Sabine Schmitz rijdt GEEN record met de ŠKODA Kodiaq RS [video]

Auteur: , 28 Reacties

De snelste Kodiaq is nog niet officieel, maar er is volgens ŠKODA al wel een 'record' mee gereden.

Skoda Kodiaq RS met Sabine

RS staat bij ŠKODA Rally Sport. Al vóór de officiële introductie wil de nieuwe ŠKODA Kodiaq RS bewijzen dat hij zijn mannetje staat op ’s werelds meest bekende circuit. Coureur Sabine Schmitz noteerde met de Kodiaq RS een nieuw ronderecord voor zevenpersoons SUV’s op de legendarische Nordschleife van de Nürburgring. Het beruchte Nordschleife-circuit meet 20,832 km en de Kodiaq RS klokte een tijd van 9:29.84. Niet erg snel, maar dat hangt wellicht af van de definitie van een zevenpersoons SUV. De Opel Zafira OPC deed er destijds 8:54:38 over (2006), maar dat is meer een MPV dan een SUV. Klein detail… Is daardoor het verschil van ruim een halve minuut te verantwoorden? Nee. Daarnaast reed de Opel destijds nog over de oude Nordschleife, met de beroemde Flugplatz. Waarvoor je nog echt moest remmen om niet in de lucht te springen. Daarnaast zagen we ooit de Range Rover Sport (die ook verkrijgbaar is als zevenzitter) een tijd neerzetten van 8:14 (video). Maar goed, ŠKODA pakt hier even een PR-momentje.

Mocht je Schmitz overigens niet kennen: ze neemt regelmatig deel aan het Duitse lang-duurrace kampioenschap (VLN) en de 24-uurs race op de Nürburgring. In 1996 was ze zelfs de eerste vrouw die deze legendarische race won, een huzarenstukje dat ze een jaar later herhaalde. Dankzij een lange periode als bestuurder van de ‘Ring Taxi’ en als presentatrice van diverse auto TV-programma’s is ze inmiddels wereldwijd bekend. Naar schatting heeft ze inmiddels meer dan 30.000 ronden op de Nordschleife op haar conto staan.

In de nieuwe ŠKODA Kodiaq RS ligt een 2.0 BiTDI, goed voor 176 kW/239 pk. Dankzij Dynamic Sound Boost is het vermogen van de koppelsterke diesel beter hoorbaar. De Kodiaq RS beleeft zijn officiële wereldprimeur in oktober tijdens de autoshow van Parijs, check de video van de recordronde hier (mirror):

Overigens reed Sabine niet voor het eerst een snelle rondetijd met een SUV. In 2012 zagen we haar in een Jeep Grand Cherokee SRT8, resultaat was een rondje ‘Ring in 8:49 (video). Dat was echter niet zo snel als de Porsche Cayenne Turbo S, die deed er in 2009 slechts 8:34 over, waarbij Sabine ook betrokken was.28 reacties

.. als je dan Dynamic Sound Boost hebt en nog steeds maar 239 pk in je overweight RS!
@knapzuur: ik denk dat dit toch wel een hele fijne auto gaat worden. In ieder geval als reisauto. Een RS hoeft natuurlijk geen circuittijger te zijn..
@knapzuur: Jaja wat een spektakel…. mijn eerste rondje ooit zonder nog op de ring gereden te hebben was ook zoiets….
@dutchneon: met een dodge neon zeker haha
@rs6issnel:

je weet niet tegen wie je het hebt ..
@rs6issnel: precies, een srt4 met 380 pk die jou in de rs6 het snot voor je ogen rijdt 👌
Goed nieuws voor de zichzelf respecterende Biblebeltman die in een noodvaart van Bennekom naar Barneveld moet!
@vonklausenburg: 22 jaar, vier kids, dikke Škoda RS voor de deur, en de komende 70 jaar wordt het alleen maar minder.
Hoeveel kost het om Sabine deze positieve uitspraken te laten doen? Tussen de regels door lees ik iets anders 😊
@duittenb: voor zo’n opgevoerd theehuisje is het best indrukwekkend om een tijd neer te kunnen zetten onder de 10 minuten. Er is alleen niet veel meer mogelijk.

Hoog zwaartepunt, hoog gewicht, laag vermogen en een korte powerband (diesel maakt weinig toeren en levert maar heel even alle kracht) zijn niet ideaal.

Maar in vergelijking met de Ford Transit in Top Gear is de Kodiaq RS wel véél sneller. Alleen dus niet sneller dan MPV van GM uit 2006. 🤣
@willeme: met de Transit deed ze het in 10.08, dus slechts 39 seconden trager… Valt best tegen zeg, deze tijd
@poekoek:

Volgens mij vergeet je een klein dingetje. De ronde bij Top Gear was geen complete ronde, maar een BTG (bridge to gantry). Een meetmethode die gebruikt wordt voor de Touristenfahrten.

De Skoda deed wel een ‘compleet’ rondje. Het verschil is aanzienlijk, aangezien bij BTG het lange rechte stuk nauwelijks gebruikt wordt. Scheelt een dikke kilometer op een stuk waar het vermogenstekort van de Transit pijnlijk zichtbaar is. Dus bij die 10 minuut 8 mag je nog wel wat tijd bij optellen.
@willeme: dan was het toch een knappe prestatie van de Transit met alleen wat duct tape als “tuning”.
@ikleesookoverautos: Vergeet de Viper niet die alle luchtweerstand weg kopte..
BiTDI, Duitsers en hun Diesels, soort van hetzelfde als Duitsers en beton en Duitsers en bunkers, je krijgt het er nooooit uit !
En kuilen graven, op het strand !
@desjonnies: vergeet niet onnodig links rijden…
Jullie vergeten te melden dat het best een leuk grietje is. Ik zou me er wel 8 minuut 40 seconden mee willen vermaken
@gove:

Dat “grietje” is inmiddels al wel 49 hoor.
@mrbooz: En dus? Houd dàt je tegen?
@stamp: Mij persoonlijk wel gezien ik 23 ben, maar ik doelde er meer op dat een dame van 49 in mijn optiek
niet echt in de categorie “grietje” valt.
@gove: ik wel langer…
Een diesel met 240 pk in je 7-zits SUV en dat de RS versie noemen? Dat hoort de basis versie te zijn.
Flugplatz zit nog steeds in het circuit. Remmen doe je eventueel voor Schwedenkreuz, daar wordt de auto pas echt licht ;-)
Gelukkig is ze weer helemaal gezond en binnenkort weer in de 911 op t circuit te zien 👍🏻
https://www.motorsport-total.com/langstreckenpokal-vln/news/krebs-besiegt-sabine-schmitz-gibt-comeback-bei-vln3-18053102
Dynamic Sound Boost. Is dat marketinglulpraat voor een ‘bandje afspelen’ bij gebrek aan een werkelijk geluid?
@lolikbenbol: Nee, een met passie geboord gaatje in de einddemper. Braaaap..
Tja, dan ben ik toch blij met mijn 5-zitter met 589L grote bagageruimte, aka stationwagen, en officieel de 2e snelste rond de ring met 7:58, 1,5 minuut sneller dan deze. De snelste station doet er nog 13s minder over maar kost 3-4x méér, weegt 600kg meer en is enkel automaat…
Skoda en Snel! Hahaha wat een combi

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).