Seat Leon CUPRA: rijtest en video

Auteur: , 38 Reacties

De sterkste en snelste Leon ooit mengt zich in de strijd op het hothatch toneel. Rauwe cijfers zeggen natuurlijk ook niet alles, dus is de nieuwe Leon CUPRA de moeite waard?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De USP van deze auto is de euro/pk verhouding. Het 2.0 TFSI blok pompt er 280 pk uit, dat is zoveel dat je je best mag afvragen of dat nog lekker via de voorwielen op het asfalt komt.

Seat Leon CUPRA

Het is in feite het blok wat we kennen uit de Volkswagen Golf R en Audi S3, maar dan lichtjes teruggeschroefd qua vermogen. De beide stalgenoten hebben 300 pk en ook vierwielaandrijving om al dat vermogen kwijt te kunnen. In de CUPRA is het “behelpen” met slechts 280 pk en 350 Nm koppel. Het levert een Spaanse hatchback op die met DSG-bak (automatische bak met dubbele koppeling) in 5,7 seconden naar de 100 sprint. Kies je zoals wij voor de versie met handbak dan duurt de sprint naar de 100 exact 0,1 seconde langer. Tenminste als je de verleiding kan weerstaan om niet zoals wij (ach ja ik dus) een clutchdump te doen om twee mooie zwarte strepen op het asfalt achter te laten. #nevergrowup

Die 2.0 TSI is een pareltje met twee-fase inspuiting en variabele nokkenastiming. Bij het twee-fase injectiesysteem wordt de directe brandstofinspuiting bij deelbelasting aangevuld door indirecte inspuiting via het inlaatspruitstuk. Een speciale coating voor de aluminium zuigers beperkt de wrijving tot een minimum. Verder beschikt de Leon CUPRA over een start/stop-systeem en remenergieterugwinning. En dit alles zorgt er niet alleen voor dat er 280 pk beschikbaar is, maar ook dat je (in theorie of als je monnik bent) vrij zuinig met de Leon CUPRA zou kunnen rondrijden. Ruim 1 op 15 wordt er gehaald in de testcyclus en de bijbehorende CO2-uitstoot is 149 gram per kilometer (een besparing van 41 gram per kilometer betekent ten opzichte van het vorige model).

Seat Leon CUPRA

Wij houden van sperretjes
Nee, dit is geen zin uit een foute porno-film, hoewel auto’s echt heel sexy kunnen zijn. Een lofzang over het mechanische sperdifferentieel kan wat ons betreft niet vaak genoeg worden afgestoken. In de jaren tachtig en negentig stond een sper nog regelmatig op de optielijst van de sportievere merken, maar sinds de opkomst van elektronica vinden sommige fabrikanten dat onnodig. Met tractiecontrole (of een elektronisch sper, wat in de praktijk op hetzelfde neer komt) kun je tenslotte ook tractieverlies tegen gaan. En sex met een appeltaart is hetzelfde als met een echte vrouw (of man).

Seat Leon CUPRA

Hulde dus voor de Volkswagen groep die eerst in de Volkswagen Golf GTI Performance en nu ook in de Seat Leon CUPRA de VAQ op Haldex gebaseerde elektronisch geregelde sper monteert. Het systeem maakt gebruik van een meerplatenconstructie die hydraulisch werkt en elektronisch aangestuurd wordt. Het voordeel van de elektronische aansturing is dat de Leon CUPRA in staat om te anticiperen op een gripverlies en een groter deel van het aandrijfvermogen al naar het buitenste wiel kan sturen. Dat wiel heeft de meeste grip, want het gewicht van de auto leunt daarop. In extreme gevallen kan zelfs tot 100 procent van het vermogen naar één wiel worden gestuurd.

Seat Leon CUPRA

Niet het meest verfijnd
Het sperdifferentieel werkt briljant: in bochten kun je vroeger op het gas en het vermogen ook daadwerkelijk kwijt op de weg. Dan hebben we het wel over droog asfalt, in de regen en zeker op sneeuw en ijs biedt vierwielaandrijving nog talloze voordelen.

