Trackguide: dit moet je weten over Nürburgring Nordschleife

Auteur: , 55 Reacties

De trackguide die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Ins en outs over misschien wel het meest legendarische circuit ter wereld na de clique.

Nordschleife

Legendarisch, maar ook levensgevaarlijk. De ‘Ring is een technisch circuit die kunde van de rijder vraagt. Dit geldt voor de Nürburgring GP, maar al helemaal voor de Nordschleife. Het 20,8 km uitdagende stuk asfalt eist ieder weekend weer deuken. Voor zowel de voertuigen, als het ego van de automobilisten die de boel klaarblijkelijk makkelijker inschatten. Tientallen crashvideo’s op het internet fungeren als bewijs: een rondje over de Nordschleife, daar moet je je koppie bij houden. Voor slechts 29 euro de ronde kun je zelf rijden op een lap asfalt waar menig grote raceheld je is voorgegaan. Ja de Nordschleife is een tolweg, maar voor het gemak duid ik hem aan als circuit.

Deze trackguide is geschreven aan de hand van eigen ervaringen. Het is dan ook lastig om een ‘advies’ mee te geven, aangezien zeker de Nordschleife zo technisch in elkaar steekt. Het gebruik van een rolkooi, semi-slicks of aanpassingen op het gebied van aerodynamica kunnen flinke impact hebben op je uiteindelijke rondetijd. Ronderecords worden door fabrikanten elke keer weer verbroken, waarbij vaak het alleruiterste van de auto gevraagd wordt. Zo ligt het FWD-record momenteel in handen van Volkswagen. Maar het is belangrijk om te weten dat de ClubSport S onder andere geen achterbank heeft en op speciaal voor de ‘Ring uitgekozen Michelin-rubber het record pakte.

GP

GP

Nüburgring GP

We behandelen in deze trackguide de langere Nordschleife. Officiële races vinden veelal plaats op het GP gedeelte van de baan. Als toerist-rijder begeef je je doorgaans op de Nordschleife. Daarnaast worden beide circuits ook gecombineerd gebruikt. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de 24u van de Nürburgring.

Dit betekent overigens niet dat je nooit kunt knallen op het GP-circuit als toerist. Op diverse dagen in het jaar worden er speciale events georganiseerd. Hier kun je tegen betaling met je eigen auto de 5,148 kilometer lange baan op. Het huidige baanrecord staat met 1:29.468 overigens op naam van F1-legende Michael Schumacher.

Nordschleife

Nordschleife

Dan de Nordschleife. Als toerist-deelnemer ga je een slagboom onderdoor en wordt je losgelaten ter hoogte van de Döttinger Höhe. Dit is het meest lange rechte stuk van de baan waar, mits je beschikt over genoeg power, snelheden van boven de 300 km/u kunnen worden gehaald. Dit gebeurt echter alleen op trackdays en officele races. Tijdens een touristenrit fungeert de Döttinger Höhe als in- en uitgang. Je zal je acceleratie dus voortijdig moeten afbreken om de baan weer te verlaten. Na de Tiergarten, een bocht die met hoge snelheid genomen kan worden, volgt de Hohenrein. Pas je snelheid aan want er volgt een flink scherpe bocht die in de tweede versnelling genomen dient te worden. Je komt nu op een kort recht stuk waarna het feest pas echt begint.

Nordkehre, Hatzenbach, Hoheneichen

Hatzenbach

Het Efteling-gevoel komt nu los. Je krijgt de indruk alsof je in een achtbaan hebt plaatsgenomen. Alleen deze achtbaan heb je volledig zelf in de hand. Tof! De drie bochten Nordkehre, Hatzenbach en Hoheneichen kunnen doorgaans met een snelheid van zo’n 100 km/u + worden genomen. De te rijden snelheid is erg afhankelijk welke weersomstandigheden er spelen en hoe de conditie van je banden zijn. Het is soms verbazingwekkend om te zien hoe hard men met een Nissan GT-R of een Porsche 911 GT3 de hoek om komt zetten. Overschat jezelf niet als onervaren rijder en duik niet té hard deze bochten in. De vangrail is dichterbij dan je denkt.

