‘Rijscholen rekenen boetes en schades door aan leerlingen’

Auteur: , 38 Reacties

Er zijn rijscholen in Nederland die sjoemelen en onterecht kosten doorrekenen naar de leerling.

Snelheidsboete vermijden? Plant een boom!

Het behalen van je rijexamen is een dure grap. Je kunt het natuurlijk zo duur maken zoals je zelf wil, maar over het algemeen ben je niet klaar voor minder dan 1.000 euro. Alsof examens en de rijlessen zelf al niet duur genoeg zijn, hebben sommige rijscholen er ook een handje vol aan om onterecht leerlingen op te zadelen met kosten waar ze in zekere zin niet verantwoordelijk voor zijn. Dat bericht BNR Nieuwsradio op basis van een eigen onderzoek.

Rijscholen hebben bijvoorbeeld hun algemene voorwaarden of verzekeringen niet op orde. Dit heeft tot gevolg dat leerlingen soms moeten betalen voor een schade of een boete. Normaal gesproken heeft een rijschool zichzelf ingedekt op dit gebied. De leerling mag dan achter het stuur zitten, de instructeur naast deze persoon heeft de eindverantwoordelijkheid. Het is niet de bedoeling dat leerlingen gaan dokken voor het maken van snelheidsovertredingen of een schade.

Het loont dan ook om goed onderzoek te doen bij het kiezen van een rijschool. Met name kleinere rijscholen hebben de voorwaarden nog wel eens niet op orde, of kopieëren de voorwaarden van anderen. Mede door de grote concurrentie stellen rijscholen de voorwaarden zo op dat ze zelf zo min mogelijk kosten hebben.38 reacties

Dikke diplomatenbak!
@shenkie: Huh, 2014? Tijdmachines bestaan?!
@sanderp: ja want jij blijkt ook nog in 2018 te leven!😂
als je gewoon je kinderen af en toe laat rijden en ze er bekent mee maakt kost het je ook geen €1000
@gove: Elke Nederlander 1 gratis rijbewijs is niet slecht! Echt bijna onmogelijk om onder dat bedrag te blijven. Zelfs alleen lessen is duurder, dus laat staan al je examens etc.. Sws wel een hufterige branche. Ik wil mijn examinator nog steeds een paar tikken geven omdat ze mij liet zakken de eerste keer. Was achteraf misschien wel terecht, maar toen kreeg je nog geen boete voor niet hands-free bellen.
@fmgarcia: rijbewijs is geen recht. Dus zou niet weten waarom je daarvoor gesubsidieerd zou moeten worden.
@joel_d: waarom moet het OV gesponsord worden van auto inkomsten? Waarom moet ik betalen voor jouw voetbalknie? Waarom moet ik betalen omdat jij je vriendin zwanger hebt gemaakt en nu OF gratis abortus pleegt of kinderbijslag gaat ontvangen, waarom moet ik betalen voor wegen in Zeeland waar ik 1 keer per jaar kom?

