Te koop in NL: Facel Vega Excellence EX 1

Auteur: , 26 Reacties

Deze Franse klassieker met Amerikaanse genen wacht in Boskoop op een nieuwe eigenaar.

De Facel Vega Excellence werd in 1956 gepresenteerd als exlusieve diplomatenauto. In die tijd waren er nog geen lastige journalisten die je wezen op het gebruik van zo’n auto en kon je nog ongestoord genieten van deze beauty.

De auto valt natuurlijk het meest op vanwege zijn suicide doors. Een optie die later op de Lincoln Continental en Rolls-Royce Phantom verscheen. Dankzij deze deuren werd het uitstappen een stukje eleganter (like a sir) en kregen omstanders beter zicht op het fraaie interieur.

Met een 5.9 liter Chrysler-V8 pompt de klassieker er 335 pk uit en daarmee stopt de Facel Vega pas bij 200 km/u met versnellen. Dit exemplaar is naar verwachting één van de 97 overgebleven Excellence’s, waarvan er oorspronkelijk 153 zijn gebouwd. De auto is van top tot teen gerestaureerd en voorzien van een volledige onderhoudshistorie.

Voor 129.500 euro wisselt de Facel Vega Excellence bij JB Classic Cars van eigenaar.26 reacties

Prachtig merk! Zou er bijna mijn snoek voor ruilen…
€129.500 en dan flikkert direct de G van ”Vega” eraf op foto 6 & 7
@Tuono: Bijna zestig jaar oud en jij zeurt over een G ?
@norge: Touché. Maar als het later wordt opgemerkt en hersteld (foto 13) dan konden die twee foto’s waar de G er treurig bij hangt wel even opnieuw worden gemaakt. Desalniettemin wel een schitterende auto!
Prachtige auto’s. Zou ik eerder kopen dan een classic Rolls of Bentley uit die tijd. Rijdt ook veel beter denk ik. Vind de prijs niet echt hoog voor de zeldzaamheid.
@E34M5Touring: Jij bent niet zo prijs bewust vermoed ik zo.
@E34M5Touring: die 50ger Rollsjes pik je wel een stukkie goedkoper op! Zie er met 1 minuut googlen al zo een paar staan voor <40k, en prachtig in de lak. Fixer-uppertje kan je voor minder dan 10k krijgen.
Jaren 50 – 60 auto's met dak? Niet voor mij.
Iets jaren 50 – 60 zonder dak uit Ita of Dui, Ja, daar zit wel wat leuks tussen!
@gregorius: Jawel maar die zijn wel iets minder zeldzaam. Ik zou dit liever hebben. Ook omdat ik dit eerder zou pakken op zondag dan een ouwe Rolls of Bentley. Denk dat ik hier meer lol uit zou halen. En ik vind hem gewoon mooier.
@E34M5Touring: En technisch gezien is het onderhouden van zo’n wagen een eitje vergeleken met een RR uit die tijd. Onderdelen kosten niets en die Chrysler blokken uit die tijd zijn onverwoestbaar.
@gregorius: Lekker goedkoop ja, en heb je enig idee wat het kost om zo’n Rolls van 40K op de weg te houden? Dan ben je met deze wagen veel beter af; onverwoestbare motor en onderdelen zijn nog volop leverbaar.
Een beetje verliefd……….(vrij naar Hazes)…
Best gaaf! Maar voor dat geld…. nehhh
Dit is zo’n auto die je met liefde in prachtige staat wil houden. Nu en dan eens uit de garage en halen en op het gemak cruisen met een glimlach op je gezicht. Heb altijd een zwak gehad voor dit soort wagens: zo anders dan de rest, uniek, prachtig interieur en exterieur. Kan het niet anders omschrijven als een kunstwerk waar je in kan rijden. Zou ‘m zo kopen, had ik het geld… Bedankt om deze prachtige auto te tonen Autoblog!
Europese styling en Amerikaanse power: wat mij betreft een ideale combinatie!
Mmmm! Looks + een boterzachte Chrysler B-motor + suicidedeuren = epische combo! Übergeile wagen gebouwd om heerlijk te boulevardcruisen!
– edit: thanks, is inmiddels aangepast –

OT:
Geweldige wagen, pure klasse.
De mooiste en beste Fransoos die ooit op de markt gebracht is.

Met maar één probleempje.
De verlengde body met de suicide doors was niet bizar stijf. Naar verloop van tijd sloten en openden de deuren niet of nauwelijks meer.

Daarom zou ik liever de korte versie hebben, de HK500.
@carmasterr: Klopt, de Gaulle was niet echt blij toen hij bij een bijeenkomst aankwam en de deuren niet meer open wilden gaan. Men beweerde dat dit incident het einde voor Facel Vega betekende.

Bij deze kreeg je destijds ook een beauty case die in het dashboard geschoven kon worden voor madame….vraag me of die er nog bij aanwezig is.
Wouw.. Niet eerder als vierdeurs gezien, wat n auto..!
Dit komt uiterlijk gezien redelijk in de buurt van mijn ideale auto. *kwijl*
Prachtige auto. Ik dacht dat Vega’s veel duurder waren. Of geldt dat alleen voor de HK500?
Eigenlijk moet ik die wel kopen… zelfde bouwjaar als mijn huis, en de prijs klopt ook wel aardig. Eens kijken hoe de bank denkt over een hypotheek… ;)

Maar goed: Facel Vega heeft fantastisch mooie auto’s gebouwd, en deze is geen uitzondering. Alleen voor de merknaam zou ik er al eentje kopen, als ik het geld had!
Was dat niet het type Facel Vegas waarin de schrijver Camus de dood vond?
@sabrerator:

Dat was de HK500 (korte versie) geloof ik.
@carmasterr:
We hadden het beide fout. Was een FV3B. Wel een tweedeurs. Leve Wikipedia!
Geweldige auto! Kan AB niet een mini rijtest video maken?
@mopar:

Het was inderdaad geen goede PR voor Facel Vega, maar hun grootste fout?
Het uwen van een eigen motor. Deze viercilinder (voor de kleinere coupe Facellia) was een oververhitte, rokerige mislukking.
Later is nog geprobeerd de schade te beperken door het gebruik van Volvo’s B18. Maar het kwaad was al geschied.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).