‘Snelwegtanken steeds onaantrekkelijker’

Auteur: , 47 Reacties

Goedemorgen, laten we de dag beginnen met het intrappen van een wijdopenstaande deur. Volgens een vers nieuwsbericht is de snelwegtanker in Nederland steeds duurder uit. Dat de pomp aan de snelweg niet het voordeligst is zal iedereen wel weten, maar hoe erg is het echt?

Ook een R8 tankt niet altijd langs de snelweg

Novum vroeg bij het CBS gegevens op over de gemiddelde brandstofprijzen, en legde november 2013 (het meest recente beschikbare meetmoment) naast januari 2006. Conclusie: met tanken van benzine/diesel langs de snelweg ben je tegenwoordig respectievelijk 7,0 / 5,9 cent per liter duurder uit dan wanneer je langs een secundaire weg of in de stad tankt. In 2006 was dit verschil 4,4 / 3,7 cent. Sakkerloot!

Maar hoeveel zeggen deze absolute gegevens ons? De brandstofprijzen liggen tegenwoordig immers op een ander niveau dan acht jaar geleden, en dus gaat een relatieve vergelijking minder mank dan het rondstrooien van absolute gegevens zonder context. Wij checkten bij hetzelfde CBS de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) in het eerste kwartaal van 2006, en legden deze naast die van november 2013.

Er van uitgaande dat je aan de snelwegpomp de GLA betaalt komen we tot de volgende gegevens:

Adviesprijs liter benzine/diesel jan 2006 – 1,379 / 1,089 euro
Adviesprijs liter benzine/diesel nov 2013 – 1,759 / 1,459 euro

Prijsverschil 2006 – 4,4 / 3,7 cent = 3,19% / 3,40%
Prijsverschil 2013 – 7,0 / 5,9 cent = 3,98% / 4,04%

Dat klinkt al iets minder erg dan het verschil in centen, doch de bewering dat tanken langs de snelweg duurder is geworden is 100 procent correct. Een interessantere vraag zou zijn hoe de afzet in liters langs de snelwegen zich verhoudt ten opzichte van die langs andere wegen. Met de stijgende prijzen (bedankt, overheid!) en de economische crisis is het prijsbewustzijn van de consument gegroeid, en ook bedrijven met een leasevloot vragen hun rijders steeds vaker ‘goedkoop’ te tanken.

Ik gok dan ook dat de hoeveelheid brandstof die er langs de snelweg door gaat wat is afgenomen, en dat de marge nu meer op de broodjes en andere shopartikelen gemaakt moet worden. Helaas is de vinger hier moeilijk achter te krijgen. Met de komst van de onbemande pomp langs de snelweg zou het beeld trouwens zo weer kunnen veranderen, maar het is nog even afwachten hoeveel hiervan gaan komen.

Merk je aan jezelf dat je de laatste jaren minder langs de snelweg bent gaan tanken, of kunnen die paar centen je niet zo veel schelen?

Foto: autojunk.nl47 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Sinds de leasebak en bijbehorende tankpas de deur uit zijn, tank ik nog maar zelden langs de snelweg. Maar echt omrijden op een lang traject doe ik niet. Als je het verschil op een tank berekent is het ook maar een paar euro he…
@rdbr: maar als je dan 20 keer tankt heb je er toch een nieuwe tank benzine voor.
@rdbr: omrijden doe ik ook niet, maar op een bekend traject weet je de pin&go pomp die vlakbij een afrit ligt wel te vinden. Ik rijd 600 km per week op kosten van de baas (vergoeding), en ik houd dus 5-8 euro per week in m’n zak door een beetje na te denken over waar ik tank. soms zonder omrijden want er zit een pin&go naast m’n werk :P kan je nog discussiëren of het de moeite is.. maar telt leuk op over een jaartje… :)

maar idd dus. wijdopenstaande deur…
@rdbr: Ja zoals ik zei tank ik nog zelden langs de snelweg, alleen voor langere trajecten. Dus bijvoorbeeld op vakantie waar ik 2-3 keer aan de pomp sta. Dan heb ik ook geen trek in omrijden

Voor dagelijkse trajecten zorg ik dat ik vlakbij werk of huis tank, dan loont het en kost het niet teveel tijd/moeite.

