Speel Gran Turismo en ontvang een echte racelicentie

Auteur: , 44 Reacties

Button-bashen was nog nooit zo belonend.

Gran Turismo

Heet nieuws vanaf het nerdfront: met de nieuwe Gran Turismo game die 16 November op de markt verschijnt kan je een heuse racelicentie verdienen.

Al sinds 1997 kunnen autosport liefhebbers zonder een dikke bankrekening en/of talent hun droom uitleven vanaf de comfortabele bank of Playseat in hun huiskamer. Even tussen de Cheetos door een paar rondjes doen over de ‘Ring of Tsukuba, wie wil dat nou niet?

Dit jaar komt er, als de planning gehaald wordt, weer een nieuw deel uit in de serie. Gran Turismo Sport gaat de game heten en ontwikkelaar Kazunori Yamauchi beloofd ons dat het polygonen-spektakel de mooiste game ooit ever wordt. Eerder lieten we je ook al deze trailert zien met dikke beats en glimmende auto’s.

Nu blijkt echter dat een van de nieuwe features van de game behelst dat je een heuse racelicentie kan halen, waarmee je echte circuits onveilig mee kan maken. Helemaal volgens de huidige trend om de realiteit te mixen met de virtuele wereld. Dat wil zeggen als je van je bank vol met kapotte chips en lege blikjes Red Bull af durft te komen.

Gran Turismo Sport wordt namelijk officieel ondersteund door Ferrari International Assistance de Federation Internationale de l’Automobile, oftewel de FIA. Er zijn regionale en wereldwijde competities, inclusief een ‘FIA World Final’ waarbij Charlie Whiting aanwezig zal zijn als jurylid. Voor de onwetenden: Charlie Whiting is degene die bij alle Formule 1-races de startknop induwt. Je kunt racen in de ‘Nations Cup’ en in de ‘Manufacturer Fan Cup’, waarbij je respectievelijk uitkomt voor je land of voor je favoriete fabrikant.

Als je goed genoeg bent, kun je een officiële FIA Gran Turismo Race License scoren. Lekker belangrijk zou je zeggen, zo’n nikszeggende virtuele achievement. Hier wordt het echter interessant voor de echte aspirant racers. Door de samenwerking met de FIA wordt je wapenfeit doorgestuurd naar de autosportfederatie in jouw land. Op basis daarvan kunnen zij besluiten je op het echte circuit te laten testen of zelfs om je direct een echte racelicentie geven. Momenteel hebben 22 landen zich al opgegeven voor het programma, waaronder het Verenigd Koninkrijk, onze beide buurlanden Duitsland en België, alsmede India en China. Of Nederland ook mee gaat doen is nog niet bekend.

Naast dit nieuwe initatief zal trouwens ook GT Academy blijven bestaan.44 reacties

