Saoedi-Arabië gaat olieproductie niet verlagen

Auteur: , 12 Reacties

En dat is goed nieuws voor wie niet van torenhoge brandstofprijzen houdt.

Ook voor $80 per vat kan er nog wel een Wraith af

Deze week vergadert oliekartel OPEC in Wenen. Saoedi-Arabië haalde voorafgaand hiervan de angel al uit het overleg door aan te kondigen dat het niet voornemens is de olieproductie te beperken. Dit is tegen de zin van landen als Venezuela en Iran, zij willen dat de OPEC 30 miljoen vaten per dag minder oppompt. Maar binnen de OPEC is er maar één land de baas, en dat is niet Venezuela of Iran…

De Saoedische olieminister Ali Al-Naimi wil de markt zijn werk laten doen rondom de olieprijs, die nog steeds iets onder de 80 USD per vat ligt. Lange-termijnprognoses geven nu aan dat de olieprijs (ruim) onder de 100 USD per vat zal blijven, en dat is slecht nieuws voor landen die bijna volledig afhankelijk zijn van de olie-export, maar geen reserves hebben opgebouwd. Met name het spilzuchtige Venezuela balanceert dankzij wijlen president Chavez en zijn opvolgers op de rand van de afgrond.

Wat deze informatie met de Nederlandse brandstofprijzen doet is nu afhankelijk van de koers van de Amerikaanse dollar, nog steeds het enige betaalmiddel voor ruwe olie. De laatste week is deze redelijk stabiel, je krijgt nu ongeveer 1,24-1,25 USD voor je euro.

UPDATE: bij de oosterburen blijven de brandstofprijzen zakken. De gemiddelde prijs voor een liter E10 bedraagt nu 1,416 euro, die van diesel 1,281 euro. Grafiekje hierrrrrrrrrrrr.12 reacties

Goed nieuws! Het midden oosten probeert bij een terugval in de vraag toch nog zoveel mogelijk UT zijn voorraad te persen. Kortetermijnvisie die de teloorgang van deze op olie drijvende landen inluidt. Niet slim, wel arrogant en voor de eindgebruiker ideaal. Zo komt de macht immers niet meer bij de producenten te liggen. Er komt nog een prijsstrijd aan in olieland!
via Android app
@autoblaag: wat ze hiermee willen bereiken is dat amerika stopt met het produceren van olie dmv schalieboren. Door die extra productie is de olieprijs voor hen namelijk minder hoog op te drijven. Door de olieprijs onder de 85$/vat (kostprijs schalieolie) te houden hopen ze dat de amerikanen ermee kappen omdat het onrendabel is. Het is dus niet om snel te cashen. Dat gebeurt namelijk al vele decennia.
@bimmerfanatic97:

Bijna goed maar je vergeet dat de olie wordt betaald door de petrodollar dus de VS wordt hiermee heel erg uit de wind gehouden.
@autoblaag: de eindgebruikers van de olie op deze aarde zijn nog niet geboren hoor.. Of volgens de meest extreme schattingen in ieder geval nog in hun kleuterjaren. Ook zijn de “op olie drijvende landen” helemaal zo gek nog niet, ze inversteren massaal in andere inkomsten en zullen echt niet op een droog broodje hoeven te kauwen. Of denk je dat jij achter je computertje meer kennis hebt over de toekomst dan de oliemiljardairs en hun staff?
Eigenlijk te gek voor woorden dat deze kartelvorming nog steeds toegestaan is. Maar +1 voor Saoedi-Arabië in ieder geval.
Aah fijn, dan hoef ik geen Hybrid/elektrische auto aan te schaffen
Er gebeurt niets met de brandstofprijs mbt verder verlagen !
Mensen die dat denken of verwachten zijn rijp voor het (voormalige) Pieterbaan centrum.

Het einde van het jaar is in zicht dus per 1 jan komen er weer extra accijnsen bij die de evt voordelen weer compenseren.
Daarbij zullen de brandstof producenten de prijs kunstmatig hoog houden, ook dat doet men al decennia lang, alle zogenaamde onderzoeken van de regering ten spijt.
Vanuit DH hoeft niemand ook maar iets te verwachten want een hogere prijs is uiteindelijk ook meer BTW !!

Kortom, leuk al die speculaties mbt de prijs maar de enige echte voorspelling is dat het NIET verder goedkoper wordt als kost een vat straks $50usd. Eigenlijk een inkoppertje !
tja, in Nederland dalen ze toch niet. De overheid geeft een logisch klinkende uitleg waarom de prijsdaling van de olie niet direct merkbaar is. Maar elk weekend als ik naar Belgie ga zie ik de prijzen daar dalen.
Dit weekend aan de makro in Belgie 1,18. -> shell NL 1,36
@mercedesclsfan:

Euro95 is hier gezakt naar 1,56.
En verderop op de snelweg 1,73…
@mercedesclsfan: Shell NL 1,36 ? Heb je het over Diesel of Benzine ?
Want Benzine voor minder dan 1,55 heb ik nergens in het land gezien en ik kom door het gehele land.
De gemiddelde prijs is doorgaans toch net onder de 1,60 voor benzine en langs de snelweg kom je echt niet onder de 1,70.

Kortom, het is helemaal niet zo heel veel gedaald.
Kud, daar gaat mijn pensioen…
@norge:
Welnee.
Die Noormannen zijn 10 keer slimmer, die leven niet met de waan van de dag en spenderen niet iedere olie dollar zoals hier in Nederland de aardgas baten worden verbrast !
Die draaien die putjes gewoon wat dicht en produceren minder als de prijs laag blijft.
De Noren zien de olie als een hele grote bonus voor hun samenleven en, nog veel belangrijker als financiële basis voor nieuwe generaties

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).