Seat Leon CUPRA

Als je het te gek maakt, schuift de Leon CUPRA stevig over de voorwielen weg. Door de sperwerking is de stap opzij die de voortrein maakt wellicht wat groter dan verwacht, maar ook weer met dank aan het sperdifferentieel hervindt de CUPRA de grip weer relatief snel. De rest van het onderstel wint het niet perse van de concurrentie in zijn klasse. Met name de achterzijde van de Leon CUPRA voelt minder uitgebalanceerd. Op droog leidt het niet tot issues, op nat asfalt kan dat wel eens anders zijn.

Seat Leon CUPRA

Het uiterlijk en interieur
Naast de Leon CUPRA 280 is er ook nog een Leon CUPRA 265 (inderdaad met 265 pk) die niet naar Nederland komt en die op details verschilt. De Leon CUPRA 280 is minder ruig sportief dan de vorige generatie, maar rolt wel op lekker dik titaniumkleurig 19” lichtmetaal. De rode remklauwen, donker getinte ramen en de zwarte buitenspiegelhuizen, het standaard Aerodynamic Pack met de dakspoiler, de nieuwe bumperpartij met de geïntegreerde diffuser en de twee ovalen einddempers.

Seat Leon CUPRA

Het interieur is netjes, maar ondanks sportstoelen in donkergrijs Alcantara met witte stiksels, niet heel bijzonder. Ronduit teleurstellend is het navigatiesysteem: het scherm is klein en de routeberekening is traag. Gelukkig kun je het eventuele tijdverlies ruimschoots goed maken door het rechterpedaal iets verder in te drukken.

Seat Leon CUPRA

Prijs
Hier scoort Seat veel punten, de goedkoopste Leon SC CUPRA 280 kost € 34.950. De vijfdeurs CUPRA is 300 euro duurder en voor een DSG-bak vraagt Seat een meerprijs van 2000 euro. Een standaard Golf GTI is iets goedkoper, de GTI Performance is praktisch gelijk geprijsd. Ondanks het iets lekkere onderstel van de GTI, is het moeilijk om 50 pk extra vermogen te negeren. Toch zijn er nog andere kapers op de kust: de iets goedkopere en beter sturende Focus ST en Megane RS en de veel te dure Astra OPC. Alleen die laatste heeft ook 280 pk, maar dan is je spaarpot helemaal leeg. En dat is de charme van de Leon CUPRA: veel pk’s voor je euro. Filmpje!38 reacties

“#nevergrowup”

@wouter seriously?

Wat is dat interieur verschrikkelijk saai zeg, obv het exterieur mag je wel iets leukers verwachten lijkt me. Verder is het namelijk een erg mooie auto.
Leuke auto, wat jullie trouwens met de laatste filmpjes doen kwa beeld kwaliteit, het is om te huilen :|
@tunefuldjmike: Same here, de pixels zijn groot als Lego stenen. Kijk sinds kerst vanaf een iPad en dacht misschien ligt het daar aan maar hoor er meer mensen over.
@tunefuldjmike: na ongeveer 1 minuut kon ik gewoon niet meer. Helemaal klaar met die klote effecten en slechte kwaliteit. Is er iemand nieuw in dienst voor montage doe zich nog moet bewijzen ofzo. Doe maar gewoon normaal en vooral scherp en dan is het boeiend genoeg. Ik heb niks van de inhoud meegekregen omdat ik zo afgeleid werd.
@tunefuldjmike: Bedankt voor de tip, ik ga het filmpje niet kijken…
Gewoon negeren dus en meteen voor de mooiere Focus of de betere Megane kiezen.
Zijn dat de stoelen uit een Ecomotive?
De effectenmap van Windows Movie Maker teruggevonden?
Slechte kwalieit, lelijke auto maar goed filmpje
lekkere bak maar die stoelen zijn echt niet om aan te zien!
@Mic Fre: het is inderdaad een beetje een jaren 80 stoelhoes design. Maar wel alcantara en ze hebben geprobeerd toch nog een beetje kleur in dat saaie interieur te brengen, de intentie is dus goed. Maar zoals meestal bij Seat is het probleem de uitvoering.
Even off topic, is het in de nieuwste app nog mogelijk afbeeldingen op te slaan? Zo ja, hoe?

