Sauber komt met verklaring, gooit met modder #Giedogate

Auteur: , 48 Reacties

De normaal zo nuchtere Zwitsers vragen zich en plein public af wat GdvG bezielde om met z'n verklaring van eerder vandaag te komen. Mwoh, we hebben wel een idee.

#LetsRaceNotFight

Als je iemand een felbegeerd stoeltje in de Formule 1 belooft en vervolgens doet of je neus bloedt en doodleuk twee andere coureurs in evenveel (behoorlijk lelijke) auto’s zet, dan heb je kans dat persoon #3 zich behoorlijk genaaid voelt. Tuurlijk is Van der Garde naar huis gegaan met een flinke zak goedmaak-euro’s, maar de coureur is nuchter genoeg om aan te voelen dat z’n F1-carrière er waarschijnlijk wel op zit.

Tenminste, dat was zo’n beetje de strekking van de ellenlange verklaring die Giedo eerder online zette. Gelukkig reageert Sauber een stuk korter en bondiger. De Zwitsers postten namelijk dit:

Dear Sauber F1 Team fans,

Many of you read today’s statement on Giedo van der Garde’s Facebook page. So have we and we were, indeed, rather surprised. We don’t know about Giedo’s intentions. He may try to present himself as a winner, while we had actually hoped to come to rest after our agreement. Giedo decided to take a different approach – the reasoning behind we cannot understand.

We’d have very good answers to the many statements and accusations in Giedo’s post. But to expand on this wouldn’t help our race team nor our fans and partners. It would only encourage a mud fight via the media and we will not lend ourselves to that. The next race in Malaysia is where our focus is and that’s where we will build up on last weekend’s success together with our drivers Marcus Ericsson and Felipe Nasr. All our efforts are drawn to this objective.

With this in mind we’d like to encourage you to form your own opinion about what happened, however critical it may be. From our side we herewith close the matter and look already forward to celebrating future achievements at the race track together with you.

Yours sincerely,
Sauber F1 Team

Zoals te verwachten wordt er door de Facebook-reaguurders intussen lekker ingehakt op het statement van de renstal en het mag gezegd worden: er zitten enkele rake en vooral grappige reacties tussen. Pak gerust een zak chips en een pint, het schouwspel leest u hier terug.

PS: Inhakend op de ietwat sneue #LetsRaceNotFight slogan bovenaan deze post, wellicht was #LatenWeNietTeveelCoureursAannemenVoorDitSeizoen een betere keus geweest. Dan was onze landgenoot nu niet in de aap gelogeerd en kon Sauber z’n € 15 miljoen euro stukslaan aan nuttige zaken.48 reacties

Veel fans zullen ze niet meer hebben in Nederland..
@norge: Of waar dan ook, wie is er nou fan van een partij die altijd mee speelt voor spek en bonen. Ze kwamen eindelijk ergens in de buurt toen het BWM sauber was, toen werd het weer sauber en deden ze niet meer mee. Ze kunnen net zo goed niet mee rijden.
@MrSkyline: En nu ze weer mee lijken te doen om de punten doen ze dat met auto’s die gebouwd zijn met gestolen geld.
Als de verliezende partij roept dat zij niet met modder willen gaan gooien, moet ik altijd een beetje lachen. Wat een slappe reactie.
@PeugeotGTI: wie is in deze de verliezende partij? Ik denk Giedo, zijn F1 carriere zit er op. Dat geld gaat naar zijn sponsors en hij moet maar ergens anders aan de bak zien te komen.
@mashell: Ik denk dat hij bedoeld dat Sauber schuldig is en dat ze een schikking hebben moeten treffen, dat verdient het stempel verliezen. Maar inderdaad niemand heeft echt gewonnen. Gewoon jammer…
@mashell:
Ik bedoel de verliezer in juridische zin. Guido staat in zijn recht, ook om zo’n duidelijk statement te maken. Dat hij ervoor heeft gekozen om het team en de andere rijders in bescherming te nemen maakt hem ook de morele winnaar vind ik.
@peugeotgti: ik snap Sauber ook f niet. Alleen ‘die hard F1 media’ en Nederlandse auto media zullen uitgebreid melding maken van Giedo’s brief. Als ze nu gewoon niet gereageerd hadden was t daarmee mooi gedaan.
Stelletje hufters, met dat dikke Indiase mokkel voorop.
Engineers, monteurs en de twee rijders uitgezonderd natuurlijk
Beetje huilie huilie reactie van Sauber.
Eerst iemand proberen te bestelen en dan gaan janken als het niet lukt en het vervolgens uitkomt.

