Toyota Land Cruiser: rijtest en video

Auteur: , 46 Reacties

De Toyota Land Cruiser is een alleskunner, maar heb je er eigenlijk iets aan in Nederland? We zochten het voor jullie uit op de meer én de minder begaanbare wegen van Nederland.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Voor me een enorme modderpoel. In iedere andere auto zou ik zijn omgekeerd maar nu twijfel ik of het überhaupt nodig gaat zijn om de lage gearing in te schakelen. Ik besluit het voor de zekerheid te doen, geef gas en de Land Cruiser ploegt zich door de drek met het gemak waarmee Bonnie St. Claire de weg naar de slijter weet te vinden. Het is het zoveelste voorbeeld vandaag van situaties waarin ik de Land Cruiser verschrikkelijk onderschat, wat kan dit ding veel.

Toyota Land Cruiser 2014
Toen ik van de hoofdredactie de vraag kreeg of ik een Toyota Land Cruiser wilde testen was mijn eerste gedachte “maar waarom dan?”. Zo’n Land Cruiser is eigenlijk alles wat ik niet interessant vindt aan auto’s: groot, zwaar, soft en deze heeft verdulleme nog een diesel gekoppeld aan een automaat onder de kap ook. Het is exact het tegenovergestelde van alle zoektermen die ik gebruik op websites als ik op zoek ben naar een nieuwe auto. Aan de andere kant: verandering van spijs doet eten en dus besluit ik de uitnodiging aan te nemen. Gewoon om eens te ervaren hoe het óók kan en als ik dan toch zo’n terreinreus moet testen, dan maar meteen een goede.

Toyota Land Cruiser 2014
Ja, dat lees je goed. Een Land Rover Defender is misschien de eerste auto waar je aan denkt als je ergens het terrein in moet. Of misschien denk je meteen aan een Jeep of een Nissan Patrol. Hartstikke mooi allemaal maar denk eens na over de auto’s die je ziet rijden in de woestijnfilmpjes met Arabieren die los gaan in het zand. Juist, daar zie je zelden tot nooit Defenders of Jeeps. Patrols zie je nog wel maar die zijn niet meer leverbaar in Nederland. En waar die Defender nog altijd zo analoog als de pest is, heeft een Land Cruiser ook nog een bepaalde dagelijkse bruikbaarheid. Want laten we eerlijk zijn, als je in Nederland woont zul je het grootste deel van je tijd gewoon op geasfalteerde wegen doorbrengen.

Toyota Land Cruiser 2014
Het is precies daarmee dat mijn avontuur met de Land Cruiser begint: asfalt. Vanaf de importeur draai ik eerst de snelweg op om een pesteind naar het noorden te rijden. Meteen ben ik blij dat ik een diesel mee heb gekregen. Hoewel de 4.0 V6 met 282 pk hartstikke leuk klinkt op papier, is het natuurlijk een ramp voor je bankrekening. De verbruiksmeter in het dashboard van deze 3.0 D-4D-F SX automaat laat meteen waarden zien in de buurt van 15 liter per 100 kilometer bij een kruissnelheid van 120 kilometer per uur, dus ik wil niet eens weten wat die benzine V6 voor waarden laat noteren. Ik neem me voor om de snelweg zoveel mogelijk te mijden zodat ik niet direct failliet wordt verklaard aan de pomp deze week, maar ik moet zeggen dat ik verrast ben door het comfort van deze zeecontainer op wielen.

