Slingeren op de weg betekent opnieuw rijexamen doen

Auteur: , 59 Reacties

Het CBR heeft dankzij de rechter weer een nieuwe melkkoe: automobilisten die slingeren. Wijk je uit voor een eend en ziet de politie dat, dan mogen ze je voortaan opnieuw rijexamen laten doen.

Porsche met hond achter het stuur

Dat hebben we allemaal te danken aan voorzieningenrechter C. Pastoors van de Arnhemse rechtbank, zo schrijft De Telegraaf vanochtend. Deze oordeelde namelijk dat de 70-jarige Corrie Huigen opnieuw moet afrijden, omdat ze op zondagochtend wat slingerde en aan de kant van de weg werd gezet door de politie. Dat ze alleen wat in haar tas zocht, maakt volgens Pastoors niet uit: slingeren is en blijft slingeren. De reden is voor de wet onbelangrijk en dat maakt het opleggen van een nieuw rijexamen gerechtvaardigd.

Vooral het CBR kan zich volgens verkeersadvocaat Bert Kabel in de handen wrijven, want zij kunnen rekenen op duizenden extra rijexamenklanten. “Wanneer iemand tijdens het rijden aan het appen of bellen is en niet kaarsrecht rijdt, kan een rijexamen worden opgelegd. Maar als iemand uitwijkt voor een poes kan dat ook. Je bent overgeleverd aan de grillen van een politieman. Wanneer deze je aanmeldt bij het CBR, moet je onherroepelijk opnieuw rijexamen doen.”

Het CBR laat in een reactie op het artikel weten het belangrijk de vinden dat de verkeersveiligheid voorop staat en dat deze uitspraak het makkelijker maakt een rijvaardigdheidstest op te leggen. Natuurlijk CBR, dat weten we al jaren59 reacties

Tsjee, ik denk dat het voor iedereen wel herkenbaar is. Je rijdt altijd netjes maar dan net die ene keer ben je even in gedachten of afgeleid… zul je net zien, dan wordt je gepakt.
@potjak: We kunnen het ook positief bekijken; mocht er plotseling een persoon oversteken die je niet mag, mag je gerust die persoon eens fijn aanrijden.
@viezefreddyw: Top, goed argument ;) ! De wet is soms echt niet te geloven stom.
Dus als er een koe plotseling de snelweg oversteekt en jij uitwijkt en juist op dat moment meneer agent S. Adist achter je rijdt, ben je de lul.
Fijn..
Dan zullen een hop vrachtwagenchauffeurs de bok zijn. Beetje wind in combinatie met een ambitieuze agent die zijn target wil halen en hop, dag rijbewijs.
Te zot voor woorden dit.
@danmar: Hierbij komen alle automobilisten die in een hondenhok op wielen rijden (mijzelf meegerekend), veel auto’s bedoeld voor het grijze publiek vangen meer wind dan een zeilboot. Dus komt er zo meer vraag naar auto’s met een lage instap
Nu gaan ze te ver. Wat heeft het feit dat je uitwijkt voor een kat, omdat je het arme beest niet dood wilt rijden, nou met je rijvaardigheden te maken.
Het weerhoud misschien eindelijk eens de mensen om elke keer die klote telefoon erbij te pakken.

Verder lijkt me het vrij voorbarig dat een agent je op de bon gaat ‘slingeren’ wanneer je uitwijkt voor iets.
@jack_abarth: maar als het beestje gevlogen is bewijs het dan maar eens
@rob5nismo:

Als ze achter je rijden zien ze het toch…
@rob5nismo: Dit soort besluiten kun je eigenlijk alleen maar bestrijden met een dashcam.
Dan heb je bewijs waarom je tot een aktie kwam. Anders ben je inderdaad overgeleverd aan het humeur van het Blauw op straat. Dat heeft mij ook al eens behoorlijk geld gekost.

