Ricciardo toch weggegaan vanwege Verstappen?

Auteur: , 51 Reacties

De Australiër doet (eindelijk) een boekje open.

Daniel Ricciardo

Het was een bijzonder Formule 1 seizoen voor Daniel Ricciardo. De goedlachse Red Bull coureur begon 2018 heel voortvarend. Hij sprokkelde lekker wat puntjes binnen en wist twee races te winnen (China en Monaco). Sommige rekende de ‘honingdas’ zelfs als outsider voor de WK-titel. Zeker omdat Verstappen een zeer ongelukkige start van het seizoen kende, leek Ricciardo beter en sterker dan ooit. Dat hield aan tot Monaco. Daarna was hij best of the rest én viel hij in totaal zes keer uit. Dat terwijl Verstappen zijn vorm weer gevonden had en veel podiumplaatsen scoorde.

Ricciardo verraste vriend en vijand door te verkassen naar het team van Renault, waar hij teamgenoot wordt van Nico Hülkenberg. Dat leverde leuke beelden op als de Renault motor in de Red Bull het (weer) eens liet afweten. Ricciardo bleef het hele seizoen strooien met politiek correcte uitspraken. Heel begrijpelijk, natuurlijk. Maar een Australiër wil zeggen wat er op zijn hart ligt, niet “het is heel spijtig, hopelijk kunnen volgende race een beter resultaat boeken”.

Daniel Ricciardo - Nico Hülkenberg

Gelukkig is Ricciardo nu weg bij Red Bull en kunnen we wat pittigere uitspraken verwachten dan alleen “Max is heel erg snel maar het is mijn teamgenoot en die moet ik verslaan”. In een interview met de BBC doet Ricciardo eindelijk een boekje open. Zo geeft hij dat de move van Hamilton naar Mercedes een inspiratie was voor de verhuizing naar Renault:

Wat Lewis deed met Mercedes was een reden om voor Renault te kiezen. Dat zorgde wel voor inspiratie, ja. Als dat scenario zich nu bij mij gaat afspelen, hoor je mij niet klagen.

Maar dan nu de prangende vraag: is Ricciardo weggegaan vanwege Max Verstappen. De Nederlandse coureur is het oogappeltje van Helmut Markko en is nog erg jong: die gaat voorlopig nergens naartoe, terwijl bij Ricciardo de jaartjes wel een beetje beginnen te tellen. Als hij wil investeren in een team om wereldkampioen te worden, moest hij wel een keuze maken. Zelf geeft Ricciardo dat (natuurlijk) niet aan, maar wel dat Verstappen een rol heeft gespeeld. Zij het op een andere wijze.

Ik was niet onder de indruk van het team na de botsing met Max in Bakoe. Ik wil er geen wrok aan over houden, maar het was wel een van de redenen om te vertrekken. We werden beiden aangesproken en dan verwoord ik het nog netjes. Naar mijn mening zat ik niet fout bij het incident, ook al raakte ik Max. Daarvoor was het al close en raakten we elkaar een paar keer.

Dat het ongeluk tussen hen plaats vondt, lijkt niet het grootste probleem te zijn. Het is met name hoe het team van Red Bull er achteraf mee om is gegaan.

Dat het lastig is om met de media om te gaan, dat begrijp ik. Het kan voor enorme hoofdbrekens zorgen. Ik snap ook wel dat het geen zin heeft om op elkaar af te geven. Maar ik heb niet het gevoel dat wij beide gelijke schuld hadden. Misschien ben ik een koppige coureur, maar naar mijn mening lag de schuld niet in het midden.51 reacties

