aantekenen kost geld. Een vriend van me had een boete uit Frankrijk. Je krijgt een soort korting op het boetebedrag, als je bezwaar aantekent vervalt dat en mag je de volle mep betalen (tenzij je bezwaar wordt goedgekeurd natuurlijk)
lennnb via iPhone app
Van de week boete gehad ring Antwerpen.. Wat zijn de consequenties als je deze niet betaald?
@lennnb: ik neem aan dat ze in NL niks ondernemen. Maar de boete staat daar wel geregistreerd dus ik denk als ze je een keer staande houden dat het is “Je mag nu betalen of je gaat gezellig mee”.
@lennnb: If you can’t do the time, don’t do the crime…
lennnb via iPhone app
@bugboy: blijf films kijken he
@lennnb: Het kan zijn dat de Belgische overheid de Nederlandse vraagt hem te innen. Het is bij een vriendin van mij voorgekomen dat zij de politie aan de deur had en of ze op het politiebureau de boete even wilde komen voldoen. Was een boete van 120 euro uit België.

Ze kunnen de boete ook doorsturen naar de Nederlandse overheid die hem dan onder de naam van het CJIB alsnog bij jou op de mat komt gooien.
lennnb via iPhone app
@lemster: oke helder! Heb het ijkrapport opgevraagd, als ze dat netjes opsturen (wat veelal niet gebeurd) zal ik het overmaken!
Zelf geflitst bij chambery in feb. maar gelukkig nog niks thuis gehad……
Nou nog boetes voor Nederlandse opoes die 100 rijden op het linkervak met hun Picanto.
21% van de verkeersboetes zijn voor 5% van het verkeer dat uit het buitenland komt. Ik schrijf het toe aan onduidelijke wegsituaties / bewegwijzering etc..
@Tiemen: Heeft het er niet mee te maken dat je op een lange rit gewoon liever wat meer doorrijd omdat het dan ook echt zin heeft om te hard te rijden? Ook kreeg je vroeger helemaal geen bekeuringen uit het buitenland…
@leandro: Misschien moet je eens een paar weekjes naar de VS en Canada gaan. Daar hebben de menswen juist op lange stukken veel minder haast.
De meesten stoppen na een uurtje of twee om wat te eten en drinken om vervolgens relaxed de rit te vervolgen met een lekkere rustige 100km/h
@Tiemen: Zal meer het feit zijn dat de Peage’s een stuk leger en overzichtelijker zijn dan de gemiddelde nederlandse snelweg…. bewegwijzering is in Frankrijk prima in orde,
@406_v6: Ik ga er gemakshalve niet vanuit dat alle boetes op de peage wegen gemaakt worden :-)
Ik ben benieuwd of de A2 nu nog als autobahn zal worden gebruikt.
Het incentive om over Duitsland te rijden als je richting zuiden moet word nog maar eens groter.
@Hupke: ook goedkoper als je de tol meerekent.
Misschien heeft het te maken met het feit dat de fransosen via media gewaarschuwd worden en de plekken waarop geflitst wordt nogal ‘valkuilen’ zijn…

Lekker 130 kachelen, dan ineens 90km/h en 500m verder weer 130…. Geen Nederlander die afremt, maar in Frankrijk hebben ze geen richtlijnen om minimale afstanden na verkeersborden. Wel richtlijnen om zoveel mogelijk buitenlanders te flitsen.
Ik vind de boetes in Frankrijk best nog meevallen als je naar deze link kijkt:

http://www.flitspaleninfrankrijk.nl/boetes.htm

Zolang je het op de snelwegen niet bonter maakt dan 50 te rap en direct betaalt kost het €90. Iemand die dezelfde overtreding in België of Nederland begaat is veel meer geld kwijt. Die strafpunten heb je zelf in de hand natuurlijk. Een keer geflitst hou je jezelf normaalgezien wel in.

Maar boetes die achteraf worden opgestuurd kan je zo onder mensen verdelen, ’t is maar wanneer ze je meermaals op korte tijd aan de kant zetten met een overtreding van 30-50km te snel (snelwegen) dat je echt in gevaar komt.

Ga je er meer dan 50 over op de snelwegen
afgelopen zomer geflitst, stelletje lamballen hadden een flitser onderaan een berg gezet. Tsja dan rij je te hard. Maar gelukkig nooit iets van gezien.
het is eigenlijk een wonder dat men in 2014 nog een europees systeem heeft wat voor alle lidstaten naar alle lidstaten ook echt werkt.
Wel kan je zeggen dat op hele stukken Peage het van de zotte is dat je maar 130 mag: zo recht, zo breed, zo niks in de buurt.
Net gister terug uit zuid frankrijk, heen en terugweg rustig gedaan, niet harder dan 145.
maar wel 1 keer gefotografeeerd, ben benieuwd, volgens mij reed ik 140 op dat moment waar het 130 was. Mobiele controle achter viaduct, wat is de correctiefactor?
Frankrijk… Gewoon je GPS instellen op “Péages vermijden”, en ‘ie stuurt je langs de B-wegen zonder tol, minder verkeer dus bijna even snel, en vooral minder flitsers. Win-win-win. (Enkel rond Metz opletten natuurlijk.

