Sneeuwchaos zorgt voor files in Zuid-Nederland en Vlaanderen

Auteur: , 48 Reacties

Lente. Opwarming van de aarde. Voorjaarsschoonmaak. Sneeuw? Sneeuw! Files. HEEL WEST-EUROPA ONTREGELD!

CHAOS

De absurde kou van de afgelopen dagen – gisteren was de koudste 11 maart sinds 1928 – wordt vandaag nog eens overtroffen met sneeuwterreur en de daarbij horende verkeersoverlast en aangepaste dienstregelingen van de NS. Tenminste, in het zuiden des land. In Noord-Brabant, Limburg, een deel van Zeeland en een klein stukje van Gelderland is sneeuw gevallen en in de driehoek Maastricht-Venlo-Eindhoven staat veel verkeer in de file. A2 Eindhoven – Maastricht: meer dan 10 km. Grathem en Urmond: 23 kilometer file. Tussen Nederweert en Eindhoven: 19 kilometer. In het diepe zuiden, het Limburgse Heerlen bijvoorbeeld, ligt 15 cm en heeft men last van sneeuwduinen.

Het KNMI heeft gisteren nog gewaarschuwd voor extreem weer in Noord-Brabant en Limburg. Ze hadden het bij het juiste eind.

Maar dat valt allemaal relatief mee vergeleken met de overlast bij onze Zuiderburen. Rond half acht stond daar ondanks de 315 ingezette strooiwagens zo’n 1.500 kilometer file. Nieuw record! Ook zijn alle tunnels uit voorzorg dicht en wordt men geadviseerd thuis te blijven. Live updates van de Belgische misère bij Knack.be.

Ergens onder deze filestrepen ligt Vlaanderen:48 reacties

Tja en het blijft hier (=vlaanderen) maar sneeuwen… Al een geluk dat ik vandaag de baan niet op moest! Laat die lente maar komen :-)
@stanny: dan heb jij meer geluk. Ik ben vanmorgen op mijn werk geraakt met de trein, maar nu zijn alle treinen van en naar Brussel afgeschaft… Wordt vast een leuke terugreis.
Echt weer zo’n onzin, als mensen gewoon doorrijden ipv lopen janken is er niks aan de hand!
@sebasjuhh: Toch niet. Je kan nou eenmaal niet 120 blijven doorblazen als er sneeuw op de weg ligt. Snelheid zal naar beneden moeten, waardoor de verkeersintensiteit groter wordt (meer verkeer op de snelweg, omdat het minder snel de snelweg afgaat). Capiciteit van de weg blijft hetzelfde, dus wordt de weg voller. De ene vindt sneeuw eng, ander geeft geen f*ck. Schrikreacties en chaos is compleet. Het is logisch dat er meer files komen, eens dat de lengte er van wel minder kan.
@Wesley: Bijna… maximale capaciteit van een snelweg (aantal voertuigen dat de weg per tijdseenheid kan verwerken) wordt bereikt zo rond de 90 km/u. Dus als je vanaf 120 langzamer gaat rijden, zal de capaciteit eerst toenemen, en later weer afnemen.
@potver7: in theorie. In de praktijk houdt men dezelfde afstand bij 120 als bij 90 en is capaciteit het best benut wanneer het verkeer stilstaat, bumper aan bumper.
@potver7: als iedereen stilstaat heb je een doorstroom van precies 0 autos per tijdseenheid.
@sebasjuhh: Door blijven rijden als er méér dan 20cm sneeuw ligt, gaat echt niet lukken. Wellicht dat jij t wel kan met je scooter… ;)
@406_v6: Lol, bedankt maar ik rij liever op 4 wielen door de sneeuw.. Loser
@406_v6: weet niet waar jij mee rijd maar 20cm is niks man. Niet dat het ineens een muur vormt tegen je auto. Toch is het irritant dat mensen dan 30 gaan rijden op de snelweg terwijl 50 ook makkelijk gaat, mits je beetje afstand houd en lekker blijft doorrollen, dan valt het best mee. Maar files die losse altijd uitzich zelf op, geen ongelukken maar wel 90/70/50 en na 5 km is het opeens weer volgas
Alle Belgen zijn naar verluidt uitgestapt en een sneeuwpop aan het maken. Het blijven toch infantielen…
Sneeuw is allemaal leuk, maar mochten de docenten nu eens even veel moeite doen als de studenten om in de les te raken…
Of op z’n minst al iets laten weten, het zou handig zijn.

Om af te sluiten nog een klein sfeerbeeldje vanuit belgië:
http://i.imgur.com/fmIHnyl.jpg?1
@vale46: Ze hebben het nieuwe anti-flits systeem: Sneeuw op je nummerplaat :)
@vale46: Wel toevallig 3 BMW’s vooraan de file
@j00rs: Ah ik had de pagina nog niet ververst maar het was jou ook niet ontgaan ;)
@j00rs:toeval ?
@vale46: Toch weer typisch dat de Beemer boys in de sneeuw altijd vooraan in de file staan…
@pier: beter vooraan in de file dan achteraan
Wat is de overeenkomst tussen een kwakje van beëlzebub en een pak sneeuw op de weg?