Toyota Land Cruiser 2014
De met leer beklede stoelen zitten heerlijk en het interieur is er sinds de facelift flink op vooruit gegaan. Voelt luxe en solide aan. Daarnaast zit er in deze SX uitgevoerde Land Cruiser een dijk van een JBL geluidssysteem dat moeiteloos samenwerkt met mijn telefoon. Als ik iets moet aanmerken op het comfort in de cabine dan is het dat je de drieliter viercilinder diesel soms wat hard hoort in het interieur maar dan ben ik écht aan het zoeken naar iets om over te zeiken. Ok, één ding dan: de koelkast in de middenarmsteun is niet gevuld en ik heb dorst. Er is ruimte voor flinke flessen drinken maar die ruimte kan je ook nodig hebben want er is ruimte voor maximaal 7 personen als je de duurste Executive uitvoering kiest. De besturing van de Land Cruiser is op de snelweg niet bijzonder: het werkt allemaal goed. Met auto’s van dit formaat zul je altijd op moeten letten als het hard waait omdat ze nu eenmaal veel wind vangen maar verder is de reis naar huis probleemloos en bijzonder comfortabel. Eenmaal in de bebouwde kom valt ineens op hoe groot de Land Cruiser is ten opzichte van andere auto’s: naast de Porsche Cayenne Diesel bij het stoplicht oogt de Land Cruiser enorm.

Toch is onder meer die Cayenne een belangrijke concurrent voor de Land Cruiser in een aantal opzichten. Heb je namelijk niet de ambitie om op het strand of in het bos te gaan spelen maar koop je een auto als dit voor de trekkracht omdat je bijvoorbeeld het hele land door moet met een marktkraam dan is de Cayenne wellicht interessanter. Met een Toyota Land Cruiser mag je 3000 kilo trekken, tenzij je een auto op grijs kenteken koopt, dan mag er 3500 kilo achter maar dan moet je de kinderen thuis laten. Met de Cayenne 3500 en op de weg rijdt een Cayenne absoluut beter. Qua prijs ontlopen ze elkaar ook niet veel: de auto waarmee wij onderweg zijn kost € 91.600 euro zonder het optionele zonnedak en de trekhaak, voor dat geld koop je ook een Cayenne Diesel. Overigens is de goedkoopste vijfdeurs Land Cruiser € 75.300 euro en kan je vanaf € 70.815 een driedeurs Land Cruiser op de onbestrate stoep zetten. Nee, de reden om een Land Cruiser te kopen is de mogelijkheden die de auto je biedt om buiten de gebaande paden te gaan. Als je strandwacht bent of boswachter en je moet zeker weten dat je áltijd aankomt, zelfs als er een atoombom is gevallen en er lopen zombies in je voortuin. Koop je een Land Cruiser zakelijk dan kan je hem overigens op grijs kenteken vanaf € 33.350 euro op de stoep zetten, of vanaf € 37.195 euro voor de vijfdeurs.

Toyota Land Cruiser 2014
De Land Cruiser dankt zijn onstuitbaarheid aan een evolutie van dik zestig jaar. Het was begin jaren ’50 van de vorige eeuw dat men in Japan de Willy’s Jeep wilde gaan bouwen en dat een stel Japanse ingenieurs zei “Leuk ding, maar dit kunnen wij veel beter”. Het resultaat was dat de Land Cruiser de eerste auto was die de Mount Fuji beklom: de orders regenden binnen en de basis was gelegd voor een icoon. Inmiddels zijn we vele generaties verder en is de Land Cruiser geen one-trick pony meer. Met name voor de inzittenden is er veel veranderd want hoewel je de Land Cruiser nog steeds kan gebruiken om de meest bizarre terreinen achter je te laten is het met name voor de bestuurder van de Land Cruiser veel comfortabeler geworden.

Toyota Land Cruiser 2014
En dat comfort is niet alleen te danken aan die lekkere stoelen en prettige afwerking, er zijn ook heel veel systemen aan boord die het offroad rijden makkelijker voor je maken. Zo zijn er bijvoorbeeld camera’s op de neus, kont en onder de buitenspiegels die je beeld kunnen geven van de situatie vlak naast de auto. Handig om te zien of je die enorme rots net wél of net niet gaat raken. Ook zijn er verschillende systemen die je helpen de aandrijflijn in bedwang te houden. De 190 pk en 420 Nm koppel kunnen continu naar het juiste wiel of de juiste wielen geleid worden dankzij differentiëlen tussen de voor- en achteras en op de achteras. Ook is er MTS aanwezig waarmee je het terrein kan selecteren waarop je rijdt: modder, zand, blubber, stenen, rots, grind, alles is te selecteren.