Dat Ricciardo er zo over denkt is al heel lang bekend. Het zal zeker hebben meegewogen in zijn beslissing om voor Renault te kiezen. Ik ben wel benieuwd of hij zijn niveau weet te behouden bij Renault. Hij is een zeer constante rijder die weinig fouten maakt.
@pomoek: denk dat de keiharde Euries nog iets zwaarder hebben meegewogen
@lekkerlinksrijden:
Denk niet dat die gozer om stuivers verlegen zit. Hij wil gewoon winnen. En aan de leiding zitten van een fabrieksteam lijkt hem de beste manier.
@carmasterr: verlegen, nee waarschijnlijk niet. Maar nog een berg erbij? Jazeker wel
@lekkerlinksrijden: ik geloof niet dat hij, of andere topcoureurs, zo in elkaar zitten. Sommigen achter in het veld misschien, maar de top niet. Liever winnen voor minder dan altijd 2e man en miljardair.
@speedygonzalez: nou ja, het helpt denk ik wel dat wanneer je in een positie zit waarin je kan winnen in de F1 het met de monnie ‘vanzelf’ ook wel goedkomt. Voor de een mss nog meer dan de ander, dat wel.
@jaapiyo: hij heeft na de zomerstop van 2018 bijna geen wedstrijd uitgereden met de Renaultmotor. Denk jij nou echt dat Ricciardo mee gaat doen voor de WK? Hij weet zelf dat dat echt niet gaat lukken, wat m wel gaat lukken is harken. Euries harken en veel
@lekkerlinksrijden: was voor Speedyconzales, niet voor jou Jaapio
@lekkerlinksrijden: hij kon net zoveel verdienen bij RedBull. Dus dat dat de redenen was om weg te gaan klopt niet echt.
@laptom: bij Renault gaat hij ongeveer 22 miljoen per jaar verdienen. Red Bull kwam, volgens de geruchten, niet verder dan 15 per jaar. 2 jaar getekend bij Renault. You do the math
@speedygonzalez: denk jij dat Alonso de illusie had dat Mclaren kampioen kon worden of deed hij ’t voor de euries?
@lekkerlinksrijden: Als Max aanmerkelijk meer zou gaan verdienen, dan zou dat misschien meespelen in z’n besluit om te vertrekken. Maar ik geloof nooit dat het dan de enige reden zou zijn. Een vertrek alleen omdat hij een hoger salaris zou krijgen lijkt me ook erg onwaarschijnlijk. Hij heeft relatief gezien centen zat. Het zou eerder een gevoelskwestie zijn ipv een money issue.
Een hele openbaring
Goedzo Ric… Hopelijk voor jou pakt je keuze inderdaad uit zoals bij Hamilton. En die van Max dat zoals die van Alonso…
@gebruikersnaam3: heeft Max je zusje gedaan?

-Edit: even de woordkeuze aangepast ;-)-
@cloverleaf: Waarom kan ik maar één keer het plusje indrukken?
@vonklausenburg: Je kan er zo vaak op drukken als je wilt.
@vonklausenburg: mn eigen reactie kan ik wel oneindig plussen. (Even later loopt hij wel terug helaas..)
@kareljansen: edit , dat werkt niet meer zie ik..
@cloverleaf: zou kunnen. Ze kwam wel met een blauw oo thuis laatst. Schijnt normaal te zijn in die tokkiefamilie…
@gebruikersnaam3: Pfffff, de afgunst.
@suzikubelona: afgunst op max Verstappen? Hahahaha
@gebruikersnaam3: Hahahaha. Ja.
@suzikubelona: hooguit omdat hij mijn zusje gedaan heeft…
@gebruikersnaam3: En dan noem je Max een tokkie?
@suzikubelona: Ik denk dat we even geduld moeten hebben. Gelukkig komt t maar eens per maand voor als t goed is.
We zitten niet te wachten op gewonden en doden, maar heel eerlijk, als ik op de computer race, dan houdt de AI zich ook niet aan regels met betrekking to inhalen cq te voorkomen dat ze ingehaald worden. Dus idealiter moet iedereen tussen de strepen blijven, en verder zie je maar hoe je er langs komt. Dom gelul als niet van je lijn af in de remzone etc. In die hoedanigheid, Ric reed achterop, en het was niet zo dat Max een brake test deed of zo. Ik denk Ric en Max zijn redelijk bevriend, maar zodra Max zijn helm opzet is hij met niemand bevriend. En Ric heeft daar meer moeite mee. Ze zijn even snel, maar Max is er meer op gebrand om te winnen. Ja, daardoor gooit hij het soms weg, ik vind dat echter wel passen bij een winnaars mentaliteit. Dus goede move van Ric, Hulk is snel maar meer all round, en ik denk dat Ric meestal sneller zal zijn. Max krijg het de tweede helft lastig met zijn teamgenoot Gasly, want die leert snel en wil ook koste was kost winnen. Worden nog wel een paar forse aanrijdingen tussen die twee, ik ben zeker ze gaan niet voor elkaar opzij. Zeker niet na de zomer.
@realhustler: doe mij even de lottogetallen van volgende week, wil je?
My Way or the highway ❗

