Stokoude Fords uit Hillegom leveren ruim zes miljoen op

Auteur: , 10 Reacties

Het waren er dan ook wel ruim tweehonderd...

Ford

Twintig jaar lang was het een topattractie in de pleisterplaats Hillegom: het Ford Museum opgericht door Piet den Hartogh. Den Hartogh had duidelijk een voorliefde voor het oudste spul dat uit de fabrieken van Henry Ford kwam. Uiteindelijk leidde dat tot de grootste privé-collectie van oude Fords ter wereld.

Doch in 2010 overleed de fervent Ford-verzamelaar. Piets dochter heeft de legacy van haar vader nog zeven jaar doorgezet, maar besloot er afgelopen jaar toch mee te stoppen. Niemand anders in de familie had er kennelijk oren naar een dagtaak te maken van de oude Fords en zodoende werd de collectie gisteren geveild door Bonhams.

Geïnteresseerden uit de hele wereld meldden zich in Hillegom voor een marathon-sessie, waarbij de auto’s zonder ‘reserve’ verkocht werden. De festiviteiten duurden dan ook liefst tien uur. Behalve 214 Fords en Lincolns werden er ook nog aanverwante onderdelen en dergelijke verkocht. In totaal ging het om ruim 300 ‘lots’.

Toen het laatste item afgehamerd was, stond de teller op 6.157.353 Euro. Bonhams had de opbrengst vooraf geschat op vier miljoen Euro. De eer voor de duurste auto van de dag ging naar een Ford Model B Side Entrance Tonneau uit 1905 die ooit toebehoorde aan William F. Harrah, een hotelbons uit Las Vegas. De auto leverde liefst zeven keer(!) de geschatte waarde op en werd afgetikt op 419.750 Euro. Al met al was het ongetwijfeld een mooi resultaat voor de familie, maar ook eentje met een triest randje: Nederland is weer een beetje automotive erfgoed armer.10 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Het was een pracht museum met een enorm mooie verzameling! Ik vond de prijzen opzich nog meevallen, zeker bij de motorfietsen
Prachtige collectie met een mooi verhaal. Vorige week op BNR bij de Nationale Autoshow leuk stuk over geluisterd. Mooi dat de opbrengst zo’n 50% hoger is uitgevallen.
Ouwe Hartogh ..
Mooie slimme vent was dat ..
Dus hier leveren klassiekers meer op dan verwacht terwijl ca 10 artikelen hiervoor de kop zegt dat ze minder waard worden.
@maferick74:

Morgen bij TROS opgelicht .. “ambtenaartje is geschok want onderzoek wees anders uit” ..
@lincoln: hahaha je bent een echt grappige azijnvlek
Haha dat artikel onder het linkje Lincoln!
Kan je nog ergens de collectie en de opgebrachte prijzen zien ?
@ghost: laat maar al gevonden!
Mijn oude muziekdocent van de middelbare school runde dit met zijn vrouw. Leuk om dit tegen te komen, jammer dat het voorbij is…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).