Binnenkort 100.000 filmpjes van verkeerssituaties in Nederland, i.p.v. alleen Russische beelden.
@n54coupe: Daarom heb ik ook een dashcam in de auto. Het rijdt zoveel rustiger met zo’n ding.
@jack_abarth:
1 (of meer) maand lang mobiele telefoon afsluiten (via provider, en ook geen ander abo mogen) lijkt me een betere straf, is ws. voor veel mensen veel erger.
@super:

Hahaha, goud!!
Iets zoeken in haar tas… Dat doe je maar op een P
Weer een – voor je vrijheid. Dit is geen verzorgingsstaat/nachtwakerstaat, maar gewoon controlerend als de malle. 10 jaar geleden kreeg je alleen een boete als je – 50 km/u te hard reed en nu kan je naar de rechter etcetra.
via iPhone app
Zo, wat kan AB af en toe heerlijk ongenuanceerd en ongegrond uit de hoek komen ;-)

Slingeren kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden, voor zowel de bestuurder als de medeweggebruikers. Om te zorgen dat dit niet gebeurd worden er preventief maatregelen getroffen. En de maximumstraffen voor deze overtredingen dienen van te voren vast gelegd worden.
@gtwillem: Precies, ik snap de ophef ook niet helemaal… Blijkbaar staat dit gewoon in de wet, anders kon die voorzieningenrechter die straf niet opleggen. Dat de straf tot nu toe maar zelden opgelegd word, zegt wel genoeg: de gemiddelde agent kijkt heus wel hoe het komt dat je zo slingert.
Fijn nieuws en goed nieuws.
Wij hebben de IS (voorheen Isis) extremisten niet meer nodig; wij hebben het CBR met snordragende bestuurders….

Dat deze fiets-pompen-lullen organisatie niet eens in staat is om simpele fraude tijdens het theoretisch gedeelte van het rijvaardigheids examen af te nemen, dat nemen we maar op de koop toe.

Als er één ding is dat schreeuwt om privatisering is het wel het CBR, hele zootje ontslaan en met een nieuw elan beginnen.

Stelletje Bo Bo’s

Hun volgende aanval zal zijn op de winderigheid van bestuurders, deze lucht is namelijk slecht voor het milieu en kan een aanslag plegen op de gezondheid van andere weggebruikers.
Op het moment dat ik me bedenk dat ik het me echt niet kan voorstellen dat oom agent een boete uitschrijft als je een dier ontwijkt op de weg en opnieuw rijexamen moet afleggen, bedenk ik me dat we in Nederland wonen…
Een keertje uitwijken voor een obstakel zal echt geen problemen opleveren.
Maar het zal er hier om gaan om mensen die gedurende langere tijd zonder reden aan het slingeren zijn omdat ze te druk met hun foon bezig zijn of gewoon niet goed kunnen rijden.
wanneer ik mijn leuter tegen mijn vriendin slinger, zegt ze ook soms “opnieuw”
@arashrsf: Wacht maar tot bromsnor merkt dat je vriendin eigenlijk nog maar een minderjarig vriendinnetje is…. mag je poosje nummerplaten drukken in een staatslogement.
@406_v6: als het maar geen nummerplaten voor egoistische en overtrotse fransose bestuurders ;-)
Naar mijn weten kan 1 uitspraak van een rechter in Nederland niet worden gebruikt in een andere rechtzaak, het is hier namelijk geen Case law zoals in the USA.

Dus ik weet niet hoe de uitspraak van de rechter kan leiden tot wat hier in het artikel word beschreven, of het moet al strafbaar zijn geweest, maar dan is het ook niet dankzij de uitspraak van de rechter. Verder is de leeftijd van de automobilist ook belangrijk.

Niet te vergeten vind ik een krant niet bepaalt een betrouwbare bron.
@tim_vanvlerken: Met deze zaak is een precedent geschapen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Precedent) en dat betekent dat gelijke gevallen volgens deze uitspraak behandeld kunnen worden. Het recht, ook in Nederland, hangt aan elkaar van verwijzigingen naar andere uitspraken (Jurisprudentie) waaraan de rechter bepaalde zaken kan toetsen en eventueel met een gelijke strafmaat kan afhandelen.
@Gulli: Toch denk ik daar anders over.

