Tanken? Niet tijdens de spits!

Auteur: , 77 Reacties

Dynamische prijzen aan de pomp maken dat het goed is om even op de klok te kijken voor je gaat tanken.

Tanken? Niet tijdens de spits!

Uit een rondgang van BNR is gebleken dat steeds meer pomphouders in Nederland hun brandstofprijzen laten fluctueren gedurende de dag. Daardoor is het vaak duurder om tijdens de spits te tanken dan daarbuiten. Het verschil kan oplopen tot 4 cent per liter en dat kan op een volle tank best iets uitmaken. Op zich is het logisch dat pomphouders dit doen, want er is tijdens de spits nu eenmaal meer verkeer op de weg. Daarom is het ook de spits.

Naar verluidt gaan steeds meer pomphouders met dergelijke dynamische prijzen werken. Zo zou het onderwerp de komende tijd hoog op de agenda staan voor de bijeenkomsten van pomphouders, waarvan zo’n 30% naar verwachting binnenkort de prijzen laat fluctueren.

Veel Nederlandse weggebruikers zal het worst wezen want de baas betaalt de diesel of benzine. Toch zijn sommige werkgevers behoorlijk streng op het tankgedrag van hun werknemers. Sommige bedrijven vragen personeel bijvoorbeeld om niet langs de snelweg te tanken vanwege de hogere prijzen.

Foto: Ferrari 488 door @mraygo, via Autojunk77 reacties

@donvinnie: En nu even genuanceerd?
@viezefreddyw: kapitalistische hufters
@donvinnie: want? Wel eens van vrije markt, marktwerking en de verhouding tussen vraag en aanbod gehoord?
@tenaci: omdat ze weten dat op de snelweg in de spits NIEMAND gaat omrijden en ze dus woekerprijzen hanteren (aan de snelweg is namelijk al 8% duurder dan als je even iets goedkoops uitzoekt). Het is een soort machtsmisbruik of monopolistisch gedrag.
Logisch. Gelukkig zijn er handige apps om dat bij te houden.
@trustmeiamanengineer: Wanneer het spits is?
@fiscaal: die ook ja grapjas
@trustmeiamanengineer: ik ben daar niet bekend mee; welke apps zijn dat?
@henk123456: Ik gebruik de Directlease tankservice app, werkt goed!
@henk123456:
Wat betreft mijn route woon-werk verkeer is Google Maps een handige. Standaard route welke hij zichzelf aanleert. Huisadres heb ik dan maar ergens ingesteld random in mijn woonwijk i.p.v. mijn exacte huisadres. Persoonlijk dingetje met veiligheidsgevoel.

Wat betreft de brandstof, hiervoor gebruik ik de app DirectLease Tanken. Hier zijn wel meer apps voor, maar de prijzen kloppen altijd wel. Ook geeft hij sporadisch wel eens aan welke prijzen het morgen zullen zijn. Dit heeft dan weer te maken met een wekelijkse ‘actie-dag’ van het betreffende tankstation.

Succes! :)
@GH: op het moment dat jij ook maar iets van Google gebruikt, of open hebt staan op de achtergrond van je telefoon, weten ze echt wel waar je woont…
gh via Android app
@garp: Google wel, daar ben ik me van bewust. Is meer voor het geval van vermissing of diefstal van mijn telefoontoestel, waar ik ook wel de Google-functie heb om in ieder geval mijn account te blokkeren. Wat er dan verder met mijn telefoon gebeurd, tsja…
@trustmeiamanengineer: bij audi zit dit in het mmi3 plus navigatie ingebouwd op volgorde van de op dat moment geldende prijs, overigens komt hij automatisch met deze melding of hij naar de goedkoopste pomp moet navigeren als de auto op reserve staat.
Huftergedrag. Vuile uitmelkers, respectloos nsb gedrag dat is Nederland. Ik zie het overal steeds vaker.

Wij Nederlanders pikken alles

Slap volk!