Ik had altijd een grote sympathie voor Sauber en dat stamt al uit de sportscar tijd, maar voor mij hebben ze volledig afgedaan.
Ik zou er zelfs niet rouwig om zijn als de top sneuvelt en/of het team wordt overgenomen.
Wel apart dat die zuurpruimen ooit de prachtige C9 en C11 hebben gebouwd.
@mauritsh: Sinds die vrouw de baas is daar ben ik geen fan meer. Toen Peter Sauber er nog stond vond ik het beter. Hij en Meneer Williams hebben altijd mijn respect gehad.
@mauritsh:
Yep, daar kon ik echt van genieten, ook vond ik het leuk voor ze toen het BMW werd en ze niet kopje ondergingen toen BMW met de staart tussen de benen de F1 verliet.
Maar hoe zo nu menen te moeten handelen…?
Ik heb er geen goed woord voor over, een kat in het nauw maakt rare sprongen….
@mauritsh: Dawm wat een wagens, maar denk dat het huidige Sauber en de mensen die er werkzaam zijn er inmiddels niks meer mee te maken hebben gehad.
Snap niet waarom ze menen te moeten reageren. Door te reageren geven ze zelf aanleiding tot een ‘mud-fight’. Ze hadden er verstandiger aan gedaan niet te reageren en het te laten zoals het was.
Sociale media fail nr 1… Reageren alsof de ander gek is terwijl iedereen weet dat je zelf hebt lopen kloten… Another dat another fail, tja dat is Sauber tegenwoordig.
Vilgende trending topic op twitter #keinSaubererKaffee?
@w0o0dy:
Wat is er mis met #ditch the bitch Monisha?
@jrk68: die is niet meer trending te krijgen na de naamswijziging… We hebben “#ditch the bitch Monisha” maar de nieuwe spelling wint snel aan populariteit “#ditch the bitch Moneysha”
Hmm wat tikfouten gemist, excuses
Op dit soort momenten denk ik wel heel eventjes dat ik geen feestboek wil..heel eventjes dan.Ik lees de comments hier wel.De strekking zal niet veel anders zijn
Ik herken Sauber totaal niet meer terug. Het was vroeger een zeer respectabel en symphatiek team.

Met deze actie liegen ze er te lang om heen. Hun statement had moeten zijn: “We have totally and utterly screwed up because the team has financial worrie. Because of Bernie we could retain the drivers and pay off Giedo, whom we have f****** several times over.”
Nou nou, vdGarde, laten we nou niet doen alsof het einde van je carriere aan Sauber ligt. De enige reden dat je überhaupt in F1 zat was het feit dat je geld van je schoonvader meenam en niet zozeer om je talent. Als je dat weet en je kiest er voor om Sauber aan te klagen dan ben je gewoon damaged goods in F1. Je hebt je zelf dus buiten spel gezet.

Maar denk dat je zelf ook realiseerde dat andere teams je niet wilde hebben anders had je deze route niet genomen.