On topic, mooie auto, zeker van buiten!
Ik vind hem vrij zenuwachtig ogen in sommige shots (de auto, niet Wouter). Af en toe zie je de achterkant een beetje wegspringen. Vind de styling wel mooi moet ik zeggen, al ziet het interieur er wel een beetje cheap uit. Die bediening van de airco en het navisysteem oogt niet echt modern en fris. Maar tov de GTI wel een goeie deal misschien.
@E34M5Touring: Ja op zich wel maar laat je GTI chippen en je bent er ook , heb je ook niet dat proleten pakket erbij.
Beste heren van Autoblog: voor creatieve filters open in Instagram wel. Verder wel een prima rijtest weer. Leuke auto om te rijden denk ik! Kan me alleen voorstellen dat dat interieur je echt tegen gaat staan na een tijdje. Zou toch een GTI kopen ben ik bang.
Leuk, maar ik vind hem een beetje saai.
Weer gefilmd met een zak aardappelen of komt dat door die fantastische nieuwe app? Vroeger heette het nog ABHD en was t ook HD.
Ik ben een beetje verbaasd over de kritiek ivm met de motor en het onderstel op deze Seat. Zit er dan zoveel verschil op met een Golf GTI / Skoda Octavia RS op? Bij testen van deze beide hoorde ik andere commentaar. Hopelijk speelt hier geen favoritisme mee…
@ronin1130: Vind ik ook wel opvallend. Ok de afstelling zal wat anders zijn, maar in de basis is het natuurlijk hetzelfde onderstel. Maar goed stiekem weten we natuurlijk ook dat de underpinnings van de RS en de 1 serie beter zijn om lekker te sturen dan die van de snelle Golfjes en A3tjes en datzelfde geldt misschien ook wel voor de OPC en de aankomende Type-R maar ja…

Maar goed we zijn nog wel mijlen verwijderd van VAGweek gelukkig en zo’n GTI-tje…ik snap het ook wel, als autoliefhebber wil je zo’n legende leuk vinden. Tiff Needell was er echter een stuk minder over te spreken.
Jammer en een beetje sneu dat er zo’n matige navi unit in gezet moet worden op last van de VAG bazen om kunstmatige afstand te creeren tov de Golf en A3, want voor de rest is het dus eigenlijk een leukere auto en heeft ‘ie IMO ook een wat prettigere uitstraling dan met name de A/S3.

Verschillende koetsen op hetzelfde platform is in principe nog wel positief uit te leggen en ik snap wel dat de kwetsbare opgeblazen marges op Audi’s onder druk komen te staan als je echt precies hetzelfde kan krijgen in een goedkopere SEAT maar gewoon iets minder van dit soort cynische marketing, bitte…
@jaapiyo: Ik vind het wel een cleane koets, wat ik goed vind. Die 50 pk extra boendert gewoon lekker en als we naar het circuit willen kopen we wel een Caterham oid leuks.
Enige reden om voor de Golf te gaan is dat die wellicht wat meer waardevast is.
@paulaner: en dat het interieur heel veel mooier is in de Golf. De Seat is van buiten aantrekkelijk maar van binnen blijkt het toch het budget merk te zijn. Ik zou die extra pk’s laten zitten en voor de GTI gaan nog altijd snel zat en bij inruilen lach je ze Seat rijder weer uit.
die 50pk heb je zo gechipt, en je houdt veel meer restwaarde over een paar jaar met een golf gti dan een lehon koepra
Zo alle film filters zijn ook weer uitgeprobeerd !
Erg mooie leuke auto! Persoonlijk denk ik dat ie er in een ander kleurtje wel beter uit komt.
Leuke bak, maar zo te zien te weinig karakter om een echte hothatch te zijn.
Anno 2014 kan deze kwaliteit fimpjes niet meer AB!

