Russische diplomaten grootste ‘wanbetalers’ verkeersboetes

Auteur: , 43 Reacties

Veel diplomaten betalen hun verkeersboetes niet, dat is bekend. Naar aanleiding van het laatste nieuwsbericht hieromtrent hebben CDA en SP minister Opstelten middels Kamervragen om verdere specificatie gevraagd, met het volgende resultaat.

Parkeerkaartje kopen? Haha, kom nou!

In Den Haag is de afgelopen vijf jaar voor 307.004 euro aan parkeerboetes uitgeschreven aan auto’s met een CD-kenteken. Hiervan is 185.954 euro nooit betaald. Daarnaast is er sinds 2009 voor 1.027.286 euro aan voornamelijk flitsboetes aan diplomaten uitgedeeld. In totaal werd voor 528.593 euro aan boetes door de onschendbare diplomaten als WC-papier gebruikt.

Wie zijn de grootste wanbetalers?

Op de vraag welke landen het meest van hun onschendbaarheid gebruik maken, kwam Opstelten met de volgende lijst, waarop we precies nul West-Europese landen vinden:

#1 Rusland
#2 China
#3 Verenigde Arabische Emiraten
#4 Iran
#5 Egypte
#6 Indonesië
#7 Marokko
#8 Bosnië-Herzegovina
#9 Ghana
#10 Maleisië

Bij monde van Kamerlid Pieter Omtzigt pleit het CDA voor een Amerikaans systeem, waarbij geheel in de honkbaltraditie het CD-kenteken na drie onbetaalde boetes wordt ingetrokken. Ook kunnen wanbetalende ambassades op hun parkeerplekken gekort worden.

Lijkt mij een uitstekend plan. Dimplomatieke onschendbaarheid is essentieel, maar het mag niet voor dit soort ordinaire boete-ontduiking misbruikt worden.

Foto credit: autojunk.nl43 reacties

Korten op parkeerplekken zodat er nog meer foutgeparkeerd wordt waarvoor boetes worden uitgeschreven die weer niet worden betaald zodat ze weer worden gekort op parkeerplekken?
De cirkel is rond
@daandaan: Gewoon afslepen, die CD-bakken.

Ik zou overigens zelf ook schijt hebben aan verkeersboetes in NL met een CD-kenteken. Waarom zou je je houden aan die bettulende regeltjes waar je zelf niet achter staat?
@daandaan: Precies. En het intrekken van een CD-kenteken gaat ook niet echt helpen, daardoor gaan ze echt niet ineens wél hun boetes betalen. Laat maar lekker oplopen, die bedragen op de brieven van het CJIB. Wat willen ze dan doen, een deurwaarder naar de Russische ambassade sturen? Whuahahaha.
Enige uitzondering is dan misschien (héééél misschien!) als ze worden staande gehouden, en gedwongen worden om ter plekke te betalen zoals vaker wordt gedaan bij buitenlanders.
@potver7:
Wat willen ze dan doen, een deurwaarder naar de Russische ambassade sturen? Whuahahaha.
De auto verbeurd verklaren en veilen? Dat gaat op termijn toch vervelen hoor.
Waarom verbaast het lijstje me niet? Zou net zo goed het lijstje “schijt aan de wereld” kunnen zijn..
Daarmee gaan we crisis overwinnen. Of is dit Haagse stolp gedrag waar de landelijke politiek zich met een probleem bemoeit dat er eigenlijk vooral een van de gemeente Den Haag is.
Die bedragen vallen in het niet bij de trajectcontrolles, waarvan het soms ontrecht is dat je een bekeuring krijgt maar dat moet je zelf maar uitvogelen :’)
Hoezo pas na drie onbetaalde boetes?
Bij de derde betalingsherrinnering een schrijven (oké, in hun eigen landstaal) dat binnen twee weken de centen bijgeschreven moeten zijn; anders…
Ik wil ook een CD-kenteken…
En sommige van die landen; die steunen wij, financiëel.
Daar wordt ons zuur verdiende geld aan gespendeerd.

Oh shit, zeker weer populistisch geneuzel van mij.