@ff40: echt he, een keer is het genoeg. Moet je alleen al naar de prijsverschillen kijken van nieuwe auto’s met buurlanden. Dat een dergelijk verschil is toegestaan in de eenheidsunie de EU slaat alleen al nergens op…
@goodolddays: denk je dat dit veroorzaakt wordt door de staat?
@rhellema: nee man het gaat hem er ook om dat we alles maar accepteren

We worden elke dag geknipt en geschoren
@goodolddays: het beleid omtrent belastingen mogen lidstaten zelf bepalen. Dit heeft te maken met de soevereiniteit van een en het belastingmonopolie van een staat.
@goodolddays: het beleid omtrent belasting mogen lidstaten zelf bepalen. Dit zodat lidstaten hun soevereiniteit behouden en omdat een staat het belastingmonopolie heeft.
@ff40: je vergeet te vermelden dat het allemaal de schuld is van de Rabobank.
@nicolasr: Ahhh, de drie R’s.
Rutte
Roverheid
Rabobank
@ff40: met het verkeerde been uit bed gestapt?
@ff40: Is dit satire of ben je serieus?
@granlusso: zeer zeker niet
@ff40: Oké, wat vind je hier precies erg aan, als ik vragen mag?
@granlusso: de vraag al!

We vinden al dit soort asociaal uitmelk gedrag al normaal

@ff40: Helder, maar ik vind het inderdaad niet asociaal. Je kunt namelijk ook een ander tankstation pakken. En dat kun je oneerlijk vinden, maar ik zie het als een keuzemogelijkheid.

Als ik liever naar de Lidl ga, maar de duurdere Albert Heijn is dichterbij, dan zou je dat toch ook oneerlijk moeten vinden?

Geen aanval, maar wil graag weten hoe jij over dit voorbeeld denkt.
@granlusso: dat zie je dus verkeerd.

het is dezelfde albert heijn die zn pakje boter op koop avond duurder maakt.
de markt lost dit op, en denk dat de meeste consumenten uitwijken naar een concurrent of buiten de snelweg.

ik vind het wel vies dat de monopolie positie aan de snelweg wel uitgemolken wordt.
@esprit84: Maar dan nog, je bent vrij om naar de Lidl te gaan. Welk bedrijf zet nou op z’n producten: Let op: hogere prijs dan vanochtend!

Of het ethisch correct is, is een tweede, maar ik persoonlijk zie hier niks verkeerd in, omdat ik in m’n achterhoofd weet dat bedrijven profiteren van schaarste.
@esprit84: koopavond?
@lebeaunl: moonlight shopping
@ff40: “dat is Nederland”.. zo vermoeiend zulk soort opmerkingen. Ben jij die boze blanke man waar ze het altijd over hebben? Doen pomphouders in het buitenland dit niet? Ik was laatst in een dorp in België, was de pomp leeg! Pfff.. dat is België..
@mennok: en jij? Jij bent ook zo’n matennaaier?
@mennok: Verschrikkelijk vind ik dat. Ook altijd roepen: ‘het volk is het zat’.

Nee maat, JIJ bent het zat. Het probleem is dat ze echter nooit uitleggen wat ze precies zat zijn. ‘We worden genaaid en alles is onbetaalbaar’.

En als je vervolgens op hun Facebook profielen kijkt, zie je de meest fantastische vakantiefoto’s…
@granlusso: juist!

Ik heb geld genoeg maar kan nog wel in het algemeen belang denken
Ik weet dat het vrij zeldzaam en daardoor zelfs bijna ongeloofwaardig is

@ff40: Nee ik snap je punt hoor en ik heb dat inlevingsvermogen ook wel, alleen ik zie de eventuele problemen/knelpunten die we hebben niet als iets dat ‘de overheid’ en ‘de grote bedrijven’ expres doen om ons dwars te zitten.
@granlusso: misschien ben ik vreselijk ouderwets maar vroeger haalde je als goed net opgevoed mens zoiets niet eens in je hoofd

Vroeger werd je aangesproken op asociaal gedrag en liet je een ander uitbuiten wel uit je hoofd want dan kon je de tent wel sluiten
@ff40: en vroeger zetten we punten achteraan een zin.

Ik snap werkelijk niet waar jij je nu druk om maakt. Prijzen fluctueren gedurende de dag. Goed om te weten. Dan tank je even op een ander tijdstip. En zeg nou niet dat dit onmogelijk is. Nederland is inmiddels vergeven van de onbemande tankstations die bijna de hele dag beschikbaar zijn. Maak je niet zo druk om dit soort non issues.
@ff40: overal waar je te maken krijgt met vraag en aanbod fluctueren de prijzen. Zo is bij ons om de hoek de Russische prostituee erg prijzig op vrijdagavond maar de Congolese prostituee op maandag middag weer erg goed koop.
@ff40: lucht op hè?!
@ff40: om dat hier vervolgens neer te plempen en er dan van uit gaan dat je er wat tegen gedaan hebt?
@rhellema: moet je een keer mee gaan, kom je erachter wat ik er allemaal aan doe!
Zal je verbazen

Ik ben diegene die niet alleen roept
@ff40: misschien maak je je wel veel drukker dan anderen.