Verder leuke wagen, voor mij is het onderstel toch wel een van de belangrijkste punten van een performance auto. De cupra valt me op basis van deze review dan een beetje tegen. Overigens moet je bij dit soort auto’s niet enkel naar het opgegeven vermogen kijken, de potentie die nog in het blok zit is wellicht nog wel belangrijker. Megane RS bijvoorbeeld van 250 naar 300 pk zonder enige ingrijpende aanpassing (plus vijf vingers maal tien vingers ;-) ). Dus nu heeft deze af fabriek 280 maar daar zal zonder aanpassing niet heel veel meer uit te halen zijn.
@renaultsport250:
Op z’n minst 300pk want dat hebben de blokken in de S3 en golf ook al. Abt zegt al een kit van 370pk voor die motor te hebben. Waarschijnlijk powerbox.
Maar abt zegt wel meer…

De vorige cupra had ook genoeg potentieel. Op papier 240pk, in de praktijk op de rollen echter 260 en met een chip en andere uitlaat ruim 330. De mijne rolde er zelfs 351pk/450Nm uit.
JD Chip. Milltec/Fox uitlaat. Niet eens een K&N filter.

Kom daar maar eens om bij Renault.
@turbotoll: Het was maar een voorbeeld, ik weet niet precies welke motoren in de snelle seats liggen, ging uit van GTI motor en die halen er toch wel maximaal 280pk uit. Meer pk’s is overigens niet altijd beter… zeker niet bij fwd. Zonder verdere aanpassingen is 300 pk precies uitdagend genoeg voor het RS onderstel, 250 was gewoon te tam. Als je de megane andere uitlaat en turbo geeft kom je ook wel op die waardes die je noemt, het blijven allemaal 2 liter performance turbo motoren, bereikbare pk range is daarmee redelijk vergelijkbaar. Uiteindelijk moet er wel een balans zijn tussen het vermogen en de rest van auto. Maargoed hetgeen ik wilde aangeven is dat de vergelijking van de pk’s in de folders tussen het snelle C segment niet zo interessant is, het uiterlijk, onderstel en de besturing zijn veel belangrijker. Dat kun je naderhand niet zo gemakkelijk meer aanpassen terwijl het vermogen van al deze wagens redelijk gemakkelijk richting de 300 gaat.
Ik weet niet hoe de filmvariant van Instagram heet. Maar dit is het helemaal.
Overbelichten / eind van het rolletje-effect
super 8 camera effect
chromatische aberratie-effect
splitscreen
onderverzadigde kleuren
Out-of-focus
vintage VHS look
Deels onderbelichten
van die film-perforatie
20% hiervan lijkt me aardig
-edit: nutteloze bijdrage-
Nu de 4wd met 2.5 Tfsi, das dan de echte cupra R…
Naar mijn mening toch echt wel een heerlijk dik gebakje! Ander kek kleurtje erop spuiten en ik neem `m zo mee!!
Ik zit nog niet zo lang hier op Autoblog , maar persoonlijk vind ik het editingwerk van de rijtestfilmpjes en het autofotografiewerk van het autoblogteam op een best hoog niveau zitten . i really enjoy that :-)
Nou even on-topic : deze nieuwe Leon Cupra heeft naar mijn mening niet het mooiste design zowel het in als exterieur , maar … zeker wel waar voor je geld qua prestaties ! SEAT , goed bezig ;-)
leuke wagen.Maar dit mogen jullie wel even van ABHD afhalen. ABHD is het hi-res televisiekanaal van autoblog.nl. De beste autovideo’s online te kijken in hoge kwaliteit.
Vooral de styling maakt ‘m interessant naar mijn mening, heerlijk strak!
Deze man presenteert of hij keihard moet schijten maar het in houdt tot de opname voorbij is en het zo gladjes mogelijk probeert aan elkaar te praten. Evengoed een prima filmpje.

De auto vind ik eigenlijk heel mooi gestyled, een soort Audi maar dan spannender. Deze zou ik altijd liever hebben dan de Golf GTI. Zoveel verschil zal er niet zitten in dat identieke onderstel.
Onderstel niet goed? Deze bak heeft wel juist de megane RS verslagen op de nurburgring! 7:58!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).