Als je ergens te gast bent dien je je ook als gast te gedragen; zeker als je via een ambassade je land vertegenwoordigd.
Da’s dan nog 10 keer erger dan dat wij, simpele stervelingen, ons voertuig fout parkeren in Barcelona.
@desjonnies: Niet moeilijk met die mini parkeerplaatsen hier
Wat een land zeg, als ik niet betaal krijg ik tig aanmaningen en deurwaarders maar hun blazen rustig verder, wat een debieltjes in die regering zoveel regeltjes dat je er zelf door genaaid wordt.
@amgpower63: Wat moeten ze dan, een deurwaarder naar de Russische ambassade sturen ofzo?
@potver7: ben je nou zo dom, ik bedoel hiermee te zeggen dat als jij je boete niet betaalt hemel en aarde bewogen wordt om te zorgen dat jij betaalt, maar dat deze figuren gewoon veel overtredingen krijgen en het wss wordt weggewuifd.

En geloof me ik zie weleens een s klasse voorbij komen met 200 km/h met een cd kenteken, in verhouding met mij die 3 kilometer te hard rijdt vind ik het idd schandalig dat die pino’s hun rijbewijs niet eens kan worden ingenomen, ik zou hem in nemen en melding bij de betreffende ambasade maken van spreek die debielen van je even aan aub met een rekening dat wordt ingehouden van zijn/haar salaris :)
@amgpower63: Nee ik ben niet dom, maar blijkbaar heb jij wat moeite je eigen tekst te lezen? Je schrijft dat jij aanmaningen en deurwaarders krijgt als je geen boetes betaalt, en dat is helemaal waar. Maar waar moeten die deurwaarders dan heen voor een Russische diplomaat? Naar de ambassade of consulaat dus. En ik hoef je hopelijk niet te verklappen wat er gebeurt als ze daar aanbellen?

Nog afgezien daarvan, diplomatieke onschendbaarheid (en daar vallen snelheidsovertredingen en parkeerboetes ook gewoon onder) is bij internationaal recht geregeld. Dus als jij schrijft ‘Wat een land‘ bedoel je eigenlijk ‘Wat een wereld‘?
@potver7: juist ik begrijp mijn eigen tekst niet, waar zeg ik dan dat ze deurwaarders naar de ambassade moeten sturen? Juist nergens, ik bedoel ermee te zeggen dat elke Nederlander een hoop gezeik krijgt als ze een boete van een paar tientjes niet betalen, maar dat die CD figuren lekker kunnen blazen en waarschijnlijk een brief ontvangen met accept giro en dat het daarbij blijft terwijl die gasten als debielen rijden, dat jij nou denkt dat ik verwacht dat ze deurwaarders naar een ambassade sturen kan ik niks aan doen.

Ik bedoel gewoon je kan wel wat meer moeite doen om dit te verhalen maar daar hebben we hier de ballen weer niet voor terwijl die gekken levensgevaarlijk soms rondblazen en onze bevolking in gevaar kunnen brengen maar goed politiek is toch niet te begrijpen soms.
@amgpower63: politie/justitie mag er niets meer aan doen dan vriendelijk vragen.
Tja, allemaal leuk en aardig dat we het allemaal aso vinden enz. Is het ook, maar zo vreemd is het toch niet dat ze niet betalen? Geef eerlijk toe, als jij diplomaat was en dus onschendbaar, dan betaal je toch ook veel liever niet dan wel? Neem aan dat je niet met een grote glimlach weer 227 euro overmaakt aan het CJIB.

Het is eigenlijk niet eerlijk en het gaat nergens over, maar dat ligt denk ik meer aan dat onschendbare dan aan de diplomaat zelf.
@Wesley:
Het getuigt natuurlijk wel van enig fatsoen en respect voor het land waar je te gast bent je gewoon aan de regels te houden. En je er wat van aan te trekken als je ergens op gecorrigeerd wordt.
@Wesley:
In diplomatieke dienst zijn hoort meer een roeping te zijn om je land in den vreemde te vertegenwoordigen, je land te promoten, handel, industrie, cultuur burgers in den vreemde bij te staan en om representatief te zijn voor je land.

Daarbij horen bepaalde rechten ( veel, zo niet alles mag je belasting vrij kopen) maar ook bepaalde plichten.
(Alles belastingvrij kunnen kopen is, dunkt me, een enorm privilege)
En fatsoen.
Gewoon simpel fatsoen.
En daar hoort dit niet bij net zo min als het smokkelen van contrabande via de diplomatieke post (lees drugs)
Of jezelf verrijken ten koste van het gastland of je eigen land.
@desjonnies: I agree, echter betwijfel ik of ze zich wel zo voelen, als vertegenwoordiger van een ander land als ze die bon op de mat zien vallen. Ik bedoel, niemand die aan je ziet of jij je boetes betaald als je in een vergadering je land zit te vertegenwoordigen.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind ook dat ze gewoon moeten betalen.
Wat ik hier echt leuk aan vind is een verband wat een econoom enkele jaren geleden al heeft gemaakt, hij bekeek de mate van corruptie van een land aan de hand van parkeerboetes in NY.
Volledige paper hier:
http://www.nber.org/papers/w12312

