Tesla tevreden met een winstgevend kwartaal

Auteur: , 34 Reacties

Dat is goed voor het vertrouwen.

Tesla tevreden met een winstgevend kwartaal

Eerder werd al bekend dat Tesla een record aantal leveringen heeft gedaan in het derde kwartaal. Het was wel nog even wachten op het financiële plaatje. De resultaten zijn binnen en Tesla kan tevreden terugkijken op dit derde kwartaal.

De Amerikaanse autofabrikant heeft namelijk winst gemaakt over het derde kwartaal. Het gaat hier om 143 miljoen dollar. Het nieuws stemde aandeelhouders tevreden, want het aandeel Tesla ging bijna 20 procent omhoog toen het nieuws naar buiten kwam.

Tesla denkt de doelstelling om meer dan 360.000 auto’s te leveren dit jaar te gaan halen. CEO Elon Musk had nog meer positief nieuws te melden. Zo stelt de topman dat de bouw van de Gigafactory in Shanghai (China) voorloopt op schema, dat de ontwikkelingen van de Model Y tevens voorlopen op schema en dat Tesla in kwartaal drie 48 procent meer zonnepanelen heeft geleverd in vergelijking met het tweede kwartaal.

De verwachting is dat Tesla dit vierde en laatste kwartaal opnieuw records gaat breken. In het derde kwartaal lukte het de autofabrikant nipt niet om 100.000 auto’s te leveren. Dat zal mogelijk wel gaan gebeuren in deze laatste drie maanden van het jaar. In Nederland is leaserijdend Nederland dol op de auto’s van het merk. Hoewel de Model S en X registraties dit jaar keihard daalden, is de Model 3 een regelrecht succes.34 reacties

Hij is lekker bezig.
Hup. Meteen mn aandelen Tesla verkocht. Nu weer wachten op een koersval en weer kopen.
@schreute01: das dom, volgend eoq zal hij weer stijgen omdat er meer afleveringen in de pijplijn zitten
Deze man is genegeerd, belachelijk gemaakt, tegen gewerkt. Alle “analisten” en “industry experts” en andere valse profeten riepen jarenlang dat onmogelijk was.
Ondertussen heeft 1 bedrijf de hele autoindustrie op zijn kop gezet.
Binnen 10 maanden van een stuk modder naar pre-productie is echt indrukwekkend!
@crepito: niet als je 70% van de onderdelen deelt. Het is in feite gewoon een variant van de Model 3. Alleen waar je vroeger hatchback, sedan en station zag is het dit geval een sedan en een SUV.
@flutterby: Die fabriek neerzetten met alles eromheen wel.. ver weg van je hoofdkantoor.
@crepito: de Model Y wordt eerst in Fremont gemaakt, pas later in GF3. In de VS droogt de vraag naar 3 op, maar in China nog zeker niet.
@flutterby:
Hij heeft het niet over de Y maar over de fabriek in China…

En de vraag naar de 3 mag dan wat lager zijn hier in de VS, ze gaan nog als warme broodjes. Elke dag passeer ik vrachtwagens vol nieuwe 3’s richting klanten en het straatbeeld verandert nog dagelijks…
Ja maar ja maar ja maar deze zeepbel zou toch knappen?
Één zwaluw maakt nog geen zomer. Voor het verhaal over in de fik vliegende huizen door tesla zonnepanelen zal nog wel een staartje krijgen.
@towi1989: Zijn wel al 7 zomers met zwaluwen…

Toen werd de model S geïntroduceerd.
@olivier420: lol, iets van 2 kwartalen winst en rest verlies als ik het goed heb.
@bitd: Das mn punt ook een beetje. 7 jaar lang product technisch best succesvol en nu pas financieel rooskleurig(er).

Zijn desalniettemin tientallen andere (tech) voorbeelden waar investeerders ook continu vertrouwen blijven houden met rode cijfers.
@bitd: het is lastig winst maken als je zo hard groeit. De Roadster betaalde de ontwikkeling van de S, de S de X, de S en X samen de 3 en die drie samen betalen voor de ontwikkeling van de Y, Semi, Roadster én Pickup.

Uiteindelijk zal de groei remmen en zullen winsten toenemen, al kost autonomie ook veel geld. Vandaar dat BMW en Mercedes op dit gebied hun krachten bundelen terwijl Tesla hun autonomie van A tot Z zelf in handen hebben.
@towi1989: inderdaad en de achtergrond gaat om het woord “geleverd”, vorig kwartaal is er slecht geleverd omdat er veel op de boot zat / onderweg was. Nu is dit geleverd, maar geeft een rooskleuriger beeld dan de werkelijkheid
@bitd: Pas maar op voordat je de titel “tesla hater” aan je broek hebt.
@barendbotje: loving it
@bitd: Onzin. 96k productie. 97k geleverd. Die 1000 model 3’s gaat volgens jou het verschil maken? Dit zijn standaard verschillen.
@crepito: ja en in Q2? Hebben ze veel meer geleverd dan geproduceerd, maw die auto’s komen grotendeels nog steeds uit vorige kwartaal or zelfs kwartalen.
Uitleveren binnen een maand na productie is sowieso erg moeilijk voor de export markten.
@bitd: Dat was de eerste overstap buiten de US voor de Model 3. Inmiddels is de levertijd na productie 17 dagen. Veel sneller dan andere automerken.
En hoe zit het met die pickup en truck?? Hoor je weinig over…
@406_v6: in November wordt de pickup onthuld, volgende jaar worden de eerste semis aan een beperkt aantal bedrijven uitgeleverd.
@406_v6: ja hallo is dit soms Tesla Blog met de Tesla 365daagse?!
Top, zeker gezien de investeringen die gedaan worden.
@tttijn: investeringen zijn geen kosten…
@bitd: Maar je moet ze wel betalen.
@fanboy: ja maar krijg je geen verlies van, je kan wel bankroet raken doordat je te weinig geld hebt. Dus een bedrijf dat goed winst maakt kan toch failliet gaan. In het geval van Tesla is het tweeledig: 1 ze maken verlies en verliezen dus geld en 2 ze investeren hard dus het potje gaat snel leeg.
@bitd:
Zelfde riedeltje hoorden we ook bij Google, Facebook etc.

Nee wacht, volgens die theorie was het potje bij Tesla ook al jaren geleden leeg.
@bitd: wat zijn investeringen dan wel? Volgens mij heeft elk techbedrijf flinke kosten aan R&D.
@flutterby: R&D is een afdeling, met personeel(kosten), apparatuur die afschrijven(kosten). Dus dat kan aantikken. Maar ik zie die kosten niet dalen bij Tesla in de aankomende jaren.

Maar een fabriek bouwen, inrichten zijn geen kosten maar activatie van activa. De afschrijvingen daarvan in de jaren erop zijn wel kosten, maar die heb je weer nodig om de machines en dergelijke te vervangen.
@bitd: je praat in vak jargon. Een fabriek bouwen is net als een auto kopen kosten. Afschrijving is gewoon een fiscaal dingetje om niet teveel te fluctueren in het betalen van belasting.
@flutterby: vak jargon, geen idee, ik zit niet in het vak. Ik reageer op iemand die zegt dat Tesla verliest maakt omdat ze investeren, dat is niet zo… niet volgens mijn jargon, maar volgens de boekhoud regels.
@bitd: anders kijk je toch even in de cash flow statement?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).