Saab wil uitstel van betaling om faillissement te voorkomen [updated]

Auteur: , 17 Reacties

Geniet van Saab nu het nog kan, want het ooit roemruchte merk uit Zweden staat nu echt op het punt voorgoed te verdwijnen.

NEVS op het randje van een faillissement

NEVS verkeert namelijk in financiële problemen, zo moeten de Chinezen inmiddels ook zelf erkennen. Dat het ook na de redding van Saab door NEVS niet lekker loopt is namelijk een publiek geheim, maar tot dusver ontkenden de eigenaren van het merk dat een faillissement nabij was. Vorige week werd bekend dat 600 werknemers langer moeten wachten op hun loon, maar het is de vraag of zij hun centen ooit gaan zien.

Het bedrijf heeft namelijk uitstel van betaling aangevraagd, zodat het meer tijd heeft voor onderhandelingen met potentiële investeerders. NEVS is namelijk bang dat schuldeisers anders roet in het eten gooien. Het geeft aan hoe precair de situatie binnen het concern is, want als er niemand met een zak geld over de brug komt, dan is het einde verhaal.

“We voeren op dit moment gesprekken met twee grote autofabrikanten, maar het duurt allemaal langer dan we gehoopt hadden”, bevestigt NEVS-president Mattias Bergman. “We zullen alle leveranciers afbetalen, maar hebben nu de ruimte nodig om de onderhandelingen af te kunnen ronden.”

Het is overigens nog onduidelijk of NEVS en Saab daadwerkelijk uitstel van betaling krijgen. Daarover wordt mogelijk later vandaag meer bekend.

Update – 19:04: De Zweedse rechtbank heeft NEVS geen uitstel van betaling verleend. Daarmee lijkt de toekomst van Saab accuut in gevaar. NEVS gaat in beroep tegen de uitspraak, maar iets zegt ons dat het doek voor de Chinezen snel zal vallen.17 reacties

Déjà vu?
Volgend jaar is Saab er weer bovenop hoor.
Dat merk is niet weg te krijgen…
via Android app
Het blijft zo op het randje van de afgrond balanceren, Saab heeft gewoon een flinke kapitaalinjectie nodig. Een fikse facelift voor de 9-5 en een nieuwe 9-3 móeten simpelweg snel komen om het merk levensvatbaar te houden. Dan een midi-SUV die geen omgebouwde yank is en een compactere auto voor het échte volume.

Over uitstellen gesproken, het staat mij bij dat ik in augustus een nieuwe Autoblog-app zou ontvangen. Het is 28 augustus, de tijd is bijna op ;)
Het leek zo mooi, toch nog een doorstart voor Saab! Maar wie weet…
Oooh neeeeee !! Saab gaat toch niet failliet???
Wat vre-se-lijk..
Geachte Zweden. Saab is een mooi merk: dat snappen we allemaal. Maar je gaat t niet redden met die oude 9-3 en met een 9-5 die nog niet helemaal klopt. Het maken van een nieuw model, waarbij je alles zelf wil doen, is te duur. Zeker als je in het boven-gemiddelde segment wil gaan spelen waar de concurrentie moordend is. En als je dan ook nog een fabriek in stand wil gaan houden in Zweden: niet het goedkoopste land, dat gaat m toch nooit worden?
De vraag is: heeft er ooit een grote concurrent aan de deur geklopt? BMW? Fiat-groep? Misschien de Chinezen van Volvo (met een Hyundai-Kia modellen constructie) of bijvoorbeeld de Indiers van JaguRover?
En toen is er dus nee gezegd (anders hadden we t nu wel geweten).
Zonde. Prachtig ontwerp die 9-5!
And so it continues….
Van uitstel komt afstel.

Maar SAAB zal wel nooit helemaal verdwijnen.
@reistje: want? D’r is ook vrijwel niemand meer die nog pijp rookt. En laten dat nou de Saab rijders pur sang zijn geweest..
@parker: vrijwel niemand schrijft tegenwoordig nog met een vulpen, maar van jou komen we toch ook niet af…
@escort77: mjaaa.. Goed punt..
Ik hoop natuurlijk dat er ergens een investeerder komt die in het geld zwemt en dat ook rijkelijk naar Saab wil laten doorstromen, maar ik zie liever geen SAAB en geniet van de historie dan een merk dat een lachertje wordt omdat het weet ik hoeveel keer failliet is gegaan.
Jongens, gooi de handdoek nou eens in de ring!
Waar is Victor Muller als je ‘m nodig hebt??
Bedankt voor de tip, ik zal zeker van Saab genieten zolang het kan. Er staan al twee van die oude hokken voor de deur en er zullen er nog vast en zeker een paar bijkomen.
Straks Als Alles Betergaat
En toch vind ik ’t gewoon triest! Mooi merk! Auto’s met karakter! Had GM er maar de vingers vanaf gelaten. Boekhouders kunnen misschien wel rekenen, maar hebben helaas geen verstand van auto’s. Ik zal ’t echt jammer vinden!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).