
Ook Toyota moet op de blaren zitten.
Toyota schiet graag met hagel. De grootste autofabrikant terwijl investeert niet in één brandstoftype, maar eigenlijk in alle mogelijkheden. Daarnaast richt het bedrijf zich niet alleen op zichzelf, maar zijn er ook tal van dochterondernemingen en andersoortige belangen in externe partijen. Zo’n koppeling met een andere naam zorgt niet altijd voor goede reclame.
Zo werd eind 2023 Daihatsu betrapt. Het merk bouwt auto’s voor Subaru en Mazda, maar ook alle kleintjes van Toyota in het thuisland hebben een Daihatsu-badge. Daihatsu kwam in het geding door gepruts met crashtests. Nu ligt er weer een Toyota-merk te sjoemelen. Deze keer krijgt Toyota te maken met een eigen dieselgate.
Dieselgate van Toyota zit in de transportsector
De Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst NHTSA heeft onjuistheden gevonden in de uitstoottests van Hino Motors. Dit bedrijf ken je hoogstwaarschijnlijk niet, ondanks dat er een Europees hoofdkantoor zit in het Belgische Mechelen. Hino Motors bouwt en verkoopt vrachtwagens, ook met dieselmotoren.
NHTSA checkte een aantal Hino-trucks en vond onregelmatigheden. De uitstootgegevens komen niet overeen met de data die Hino Motors aanleverde. Dat is een grote nalatigheid vindt de Verenigde Staten. Er zijn zo’n 105.000 trucks rondrijden met de sjoemelmotoren. Daarnaast zijn er nog eens 6.000 dieselmotoren verkocht aan derden.
De boete voor Hino Motors
Om er zeker van te zijn dat de sjoemeltrucks weer voldoen aan de regels haalt Hino Trucks alle dieselvrachtwagens die tussen 2017 en 2019 zijn gebouwd, naar de fabriek. Maar dat is nog niet genoeg. De Amerikaanse en Californische overheden eisen samen in totaal 1,6 miljard dollar. Dat is omgerekend ongeveer € 1,55 miljard. Dit is de hoogste boete die een fabrikant kreeg voor sjoemelsoftware sinds de dieselgate van Volkswagen.
Toyota en Hino Motors gaan akkoord met de boete. De grote baas van Hino Motors heet Satoshi Ogiso en zegt: ”We willen ons verontschuldigen voor de problemen waarmee we onze klanten en aandeelhouders hebben opgezadeld.” Het bedrijf belooft dat het niet nog eens zal voorkomen. Afgesproken!
Overigens zijn Toyota en Hino Motors niet de enigen die nu nog betrapt worden op het sjoemelen met dieselmotoren.
Bron: The New York Times, National Highway Traffic Safety
Administration
Blijf het bijzonder vinden dat vrijwel ieder merk gepakt is in een vorm van dieselschandaal.
Dat komt omdat ze (regeringen) de regeltjes dermate blijven veranderen zodat een product (de diesel) niet goed meer kan functioneren (denk aan de EGR-klep). Triest dat op zulke manieren de betrouwbaarste motoren worden kapot gemaakt. D’r is niets betrouwbaarder dan een diesel (zie transport wereld). En de diesels die d’r nog zijn worden kapot belast
.
Lang leve de vrijheid
Dat is de boel lekker verdraaien. Zo’n egr klep heeft een doel. Zit dr op voor jouw en mijn gezondheid.
De voertuigen zijn gewoon softwarematig aangepast na de goedkeuring type te hebben gekregen. Dat is de boel moedwillig bedonderen. Dus niet meer dan terecht.
dat is een achterlijke 15.000 euro boete per verkochte auto…
moesten wij eens proberen met ram1500 of ford eco diesels… dan stonden de amerikaanse militairen weer in nederland en dan niet alleen in woensdrecht en den dolder..
als we dat deden met franse diesels, dan had macron ons geatomiseerd en hadden ze die mensen OOK lintjes gegeven… duitse diesels? dan was duitsland nu terug in het stenen tijdperk.
gek dat er nog steeds bedrijven zijn die denken dat het handig is om in de VS te verkopen… veel te riskant… je kunt zo aangeklaagd worden door een jury veroordeeld in het land van honden in de magnetron en overal bordjes en waarschuwingen.. of je wordt gedwongen je app te verkopen, onder het mom van terrorisme…
Aan de andere kant… Er zijn ook Amerikaanse high profile bedrijven die kunnen doen wat ze willen en worden niet gestraft (denk aan Meta met Cambridge analytics, Tesla met de FSD blunders).