
De consequenties? Denk aan snelheids- of gewichtsbeperkingen voor Nederlandse viaducten.
Lekker dan. Hadden we nog niet zo heel lang geleden het bericht dat Nederlandse bruggen veel achterstallig onderhoud hebben. Gaan we het vandaag hebben over de Nederlandse viaducten. Volgens de Telegraaf is het daar ook niet best mee.
Bij maar liefst 90 viaducten en bruggen in ons land zit een ontwerpfout. Dit heeft tot gevolg dat ze veel sneller slijten dan gedacht. Een viaduct verwijderen en een nieuwe neerzetten kost niet alleen ontzettend veel geld, maar het is ook niet te doen. Daarom worden er naar andere maatregelen gekeken om de veiligheid te waarborgen. Je wil geen Italiaanse praktijken dat het zooitje instort inclusief verkeer.
De kans is daarom groot dat de overheid snelheids- of gewichtsbeperkingen gaat instellen voor constructies waar de slijtage harder gaat dan gedacht. Vervelend voor automobilisten die van doorrijden houden (wij), maar nog vervelender voor vrachtverkeer. Waar het echt gevolgen voor kan hebben.
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het bijhouden van onderhoud en de status van wegen, bruggen, tunnels en viaducten in Nederland. In elk geval 17 bouwwerken hebben de hoogste prioriteit op dit vlak. Het gaat hier om delen van de A1, A6, A12 en A15, maar ook acht viaducten die het Prins Clausplein bij Den Haag vormen.
Het verkeer kan hoe dan ook gevolgen verwachten. Of het nu een snelheidsverlaging betreft of gewichtsbeperking. Kijk maar uit met je nieuwe BMW M5. Het kan ook dat Rijkswaterstaat kiest voor het plaatsen van ondersteunende constructies. Dit brengt weer wegwerkzaamheden met zich mee, met bijbehorende snelheidsverlagingen.
De ontwerpfouten zorgen ervoor dat onder andere water en strooizout lekt door de constructie. Het gevolg is dat de wapening in het beton sneller roest dan gedacht. In het ergste geval kan de veiligheid niet meer gewaarborgd worden en is verkeer niet langer welkom. Dat laatste is voorlopig niet het geval, maar zwaar vrachtverkeer krijgt hier mogelijk wel mee te maken.
Tja, alles boven de 30 ton moet omrijden. Ik zie overigens bij de A12 (viaducten over het Velperbroekcircuit) dat hierop niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. M.i. doen ze er slim aan een paar weeglussen in de weg te leggen i.c.m. een paar camera’s met kenteken herkenning.
Als je dat doet lijkt het er meer op dat je tol heft in plaats van het viaduct beschermd.
Yes, op de A7 mochten ze (vrachtwagens) ook een tijd lang niet rijden i.v.m. verstevigen brug/viaduct. Het bleek goedkoper voor transportbedrijven om daar schijt aan te hebben en de boetes continu te betalen dan om te rijden.
Tsjonge, wat een gedoe. Gepasseerd station, maar ik vind het wel heel apart dat de constructie niet opgewassen is tegen water met strooizout. Dat is iedere winter een feit. Dan denk ik wel dat iemand heeft zitten slapen. Met de snelheidsbeperking valt wel te leven, die impact is beperkt denk ik. Voor vrachtverkeer is dit wel echt een issue.
Beton is een beetje poreus. Een gevolg is bijvoorbeeld betonrot. Strooizout spoelt niet allemaal weg maar gaat ook in de poriën van het beton zitten. Dat trekt dan weer water aan. Bij hevige vorst bevriest dat en dan zet het uit. Nu hebben we de laatste jaren niet echt strenge winters maar dat was ooit wel het geval. Wel eens de auto gestart met -19 op het dashboard.
Anyway, bij Arnhem moeten de zware vrachtwagens (45 ton +) verplicht de afslag nemen, en dan over de rotonde en dan weer de A12 op. Dat geeft voor het verkeer uit andere richtingen, wat ook de A12 op wil, veel hinder.
Helder verhaal. Alleen: het is kennelijk een ontwerpfout en bij andere viaducten speelt dit niet. Hadden ze dan andere bewapening moeten gebruiken?
Ben benieuwd: komen die ontwerpfouten door voortschrijdend inzicht, meer data, etc. Of zijn er (eenvoudig) te voorkomen fouten gemaakt?
Duitse toestanden nu ook in Nederland.
De aannemers & bouwkundige bureaus die Rijkswaterstaat de opdracht(en) gunden voor dit soort grote infrastructurele projecten zijn op 2,5 vingers te tellen dus grote kans dat het allemaal doorwerkfouten zijn van diezelfde aanemers & bouwkundige bureau’s met de kennis en techniek van toen. Achteraf kijk je een kangeroo in haar buidel.
Volgens mij zijn dan ook alle open constructie parkeergarages van beton mogelijk een dingetje (zoals bij vliegvelden, ikea, binnensteden etc etc)
Daar wordt ook met regelmaat strooizout gestrooid in de winter en zie je ook al vaak roestvorming op plaatsen waar staal en metaal gebruikt zijn icm met beton. Vooral op plaatsen waar vuil en water blijven staan of langsstromen…
Gewoon viaduct-tape erop. Klaar.