Wat ik bedoelde te zeggen is: een keertje een uitzondering maken kost je 3-5 euro. Na ja die kunnen we hebben.

T zou wel interessant zijn te zien hoeveel procent van de getankte liters aan de snelweg met een tankpas zijn. Denk vrij veel.
Ik heb in die 4 jaar dat ik mn rijbewijs heb nog geen enkele keer langs de snelweg getankt, vanwege deze wijd openstaande deur. Was het ook niet van plan vaak te gaan doen in de toekomst.
@lambowambo: same here! Nog nooit in mn leven langs de snelweg getankt op eigen kosten en ga dat ook niet doen
Ik rij een auto van de zaak en heb dus een brandstofpas. En toch zoek ik altijd een goedkope pomp op. Ik zou dat ook graag van mijn werknemers willen als ik zelf de eigenaar van het bedrijf was.
@Original_Arnoud: Iemand met verstand! Alles wat het bedrijf bespaard wordt winst en werken bij een gezond bedrijf is altijd beter.

Als werknemers je werkgever collectief leeg zuigen is niet slim.
Tot 1 januari maakte ik gebruik van een multi tank kaart waarmee ik lekker goedkoop bij de lokale TinQ kon tanken. Sinds deze week ben ik verplicht om een Shell kaart te gebruiken, en wordt er door mijn bedrijf aangeraden om zoveel als mogelijk langs de snelweg te tanken, omdat ze dan meer korting per liter krijgen.
Onder aan de streep zal het wel lonend zijn, maar ik kan het nog niet echt bevatten…
@ikgeetgans:

Geen idee hoe groot het bedrijf is waar je werkt, maar het kan af en toe zeer krom geregeld zijn.
Een inkoper krijgt bijvoorbeeld diverse targets opgelegd, bijvoorbeeld een zeer hoog kortingspercentage regelen. Dit is een taak die je kunt toepassen op inkopen die geregeld wisselen van aanschafprijs. In zijn geval is het dus het beste om iedereen duur te laten tanken om vervolgens een hoge korting te kunnen krijgen.
Hij blij, want hij heeft z’n bonus binnen.
Dat het onder aan de streep misschien wel hoger uitvalt is dan een tweede. Iedereen staat over het algemeen toch voor z’n eigen portemonnee te werken.
Was het al.
En zonder te betalen ongestraft wegrijden wordt ook al steeds lastiger gemaakt!
Ik tank alleen maar Shell V-power, wel het liefst bij een secundaire weg. Maar anders is het niet anders.
@kraakensmaak: Kan je het verschil nou echt merken met je VPower? Rijd je er ook maar iets zuiniger door? Ik gebruik t niet (ook al heb ik een V8 met 335 pk); ook omdat het niet vol zit met Shell’s in Zwi; maar goed, ik gebruik ook geen andere prestatiebranstof. Zeker gezien die troep soms wel 10ct duurder is.
Tja typisch Nederlands klootjesvolk altijdaar klagen hoe duur het daar wel niet is maar elke keer als ik langs een pomp rij staat het vol.

Gewoon met zijn allen bij die onbemande pompjes gaan, eens zien hoe snel de prijzen zakken in zijn geheel, maar goed we klagen en klagen maar en blijven maar tanken bij de shell en voor wat? De kortingen of punten op winkels? Als je ff googled heb je 9/10 x dezelfde prijs
@amgpower63: Hey, de baas betaald! Dus wat maakt het uit? De baas vult toch enkel zijn zakken, dus ik kan er beter voor zorgen dat er zo min mogelijk zijn zak in gaat! [/sarcasme]
@widodh: precies wat je nu zegt is er mis, zo blijven die pomps maar bestaan omdat jij zo nodig je baas dwars wilt liggen om een paar tientjes…
@amgpower63: die pompen zijn handig gelegen direct aan de snelweg en zijn vaak 24/7 geopend. Dat heeft niks met de baas pesten te maken en alles met comfort.
@mashell: ja,. want de onbemande pomp aan de rand van het dorp is alleen tussen 3 en 4 uur ’s nachts geopend.

