De ringtijd van de Ferrari 296 mag er wezen. Maar is het een knappere prestatie dan die van Tesla?
Eigenlijk gebeurt het elke keer als er nieuws komt van een auto die een bijzondere rondetijd heeft gereden op de Nordschleife van de Nürburgring. We gaan het vergelijken met andere tijden en we gaan discussiëren over de ongelijkheid.
Afgelopen week presteerde de Tesla Model S het onmogelijke door de Porsche Taycan van de troon te stoten als snelste elektrische sedan op de Nürburgring. Dat deed Tesla met een nauwelijks te bevatten tijd van 07:28. De ringtijd Ferrari 296 GTB is aanzienlijk sneller. Heel erg veel sneller.
Ringtijd Ferrari 296 GTB
Nu zijn die twee auto’s absoluut niet met elkaar te vergelijken, en toch is de prestatie van de 296 GTB er niet minder om. Laten we beginnen met de rondetijd van de Ferrari: 6:58.70. Dat is nog eens een halve minuut sneller.
Nog knapper is dat de tijd is neergezet in een standaardauto. De Tesla was gemodificeerd voor de snelle rondetijd. Natuurlijk waren het begrijpelijke upgrades, maar als jij die Model S Plaid – zoals ‘ie in de configurator staat – koopt, ga jij nooit die 7:28 halen en een topcoureur ook niet.
Wat nog knapper is, de tijd is neergezet door Christian Gebhardt van Sport Auto. Daar gaan ze iets anders te werk dan wat een fabriek doet. Bij Sport Auto lenen ze een auto van de importeur. Vervolgens loopt men alle onderdelen af van de Supertest, waarvan een ronde op de Nürburgring Nordschleife het hoogtepunt is. Meestal mogen ze na de Touristenfahrten een halfuurtje spelen. Dus dat betekent meestal zo’n 3 ronden.
Beter te vergelijken
Een groot verschil is dat ze bij Sport Auto dus meer tot 95% rijden, dan net over de limiet. De auto moet immers weer ingeleverd worden. Dit terwijl een fabrieksrijder zoveel mogelijk gas mag geven. Vaak staat er zelfs een reserve-auto klaar. Daarbij is voor de fabrikant alleen de allersnelste tijd van belang, niet zozeer dat het goed te vergelijken is met elkaar. En juist dat is bij Sport Auto wél het geval.
Dus hoe knap is de prestatie van de 296 GTB dan? Goed, zeker als je bedenkt dat de auto slechts een zescilinder motor heeft. Nu moeten we aantekenen dat een geduchte concurrent, de Porsche 911 GT2 RS, ook een geblazen zescilinder heeft.
In die auto zette dezelfde Christian Gebhardt een tijd neer van 6:58.28. Min of meer hetzelfde dus. Voor de volledigheid, de Ferrari 296 GTB was uitgerust met het Assetto Fiorano-pakket en stond op Michelin Pilot Sport Cup 2 R-banden.
De rondetijd kun je hieronder bekijken:
Videocredits: Sport Auto via YouTube.
Meer lezen? Dit zijn 9 redenen waarom Nordschleife rondetijden waardeloos zijn!
1000bochten zegt
-edit: klopt helemaal! –
1000bochten zegt
Er staat nu ook een vrij nieuw filmpje op hun kanaal van de 992 GT3 RS en die hebben ze kennelijk in 6.54,99 rond laten gaan. Dus nog weer sneller.
alpina007 zegt
Hopelijk komt er een nieuwe GT2 RS met zelfde aero package als de GT3, maar dan met 850+ pk 🙌🏼🙌🏼
Polo Fun zegt
Dat hoeft toch helemaal niet. Kom op, he, een rondetijd halen in een standaard auto. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Dadelijk gaan mensen nog met een helm naar de supermarkt.
Rob G zegt
Ik lees dat de tesla gemodificeerd was, dat klopt met het track package dat je via de Tesla app kan kopen (tussen de 13k en 18k).
Geen verschil dus met de Ferrari 296 GTB die was was uitgerust met het Assetto Fiorano-pakket en stond op Michelin Pilot Sport Cup 2 R-banden. (Kosten +/- 200k extra).
Behalve de prijs dan.
arta zegt
Pfoe; komt Ferrari even goed weg. Ze zijn sneller dan een elektrische 5-deurs sedan.
Het is een hele rappe auto, maar je zou eigenlijk een top-20 moeten zien om de tijd in perspectief te zien.
Daarnaast denk ik dat juist de tijden door de fabrikanten een echt maximum tonen. Zoals je zegt gaan ze nu niet op de limiet rijden en zit je dan op 95% of 80%? Sommige auto’s zijn makkelijk in de buurt van de limiet en andere juist tricky.
HZW zegt
“Wezen” zijn kinderen zonder ouders.
audirs3 zegt
Echt totaal niet te vergelijken met een elektrische 4-deurs sedan… Rare clickbait titel.