Hmm oke, dus als je vliegensvlug knopjes kan indrukken zoals menigeen 12 jarige. Kun je ook auto rijden
@shalomleon: Het wil wel degelijk iets zeggen over het inzicht van desbetreffend persoon Als jij precies weet wanneer je moet insturen etc. op een op realiteit gebaseerd spel, kun je ook hoogst waarschijnlijk wel inzien wanneer je moet insturen in echt echte leven. Ik ben het er echter wel mee eens dat het nog steeds een heel ander verhaal is in het echt, maar ik zie de link die ze leggen wel!
@cliosport2000: Maarja ik was vroeger ook ontzettend goed in Goldeneye op de Nintendo 64. Ik knalde iedereen af in een level als de temple (om maar een voorbeeld te noemen). In werkelijkheid schiet ik nog geen deuk in een pakje boter geloof ik ;)
@berlinetta: “op een op realiteit gebaseerd spel”… Dood gaan en weer spawnen is toch wel erg ver van de realiteit. Zover ik weet claimt slechts een enkeling dat te kunnen, maar het is nooit bewezen.
@flutterby: Spawnen? Is dat een of andere hippe game-term?
@berlinetta: Nee hoor gewoon een Engels woord wat al decennia’s gebruikt wordt, dus echt hip kan je het niet noemen.
@berlinetta: Haha nee goed punt, maar toch denk ik dat jij wel het inzicht zou hebben als jij daar in de tempel stond. Je weet welke plekjes perfect zijn om dekking te zoeken / goed overzicht te hebben om zonder veel risico te schieten! Nu nog leren schieten, maar inzicht is minstens zo belangrijk!
@cliosport2000: Je hebt ook wel een punt. Iemand die GT goed kan spelen, beschikt wel over het theoretische inzicht dat nodig is om te kunnen racen. De praktijkervaring valt daardoor wel makkelijker aan te leren inderdaad.
@cliosport2000: Onzin; mensen genoeg die in een simulator heel goed kunnen rijden maar in het echt het gaspedaal niet weten te vinden en vice versa. Rijden in een simulator is compleet anders dan rijden op de echte weg, hoe echt die weg ook lijkt.
@Stefje: wat een kut simulator dan… niet eens het gaspedaal op de juiste plek…
@Stefje: Ik durf te wedden dat mensen die bijzonder goed kunnen racen in een levensechte simulator een stuk verder komen op het circuit dan mensen die nooit zo’n spel hebben gespeeld. Daar mag je het mee eens zijn of niet..
@cliosport2000: ^ oftewel mensen die geen enkele vorm van race-ervaring hebben
@cliosport2000: ow maar dat zal ik ook niet ontkennen. Maar waar ik op doel is dat een spelletje niet per definitie een echte auto is/lijkt/in de buurt komt
@shalomleon: Een piloot leert ook vliegen in een simulator.. Beetje hetzelfde principe.
@danielj: ja klopt en daarna mag hij vewijzen of het ook in de lucht goedgaat. Ik verwacht dat je dan pas je papiertje krijgt
@shalomleon: Zou je verwachten he, in de tekst staat ook: “Door de samenwerking met de FIA wordt je wapenfeit doorgestuurd naar de autosportfederatie in jouw land. Op basis daarvan kunnen zij besluiten je op het echte circuit te laten testen of zelfs om je direct een echte racelicentie geven.” Ik geloof echter niet dat je in een redelijk ontwikkeld land een racelicentie zomaar in je handen gedrukt krijgt.. En als er al landen zijn waar dat wel zo is, hoef je daar ook geen spelletje voor te spelen.
@danielj: een vliegtuig simulator is toch wel even andere koek dan een PlayStation
@shalomleon: Zeg dat tegen de mannen die de voorbije jaren de GT-academy hebben gewonnen. Zie wat bijvoorbeeld Jann Mardenborough heeft gepresteerd, lijkt mij toch niet slecht voor een 12-jarige die op knopjes duwt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jann_Mardenborough

Interessante serie over de GT-academy:
https://www.youtube.com/watch?v=3JJXGNRNavA
Doen ze dat ook voor driften? Dat doe ik namelijk niet onverdienstelijk online. Beter dan strak rondjes rijden in ieder geval.
@e34m5touring: als het met opzet is misschien wel ;)
Wel gaaf hoor. En ik een paar maanden geleden mn playseat weggeven omdat ik hem toch nooit gebruik…
@clarkson: same 😓
@clarkson: En ik m’n Logitech G27 verkocht. Dat ding lag ook al stof te happen. 😂
Met een complete racesimulator- installatie kan dit nog waarde hebben maar met een controller een potje sturen en dan een licentie halen? Wie heeft er nou zo’n installatie staan thuis?
@meneer: ene M.Verstappen
@mrrallycross: als ik de media mag geloven heeft die sinds vorig weekend ook een race licentie….
@meneer: Je speelt online tegen anderen, met een controller ga je het niet redden. Je zult op zijn minst een stuur met force feedback moeten hebben en een setje pedalen.
Klinkt echt leuk, vraag mij echter af hoe dit in z’n werk gaat. Als je met een controller kan racen wil niet zeggen dat je dit in het echt ook kan. Wel gaat zo een licentie volgens mij meer om dat je weet hoe het allemaal werkt op het circuit dan dat je ook echt kan rijden
@mrrallycross: Hoe het in z’n werk gaat in een notendop (GT Academy): je racet, je wint, je wordt eruit gepikt. Je doorloopt een superzwaar bootcamp waar gekeken wordt of je uberhaupt wel geschikt bent. Vele GT academy deelnemers hebben momenteel een racecarriere. Best bizar. Ook bij de aanstaande 24u van de ‘Ring zullen ex-gran turismo gamers achter het stuur plaatsnemen. Dus ja, het kan echt.
@RubenPriest: die hebben hun licentie niet met het spel gehaald. Dit geen ze op een echt circuit gedaan
Zo’n Playseat he, wat lijkt mij dat ontzettend cool om te hebben. Alleen zijn ze gewoon niet te betalen. Ben erg benieuwd naar de game verder. Ik zal hem wel weer grijs gaan spelen ben ik bang..
Zie het meer als een soort absolute basistheorie voor lijnen, apex pakken, ene bocht ‘opgeven’ zodat je de volgende beter eruit komt enz. Meer zal het niet zijn.

