En het kost de consument honderden miljoenen euro's!
Vroeger was het een kwestie van “vakwerk” om een teller terug te draaien. En ja, dat staat bewust tussen aanhalingstekens. Het was mechanisch werk en bovendien tijdrovend, maar tegenwoordig hebben auto’s vaak digitale kilometertellers die met de juiste software eenvoudig aan te passen zijn. Volgens de RDW rijden ruim 2 op de 100 auto’s in Nederland rond met een onlogische tellerstand. En dat is eigenlijk nog weinig als je bedenkt hoe makkelijk het is om je kilometerstand aan te laten passen.
Google op “kilometerstand terugdraaien” en je vindt binnen no-time een handvol bedrijven die zich specialiseert in dit kunstje. Het vergt slechts een kleine investering om de waarde van een auto hard te laten stijgen, iets wat de consument naar schatting zo’n €160 miljoen euro per jaar kost, aldus het AD vanmorgen.
De RDW houdt tegenwoordig van veel auto’s de kilometerstanden bij, doordat auto’s bij onderhoud of bandenwissels geregistreerd worden. Het tellerrapport (voorheen Nationale Auto Pas) kan opgevraagd worden bij aankoop van een auto, zodat duidelijk kan worden of een kilometerstand wel of niet logisch is. Dat geeft overigens ook nooit 100% zekerheid, maar het is in ieder geval een aardige indicatie.
In Nederland wordt er dus nog bij ongeveer 2 procent van de auto’s met tellerstanden gefraudeerd, stukken minder dan in de jaren tachtig toen ongeveer 35% van de auto’s een gemodificeerde tellerstand had. Sinds 2014 is het aanpassen van tellerstanden strafbaar, tenzij er toestemming is van de RDW. Maar in Duitsland zijn de problemen vele malen groter, naar schatting is bij ongeveer één op de drie Duitse auto’s met de tellerstand gerommeld. De Duitsers hebben geen centrale registratie van tellerstanden omdat privacywetgeving dit in de weg staat. Opletten dus, als je een auto wil importeren!
Fotocredit: @Alfarobert op Autojunk.nl
80 reacties
zeer grote kans op juiste kmstand
Toch zijn er een heleboel rijschoolhouders, die elke keer voor een beurt de km-stand laten terugdraaien/de km teller elektronisch vervangen.. zodat de km/stand van de auto kunstmatig laag.. maar logisch volgens de NAP houden.
Mooie is wel dat de belgische autopas en de Nederlandse gaan samenwerken. Zorgt iig dat je iets meer zekerheid hebt importauto’s met een verleden in Belgie.
Ook die zogenaamde bedrijfjes verbieden die vanwege ‘esthetische’ redenen je teller terugdraaien. “Enkel voor eigen gebruik”….
Ook bij blokwissel wil je de km stand van het blok wat er in is gegaan zetten op wat die bij dat blok was. In beide gevallen moet het ook door de rdw geregistreerd worden/herkeurd.
Het nadeel daarvan is wel dat ik nooit een logische tellerstand heb.
Dan heb je als fabrikant echt geen vertrouwen in je eigen product.
Ik rij een leaseauto heb een tankpas maar hoef geen kilometerstanden in te geven.
Daarnaast heb ik wel eens een setje winterbanden in 10k kaal gereden op een 1.6tdci Mondeo
M’n, vader rijdt een cayenne en elke 12.000 km komen daar 4 nieuwe banden onder.
Zolang de kosten van de banden maar opwegen tegen de baten.
Ik ken iemand die met een 107 30.000 km per jaar in private lease reed, elk jaar ging de teller met 20.000 km terug net voor de beurt om zo aan het einde van het leasecontract van 10.000 km per jaar te voldoen.
“De tellerstand van dit voertuig heeft van de Stichting NAP het oordeel ‘onlogisch’ gekregen. Het kan zijn dat de teller is teruggedraaid. De RDW mag het oordeel ‘onlogisch’ alleen geven bij metingen na 1 januari 2014 en geeft daarom ‘geen oordeel’ over de betrouwbaarheid van de gehele reeks tellerstanden van dit voertuig.”
Dag later NAP in de bus als je het maar kon aantonen.