Heel vreemd concept socialisme.
@schuimbekje3: En dan vragen mensen z8ch nog af waarom ‘rechts’ door links als dom wordt neergezet..
@kle500: Het percentage hoger opgeleiden is groter onder rechtse stemmers dan onder de linkse.
@theblazerunner: wellicht waar, maar neemt niet weg dat bovenstaande toch echt een domme opmerking was.
@theblazerunner: Hoger opgeleid zegt niets over slimheid, of intellegentie, het zegt iets over dingen beter kunnen onthouden. Maar dat moet ‘rechts’ ook, omdat het nu eenmaal meerdere verhaallijnen vertelt en het dan precies moet onthouden, aan wie men wat verteld heeft, anders beschadig je je imago.
@schuimbekje3: de wegen belasting is hier hoger dan in de randstad..hoezo betalen voor onze wegen?
@schuimbekje3: Nee, jij wil graag lekker alles zelf doen, ook prima, maar niet mekkeren, als het allemaal niet lukt, omdat iedereen er anders overdenkt.
Jij, in je ééntje, hebt niet de macht alles voor elkaar te krijgen, met veel meer mensen en op een sociale manier dus wel, dus is socialisme niet zo gek.
Of dacht jij dat je de wereld in je ééntje kon vormgeven en alles in de hand kon houden?
Het blijft grappig als men zo denkt, alleen al de gedachte aan de worsteling is al hilarisch, zeker als je bedenkt dat er meerdere zijn, die tegen elkaar worstelen.
Ik wil daarmee niet zeggen, dat je in een sociaal systeem geen worstelingen hebt, maar het doel is gezamelijk, de hobbels blijven en waar de één geen oplossing weet, ziet, of geeft de ander een zetje in de goede richting en beetje bij beetje heeft iedereen er wat aan.
Als hoogopgeleide laat je je niet koeieneren, dus als iemand van ‘rechts’ zijn wil door wil drijven, dan ga je dwarsliggen en zeg je eenvoudig, nee. Komt het sociaal collectief met een idee, is er door meerdere mensen gedacht en overlegd en kun je je eerder vinden in het benodigde werk, wat er van je gevraagd wordt. Duidelijk verschil van benodigdheden definiëren.
@gove: of je laat je kinderen er gewoon voor sparen, mooi doel voor hun bijbaan en ze leren er nog wat van.
@daandebree: als iemand die zelf lest en een bijbaan heeft: doe maar niet. Dit kost je kind letterlijk 2 tot 3 jaar aan werken en 1x per maand uitgaan, terwijl het voor de jan modaal makkelijk maandelijks af te tikken is. Kinderen moeten inderdaad leren wat geld is en hoeveel waarde het nou heeft, maar niet door ze jaren te laten werken voor iets wat gewoon veels te duur is voor wat het is.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@rutgerg: Thuis op tijd vertrekken dus. ;-)
Was net bezig met inschrijven bij een rijschool, maar waar is het mogelijk voor iets meer dan 1000€?! Mijn huidige schatting ligt op meer dan 1800€, bij een doodnormale rijschool.
@sanderp: als je binnen 12 lessen je rijbewijs hebt is 1000€ mogelijk. Voor 20 lessen zit je toch al op 1800€.
@peug206: 17 lessen, ik had mijn rijbewijs toentertijd voor €750. €30 per les.
Mijn tip is: ga naar een buitenlander. Die hebben vaak een veel lager uur tarief en je kan zelf bepalen wanneer je voor het examen gaat. Ik weet nog dat ik veel (een stuk of 10) Hollanders had gebeld, en ze zeiden allemaal minimaal 25/30 lessen. Daarnaast zeiden ze allemaal dat ik minimaal 6 weken (absoluut niet eerder) bezig zou zijn ivm drukte bij het CBR. Totdat ik een Marokkaan had gebeld, en tegen hem had gezegd of het mogelijk was om binnen twee weken mijn rijbewijs te halen. Hij was de enige die zij dat het wel mogelijk was. Uiteindelijk had ik binnen 14 dagen mijn rijbewijs.
@e550: iedereen die zonder kennismaking een hard bedrag/aantal lessen noemt is een oplichter. Bovendien zijn de meeste rotte appels in dat vak toch echt lichtgetint.

Daarbij is een rijschool geen vetpot. Ook met de tarieven die de “Hollanders” vragen heb je er nauwelijks een goede boterham aan. Als ze aanzienlijk goedkoper zijn dan klopt er gewoon iets niet.
@lekbak: Mwoah, daar zijn de meningen wellicht over verdeeld. Het scheelt uiteraard hoeveel uren ze erin steken, en wat voor een dure lesauto er dient te worden aangeschaft. Hier in de buurt zit er ook eentje met een nieuwbouwhuis, een recente VW Passat, en privé een nieuwe Octavia op de oprit. En dat allemaal achter de Tjonger.
@marinepower: dan heeft die andere inkomsten erbij. Want zelfs als je 50 uur per week rijdt (komt nog zeker 20 minuten per rijuur administratie bij) is het niet zo’n vetpot dat je een nieuwe auto en duur huis ervan kunt betalen.