Toyota Land Cruiser 2014
Mocht je onverhoopt vast komen te zitten dan zorgt het Crawl systeem ervoor dat je weer los komt dankzij het zeer voorzichtig zoeken naar grip. Je moet het heel gek maken als je écht hulp van anderen nodig gaat hebben. Crawl helpt overigens ook bij het bestijgen en afdalen van steile hellingen: bij een hellingshoek tot 45 graden zet je de Land Cruiser klaar en selecteer je met de enorme draaiknop in de middenconsole hoe hard je omhoog of omlaag wil: 1, 2, 3, 4, 5 of 6 mijl per uur. Vervolgens laat je de rem los en hoef je alleen nog maar te sturen. Kom je halverwege stil te staan en begin je ongewenst terug te rollen dan vangt het systeem dit op. De hellingshoek over de lengteas bedraagt daarnaast maar liefst 42 graden. Dat is op een natte betonnen ondergrond genoeg om zijwaarts naar beneden te glijden maar omvallen doe je niet. Mocht je een rivier door moeten: tot 70 centimeter doorwaaddiepte is de Land Cruiser waterdicht.

Toyota Land Cruiser 2014
Het is een indrukwekkend apparaat, die Land Cruiser. Het enige waar ik écht moeite mee heb is het uiterlijk en dan met name de neus. Daarnaast is de zijwaarts openende achterklep gigantisch, ga niet fileparkeren als je iets achterin moet leggen want dat is simpelweg onmogelijk als er een auto binnen een kilometer aan dezelfde straat geparkeerd staat. Sowieso zijn de buitenmaten met parkeren niet ideaal natuurlijk. Maar dat zijn dan ook direct de enige ongemakken die ik kan bedenken: ik ben een beetje verliefd geworden op de Land Cruiser. Niet dat ik er nu één dagelijks zou gaan rijden maar later wil ik er misschien wel een keer eentje voor erbij. Gewoon om in het weekend naar het bos te rijden en te weten dat ik niet hoef uit te stappen om hetzelfde te kunnen zien als al die wandelaars die je van het pad af kan jagen. En als die wandelaars dan gaan klagen en de boswachter me te pakken wil krijgen kan ‘ie maar beter ook een Land Cruiser (of de totaal van dit model verschillende en zo mogelijk nog robuustere Land Cruiser V8) hebben want anders haalt ‘ie me nooit in. Filmpje!46 reacties

Heb het filmpje nog niet gekeken, maar de foto’s zien er heel mooi uit!
Gave test! Nu nog een multitest met bijv. de Porsche Cayenne of de nieuwe Range Rover of de Mercedes G-klasse misschien. Ik ben weleens benieuwd hoeveel echt beter hij presteert op de offroad terreinen.

Over het uiterlijk ben ik ook minder te spreken, de Land Cruiser V8 blijft mijn favoriet!
@roberto: uiteraard dan de G63 AMG met 6×6 uitvoering om toch maar bij de V8’s te blijven! ;’)
Arabieren rijden in echte Land Cruisers, of Patrols. Een Prado (zoals getest) is toch wel een beetje een wijvenauto in het Midden Oosten.

De verdeling bij Toyota is een beetje zo:
1. Arabieren en welgestelde aannemers rijden in een echte Land Cruiser
2. Jumeirah Janes (equivelent van Gooise dames) en omhooggevallen indiers rijden in een Prado
3. Aannemers met minder budget rijden Fortuner.
@stnectaire: u riep? ;) Ongeacht mijn budget zou ik ze alle 3 willen rijden/hebben.

OT: Zijn nieuwe gezicht is nog altijd jammer, maar dat weerhoudt me er niet van om nog altijd grote fan te zijn van de Land Cruiser (Prado). Heb sinds een tijdje weer eens met een big smile naar de rijtest gekeken!