En wat is er mis mee om de prijzen in de spits te verhogen? Dan tank jij toch gewoon buiten de spits? Mag een ondernemer niets verdienen dan?
@rhellema: het gaat niet om jou of mij

Saamhorigheid??!
@ff40: saamhorigheid, is dat een mooi woord voor een file?
@ff40: Bedoel je soms communisme? Dat werkt niet.
@ff40: Lol! Vraag en aanbod, bitch.
@ff40: nee je bent niet verplicht daar te tanken, de nieuwste Samsung te kopen, elke maand teveel te betalen voor je premium leasebak. Er is keuze . Daarom wonen we in Nederland en niet in Noord-Korea. Rij gewoon even (om) naar bijvoorbeeld Tango
In Oostenrijk is het de normaalse zaak van de wereld dat de prijzen gedurende de dag veranderen. Rond 12:00 kan een liter brandstof daar zomaar 8 cent duurder zijn, terwijl het om 11:00 weer op hetzelfde peil kan zitten.
@wesley: gaat in Oostenrijk de klok achteruit van 12:00 uur naar 11:00 uur :-)?
@erik2907: ja 11:00 volgende dag uiteraard
@wesley: hier in Duitsland ook. Tussen s’ochtends 9.00u en s’avonds 20.00u zit meestal een cent of 8 in het voordeel van de avond.
Is ook beetje vraag en aanbod. Tijdens spits meer personeel meer kosten zou een reden kunnen zijn. Er zijn ook tijden dat er anderhalve kip komt. Daarnaast is het gewoon handig om zo te rekenen als men toch wel komt tanken. Je kunt zelf (als het je eigen poen is) kiezen voor de tango op de hoek. Nee, dan heb je geen ontbijt-koffie-aanbieding, hoe jammerlijk. Keuzes keuzes mensen.
@porker: Supermarkten zijn ook niet duurder in het weekend. Dan is er ook meer vracht en lopen en meer medewerkers
@dieselkameel: je breng ze met deze post wel op ideeën ;).
@autoblog: beetje nuance mag in de reacties maar ook in de censuur.
@w0o0dy: check de laatste, genuanceerde, alinea ;)

https://www.autoblog.nl/huisregels
Er is geen betere plaats om te wonen dan vlak bij de Belgische grens. 98 tanken voor minder dan 95 in Nederland! :-)
De pomphouders treft hier echter slecht beperkte blaam. Zij moeten zich houden aan de prijzen die door het hoofdkantoor van de grotere olieboeren worden opgelegd.
Daarnaast verdienen de pomphouders verdomde weinig aan de verkoop van de peut, want: accijnzen. Geloof dat hier al eerder aan artikel door AB over is geschreven. Een groot gedeelte van de tankstations worden omgebouwd tot onbemande installatie. Vanaf het hoofdkantoor drukt daar iemand op het knopje wanneer de prijs omhoog moet.
@jbjohnny88: Toch zijn pomphouders over het algemeen niet slecht bemiddeld hoor ;)
Diezelfde pomphouders (met 1 tankstation of met heel veel tankstation) blijven pomphouder, of ze er nou personeel neerzetten of niet.
Ik tank altijd buiten de spits. Bloedhekel aan als ik naar huis wil en dan onderweg nog moet stoppen. En al helemaal bij een pomp bij de snelweg, waar het altijd winderig is en het verkeer langs je heen raast.

