Techneut maakt van zijn Tesla een wijkagent

Auteur: , 32 Reacties

If there's something strange, in your neighbourhood, who you gonna call? Elon Mus... nee, hoe ging die ook alweer?

Tesla Model 3 parkeerauto

Als je een Tesla ‘gewoon een elektrische auto’ noemt, doe je eigenlijk teniet aan de rest van de technologie. Dat is waarom bijvoorbeeld de Model 3 in een prijs per range verhouding ietsje meer kost dan een Kona Electric: het is ook gewoon ietsje meer. De auto zit bijvoorbeeld vol met multifunctionele camera’s. Die functioneren voor Autopilot, maar kunnen ook als beveiligingscamera’s ingezet worden. Daar moeten we het even over hebben. Een Amerikaanse techneut/hacker introduceert een aanvulling op die camera’s. Het heet Scout en het heeft wat weg van de manier hoe de Chinese overheid meekijkt op haar burgers.

Tesla’s gebruiken de camera’s van zichzelf al als beveiliging. Bijvoorbeeld door Sentry Mode, al fungeren die camera’s ook als dashcams. Scout gaat ietsje verder: met een systeem wat iets wegheeft van de auto’s die tegenwoordig in binnensteden de parkeercontroles doen, registreert Scout alle kentekens van passerende auto’s, voor en achter. Ook kan het systeem gezichten herkennen. Alles wordt gekoppeld aan een database die jou kan vertellen wie toch dat vage figuur in die Escalade is die steeds achter je aan zit.

De oprichter en uitvoerder van het project, een Amerikaan genaamd Truman Kain, zegt dat het onder het mom veiligheid geplaatst moet worden. Auto’s die in korte tijd vaak geregistreerd worden zijn verdacht (die zouden je kunnen volgen). Ook werkt Scout als de auto stilstaat, zodat mensen die de buurt aan het verkennen zijn en daarom rondjes rijden door je wijk ook als verdacht bestempeld kunnen worden. De verdachte activiteit kan vervolgens als melding op je smartphone komen. Bekijk hieronder het filmpje:

Leuk en tot op zekere hoogte nuttig, maar als de AIVD al paniek veroorzaakt met een sleepwet of de CIA het hele jaar door beticht wordt van afluisteren, kun je nagaan hoe zo’n voorstander men zal zijn van burgers zelf die over dit soort info beschikken. Los van of het überhaupt legaal is of niet. Kain zegt naast zijn veiligheidsargument dat het laat zien waartoe men in staat is. Wij vinden het een gevalletje ‘allemaal leuk en aardig, maar te veel haken en ogen’. (via Wired)32 reacties

Big Elon is watching you 🤓 and Siri is also listening too.
@utregcity: of anders Google
@utregcity: of also of too, niet allebei.
@bischero: also too much too, too
En dan komt vroeg of laat het moment dat de politie in de nabije omgeving van een misdrijf de beelden van alle in de buurt gereden Tesla’s gaat invorderen…
@RRRobert: ja en dat een probleem in jouw ogen? Is niet anders dan nu al gebeurt bij ‘vaste’ beveiligingscamera’s.
Ik zou het erg prettig vinden wanneer de Tesla cam’s de dader pakken die mijn dierbaren (en anderen) iets aangedaan zou hebben.
@bischero: Volgens mij is de vraag hoe wenselijk het is dat een private organisatie – die geen publieke verantwoording verschuldigd is – uitgebreid logt wie wanneer waar is.

Het valt me op dat op deze website een aantal keer flinke weerstand geweest tegen rekeningrijden vanwege privacy, maar hierbij héél gematigd op gereageerd wordt. Vreemd.
@jelmer: van diezelfde mensen zal een groot gedeelte een auto hebben van het werk die zeer waarschijnlijk welke precies registreert waar ze zijn en wanneer. En tevens een samsung of apple telefoon hebben ipv een blackphone. Dus dat is geen enkel probleem, dat zijn slechts internetridders die voor dit soort grollen te weinig weet van wat ze nu eigenlijk wel en niet aan sporen achterlaten op het web en op de weg (camera’s).
@peug206: je snapt wel dat je het bezit van een blackphone je ook meteen tot een verdachte maakt? Geen haar beter dan deze Tesla dus.
Zijn eigen versie van de Truman show.
@fanboy: ja dacht ik ook al. Zou het zn artiestennaam zijn? ;)
Big Brother is watching you.
Google Glasses, webcams, camera op GSM en op straat en dit kan er ook wel bij. Ze weten meer van jou dan jij van jezelf en het zal echt wel tegen je gebruikt gaan worden. Die privacy regels zijn die in de wet zijn opgenomen is om ons stil te houden zodat men lekker rustig z’n gangetje kan gaan. Something like an illusionist
@him: Tenzij je hoog in de boom zit. Dan laat je gewoon iemand “zelfmoord plegen”. ;-)
@him: ik snap geen snars van je laatste zin
@bischero:
Waarschijnlijk refererend aan de miljardair Epstein die in zijn cel zelfmoord heeft gepleegd na in beschuldig te zijn gesteld vanwege verkrachting en prostitutie van minderjarige meisjes. Die was goed bevriend met lieden als Trump en Clinton en de complottheorie is dat ie het hoekje om geholpen is voor hij in de rechtszaal kon gaan praten.
@bischero: is afleiding net als een illusionist dat doet. Als je links kijkt zie rechts niets dus kan je rechts doen wat je wilt. Alles wordt over de boeg van staatsveiligheid gegooid zodat ze zoveel mogelijk camera’s mogen ophangen en als hwt er eenmaal hangt dan is het een kwestie van tijd dat het tegen je gebruikt wordt. Beetje bij beetje doen ze het zodat iij aam iedere kleine stap gewend raakt