T zou tof zijn als jullie ook de gewone Land Cruiser testen. (4-cyl diesel en 4L V6 Land Cruisers zijn Prado’s)
@stnectaire: De Nissan Patrol is ook wel een heerser daar, ik denk zelf dat die daar hoger gewaardeerd wordt als de LC. Jammer dat die auto hier niet meer verkrijgbaar is.
@stnectaire: Toevallig heb ik in het midden oosten eens offroad meegereden met zo’n prado. Ik was toch wel verbaasd hoe goed dat ding was. En dat was nog het vorige model.
Volgens die arabier was de prado beter dan de grotere land cruiser vanwege het gewicht. Dus dat de prado voor vrouwen is, is een beetje onzin.
@BRT: Precies wat ik dacht. De VN rijdt ook met Prado’s. Al zijn dat simpelere uitvoeringen geloof ik (zodat er minder stuk kan) en oudere modellen.
De Rang Rover is wel zeker een waardige off roader.
@robert110: ja precies dat vind ik ook!!!
@robert110: Maar die gaat wel kapot, de vorige RR’s waren echte horror bakken. Geef mij dan maar deze Land Cruiser voor het betere 4×4 werk, ook al is die verschrikkelijk lelijk.
Landcruiser rules!
In het wit met grote zwarte letters “UN” aan de zijkant met blauwe vlaggetjes aan de antennes. Zo ken ik de Land Cruiser vooral.
@CasperH: Mooie item alweer! Lekker onconventioneel, een echte terreinauto i.p.v. P.C. Hoofttractor.
Dit is toch een Prado en geen echte LandCruiser?
Voor dit geld liever een X5 of een Range Rover Sport
Er is een heel mooi gezegde : Ga je de rimboe in neem dan een Land Rover, wil je ook terugkomen neem dan een Land Cruiser!
@celicasteve: Zoals mijn Nickname a verklapt rijd ik een landcruiser HZJ . Dit type word nog steeds gebouwd voor o.a. het Afrikaanse continent. Geen elektronica , geen modern dieselinspuitsysteem en vooral een bijna onverwoestbare 4,2 liter 6 cilinder diesel. Praat eens een keer met een overlander. Bij een landcruiser rijder gaat het over de reis, de defender rijder heeft het vooral over de auto….
Dit is een auto voor mensen met een eigen mening. Mensen die echte iets moois willen wat de meelopers niet hebben. Niet om dik en om het kijk mij in mijn dikke duitser hebben.

Ik wil wel is een test zien hoeveel beter de 4×4 van nu zijn. Ik denk dat de oudere lichtere 4×4 wel net zo verkomen als die zware hokken van nu.
Een begeerlijke wagen, doch liever een Disco.
De schoonheid van deze auto zit simpelweg onderhuids. Voor Nederland totaal nutteloos helaas net als de Mitsubishi Pajero….
Beetje door plassen rijden is GEEN terrein rijden.
@eklasse: Eens. Die laatste grote poel die er ligt, waar achterlangs twee banden worden nat gereden: die had ook wel tot aan de heupen doorwaad kunnen worden. Verder goed dat jullie (voor de gelegenheid) de horizon verbreden.
90.000 euro voor een 4 cilinder diesel……..
wat het dichts bij de landcruiser komt is de pajero en de patrol

maar echt deze wagens zijn niet stuk te krijgen. En wat @casperh zegt. Ik ben 2x gaan safari’en buiten dubai ( VAE/UAE ), en inderdaad met allemaal landcruisers.
Lekkere autoblog manier van een terreinauto testen: “Die kant een beetje op en een beetje gas geven” :). Leuke video.
In Dubai knallen ze je met deze door de woestijn en daarna ook nog naar je hotel! Gave bak hoor!
Vind het maar een slechte test.. beetje door de plassen en de blub rijden kan je met een cayenne of een land rover ook wel als je maar gas blijft geven. En als je zon dikke terreinwagen test is het natuurlijk wel leuk om de opties die hij heeft ook te testen, wat het betekent kunnen we op internet ook wel lezen..En een range rover niet terrein/waardig? Kan nog wel een filmpje herrineren van topgear van vorig seizoen, die bak kwam overal doorheen en ze teste hem toch iets strenger als wat jullie deden.
@theoke: Als je alles gelooft wat je ziet wel ja, bij die Range Rover aflevering zijn er een hoop velgen gesneuveld.
Top Gear is nep, deal with it. :D

