Suikeroompje Chrysler redt kwakkelend Fiat-concern

Auteur: , 6 Reacties

Eerder vandaag maakte het Fiat-Chrysler-concern niet alleen een bemmend nieuw logo bekend, maar ook de resultaten over 2013. In totaal werden er 4,35 miljoen voertuigen verkocht, 3% meer dan het jaar ervoor.

Prima aankoop, Sergio!

Naast deze verkoopcijfers, waarmee het concern zich ergens in de mondiale subtop nestelt, wist het concern een nettowinst van 1,95 miljard euro te boeken, iets dat in zijn geheel aan Chrysler te danken was, want zonder Chrysler (alleen in de VS al goed voor 2 miljoen verkopen) draaide de Fiat-groep 441 miljoen euro nettoverlies.

Chrysler zorgde voor 59% van de totale inkomsten (die 87 miljard bedroegen), de overige 41% werd door Fiat gegenereerd. Best grappig, dat het ‘overgenomen’ bedrijf groter is.

De luxemerken Ferrari en Maserati deden het prima, zij brachten 3,8 miljard euro in het laatje, goed voor een winst van 470 miljoen euro voor belastingen. Ferrari verkocht, geheel volgens plan, weer minder auto’s dan in 2012, afgerond 7.000 stuks tegenover 7.318 auto’s het jaar ervoor. Deze strategie, in alles het tegenovergestelde van Porsche, is lekker eigenwijs.

Maserati steeg daarentegen, eveneens volgens plan, hard: het zette 15.400 verkopen tegenover 6.288 het jaar ervoor, een stijging van 145 %. Yay Ghibli en Quattroporte!

Foto: Sergio Marchionne wearing sweaters6 reacties

Nou dan kun je de overnamen voor Fiat dus best wel succesvol noemen.
@sketcher: Maar dus ook zeer noodzakelijk.

OT: Verstandig dat Ferrari exclusiever wordt, Porsche is als een soort Volkswagen, voor de meer bedeelde.
Wel gek dat ze Maserati als een soort BMW hebben neergezet. Alles voor de verkopen. En dan de schaamlap Ferrari: nee exclusiviteit boven alles.
@gearhead: logisch toch? Maserati wordt het nieuwe porsche, daar moet alles binnekort wijken voor de verkoopcijfers! Ferrari wordt excusief gehouden. Zoals het hoort.
Ik zie het probleem niet. Op zichzelf heeft Fiat het best handig gedaan zo (mits er niet zoveel geleend is dat de rentelasten niet meer opgebracht kunnen worden). Nu maar hopen dat ze nog iets van Alfa Romeo maken. Maserati doet het prima en met Ferrari zijn ze ook slim bezig. Dat merk wordt al mega uitgemolken door alle prullaria en dat park in het Midden Oosten.
p.s. Porsche is gewoon een onderdeel van VAAG en wordt ook als zodanig uitgemolken. Het enige merk dat ze nog een beetje normaal behandelen is Lamborghini.
Het probleem is dat beiden een enorme schuldenput hebben.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).