Maar goed, voor de rest al het beste…
Ik had een emmer stierenstront, een schep en een kroontje laten bezorgen. A crown for the queen of shoveling bullshit…
@E34M5Touring: Of een paardenhoofd tussen de lakens van Monisha.Heeft ze tenminste iets tussen haar lakens.
@E34M5Touring:
Pek en veren, lekker old school
Sauber, geef gewoon dat je fout zat en dat je de fouten erkent. Daar kunnen mensen nog sneller begrip voor opbrengen dan om de hete brij heen te draaien. En Geido heeft volkomen het recht zijn hart te luchten over het naar alle waarschijnlijkheid het einde is van zijn F1 carriere.
@goodolddays: Geido nog wel… ;-)
Wat een ongelofelijk trieste vertoning van Sauber. Meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen.
In het Duits kom je sympathie betuigingen tegen verder is hun facebook bericht aardig in hun gezicht opgeblazen… Sauber heeft duizenden fans verloren en ik kan me niet voorstellen dat de sponsoren blij zijn met deze laatste actie…
Ze hadden blij moeten zijn dat ze niet failliet zijn maar ze willen hun gelijk halen terwijl alles en iedereen al weet dat ze dat in deze zaak nooit hebben gehad… Oliedom. Betalen, bek houden en hopen dat de storm overwaait… Nee hoor, we wakkeren de ellende gewoon weer opnieuw aan….
Het zal wel aan mij liggen maar ik begrijp heel goed waarom Sauber dit gedaan heeft. Ze hebben Van de Garde en Sutil getekend voor dit jaar omdat ze verwachtten vorig jaar punten te halen. Punten zijn munten en nu ze vorig jaar geen enkele keer in de top tien zijn gekomen, lopen ze miljoenen mis. Van de Garde neemt wat sponsorgeld mee, Sutil vrijwel niets en daardoor komt de renstal in onwijs zwaar weer. Zowel sportief als voor de dik 300 werknemers in de fabriek. Als er dan een serieus goede coureur (Nasr) voorbij komt met dik 30 miljoen aan sponsorgeld, plus nog een middelmatige met een flinke zak centen dan ben je als directie welhaast genoodzaakt daarvoor te kiezen. Bovendien zal de afkoopsom van VdG echt niet volledig door Sauber betaald zijn, het management van Ericsson had al laten vallen dat zijn sponsoren bereid waren de afkoopsom te dokken. Sauber heeft gewoon het ongenoegen van twee coureurs voor lief genomen om de toekomst van het eigen bedrijf en alle werknemers in de fabriek veilig te stellen. Hulde daarvoor. Als VdG echt goed was, had hij in al zijn eerdere jaren heus ergens anders wel een stoeltje gekregen/kunnen kopen.
@tkoote: onzin.. contract is contract.. als daar in staat dat vdg een zakje geld mee neemt en daarom mag rijden dat dient dat door beide partijen nageleefd te worden. Als ik jou mijn auto verkoop voor 1000 euro en wij leggen dit contractueel vast.. alleen je komt hem pas 2 weken later ophalen ( wat netjes in het contract staat ).. intussen komt er een chefke aan die bied mij 5000.. pech gehad.. er is al een overeenkomst getekend.
@ricksmits: in principe heb je gelijk, maar als je moet kiezen tussen een lopend contract met een passant en zo goed als zeker failliet gaan of voor de nodige financiën en zekerheid voor je medewerkers is het echt niet gek dat je het gezeik met VdG op de koop toe neemt. Als ik die auto voor 5000 e aan iemand anders kan verkopen en ik wordt vanwege schulden mn huis uit gezet dan ga ik toch echt proberen om onder het contract uit te komen. Ik probeer zeker niet goed te praten wat Sauber gedaan heeft (zeker de argumenten in de rechtbank sloegen nergens op) maar de eerste overweging is zeker te begrijpen
@tkoote: klopt.. in dat opzicht heb je ook helemaal gelijk.. maar zelfs dan.. om even terug te komen op die auto die ik jou verkoop.. als ik ergens een gangster heb die nog 5k van me krijgt en ik dus beter alsnog die auto aan die ander verkoop ben ik voor mezelf beter bezig.. echter nog steeds fout dus
@tkoote: In dat geval komt Sauber goed weg met de schikking van 15 miljoen. Als de ‘boete’ op het breken van contractbreuk nog steeds een beter alternatief is als het niet breken van contractbreuk; dan was de boete (of de afkoopsom), dus eigenlijk te laag.
