Skoda Rapid Coupe komt terug in 2014?

Auteur: , 15 Reacties

De dertigste verjaardag van de Skoda Rapid coupé uit 1984 zou de aanleiding zijn voor een coupé variant van de huidige Rapid. En waarom ook niet eigenlijk?

Skoda Rapid Coupe impressie © Autoblog.nl

De positieve reacties op de Rapid Spaceback zouden wel eens bijgedragen kunnen hebben aan het laatste gerucht dat ons bereikt over een nóg sportiever model op basis van de Rapid: de coupé. Dat is namelijk precies waar Skoda op dit moment aan schijnt te werken. Het klinkt misschien niet direct heel logisch om een sportieve variant van een vierdeurs budgetsedan op de markt te zetten, maar zo gek is het idee eigenlijk niet: er was namelijk al een Rapid Coupé in de jaren tachtig en die kreeg van de internationale pers de nickname “Poor man’s Porsche” opgeplakt. De eerste versies van die Rapid Coupé werden verkocht in 1984 en ter ere van het 30-jarig jubileum volgend jaar zou Skoda overwegen wéér met een sportieve driedeurs variant van de Rapid te komen.

Dat Skoda sportieve aspiraties heeft met de Rapid is geen geheim meer nadat ze een wild gestylde Rapid Sport concept lieten zien op Wörthersee eerder dit jaar, een concept dat ze ook in Frankfurt weer op de stand hadden staan. Een coupé zou ook wat dat betreft een logische vervolgstap zijn. Het A05+ (PQ25) platform waarop de Rapid gebouwd wordt is bovendien prima geschikt om als basis te dienen voor een driedeursvariant van de Rapid, onder meer de Polo en Ibiza (beide leverbaar als driedeurs) worden ook op dat platform gebouwd.

Onze bron wil nog niets loslaten over de motoren maar het lijkt ons logisch dat bij komst van de coupé in ieder geval de 122 pk sterke 1.4 TSI met zeventraps DSG leverbaar wordt. Wellicht dat er daarnaast nog een variant met meer pk’s geïntroduceerd wordt om het sportieve karakter te benadrukken. Ook dieselmotoren kunnen we niet uitsluiten. Navraag bij Skoda leverde helaas geen bevestiging op maar een Rapid Coupé wordt ook niet uitgesloten.

Mocht onze bron gelijk hebben dan zou het betekenen dat we straks dus drie varianten van de Rapid krijgen, een coupé naast de bestaande Rapid en Rapid Spaceback. Uiteraard zijn er ook redenen om te geloven dat een Rapid Coupé er niet komt. Zo profileert Skoda zich tegenwoordig als “value for money” merk en biedt het graag veel ruimte voor weinig euro’s. Je kan je afvragen of een coupé daarbij past maar automerken zoeken continue naar nieuwe klanten. Een Rapid Coupé met 1.4 TSI zou -gezien de huidige prijzen van de Rapid- niet veel meer hoeven kosten dan 24.000 euro, een handgeschakelde 1.2 TSI zou wellicht zelfs onder de grens van 20.000 euro kunnen duiken. Welke andere fabrikant heeft iets vergelijkbaars in zijn gamma? Het enige wat een beetje in de buurt komt zijn auto’s als de Mégane Coupé (vanaf 23.000 euro ongeveer) en de Honda CR-Z (vanaf 25.000 euro). Een Rapid Coupé zou een leuke aanvulling kunnen zijn voor het merk en de door onze Photoshopper geknutselde impressie (klik voor groter) ziet er niet eens verkeerd uit toch?15 reacties

Als hij net zo word als de illustratie, dan mogen ze hem van mij wel maken!
Ziet er niet heel spannend uit maar is een leuke en denk ook wel welkome aanvulling voor Skoda.
Voor het geld is het sowieso een nette auto zo op het eerste oog!
Probeert Skoda “Emotie” ? Succes… Goedkoop (in de bijtelling) en praktisch scoort 99% van de verkoop. Of vindt iemand z’n Fabia Combi echt mooi?!
@aventadorsv: Ik vind de nieuwe octavia anders een hele mooie auto!
Zouden ze dat niet beter bij Seat steken? Maar dan wel met wat sexyer lijnen…
@Esprit_de_Flandre: Een Skoda coupé zou het natuurlijk wel meteen goed doen in het Oostblok…
@Esprit_de_Flandre:

Spanjaarden hebben geen geld, en wie het wel heeft kan bij Seat al terecht voor een hot hatch.
En bij ons heeft Seat niet echt panache dus het is geen haar beter dan een seat.
En zoals je zelfs al zegt in het oost-blok zou het wel eens raak kunnen zijn en dan zijn de verkopen hier mooi meegenomen.

Want zeg nu zelf als je van je baas mag kiezen in het lage segment, heb je dan liever een dikke skoda coupe of liever een kale audi a1?
Oud model van een Audi…
Hij doet toch echt aan een C-klasse coupé denken.
Als er op z’n minst een 2.0 in komt te liggen is het misschien best wel een interessante wagen als daily drive, sowieso goedkoper dan de andere FWD coupe’s zoals die van renault, peug,…
Bijna net zo mooi als een audi a5, terwijl het eigenlijk een polo van de vorige generatie is.
@gop1: PQ25 is gewoon de huidige generatie Polo hoor.
Doet me denken aan de Seat Cordoba SX. Die auto had ook niet veel in zijn mars. Een budget coupe lijkt me sowieso erg tegenstrijdig.
De Megane en CR-Z zijn in mijn ogen gewoon hatchbacks. Ik vind dit er prima uit zien dus waarom niet. Met een leuke 1.8 of 2.0 erin en een strakker onderstel zal het best een prima auto zijn om in te rijden.
Dat heeft jullie Photoshopper knap gedaan, vind ‘em er wel gaaf uitzien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).