alternatieve vertaling

Verstappen of Opstappen❗
@wahltiroler: ah hier is de successupporter….
@chrisvis: ach ja zo jij wil
@wahltiroler: ikke zo niet bedoeld…
@chrisvis:
no offence made
no offence taken😉
Alles Okay 👍
@wahltiroler: uiteraard 😉
@chrisvis: hoezo dat dan?
Zo te zien heeft Ric het prima naar zijn zin met de Hulk.
Kan je dus nog niets mee.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Staat hem goed dat Renault pakje.
Ric moet niet zeiken dat het niet ook zijn fout is. Maar RB mag wel aangerekend worden dat het zover is gekomen en dat ze vervolgens niet hun rijders ‘snappen’ dat ze op een manier reageren dat dus negatief opgevat kan worden.
Ik leg uit: MB, Fer en ook RB moeten toch echt analysten hebben zitten die door moeten hebben gehad dat door het harder verdedigen van Ver er nieuwe situaties zullen ontstaan: “je mag er niet langs” en dus deze “je zit door het bewegen precies achter de coureur op het moment je begint te remmen”.
Als team kan je verwachten dat je coureur flink aan het stomen kan zijn als hij er zo vaak niet langs kan; dus op dat moment zullen de ego’s inspringen. Dit moet je voor zijn.
Bij MB en Fer lijken ze goed hebben gekeken en duidelijk gezegd: als je er niet vol langs kan, doe t dan niet; het is het niet waard. Bij RB hebben ze te weinig gezegd; want de ego’tjes waren aan het racen en niet de dik betaalde coureurs.
Dus: RB fout omdat het slecht hebben gehandeld.
Ver fout omdat hij toch echt te weinig ruimte links liet en te laat de deur dicht gooide (want; net dichtgooien paar meter voor afremmen van 340 tot 100km, is te laat).
Ric fout dat hij deze poging weer deed (ipv van de dubble swirf) en m door zn ego liet staan en vervolgens gaat janken dat Ves dat niet zou moeten doen.
En nee, ik doe het niet beter in die situatie: maar ik verdien geen 5 – 15 mio per jaar en ik heb geen team van 10-50 analysten die precies vertellen wat ik waar en wanneer beter kan doen.
@gregorius: Feit is dat van een groot deel van de incidenten Verstappen deel uit maakt laatste jaren… Meer dan iedere andere coureur!
@gebruikersnaam3: feit is ook dat je dat denkt, realiteit is dat het niet zo is maar dat valt je toch niet aan je verstand te brengen.
@gebruikersnaam3:
Dat vind ik op zich wel een mooie opmerking.
Allereerst zou ik het willen nuanceren: een groot gedeelte van de in beeld gebrachte incidenten komt door Verstappen. Er zijn genoeg niet of slecht in beeld gebrachte incidenten in het achterveld. Maar als Stroll weer eens te lomp een bocht mist en een achter gebleven McLaren raakt: ach.
En dan de incidenten waar Verstappen bij betrokken is: het begint bijna weer op racen te lijken! F1 van nu zo verneukt dat je alleen kan inhalen als je auto ong 2 sec per ronde sneller is (zegt men). Dat is dus alleen in ongebruikelijke situaties en rondom pitstops (nieuwe vs oude banden). Een F1 race lijkt tegenwoordig bijna een 10km race schaatsen! Iedereen rijdt netjes zn rondjes terwijl ze de hun banden(conditie) managen en iedereen begint te zeiken als er ook maar iets mis is.
F1 moet racen terug brengen. Inhaalacties die kunnen of niet kunnen. Dicht bij elkaar racen. Uitdagen en pesten. Een goede woordenwisseling. Teammanagers die elkaar boos opzoeken. Ik weet nog dat ik naar Adelaide ’95 keek waar Schumi Hill vol wegramde. Heerlijk die emotie.
Of Jerez ’97, waar Villeneuve overigens toen nog wel redelijk lang binnen 0.5 kon volgen en m er vervolgens lang ramt (eigenlijk niet ver genoeg) en vervolgens ramt Schumi Villeneuve eraf. Geweldig race en emotie.
… En op het moment het niet goed is, dan neemt krijgen ze straf erna. Zelfde met Verstappen: zoveel ‘problemen’ veroorzaken, ‘straf’ krijgen, maar nog nooit gedisqualificeert.