@tkoote: Sorry, maar je hebt wat feiten verkeerd.
Op de eerste plaats het sponsorgeld van Nasr: De bedragen die genoemd worden varieren van 20 tot 40 miljoen euro, waarbij de betrouwbare en doorgaans goed geïnformeerde journalisten het meest bedragen rond de 20 miljoen noemen. Toch wel een verschil met de 30 miljoen die jij noemt.
Dan het feit dat je Nasr een serieus goede coureur noemt. Hij zal vast een aardige kerel zijn, maar hij heeft nooit echt indruk gemaakt. Zijn hoogste titel is de Formule 3 titel die hij in 2011 behaald heeft. Daarna heeft hij in meer dan 70 races (waarvan 68 in GP2) slechts vier keer gewonnen. Zonder zijn sponsorgeld was hij nooit bij Sauber terecht gekomen, evenals Ericsson, die niet eens middelmatig maar ronduit slecht is.
Als laatste nog het punt dat het management van Ericsson zei dat zijn sponsors bereid waren het bedrag te betalen: Dat is niet het geval. Het was een suggestie van manager Eje Elgh, waarbij hij uitdrukkelijk zei dat het wellicht een oplossing zou zijn als de sponsors van Ericsson en Nasr (een gedeelte) van de afkoopsom zouden betalen. Hij heeft nergens toegezegd dat ze daar daadwerkelijk toe bereid zijn.
#letsrace…. tegen een coureur die je net hebt buitengeflikkerd en nu zonder stoeltje zit. Toch een flinke trap na.
En dan daarna nog eens duidelijk zeggen wie WEL je rijders zijn en dat jullie zo op racen gefocust zijn….. beetje crux.
Zojuist modder teruggegooid, ze moeten zich diep schamen en hem een stoeltje bieden volgend seizoen. Niks meer niks minder. Dit heeft echt helemaal niks meer met sport of zaken doen te maken als je zo met mensen omgaat die notabene ook nog je complete team van faillissement hebben gered. F1 nog niet opgeven Giedo..
@mauritsch sauber heeft dit niet hoeven te betalen, kunnen ze ook niet uiteraard. Meneer ecclestone heeft het bedrag betaald aan giedo
@mauricerma: als dat zo is dan denk ik dat Sauber een heleboel tegenprestaties móet gaan leveren in ruil voor die pegels… Dus geen startgelden, geen geld bij punten, geen reiskostenvergoeding. Etc. Eccelstone is veel maar filantropie is hij niet. Sterker nog ik denk niet dat hij weet wat het woord betekent…
@w0o0dy: het is zo, sauber heeft het geld niet en bernie heeft het zelf bekend gemaakt, was daarbij ook bang dat er beslag gelegd zou worden op het zootje van sauber en dat de F1 ‘schade’ zou oplopen. Die reiskosten krijgen ze heus wel, dat is via de fia geregeld, heeft bernie niks over te zeggen
@mauricerma: reken maar dat Bernie die pegels links of rechtsom terug haalt… Hij is niet daar gekomen waar hij It door de filantroop uit te hangen. Voor wat hoort wat staat op zijn ziel getatoeëerd denk ik.
@w0o0dy: al die negatieve aandacht die de F1 hierdoor kreeg. Alle grote namen die zich ermee bemoeiden (huidige rijders, en lauda etc.) . Das geen goede publiciteit, dit samen met een team waarvan de spulletjes waarschijnlijk in beslag genomen zouden worden, ja ik denk dat dit wel genoeg voor bernie is geweest om wat te schuiven. Schijnt dat ie dit soort acties in de F1 al vaker gedaan heeft, om de reputatie niet te schaden, weet niet precies wat dat was, maar dat las ik iig
Het zijn inderdaad echt belachelijk lelijke auto’s. Daar heeft iemand niet echt z’n best op gedaan.
Zeggen dat je goede argumenten hebt maar ze niet gaat delen……. Juist, iedereen weet dan dat je behoorlijk zwak staat.

Met een ding ben ik het wel eens, er is geschikt dus nu is het klaar. Laten we weer gaan rijden.
hopelijk ziet de rest van sauber dat Monisha Kaltenborn de boel daar kapot maakt en dat ze snel moet oprotten zodat we weer een sauber krijgen waar wij als F1 fans en het F1 veld trots op kunnen zijn. en wat betrefd die goeie antwoorden die zijn wrs net zo goed als die verdediging van hun bij de rechtzaak
Onbegrijpelijk dat een bedrijf zo amateuristisch met de media om gaat, Sauber lijkt wel een 14 jarig meisje dat haar ex aan het bashen is
Sauber fans.
Wie zijn ze, en wat doen ze?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).