Verder de persoon in kwestie was 70 jaren oud, dus dat in combinatie met het slingeren heeft geleid tot herexamen. Of nog wel slingeren leid niet tot herexamen, dus dit artikel is ONZIN.
Een artikel van De Telegraaf is ook echt een zeer betrouwbare bron. Dan kunnen we ook wel alles geloven wat er in de Story staat deze week!
al die overtrokken conclusies dat kutagenten ineens rijexamens uit gaan delen.

ik zie dagelijks artikel-5 waardige gedragingen en daar wordt ook lang niet altijd een art-5 voor uitgedeeld… omdat het simpelweg op dat moment geen gevaarlijke situatie was. dus als jij perfect zicht, geen tegenliggers en overzicht hebt, en je wijkt uit voor een beest omdat dat kan, dan gaat zo’n agent je echt geen rijexamen aansmeren hoor..

ik vind het goed dat dit soort dingen nu makkelijker kunnen, van mij mag het fors strenger.
@rnej: Strenger hoeft van mij dan weer niet… maarrr

Maar dit lijkt mij gewoon artikel 5 ja. Het in gevaar brengen van andere verkeersdeelnemers. Volgens mij word deze straf wel vaker opgelegd? En de telegraaf staat ook niet echt bekend als DE kwaliteits-krant.

Verder kennen wij de zaak niet. Mevrouw zegt dat ze “even” iets uit haar tas pakt, maar dat kan ook betekenen dat ze 5 minuten lang levensgevaarlijk over alle banen slingert opzoek naar iets in haar tas.
@rnej:

Strenger en rechtvaardiger zijn twee totaal verschillende dingen.

Zaterdag j.l., een 50 kilometerweg met de o-zo moderne 1-baans middenberm beveiliging (tegen het slingeren misschien?) een Politie Volkswagen busje achterin mijn reet, de grille zat bijkans in mijn achterruit, ik kon de dode insecten op hun neus tellen en de heren hadden ook nog eens GROOT Licht aan.

Geen sirenes, toeters en/of bellen op het politievoertuig.

Nu rijd ik Alfa, zo’n ding dat met Bison kit banden aan de weg kleeft.

Wat had ik moeten doen?

– Geef ik gas, rijd ik ze los zeker in de links rechts links bochten – artikel 5 wegens roekeloos rijden en onverantwoordelijk rij gedrag.

– Rem ik in paniek en probeer ik ruimte te maken, dan klappen ze er misschien in en ben ik de sjaak en een artikel vijf aan mijn broek wegens het in gevaar brengen van het overige verkeer.

Ik ben rustig vijftig blijven rijden, totdat deze mongolen -excusez le mot- er voorbij stoven met toen wel ineens de feestverlichting aan.

En jij wilt nog strenger?

Laten deze lieden eens leren zichzelf in het verkeer te gedragen met hun opgefokte zwaailicht gedrag.
@desjonnies: mooi verhaal. maar wat heeft dit met het onderwerp te maken?

ben met je eens dat de politie zich soms ook best beter kan gedragen, maar dat doet niet af aan het feit dat ik regelmatig onbestrafte misdragingen zie. ook op wegmisbruikers. “nou die snelheid krijg je een waarschuwing voor, maar die dubbele doorgetrokken streep moet ik je toch echt een boete voor geven” .. *zucht*
Stelletje flikkers. Normaal gesproken heb ik niks tegen de (verkeers)wetten in Nederland. Die zorgen ervoor dat onze samenleving stand houdt, maar dit is echt onzin.
Maar ik slinger altijd om mn banden op te warmen want met koude sliks heb je gewoon geen grip en dat is pas levensgevaarlijk :)
Typisch Nederland! van die kut regeltjes die je bankrekening plunderen.
Zijn ze helemaal van de pot gerukt.
Ik slinger wel eens met de motor, maar dan blijf ik op mijn eigen rijbaan. Ik ga mijn banden niet plat rijden met traag verkeer voor me haha. In het vervolg toch maar eventjes op letten dan met dat slingeren
En wat als meneer de agent voor een kat uitwijkt? Moet meneer dan ook opnieuw zijn rijbewijs halen door zijn collega?
Iedereen zou om de 10 jaar herexamen moeten doen. Theorie én praktijk (totaal pakket van een uur). Zal veel idioten op de weg schelen en dan weet is iedereen ten minste op de hoogte van de regels (dubbele rotonde en rechts aanhouden anyone?).
@flutterby:

Dat zou eigenlijk het beste zijn, alleen weet wel dat stiekem niemand het wil ;)
@flutterby:
Ach, alsof zo’n opfriscursus de halve tammetjes wat zal deren.
Ik zie genoeg figuren die nooit langer dan 2 jaar hun rijbewijs kunnen hebben ook de gekste capriolen uithalen.
Juist die zijn opgevoed met 30km zones en zouden dus moet weten dat 80 daar ongewenst is.
Juist bij hen zou de regel over voorsorteervakken nog vers in het geheugen moeten zitten, rechts af is dus rechts voorsorteren en niet voor rechtdoor en dan rechts af zonder het knipperlicht te gebruiken.
Juist zij zouden moeten weten dat je richting dient aan te geven wanneer je een rotonde verlaat.. etcetera, etcetera.
Hoe is het in godesnaam mogelijk dat ik die regels wel ken ook gebruik ondanks het feit dat ik mijn rijbewijs heb behaalt in een tijd dat 30km zones alleen in Duitsland gemeengoed waren en je voor het bezichtigen van een rotonde naar Frankrijk of Engeland moest?
Het antwoord ligt in de ikke mentaliteit die bonton is in dit land van contactgestoorden. Elkaar aankijken is al eng, dus laat staan een ander iets gunnen..
@flutterby:

En als jij dan zakt? Jij bepaalt immers niet of je goed rijdt, maar de examinator. En misschien vindt hij jouw rijkwaliteiten wel minder geweldig dan jijzelf.
Stelletje Snitchers. Bromsnorretjes zijn toch losers, anders ga je niet bij de Politie,Leger of overheid werken/zakkenvullen. je weet simpelweg niet wat je met je leven aan moet dus ga je fijn mee Snitchen over de rug v/d hardwerkende landgenoten. Weg met die kromspraak in NL en let’s (slinger)race MF-ers!.
@Sracerr: Jij hebt liever totale anarchie? Daar gaat het toch al steeds meer heen hier dus misschien krijg je ooit je zin. Moet je alleen niet gaan klagen als zodra je de deur uitstapt iemand een knuppel in je nek legt om je telefoon mee te nemen want er is toch geen consequentie.
Zag gisteren trouwens dat onze jeugd ( braaf meewerkend????) tegenwoordig een “Geel armbandje” krijgt aangemeten zodat Snitchers kunnen zien of je wel of niet alcohol mag drinken? Sinds wanneer maken de ouders dat niet meer uit? Het deed mij denken aan een ander geel indendificatie middel lang geleden ook gebruikt door heel Europa. Zeer SLECHTE/duistere ontwikkeling dat gebemoei en vingergewijs v/d overheid Snitchers.
via Android app
@Sracerr: sinds een betrekkelijk klein deel van de jongeren zich in een coma zuipt en blijvende hersenschade oploopt
Kan je aandelen kopen in die CBR? Want er zijn er maar weinig die niet slingeren…
@norge:
Yep, ik durf geen polderdijkje meer op, die wegen slingeren te veel..
Moet je een auto kopen die alleen rechtuit wil. oooo
Hoe zit dat als je een buitenlands rijbewijs dan?
Mierenneukers!
Wat een dikke onzin!!! Het clubje binnen het CBR die dit hebben bedacht allemaal ontslaan. Zorg maar eens voor het harder aanpakken van die Polen op de snelweg want die geveb helemaal nergens niks om. Afgelopen zondag zat er ook zo’n sukkel in een zwarte Audi A6 met Pools kenteken achter mij op de randweg N2 bij Eindhoven. Met groot licht aan en knipperend wilde en moest hij er langs terwijl ik niet aan de kant kon omdat er bij de oprit een aantal autos wilde invoegen. Als ik politie was geweest…..dan wist ik het wel.. Doe daar maar eens wat aan: buitenlanders het rijbewijs invorderen
zal de volgende keer ook niet meer uitwijken als er een politie de weg opstapt met z’n lichtgevende stok
Dat wordt recht insturen op katten tegenwoordig dan.
Heel leuk als je met je bolide met brede 18″ sloffen op een weg met spoorvorming rijdt…..
Is driften ook slingeren?
Kom op zeg wat een onzin.
En weer een vrijheidsbeperking!
Illuminatie

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).