Quiddelbacher-Höhe, Flugplatz, Kottenborn, Schwedenkreuz

Flugplatz

Dit is een gedeelte waar je als freshman goed moet opletten. Ervaren rijders trappen op dit stuk het gaspedaal flink in waar regelmatig snelheden van boven de 150 km/u worden gehaald. Zweterige handjes? Houd rechts aan, desnoods met je rechter knipperlicht, en laat de andere rijder passeren. Dit is niet alleen veilig, maar ook respectvol naar de ander. Die misschien wel bezig is een snelle ronde neer te zetten.

Poststrabe Aremberg, Fuchsröhe, Adenauer Forst

Adenauer Forst

Vervolgens ga je flink in de ankers om terug te schakelen naar de derde, of misschien zelfs tweede versnelling. Na de Poststrabe Aremberg kan het gas er weer aardig op, maar doe dit met mate. De bochten zijn lastig te overzien en na de Fuchsröhe kom je bij aan bij Adenauer Forst. Dit is een bocht die door heel veel rijders wordt overschat. Als je aankomt rijden kun je niet zien wat je te wachten staat. Geheimpje: een hele scherpe bocht. Wie een fout maakt komt in een groot grasveld terecht waar je nagenoeg schadevrij uit kunt komen. Onder luid gejoel van de altijd aanwezige toeschouwers bij Adenauer Forst vervolg jij je rit.

Metzgesfeld t/m Steilstrecke

Metzgesfeld

Nu volgen er een reeks kronkelingen. De eerste twee bochten na het korte rechte stuk van Adenauer Forst kun je nemen met een snelheid iets boven de 100 km/u. Daarna wordt het wat technischer met een reeks blinde bochten. Pas ook hier je snelheid aan op je ervaring en neem geen onnodige risico’s. Dit gedeelte knal je naar beneden waardoor de snelheid gemakkelijk oploopt. Rond de Kesselchen kan het gas er weer op. Snelheden rond de 200 km/u of hoger zijn geen vreemde getallen voor rijders met een GT3 (RS) of een BMW M3.

Karussell, Hedwigshöhe, Wipperman

Karussel

De Karussel-bocht is één van de iconische kenmerken van de Nordschleife. Je duikt letterlijk de bocht in en dit voel je tot in je kaken. De lip bij de voorbumper van een supercar komt in deze bocht genadeloos in aanraking met de ondergrond. Is je auto verlaagd en neem je de binnenbocht: brace yourself. Of neem de buitenzijde van de bocht en voorkom een kusje met het asfalt. Na de Karussell volgen redelijk overzichtelijk bochten die met om en nabij de 100 km/u genomen kunnen worden.

Brünnchen t/m Schwalbenschwanz

Brünnchen

Je bent inmiddels al dik over de helft, maar raak niet overmoedig. Je nadert namelijk Brünnchen. Een verraderlijke bocht waar net als bij Adenauer Forst veel rijders in de fout gaan. Vooral achterwielaandrijvers die te vroeg op het gas gaan bij het uitrijden van de bocht kunnen nog wel eens te maken krijgen met een verrassing. Een spin is zo gemaakt. Zelfs de BMW M5 Ringtaxi heeft meerdere malen achterstevoren gestaan bij Brünnchen. In combinatie met wegdek of wat olie op de weg moet je 110 procent scherp zijn. De nabijgelegen vangrail lonkt om je dag te verpesten. Na Brünnchen volgt een blinde bocht genaamd Eiskurve en dan is het een kwestie van uitrijden naar het rechte stuk.

Kleines Karussell, Galgenkopf en Döttinger Höhe

Dotinger Hohe

Voordat het zover is krijg je nog te maken met een paar bochten, waaronder Kleines Karussell dat, zoals de naam al doet vermoeden, een soortgelijk effect weet neer te zetten als bij de Karussell. Dit keer echter in een minder heftige vorm. Je knalt door naar laatste bocht. De overzichtelijke Galgenkopf die je in de derde versnelling dient te nemen. Daarna komt het lange rechte stuk en kan het gas (voor even) er vol op. Je hebt de 20,8 kilometer lange Nordschleife veilig uitgereden. Top!55 reacties