Een maat van me deed het, 2 jaar geleden. Een vol aangeklede 5 serie diesel uit 2011. Niets dan problemen. Hij vertrouwd echt niets meer aan die auto, ook de tellerstand niet. Geen onderhoudspapieren er bij. Gaf niks want; “het is een BMW”
Geloof me, je ziet het niet altijd. Bij mijn schoonvader stond ooit eens een Passat Station op het terrein. Toen ik na het eten met een bosje sleutels aan het spelen was zag ik een labeltje hangen met daarop gemeld 661.000km. Auto was pas een goede 6 jaar oud, en ik zei nog dat ze het waarschijnlijk verkeerd hadden gezien. Naar de auto gelopen, die eruit zag als nieuw, en inderdaad 661.000km!
Als ook al de privacy van auto’s gaat bewaren ga je te ver. In landen waarin kenteken aan het voeruitg gekoppeld is, is dat inderdaad makkelijker. Maar ook kun je het unieke chassisnummer in een databank met de kilometerstand opslaan.
Alleen zijn er Duitsland nogal veel autofabrikanten, die een enrome invloed hebben op de politici (want grote werkgevers) en die fabrikanten hebben er alle belang bij dat de occassionhandel onbetrouwbaar is, immers dan kopen de mensen eerder een nieuwe wagen.
Totale nonsens uw opmerking.
– Is de wagen netjes warm gereden
– Heeft de wagen zijn leven lang in de stad gereden.
– Reed de vorige eigenaar heel de tijd met zijn voet op het koppeling pedaal of ‘schakelde’ hij met een automaat.
– Werden de straattegels eruit getrokken bij ieder verkeerslicht.
Ik had vanmorgen weer zo een stresskip achter me zitten, gassen met een koude motor en gillen in de toeren.
Ik koop liever een wagen van iemand die goed met het mechaniek is omgegaan die twee ton heeft gelopen dan die van een ultra kluns die veertigduizend heeft gelopen.
Snelweg kilometers op constante snelheid met een warm mechaniek geeft bijkans geen slijtage.
Aan de andere kant: Bij dergelijke auto’s telt het onderhoud en de manier waarop er in gereden is veel zwaarder dan de kilometerstand. Ik heb meer vertrouwen in een 240 met 500.000 km inclusief een mapje met alle rekeningen dan in eentje met slechts 100.000 op de teller “van een oud vrouwtje”.
Onze buren zijn eigenlijk zielepieten, wat heeft de tellerstand van een voertuig in Gotsnaam met privacy te maken, het is een indicator voor de toestand cq waarde van een voertuig. Daarom zit er een kilometer teller in een auto en zul je er tevergeefs naar eentje zoeken op een schip of in een vliegtuig.
Daar wordt een uren registratie bijgehouden, behalve bij Lufthansa en Hapag Lloyd denk ik zo ivm privacy.
Het slaat als een tang op een varken (mag deze uitdrukking nog, varkens zijn niet halal).
Maar ja, Wir schaffen das, toch?
Weet ik, logboek of journaal staat alles in beschreven.
Tellerstand terugdraaien mag ook in Duitsland niet.
Wat voor auto?
Je hebt ook een Suzuki Swift Shogun….
Klinkt dit als een nette deal
:-)
Als bij een Duitse importauto het onderhoudsboekje mist, dan is dat vanwege fraude. Dat boekje is in Duitsland essentieel voor de waarde. Bijna alle merken hebben een stikker welke bij de auto hoort die in het onderhoudsboekje hoort. Mist die, dan is de kan heel erg groot dat het een nieuw boekje is. Open deur, past de taal van het boekje bij de herkomst van de auto? Een Duitse auto heeft geen Nederlandstalig boekje. Controleer de stempels. Bel eventueel de dealer op om een en ander na te gaan. En koop gewoon bij een dealer. Er is een reden waarom die handelaar zo goedkoop is….
Heb een kameraad ooit geholpen met z’n E30. Tellerbak deed het niet en hebben toen een andere gemonteerd en vervolgens 110.000km erbij gezet zodat het weer overeen kwam.
Was nog niet eens zo heel moeilijk, klein beetje forceren en vervolgens met een tandenstoker de getallen gedraaid.
Nee die zetten ze in de pauze in de synthesizerfabriek in elkaar als hobbyproject. Caterpillar bouwt ook geen auto’s, maar toch kun je er in de USA prima eentje in je vrachtwagen lepelen.