Tesla’s met Autopilot remmen nu ook voor jou

Auteur: , 27 Reacties

Tenzij je een BMW-rijder bent...Hoe dan!?!

Tesla

Tesla’s met Autopilot zijn officieel al een tijdje geen zelfrijdende auto’s meer, omdat Elon en zijn toko veel kritiek kregen op hun aanvankelijke impliciete dan wel expliciete claims dat dit wel het geval zou zijn. Maar om het allemaal nog wat verwarrender te maken, introduceert Tesla wel gestaag software updates waardoor Autopilot weer iets autonomer wordt (mits regelgeving dat toelaat). Zo kunnen Tesla’s met Autopilot na een van de laatste updates klaarblijkelijk ook reageren op automobilisten die hun pijltje uitzetten op de snelweg, als teken van hun intentie om hun ouderwetse barrel voor je neus te plempen.

Dit alles klinkt een beetje raar, gezien het feit dat we al jaren filmpjes kennen van mensen die een ‘kijk ma, zonder handen’ doen in Tesla’s, of achterin gaan zitten terwijl de auto op de snelweg rijdt en meer van dat soort fratsen. Je zou zeggen dat dat niet zo verstandig is om te doen, als je weet dat je auto niet adequaat reageert op een voorligger die besluit vlak voor je in te voegen. Maar goed, tot op heden konden Tesla’s dat dus daadwerkelijk níet. Dankzij redditor privaterbok weten we nu echter dat deze ernstige omissie voorgoed verleden tijden is.

De geruchten gingen al langer dat Tesla’s met software versie 2019.5.15 opeens afremden voor bestuurders die het gore lef hebben hun auto voor een Tesla te kwakken, maar deze geruchten waren niet bevestigd. Raar eigenlijk dat daar kennelijk geen duidelijke communicatie over bestaat, daar Tesla bestuurders soms toch al klagen over phantom braking. Dat laatste houdt in dat je Tesla opeens remt terwijl daar geen aanwijsbare reden voor lijkt te zijn. Menselijke reservepiloten in Tesla’s spraken op fora het gevoel uit dat hun gerobotiseerde hogere in rang achter het stuur reageerde op knipperlichten door af te remmen. Maar hard bewijs was er niet.

Gelukkig kwam privaterbok met een filmpje op de proppen dat onomstotelijk bewijs levert (soort van). In zijn Model 3 reed hij over een highway, toen een snode Mercedes C-klasse opeens dreigde naar links te komen. De auto remt vervolgens af om de Merc ruimte te geven, terwijl de auto direct voor de Model 3 uit beeld verdwijnt. De remingreep gebeurt dus niet op basis van die auto. Illuminati confirmed.27 reacties

Krijg je nu weer van die irritante gasten die een Tesla in de spiegel zien aankomen en dan voor de lol hun knipperlicht aanzetten.
En moet zeggen, lijkt me eigenlijk ook best grappig om eens uit te proberen :)
@reactief: Dan geef je even gas bij en dan gaat die er gewoon voorbij.
@bugboy: en dan gaat de wagen wel maar links, knalt de Tesla er tegenaan en staan de kranten en blogs weer vol met verhalen over een slecht werkende Autopilot.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Autopilot registreerde al auto’s die zijdelings van richting veranderde. Enkel deden ze dit op de beweging die de auto maakte. Niet op het knipperlicht.
Lekker in Belgie ook. Waar men al richting begint aan te geven als ze de opzij willen gaan komen, ipv op het moment zelf. Je weet nu in ieder geval wel dat je hem altijd voor een Tesla kunt gooien…
@trustmeiamanengineer: uh…zo hoort het ook! Eerst kijken, dan richting aan geven en dan pas van baan wisselen.
@vroaaar: op zijn Belgisch, nog half in de bocht de clignoteur al aankwakken en 2 kilometer verderop wanneer de situatie het niet toe laat m er tussen proppen. Maar blijkbaar moet je in België invoegers de ruimte geven ipv ze op te voeden om snelheid te maken en veilig in te voegen.
@vroaaar:
Ja, maar je zet je knipperlicht pas aan als er daadwerkelijk ruimte is.
@vroaaar: precies, niks irritanter dan medeweggebruikers die onaangekondigd hun auto tussen jouw en je voorligger drukken en dan achteraf nog (als dank?) hun pinker aanzetten. Haast nog erger dan die gasten die hun knipperlicht aanzetten en daarmee het ‘recht’ ontlenen om uit te voegen zonder zich te bekommeren om het snelheidsverschil of de beschikbaarheid van de ruimte op de andere rijstrook.
@vroaaar: eh, nee!

Je richtingaanwijzer hoor je pas aan te doen nadat je gekeken hebt dat er ruimte is. Het is een signaal dat je iets gaat doen, niet dat je iets wilt gaan doen. Kijken, als er ruimte is dan pas raw aan en dan gaan. Belgen doen de raw aan om aan te geven dat ze de auto ervoor gaan gooien.

Zo hoor je bij een gewone afslag ook de raw al aan te doen voordat je begint met remmen, en niet twee meter voordat je aan het stuur begint te draaien.
@vroaaar: excuus, dat schrijf jij ook al.

Maar Belgen doen het nog steeds verkeerd.
Supergaaf! Echt amazing update! Soms klinkt het Tesla net als een reclame van TellSell: Klinkt leuk, maar ergens ook te mooi om waar te zijn..
Fake news, Mercedes rijders gebruiken geen richtingaanwijzers.
@alfapeter: ik denk dat je Mercedes-drivers met Bmw-drivers verward. Bij Bmw is de pinker een veel weggelaten optie.
@ddimi: nee dat was bij Audi zo en nu bij Volvo
Als je voor een Tesla rijdt, wat gebeurt er dan als je je gevarenlichten aanzet?
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
En nu nog een Tesla die net als ik aan het gedrag van rijdende bestuurders kan afleiden wat die andere wel zou willen gaan doen.
Ik ben er mij bewust van dat andere bestuurders dit ook kunnen maar toch niet zo veel als ik de oplichtende remlichten als kleine maatstaf mag nemen.
@wimof: bestuurders doen er in de nabije toekomst niet meer toe. Dan zijn alle voertuigen connected en bepaald AI wat er gebeurt. Dan zijn we gewoon allemaal passagier.
Lastig te lezen weer
@balboni: Je kunt ook Tesla-nieuws elders lezen, of eerst de bron bekijken
De ontwikkelingen lijken nu wel vlot te gaan met -Autopilot. Zeker als HW3 nu wordt uitgerold icm de nieuwe AI algoritmes. Nu wordt ook melding gegeven als je dreigt door rood licht te rijden.

Ook netjes dat ze de Model 3 beschikbaar hebben gesteld aan een hacking competition, en de Model 3 kado hebben gegeven na het rapporteren van een bug/kwetsbaarheden.
Ik vraag me af… drop eens 20 of 30 Tesla’s op een circuit, en zet AutoPilot aan. Wat gebeurt er dan… ?
@Esprit_de_Flandre: zoveel Tesla’s bij elkaar is sowieso niet leuk.
@Esprit_de_Flandre: dan staan ze na een half rondje stil met kokende accu’s

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).