My hair is a bird, your argument is invalid!

Juist de ‘extra goedkoperdere’ Tinq/Tango/Express/pin-&-go pompen zijn 24/7 open, hebben geen kassa juffrouw die ‘van de baas’ moet vragen of je nog interesse hebt in de week-aanbieding en ook geen benzine-damp-troosteloze-bloemen-kraam.
@stamp: maar jij weet net zo goed als ik dat die onbemande pompen vaak verstopt zijn op obscure industrieterreinen waar je s’nachts sowieso liever niet eens naar toe gaat.
@mashell: nee ik zeg ook niet dat alles hieraan ligt, en we zijn een klein landje je gaat me niet vertellen dat je in 2 dagen een tank leegrijdt, dus je kan rustig voor je gaat werken of bijna thuis bent even naar de pomp op de hoek…
@amgpower63: 3x in de week diesel tanken is voor mij niet ongebruikelijk. Als ik s’avonds na 9en thuis kom (dat is vaak zo) is mijn lokale voorkeurpomp de pomp al dicht. Bij regulier tussen huis en werk pendelen kan ik inderdaad lokaal tanken maar er zijn ook vaak minder reguliere reizen naar minder bekende oorden. En dan zijn die snelweg pompen een uitkomst.
@mashell: je klinkt eerder als een diva die even tof aan de bediende zijn tankpas wilt showen, je kan gewoon al zijn ze dicht nog tanken, snap het probleem niet en als ik ergens een chef zou zijn zou ik zeggen dat je maar lekker van die snelweg pomps vandaan blijft, scheelt je duizenden euro’s als je een flink bedrijf hebt.
@amgpower63: duizenden euro’s is verwaarloosbaar voor een beetje flink bedrijf. Het is begin van het jaar, de accountants komen weer langs, dat kost pas echt geld. Daar is veel meer te besparen dan werknemers te pesten door het tanken aan de snelweg te verbieden. Tijd is geld is de regel in het bedrijfsleven.
@amgpower63: bij ons in het dorp zit een shell en een onbemande pomp en het verscheel in een liter is vaak maar 1 cent en voor dat ga ik veel liever tanken bij de shell waar je dan te minsten fatsoenlijk te woord wordt gestaan en iemand van de straat houdt.
Voorlopig is BP bezig in samenwerking met Marks
Heb ruim 10 jaar mijn rijbewijs rijd gemiddeld genomen een 40 a 50k kilometers per jaar, heb nog nooit langs de snelweg getankt, zal er nooit van gaan komen ook niet.
@yajouri: nee? Als ik ‘s’avonds laat in der deel van het land ben waar ik niet bekend mee ben en moet tanken dan heeft de snelweg pomp de voorkeur, laat open en gemakkelijk te vinden.
@mashell: goed voorbereid de weg op gaan is daar mijn oplossing voor, zorg dat ik altijd genoeg tank om ‘bekend’ te kunnen tanken.. Doorgaans is dat Belgie trouwens, dan scheelt het ook daadwerkelijk iets.
@yajouri: DirectLease Tankservice App (of welke andere ‘vind het goedkoopste tankstation in de buurt op basis van 1) tankgegevens van leaserijders, dus altijd actueel, en 2) GPS gegevens van jouw telefoon, dus altijd accuraat qua afstand en 3) als je niet kunt rijden, inclusief een linkje naar de navigatie incl adres.