Doe mij maar de dorpspomp. En scheelt nog in de kosten ook…
Ik woon op 3km van Duitsland. 1,30 euro in de avonduren en gaan
Hier zit nog een stuk meer achter dan wordt gesuggereerd in het artikel.
Het bedrijf achter de pompen (het is niet zo dat alle pompen met hetzelfde merk ook bij hetzelfde bedrijf/eigenaar zitten), denkt de prijzen uit. Er zit meer achter dan alleen snelweg of niet. Men kijkt ook naar de omgeving (is er zichtbare concurrentie). Men kijkt ook naar de resultaten van het tijdelijk verhogen (omgeving let erop = verhogen werkt niet want dan gaat men naar de concurrentie). Ook gaat het erom hoe het contract met het station is: op het moment het bedrijf ook deelt in de winsten van de winkel heeft dat een andere invloed op de benzine prijs tov als de winkel toebehoort aan de uitbater en de benzine opbrengste aan het achterliggende bedrijf.
Tegenwoordig kan je relatief goede info over de prijzen ‘inkopen’. Maar tot een paar jaar geleden was het nog helemaal niet uitgesloten de kleine pompondernemer (1-10 stationen) gewoon een mannetje had die af en toe een blokkie om ging rijden om de prijzen van de concurrentie te checken.
In Duitsland is het precies andersom, tijdens de spits zakken de prijzen om zo de meeste klanten te lokken. Op deze manier maken ze ook meer omzet in de shop want daar blijven de prijzen het zelfde. s’Nachts en weekenden zijn de prijzen het hoogst terwijl in NL dan juiste extra kortingen van toepassing zijn.
@mmot05: hahaha
Inderdaad zou ik ook zeggen
Daarom is het hier vuil kortetermijn uitmelk denken

En toch zijn er hier wat mensen die die vunzigheid maar blijven goedpraten
@ff40: Mensen die negatieve effecten tegen hen goedpraten denken er zelf geen last van te ondervinden.
(Tankpas dus in dit specifieke geval)
@mmot05: in de spits is het bij ons (in Bayern) zeker niet het goedkoopst. Het goedkoopst is het tussen 19:00 en 21:00 s’avonds en daarna wordt het weer duurder. Het duurste moment van de dag is voor 9:00 s’ochtends. In het weekend weer net wat duurder dan door de week en minder fluctuaties. In de schoolvakanties is de prijzenman ook met vakantie en blijven de prijzen heel de dag constant (hoog).
Ja, we hebben hier met de collega’s een grondige analyse van gemaakt.
@mashell: o zal het misschien per staatsdeel uitmaken?, want ik heb 8 jaar lang in Emmerich gewoont (sinds kort weer naar Nederland verhuist) en ben nog steeds regelmatig in Duitsland maar ik heb het toch net iets aanders waargenomen dan jouw stelling.
Dit is in Duitsland en andere landen om ons heen al langere tijd gebruikelijk. Ik heb persoonlijk een grotere hekel aan de pompprijzen met 3 decimalen die standaard op .9 staan. Waarom is dat nog toegestaan €1.40 9, in plaats van €1.41?
@maarten123: die drie decimalen… Dat is natuurlijk omdat €1,149 goedkoper lijkt dan €1,15 maar het slaat eigenlijk nergens op als de prijzen zo sterk fluctueren en elk tankstation deze drie decmalen onzin doet.
€0,83 per liter, elk tankstation hier op Aruba (want geen autosnelwegen)
Oplichters! Oplichters! Aldus Rembo (van Rembo).
Ik zie langs de snelweg wel eens van die gebouwtjes staan, waar je benzine kan krijgen voor vaak astronomische prijzen. Stop er alleen als ik nodig moet plassen.

Kan me de laatste keer niet herinneren dat ik er getankt heb, dat doe ik wel in het dorp hier.
Wat ik mij afvraag. Stel ik ben een prijsbewuste consument (ben ik niet) die goed op de kleintjes let. Ik wil mijn autotje voltanken en kijk goed op de borden langs de weg om te zien wat de prijzen zijn. Ik kies een tankstation uit en net op het moment dat ik mijn auto vol gooi verandert de prijs. (de eerste 20 liter voor 1,50, de 2e 20 liter voor 1,54). Is het verhaal dan: Je had maar moeten opletten? (de prijs veranderde in het scherm en ik had meteen het vulpistool moeten loslaten) of geldt de oorspronkelijke prijs?
@pomoek: Volgens mij is dat met ingang van de eerstvolgende tankbeurt. Dus niet tijdens de tankbeurt.
Tank nooit langs de snelweg.
Ga niet 10cent per liter meer betalen omdat het toevallig aan de snelweg ligt.
En dat terwijl mijn werkgever de diesel betaald! Ben en blijf toch een Nederlander!!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).