Ik rij al 4 jaar op deze manier (’s nachts) richting wintersport, kom telkens even snel aan als ik theoretisch via de tolwegen zou doen, en heb nog nooit een Franse boete gehad. En de péage die we uitsparen kunnen we eentje van drinken! :)
@rubentheys: geloof ik niet. Met 135 op de cruise control zonder oponthoud: dan is de peage altijd sneller.
@parker: @406_v6: Als mijn gps zegt dat peage 11 uur duurt, en ik doe er exact even lang over zonder peage, dan baseer ik mijn verhaal daar op. Wat jij gelooft kan me eerlijk gezegd worst wezen, zolang ik maar snel op wintersport kan zonder tol. Hint: Niets zegt dat je niet harder dan 135 kan rijden op die kilometers lange (lege) B-wegen. Er zijn stukken tolvrije autosnelweg waar je gemakkelijk 2 uur aan een stuk zo rap kan rijden als je maar wil zonder flitspalen tegen te komen. Mobiele flitsers zijn natuurlijk steeds een kwestie van geluk.
@rubentheys: Wij rijden altijd op een vrijdag heen en zondag terug. Meestal doen we er rond de 10 uur over. Gewoon doorrijden over de peage en het automatisch af laten schrijven dus ook niet in de file voor die poortjes ;)
@rubentheys: Broodje aap; jij bent met alle dorpen/stadjes waar je doorheen moet absoluut niet sneller als continue 130-135 op de peage. De “Bison Fute’ is alleen interessant als je de tol wilt mijden of gewoon lekker van de snelweg wil cruisen.
@406_v6: Probeer nog eens te lezen. Ik zeg nergens dat ik sneller ben. Ik schreef dat ik even snel ben als de theoretische rittijd via peages.
Handig… maar dan moet je ook maar opletten.

De ‘goede oude tijden’ zijn dus definitief voorbij. Twee jaar geleden reden we nog vanuit Île-de-Ré naar Parijs op een ochtend. Een uur later vertrokken dan gepland en alsnog aangekomen op de geplande tijd. We waren 2 keer geflitst meen ik.
Het mooiste was dat we met 3 Nederlanders ‘besloten’ door te rijden. Ik kwam eerst een V50 tegen die het ook een goed idee vond en vervolgens kwamen we een Audi A5 tegen. Om de beurt voorop en vliegen over die Péage! Waarom daar ook een snelheidslimiet is… Op een gegeven moment reed de Audi voorop en reden we 220 tot ik uit het niks 3 prachtige Gendarmeries op de fiets zag aankomen met zwaailicht en al. Ik dacht toen toch wel dat het feest voorbij was, en ik ging al flink van m’n gas af. Omdat ik niet voorop reed pakten ze de Audi echter en kon ik gewoon doorrijden terwijl ik me steeds verder liet terugzakken. Daarna maar even kalm aan gedaan, niet harder dan de stroom gereden zeg maar.
Mooie belevenissen en jammer dat je nu niet meer ongestoord kunt opschieten. Misschien dat wat tape uitkomst biedt? Of Duitsland pakken zoals iemand al oppert hier, die A5 is immers fantastisch om overheen te gaan. Moet het wel net een beetje op de route liggen natuurlijk.
Jammer de Franse autoroutes zijn de beste snelwegen van Europa, vroeger kon je daar echt snel rijden, tegenwoordig kun je dat meestal vergeten, teveel voortsukkelende Fransen op de linkerrijbaan en teveel controles met grote pakkans bij de volgende peage.
kom net terug van vakantie Frankrijk, 3 boetes op de deurmat, (van de heenreis), A 31 – 105 km/h ipv 90 km/h, € 45.-, ….A 6 – 132 km/h ipv 130 km/h , € 45,-, …..rijksweg dorpje Fontvieille 52 km/h ipv 50 km/ h , € 90,- ( ! ). ik houd mijn hart vast voor wat nog allemaal binnen komt van de terugreis, fijne Europese samenwerking ! bedankt politiek correcten ! en ook helemaal bedankt Leeuwaarden ! ik zoek nog uitweg om onderuit te komen, advies is zeer welkom !
Bij mij staat de teller inmiddels op 5 boetes: 3 x heenweg, 2 x terug. Eigen schuld natuurlijk. Echter, ben benieuwd of iemand het inmiddels al heeft aangedurfd om niet te betalen, de verhoging af te wachten, alsog niet betale, etc. Mijn leasemaatschappij gaat in ieder geval niet innen. Dus komt de NL politie vroeg of laat op verzoek van de Franse politie aan de deur?
Zo dat was ook de laatste keer dat ik in Frankrijk ben geweest: onvriendelijk en 2 bekeuringen (76 ipv 70 binnen 5 minuten) . Hoe jaag je de toeristen weg?
Trouwens: zijn die bekeuring vertaald door Google Translate; wat een krom en niet foutloos Nederlands wordt daarin gebruikt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).