Handig en je kan er helemaal niets tegen doen.
Maak je een leuk filmpje, investeer dan ff in een microfoon!
Privacywetgeving incoming!
De lokale pakjesbezorger zal blij zijn met het predikaat verdacht dat hij van je krijgt.

Also:
Your scientists were so preoccupied with whether or not they could, they didn’t stop to think if they should.” – Ian Malcolm, Jurassic Park
Dit is het begin van het eind; God’s Eye, Eagle Eye, privacy is na verloop van tijd compleet verdwenen. En het mooie is, diezelfde gekkies die denken dat zij de wereld van de opwarming kunnen redden, zijn dezelfde gekkies die dit soort “sociale controle” bedenken.

Zoals Sticks(Opgezwolle) ooit zong in zijn nummer Laatste dagen:
“Tis Hypocrisie ten top, het is in principe te ziek om te zien dat niemand dit stopt. Wie heeft nog niet zijn ziel verkocht, of zit ik hier soms in firma van List en Bedrog?”
@ghost: maar… ik heb toch niks te verbergen?!?!
@lekbak: dat je niks te verbergen hebt zegt nog niet dat je alles maar moet gaan controleren..
@ghost: sarcasme meneer, sarcasme…
@lekbak: whaha snap ik, maar als we overal lollig over doen, gaan dit soort dingen gewoon door. Zelfde met de Slurptaks destijds en de trajectcontroles, we lachden erom en zagen het er komen.
@ghost: maar wat doe je er aan?

Ik doe er zelf niet aan mee, ik probeer anderen mee argumenten te overtuigen hier tegen te zijn. Maar verder? De overheid wil graag, want makkelijk burgers onderdrukken zo. Bedrijven willen graag want big data is big business.
@lekbak: nee niks (blijkt nu na eigen ervaring).

Waar ik woon wilde men een sporthal maken op een plek waar in de eerste plaats al te weinig parkeerplaatsen zijn. Hele buurt (200 man) was tegen. Een klein groepje nam het heft in handen en begon een handtekeningen actie, hier werd naar geluisterd, toen kwam de gemeente met een voorstel voor betaal parkeren, dat werd een dingetje bij de rechter, de hoorzitting bij de rechter werd door de gemeente geannuleerd. Reden? Het bezwaar was ongegrond..kortom je verliest toch want zij bepalen kennelijk dat jouw mening ongegrond is.
@ghost: wat dat betreft snap ik de protesten tegen windmolens, en de manier waarop dat gaat ook heel goed. Ik sta zelfs achter gepast geweld als praten niet meer helpt.

Het individu moet altijd wijken voor het grote belang, maar gek genoeg is de drijvende kracht achter het project van algemeen belang zelf nooit de dupe.

We moeten windmolens hebben!!! Zegt Eduard uit amsterdam. Ze moeten in Groningen staan!!! Zegt Oscar vervolgens op de hockeyclub. Dat Jens en Ingrid niet tegen zo’n windmolen aan willen kijken doet er niet toe, die moeten niet zo zeuren want Eduard heeft besloten dat ze komen en zijn dure advocaten weten de rechter de goede kant op te sturen.

Wat mij betreft worden dergelijke opgelegde hindernissen met de grond gelijk gemaakt. Gooi er maar een kunstmestbom onder, en bouw die windmolen vervolgens maar bij diegene in de achtertuin die vind dat zo’n ding zo belangrijk is. Zelfde als die sporthal. Bouw lekker in de achtertuin van dat kleine groepje mensen die dat ding graag willen. Maar dan is de wereld te klein hoor!
Inderdaad een creapy idee… maar in basis niet echt anders dan de sociale controle in het biblebelt dorp waar ik woon.. hier werkt AI samen met fuzzy logic en een ongedocumenteerd viral netwerk via God-chain dat elke zondag met de laatste updates via OTAlthar wordt gedownload.
@hans75: deze verdiend meer plusjes :)
@hans75: ik heb een oude buurvrouw die niet meer van dr stoel af komt, telt dat ook?
Grappig dat mensen hier van schrikken. Iedereen met een beetje IT kennis en een camera van 2 tientjes kan dit tegenwoordig maken. Doordat we cloud technologie hebben waar al deze services kant en klaar in zitten en deze zo zijn gebouwd zijn dat iedereen er mee aan de slag kan. Zo heeft een collega dit gebruikt om te voorspellen wanneer zijn baby gaat huilen zodat ze alvast een app’je krijgen.
Spijtig, maar niet verwonderlijk, want technisch heel gemakkelijk tegenwoordig. Zo gemakkelijk, dat het mij zou verwonderen als dit “nieuw” is. Volgens mij gebeurt dit al op grote schaal…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).