erg leuk leesvoer!
Diplomaten. Een onbegrijpelijk tot in de diepste wortels verpest wereldje waar ik het liefst zo ver mogelijk uit de buurt blijf. Het is gewoon schorriemorrie, tuig, patjepeeërs, maar ze hebben een titel. Dus zijn ze superieur en voor superieuren gelden nu eenmaal andere/geen regels. Regeltjes zijn voor het (lagere) volk, de plebs.
Waar kan ik solliciteren, lijkt me leuk alle regels aan je laars lappen.
@toroloco: Daar heb je deze voor nodig:

http://bin.ilsemedia.nl/m/m1fyu0jw3dim.jpg
@potver7: idd dump hier de staatskas maar in! :p
Vind ik echt totaal niet boeiend, typisch Hollands weer om iets te zoeken zodat ze met het vingertje naar anderen te kunnen wijzen. Laat maar eens zien hoeveel boetes Nederlandse diplomaten in het buitenland netjes betalen.
Als de boetebedragen nog een hint van redelijkheid hadden zouden ze misschien eerder betaald worden, maar ik zou er ook schijt aan hebben.
@FelixF:
Bekijk de link van VinnieG eens. Daar kan je uit opmaken dat Nederland in de Verenigde Staten op plaats 126 van de 143 staat waar het gaat om het aantal verkeersovertredingen per diplomaat gestationeerd in de VS. Als dat representatief is voor andere landen, dan denk ik dat we het niet bepaald slecht doen.
@Original_Arnoud: tsja Rusland staat daar ook op plaats 108…
Valt me wel op dat de diplomaten van de rijkere landen minder betalen…
@meneersander: dat is waarschijnlijk de reden dat ze rijk zijn!
Liever een oorlog met China dan een CJIB bon onbetaald laten.
Haha, ik zou die boetes ook maximaal afgieren. Echt maatregelen kunnen ze ook niet echt treffen, Nederland heeft omgekeerd immers ook diplomaten die onschendbaar in die landen. Zal ongetwijfeld hetzelfde gebeuren.
@eduardovich: Nederland heeft het beleid (richtlijn voor ambassades/diplomaten) om 100% van ontvangen boetes te betalen.
@Sorcerer: dit wist ik niet.. Maar dit beleid zal wel vanuit Nederland komen, als de Nederlandse diplomaten zich er niet aan houden dan kunnen ze zeer waarschijnlijk hetzelfde maken als de buitenlandse diplomaten hier in nl. NL wil gewoon zorgen dat Nederlandse diplomaten keurig gedrag vertonen in het buitenland, andersom hoeft dit niet zo te zijn vanwege bijvoorbeeld cultuur verschillen in Rusland
Op zich geen slecht idee: CD-kentekens zou je kunnen intrekken zodat die auto niet meer gebruikt kan worden totdat de boetes zijn betaald. Op deze manier scheid je het vervoersmiddel ook een beetje van de (onschendbare) diplomaat zodat die z’n 100% onschendbaarheid ook behoudt als het even goed geïmplementeerd wordt.

Lijkt me geen heel slecht idee eigenlijk, en prima te combineren met de diplomatieke onschendbaarheid.
CD is centrum democraten toch vol is vol
Ik moet ook maar eens diplomaat worden. Die onschendbaarheid kan nog wel eens van pas komen.
Uitstekend voorstel van Omtzigt, aanpakken die hap!
Hebben die gasten geen chauffeur? Die rijd toch te hard? Of valt al het personeel van de ambassade onder de immuniteit?
@azenomei: Wij vallen onder de ambassade omdat als ik in mijn werkauto rij ( CD )
bevind ik mij overal behalve in Nederland bij wijze van.
Ik kan foto’s maken van dozen vol boete’s die binnenkomen ieder week.
Je ken ook niet weten welke chauffeur welke auto heeft gereden op dat moment.
Om bij te voegen gister had ik nog 2x 60€ gekregen aan parkeerboete’s die verdwijnen zo de prullenbak in.Zonde van hun tijd
Je ken je inderdaad uitleven met een CD plaat
Lol, ik wil ook zo’n plaat.
politie moet gewoon hun tijd beter besteden. diplomaten zijn gasten in ons land, simpel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).