Een leidster bij ons op de kinderopvang rijdt een drie jaar oude range rover en woont in een enorme woonboerderij. Dat personeel daar verdient ook goud geld, toch? Of zou het komen doordat haar man een groot succesvol bedrijf runt?
@sanderp: €1800 is wel prima. Ik was €2000 kwijt. Rijschool had 100% slaging bij de eerste poging en achteraf weet ik wel waarom. Zoveel lessen in den treure totdat je haast niet meer kunt zakken. Achteraf ook wel prima, voor m’n gevoel wel goed opgeleid. Als ik meemaak hoe m’n broertje uit z’n rij examen is gekomen…
@thijsj: “sturen Klootviool !!! ooohh da ga hélemaal fout..”
Crisis, er zit maar 1 lampje in die kerstboom…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Tijdens rijles destijds een keer geflitst met 5km/u te hard. Kwam die gast ook, ja boete voor jou.
Mijn reactie; hoezo? Jij hebt ook een rem?!

Die heeft ie dus mooi zelf betaald. 😂👍🏼
Er waren rijschoolhouders die lieten leerlingen in natura betalen. Mocht ook al niet.
@soes750: soesje…… sommige waren zeker boeven….
@soes750: mag wel hoor, zolang de acteurs en actrices in dat soort filmpjes meerderjarig zijn tenminste.
Mijn zoontje is 1 en ik geloof niet dat hij nog een rijbewijs gaat halen over 16 jaar. Dus ik boek alvast een extra vakantie!
@jaso013: uw zoontje moet dan erg intelligent zijn…
Titel: ‘Rijscholen rekenen boetes en schades door aan leerlingen’
Ondertitel ‘Er zijn rijscholen in Nederland die sjoemelen en onterecht kosten doorrekenen naar de leerling.’
zie het verschil! Titel wekt de indruk dat ALLE rijscholen zich hieraan schuldig maken. Daarna wordt het gelijk ontkracht ‘Er zijn rijscholen…’
Clickbait!
@jeroenwz: Eensch
@jeroenwz: u bent nieuw hier?
@emping: nee hoor, maar het valt me wel op dat het hier steeds vaker gebeurt.
Kijk, dat gebeurd er dus in Nederland, Regelland!
Omdat de overheid (in dit geval het CBR) er overal tussen moet zitten met zijn dikke neus. En overal maar denkt belasting over te kunnen heffen, krijg je dit soort dingen.
quote CBR:
“Kosten rijexamen
In 2019 kost dit examen bij het CBR € 108.
Dit bedrag maakt je rijschool over aan het CBR.
Daarnaast brengt je rijschool kosten in rekening voor administratie, het gebruik van het voertuig, de aanwezigheid van de instructeur en eventueel een rijles vlak vóór je examen.”

Er wordt dus gestimuleerd om het bedrag heel hoog te maken! Nergens op de wereld is een rijbewijs zo duur!
En ja, ik heb zelf jaren in NL gereden, en ja, het is in NL heel druk op de weg, en ja in het buitenland is de rij kwaliteit soms minder…. Maar…
Weet je wat ICBC tegen mij zei toen ik mijn roze pasje ging inwisselen voor een Canadees rijbewijs?
“Je moet wel je rijstijl gaan aanpassen, we zitten hier met z’n alle op de weg en houden rekening met elkaar”

Een ‘4 Stop Crossing’ zou in NL nooit werken, terwijl het veel beter werkt dan een rotonde! Iedereen let goed op en laat elke auto op zijn beurt gaan.
Rijles? Dat doe je gewoon als vader of moeder. En als je 17 bent haal je je theorie en mag je lekker rond tuffen om te oefenen. Na een jaar doe je eeen examen en heb je je rijbewijs….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).