Iedereen glibbert er in doodsangst doorheen ;-)
En toch zijn winterbanden onzin en voor mietjes…
@RRenault: voor mietjes?? :S haha dus het gros van Nederland en andere landen zijn mietjes en jij bent de held op sokken?!
@roberto: *KUCH* Sarcasme *KUCH*.

Ik ben juist een aanhanger van winterbanden bij de juiste omstandigheden. Was meer bedoeld om de happers uit de tent te lokken,
@RRenault: Ok, kon niet echt uit je reactie halen dat het sarcastisch was, maar goed..
@RRenault: ja, de winterbandenmaffia bestaat.
Haaa vierwielaandrijving pulululul.
@Alpinaa:
Leuk om van je plek te komen, maar sturen en remmen gaat echt niet beter.
@Hubert: Sturen wel(aangedreven wielen => meer grip), remmen niet.
@Hubert: Klopt, maar daar helpen winterbanden en goed anticiperen wel bij. Bedoelde meer dat heuvels en hellingen geen probleem zijn.
@Alpinaa:
Doe nu mijn eerste winter zonder winterbanden.
Enige voordeel is dat je de cursus anticiperen weer eens aardig opfrist.
Mooi weer om te boarden achter de Range ;)
https://www.youtube.com/watch?v=MQglgAYL64M
Heerlijk die zon hier! :)
ik mag morgen weer aanschuiven op de A2 maastricht Eindhoven. hopen dat de condities dan iets beter zijn. we zijn in ieder geval wel zo verstandig dat de winterbanden er nog onder zitten.
Ehm.. Hier in Hengelo schijnt de zon.

Ik hoop dat de sneeuw tot 11.30u nog ff wegblijft. Da’s precies wanneer ik op de fiets naar een andere stad kachel (kutauto @#($(@(#!) .. dus dan graag ff geen sneeuw.

Maar daarna mag de pret wel beginnen, 4×4 ftw !
Wij zijn echt niet voorbereid op sneeuw… ik was laatst in Ljubljana, Slovenië… er viel daar ’s nachts 30 cm sneeuw. Om 5 uur vertrok ik naar de luchthaven en er lag geen spatje sneeuw meer op het wegdek, hoewel het nog steeds aan het sneeuwen was.
In Bulgarije net van hetzelfde… het begint te sneeuwen en de snowcats komen buiten om alles van de baan te ruimen, niets aan de hand, life just goes on…

In Vlaanderen weten we al sinds een week dat er vandaag 15cm sneeuw ging vallen…met het resultaat dat heel het land plat ligt… bende amateurs…
@xilver: ha, wat je zegt! En even alle treinen van en naar Brussel afschaffen…
@xilver: daar is de sneeuw heel anders
@flippert: Ja, het is veeeeeeeuuuuuul meer sneeuw…
“Echt weer zo’n onzin, als mensen gewoon doorrijden ipv lopen janken is er niks aan de hand! ”
Zeker van boven die riolen hè? Kom eens hier beneden kijken als je durft. Vanmorgen om 6 uur nog wel geprobeerd om richting Boxtel te komen vanuit Weert, maar bij Budel ben ik omgedraaid. Er was een baan geveegd, maar die werd door de harde wind weer dichtgesneeuwd. Ik hoorde een of andere verslaggeefster op radio 2 nog zeggen dat het best te doen was (ze was toen ter hoogte van Den Bosch). Maar bij Eindhoven sloeg haar toon helemaal om, 15 km file bij Best West richting het zuiden! Autoverkeer zocht al heel vroeg beschutting achter de vrachtwagens om maar niet in te hoeven halen, dus dan loopt heel de A2 in de spits vast. Ach ja, ik werk thuis vandaag, morgen weer een poging
@Alex_79: ..? Bedankt, maar ik zit niet op je logboek te wachten!
Zonnetje schijnt hier lekker naar binnen. IJskoud buiten, maar geen vlokje sneeuw (Zaandam).
Hoorde net op ’t werk dat Brussel Airport ook dicht was.. mogelijke uitwijkingen naar Schiphol.
@roberto: ‘…’ achteraan de zin verklapt meestal dat het om sarcasme gaat ;-)
Het is midden maart. Het moet eens een keer ophouden met die sneeuw! Regering doe er iets aan! Opsluiten die weerlieden, Piet Paulusma als eerste.
Had die plaatselijke dorpsgek uit Harlingen dit ook voorspeld?
Wat een gezeur toch weer……. Zit heerlijk in de zon, buiten vreselijk koud en geen sneeuw te bekennen :-) :-) :-)
Blijft lachen hoe goed jullie op sneeuw kunnen rijden, lekker knallen zoals gewoonlijk vandaag, sneeuw? Nou en?
@pier @vale46 @undefined1 @jOOrs
Inderdaad: totaal géén toeval drie maal BMW vooraan de file:
Die dingen veroorzaken nu nét met hun primitieve achterwiel-aandrijving de file bij het minste laagje sneeuw – of ijzel – op- helling
Op mijn 30 km- lange en 2 uur durende rit over Vlaamse heuvels vanochtend heb ik ze geteld: 4 x een BMW die dwars stond, de helling achterwaarts afbolde of al het reguliere verkeer voledig blokkeerde.
Een verkeersdrempel raken ze zelf niet over.
Kunnen ze geen straatverbod uitvaardigen om die wagens met sneeuw en ijs-weer aan de kant te laten. die dingen leggen het halve land lam !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).