Tanken langs de snelweg: Dat is toch alleen voor tankpas mensen en rand-debielen? Ik kom er alleen als ik moet ‘lozen’. :-)
We klagen over de brandstofprijzen bij de snelwegpomp terwijl die maar 4% duurder is dan elders. Kijk eens naar wat een flesje cola of een broodje bij het snelweg tankstation kost. Dan blijkt dat de brandstof zowat het enige is dat daar redelijk geprijsd is.
@mashell: Vergeet niet de literprijs van water + een scheutje sop ( ruitensproeierspriets ).
@stamp: dat is inderdaad schokkend. 4 liter benzine helemaal uit Saoedi-Arabië, diep uit de grond gehaald, een heel raffinage proces doorgegaan en met zo’n 70% belasting erop is nog steeds goedkoper dan 4 liter zeepsop in een plastic jerrycan.
Die deur lekker open laten staan,tank al járen bij onze oosterburen,als ik gemiddeld 15 tot 20 cent kan besparen per liter,per tankbeurt,is dit op jaarbasis mooi meegenomen.(de prijzen willen in Duitsland nog wel eens schommelen,door de weeks goedkoper dan in het weekend).En dan tank ik ook nog super-plus.Langs de snelweg tank ik nooit.Zorg er wel voor als ik vertrek,dat men tankje vol zit.
[Kijk eens naar wat een flesje cola of een broodje bij het snelweg tankstation kost. Dan blijkt dat de brandstof zowat het enige is dat daar redelijk geprijsd is.]

Ik zag dat ze nu ook in plaats van de 0.5 liter flesjes overgestapt zijn op 0.33 liter flesjes. De prijs is wel hetzelfde gebleven….
Het boeit mij niet waar ik tank, heb een tankpas dusja ik tank wanneer de auto dorst heeft…
Hier een tankpas. Maar daarom ga ik nog niet Shell spekken. Tank nooit op de rijksweg. Heb hier 3 verschillende tankstations in de buurt die zeker 12 ct korting geven en verschillend 15ct. Gewoon even wat info verzamelen en je weet welke wanneer en hou daar rekening mee als ik moet tanken.
Iemand hier, die op eigen kosten wel eens aan de snelweg tankt?

(nou vooruit – ik ben er van het jaar een keer terecht gekomen toen ik een omleiding van 70 km met bijbehorende file te verwerken kreeg)
@mout: Ja hoor. Ik tank als het nodig is. Ga niet omrijden en al helemaal niet lopen zoeken. Geen tankpas of leaseauto. Ik tank vaak bij BP voor de Ultimate. Vooral de A3 rijdt er een stuk soepeler door.
@mout: Hiero!

Als het 10ct per liter scheelt, is dat 5 euro per tank..
Pff , daar ga ik niet voor omrijden.

Als ik wil besparen stop ik wel met roken ;-) á 8,80 per pakje zw van nelle
Het verschil bij 98 is nog groter. Bij me lokale Bp express 1,72 en aan de snelweg 1,83!!! 11cent tikt behoorlijk aan. Enkel als ik iets te enthousiast het gaspedaal heb bediend gooi ik er een paar liter op de snelweg in om vervolgens bij de lokale volledig te tanken.
@renaultsport250:
98 is sowieso een zeldzaamheid aan het worden.
Bij mij binnen een straal van 2km van mn huis zitten een Tango, Tinq en Tamoil die uiteraard op elk een andere dag extra korting geven en daar houd ik ook rekening mee. Langs de snelweg tank ik nooit
Ik tank nooit langs de snelweg voor mij eigen ik ben toch niet gek.
Gewoon lekker Tango of Tinq tanken tegen woordig zijn er ook SHELL & BP station die minstens 10 cent korting per liter geven daar zie je steeds meer van.
Maar SHELL V-power tanken of BP-ultimate dat never nooit je betaald al genoeg voor gewone 95 benzine.
@hamid: Tango of Tinq? Hier in 024 ben ik bij de Shell al gauw 5 a 10 cent goedkoper uit dan bij 1 van die twee! Texaco is overigens het duurst. Gevolgd door de Esso.
Tanken langs de snelweg in vergelijking met tanken langs andere wegen is niet duurder geworden; tanken langs de andere wegen in vergelijking met de tanken langs de snelweg is procentueel goedkoper geworden (mede door de concurrentiestrijd in de grensstreken met de pomp over de grens).
mooie R8 als front trouwens :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).