Dus ja: RB heeft schuld dat ze niet hadden gezorgd dat beide rijders het teambelang voorop stelden. Ric heet schuld aan het niet afkappen op het moment het nog kon en Verstappen voor het opsluiten. Maar goed, ze raceden in ieder geval!
@gregorius: ik vind je poging om hem te overtuigen een nobel streven. Helaas zal het nooit zo bij Gebruikersnaam3 binnen komen.
@gregorius: Klopt! Alle scenario’s worden besproken met de coureurs. Maar bij het Hamilton-Rosberg incident verwoorde Horner het heel mooi. Coureurs werken voor het team en gedragen zich als de perfecte werknemer tot een bepaalde hoogte. Aan het einde van de dag racen ze voor zichzelf en niemand anders.

Daarom is er zelden een discussie wie er wel of niet fout is. Bij een crash tussen teamgenoten betekend dat beide coureurs zich niet aan het draaiboek hebben gehouden en FIA regels doen er dan niet zoveel toe. Je hebt gefaald en het team in de steek gelaten.
Hier wordt weer eens een oude Bakoe uit de sloot gehaald.
Ik ben zo te lezen 1 van de weinige Hulk-fans hier, maar waarom gaat iedereen er zo makkelijk vanuit dat Ricciardo wel even sneller is? Ook wanneer de RB14 het wel uithield, was hij in de 2e seizoenshelft wel echt de mindere van Verstappen. Tel daarbij op dat Hulkenberg zich heel erg thuis voelt bij Renault en zijn teammaatjes de laatste jaren allemaal achter zich heeft gelaten. Ik denk serieus dat hij nog een zware dobber aan Hulk gaat krijgen.
@gandini: nee hoor, ik vermoed dat er heel veel sympathie is voor deze aardige Duitser die altijd Jack Plooij vriendelijk te woord staat in zijn allerbeste Nederlands.
Wie van de twee sneller zal zijn durf ik niet te zeggen. Ze zijn beiden snel en erg constant voor mijn gevoel.
Ben ik de enige hier die Hulkenberg op de foto in het artikel op rapper Sjors vind lijken?
Ricciardo z’n ego kon het niet aan om te accepteren dat hij tweede man was in de ogen van RB met als doel Max scherp te houden op wegen naar zijn eerste wereldtitel.
Fair enough, dan moet je vertrekken.
En als dan een grote zak geld voorbij komt, dan ben je wel een hele grote sukkel om nee te zeggen, ookal is het een team die niet meedoet om het podium.
Hij gaat nog een pittige kluif aan Hulkenberg krijgen, denk ik, maar in principe moet hij hem wel kunnen hebben.
VonDT ????

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).