Wel leuk idee overigens. Mensen die die aspecten begrijpen zijn daardoor ook vaak sneller op een (simpele) kartbaan. Of vice versa natuurlijk.
Dus ik kan straks autorijden, nice!!
Ik heb het geluk dat ik ook een racelicentie heb en regelmatig wedstrijden rij. Mijn ‘simulator’ thuis is een stuurtje met force feedback en Project Cars. Alhoewel de auto’s wel realistisch reageren staat het ver weg van de werkelijkheid puur omdat ik niets voel (op het force feedback systeem na dan).

Overstuur registreer ik doordat ik het op beeld zie en mijn stuurtje iets vreemds doet, niet omdat ik de G-krachten voel die ik in het echt wel voel.

Misschien dat een installatie van een paar duizend euro dat gevoel wel goed overbrengt maar ik ga er vanuit dat niet iedereen dit heeft. Daarnaast vraag ik mij ook af hoe het ook mogelijk is dat veel snelle rondetijden met een standaard controller worden neergezet volgens de tijdenlijsten.
@sportevo: g krachten even buiten beschouwing gelaten vond ik stom genoeg de controller van de PS3 wonderbaarlijk goed “tractie” doorgeven, bij GT weliswaar. Verder geen andere spellen gespeeld…
@davelepeef: ik kan er zelf niet mee overweg, ik heb echt een stuur en pedalen nodig. Maar een vriend van me is juist sneller met de controller.
@sportevo: Als je dat zou willen voelen, zul je een hele professionele installatie moeten hebben. Zelfs de enthousiasteling gaat meestal niet verder dan een (paar) goed(e) scherm(en), een Logitech G27 of Thrustmaster T500 en een playseat. En Gran Turismo en de PS4 zullen ook geen ondersteuning bieden voor die peperdure installaties die je van links naar rechts gooien.
@Edge: en zelfs een paar schermen gaat de gemiddelde speler misschien al te ver.

Zoek voor de gein eens op YouTube naar wat René Rast gebruikt om Project Cars te spelen. Die heeft al een aardige installatie staan en heeft vast ook wat gekost.
De mooiste racegame ooit betwijfel ik ten zeerste. De photomode was echt indrukwekkend, de plaatjes die je daarmee kunt schieten zijn als je een beetje met de instellingen speelt haast niet van echt te onderscheiden. En we krijgen ein-de-lijk een livery editor, dat is ook iets waar de fans al jaren om roepen. Maar dat zijn de positieve punten dan ook wel. De races ogen niet mooier dan dat ze dat op de PS3 deden in GT5 en 6, omgeving oogt nog steeds zo statisch als de pest, het geluid klinkt (ondanks dat ze de sound engineer bij Turn10 (van Forza) hebben weggeplukt) nog steeds alsof er stofzuigers rondrijden en het beeld hapert ook nog wel eens (framerate en tearing). Ik snap best dat de game nog niet af is, maar als je mensen, en zeker de kritische Gran Turismo fans, wilt paaien voor een game zul je het toch iets beter moeten doen.

Het idee van een racelicentie behalen via Gran Turismo vind ik dan wel weer tof. Ik merkte het zelf ook toen ik een tijdje terug op de Nordschleife reed. Je wordt absoluut geen Max Verstappen of Lewis Hamilton van zo’n spel (ik tenminste niet, want ik speel gewoon met controller) maar doordat je vele uren op de virtuele Nordschleife hebt doorgebracht weet je wel wat je kunt verwachten van het circuit. Je weet welke bochten er gaan komen, hoe je die moet aansnijden, wat de ideale lijnen zijn en waar de rempunten ongeveer liggen. Natuurlijk heb ik niet alles uit de auto gehaald, want ik ben geen prof, maar ik merkte wel dat ik door die ervaring een stuk dichter op de limiet kon rijden dan dat ik vooraf had ingeschat.
Jaja, heel logisch.
Ik gok dat je als 20+-er makkelijker een racelicentie in het echt kan halen tov een racelicentie via deze GT.
En dan houd ik er ook rekening mee dat als je alle uren die je in dit spel stopt zou werken en daarme dus je racelicentie betaalt.
Maar goed, als je mammie en pappie zo ver krijgt om ook een stuurtje+installatie voor jou te kopen met kerst; dan is dit natuurlijk wel leuk voor jou.

Ik kom nog uit de tijd dat je bij GT2 in een langezame slecht bestuurbare Civic Type R zonder racepackage on Grand Valley ronde tijden moest neerzetten en als je snel genoeg was kon je wat winnen.
Allemaal leuk een aardig zo een aankondiging! Nu alleen nog splitscreen, want ik wil graag schreeuwend en vloekend tegen mijn vrienden op één TV spelen!
Weet er toevallig iemand of deze nieuwe Gran Turismo ook nog op de PlayStation 3 uitkomt? Nee zeker….
Beloofd=belooft…

Jongens, let eens beter op de grammatica!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).