Neemt niet weg dat een Range Rover ook aardig wat terrein kan handelen…
@boonoman: Dat ligt er denk meer aan dat ze bij topgear redelijk lomp zijn. Buiten dat wordt gezegd dat het een prima auto en zoals je op bijna elke test op YouTube kan zien wint die het zowat elke keer. Maar buiten dat, het ging om de Toyota, hij wordt veelste schraal getest voor wat die allemaal kan.
Ik vind het een geweldige auto, ik denk dat een rivaal van deze auto de land rover discovery is. Zou een leuke video zijn geweest als die werden vergeleken.
Geen eens de v8 diesel als test wagen..
@dodge-hemi: Dat is dan ook een ander model..
‘Ik ben de man van de hot hatches’. Maar wel nog niet de gefacelifte Suzuki Swift Sport getest. Tsssss.
90.000 euro voor een Toyota? Excuseer?
@hollow: als je de dikste uitvoering pakt met alle opties ga je nog wel richting de 150,000 euro denk ik.
@hollow: Ja, dat heb je goed begrepen. Alleen vergelijk aub deze LC niet met een Prius. Anders geef ik je een 90.000 volt schok onder je bibs!
Ik vindt de reviews van Casper stukken beter dan die van Wouter.
Kan deze gast niet alle reviews doen?
Werelds beste auto, en nu eens geen holle reclame uitspraak.. Verder wel onbruikbaar in NL (als je geen paarden hebt)
@norge: Ligt er aan wat je van plan bent natuurlijk. Een vriend van m’n pa gebruikt ‘m als mobiel kantoor (en voor de paardjes..). Hij wilt een comfortabele en probleemloze reiswagen. Uiterlijk doet ‘m niet zoveel. Elke 2 jaar koopt ‘ie een nieuwe, dan staat er 160.000km op de klok, probleemloze wagens.
Geef mij dan toch maar die RR…
Ooit een multitest gezien met RangeRover, Landcruiser, Grand Cherokee, Jeep, Mercedes-G en nog een paar. De Suzuki Jimny won hem glansrijk in het terrein…
Wat een lelijk hok!
Die neus is echt verschrikkelijk… alleen daarom al zullen we er nog minder van gaan zien in NL.
Dat ze dit er ooit doorheen hebben weten te krijgen verbaast me echt… dan is de mitsuoka oroshi iig nog leuk omdat ie zo hondslelijk is maar dit..

Verder is het voortborduren op wat ze eerder al deden… laat de rest maar lekker z’n ding doen.. als de VN met jouw spul wilt rijden dan zet je gewoon een goede auto in elkaar , klaar.
Als je dan toch zoiets wil dan liever een G
Al dat gezeur dat een Cayenne of X5 “softroaders” zijn zonder enige terrein capaciteiten. Zet zo’n auto op ATR banden en ze komen enorm ver in het terrein. Zeker een Cayenne met luchtvering en low range bak. Zoek maar eens op youtube op cayenne off road of X5 off road. Zet een Disco, G of RR op straatbanden en je komt ook niet ver in de modder…Maar het is natuurlijk veel leuker om zulke auto’s af te zeiken. Zulke “liefhebbers” zijn we wel.

Lelijk hok overigens die Toyota.. Doe mij maar een Disco. Oh wacht, die staat er al..
@disco3hse: Met gelijke banden in dezelfde situatie zal een Land Cruiser denk ik echt wel wat verder komen dan de Cayenne’s, X5en of RR’s. Zeg niet dat die ‘softroaders’ niks kunnen in het terrein maar de grens zal wat eerder bereikt zijn. Spreken over een lelijk hok maar zelf een Discovery hebben staan… Over een lelijk hok gesproken zeg.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).