Mooi stukje tekst!
Heel leuk artikeltje, al lezend en in gedachten ben ik al een rondje Nurburgring gereden!
En eerst 2000 rondjes oefenen op de PlayStation, dan ken je de baan echt “uit je hoofd”.
@talladega: Check, op de XO dan, ik doe ongeveer 1 a 2 rondjes per dag, gemiddeld :)
@Jochempie: GT-ridders, zo noemen we die, GT als in (G)ran (T)urismo. Na al die rondjes op je PS3 kun je direct als je daar bent volgas erover. Echt fantastisch die simulatie voor bochtenkennis! Gaan, gaan, elke bocht is echt perfect in de GT6 afgebeeld. Had ik al gezegd er vol in te kunnen nu je de baan kent? Mooi, pak ik ff me camera.
@insomnia: vanwaar deze zure reactie?
@dieselaer: azinn smaakte hem erg goed maar naderhand toch ook weer niet
@dieselaer: voorkennis .. GT spelers hebben inderdaad een goede kennis van de baan, maar dat wil niet zeggen dat het met je eigen auto net zo soepeltjes gaat.. :)
@dieselaer: Helaas niet zuur, meer sarcastisch. Helaas wel vaak waarheid op toeristendag. En GT-ridders rijden niet alleen hun eigen spullen aan gort, vaak ook die van anderen. Voorbeelden genoeg op YouTube. https://youtu.be/D7DPStXkJZc

Tenslotte om ook on topic wat bij te dragen: ;)
http://www.heiser.net/documents/nurburgring/
@insomnia: Ik ben gewoon blij dat ik weet welke kant de baan op gaat, ik heb nooit iets gezegd over dat het skills oplevert…
@Jochempie: Is ook zo, was niet persoonlijk richting jou. Ik zie het alleen (te) vaak misgaan.

Ondanks dat raad ik iedereen aan om een keer te gaan, gewoon doen maar wel met je verstand. Die laatste link die ik zonet toevoegde is echt een véél betere beschrijving dan dat popi-velletje hierboven van autoblog. Wellicht daar wat zuur over. Maar ja, ze stuurde me ooit naar de 24h LeMans, dus echt boos kan ik niet op ze worden :) Dan maar helpen met beter materiaal ;)
via Android app
@talladega: ik heb op Assetto Corsa denk ik al dik 1000 rondjes achter de rug en ken hem bijna op mn duimpie
*slingert gelijk Assetto Corsa aan om met een e30 M3 vies hard over de ring te jagen en overmoedig vol in de vangrail klapt….. Maar gelukkig hebben we de esc knop.
via Android app
@undifined1: back to pits en weer met onnodig veel wheelspin de pits verlaten!
Wat een prettige toevoeging zou zijn waar je een lekker hapje kunt eten. Vroeger zat er een tent waar ze xxl schnitzels hadden toen xxl nog niet bestond. Toen ik er afgelopen jaar weer een was, was die er niet meer.
@siemi: in Adenau aan de hoofdstraat zitten meerdere tentjes waar je kunt eten. Zum Wilden Schweinn, Pinocchio en dat soort tentjes.
@stephane8200: of een heerlijke pizza halen bij Giulia in Adenau! Daar kan je zomers ook heerlijk op het terras zitten en genieten van alles wat voorbij komt!
@siemi: pistenklause/Hotel am tiergarten. Steak am stein is er heerlijk te doen! Leuke tent met heerlijke nostalgie aan de muren en plafond.
Super artikel maar je mist wat mij betreft één belangrijke bocht, namelijk Kallenhardt: een off-camber bocht die bergafwaards gaat vlak na Metzgesfeld. Hier moet je echt rustig aan doen als beginner, zeker als het nat is. Iets te veel gas en je staat achterstevoren, zelf genoeg meegemaakt/gezien.
Al een paar keer het aanbod gehad om met wat vrienden mee te gaan naar de ring en m’n Polo R WRC even rond te rijden maar toch houdt het mij ergens tegen, gezien het vaak misgaat. Op de PlayStation/Xbox kan ik hem dromen en prima (schadeloos) uitrijden maar ja dat is natuurlijk niet het echte werk. Mooi stukje tekst, met grote interesse gelezen!
@ghost: gewoon doen!! U zou een super ervaring rijker zijn. En U hoeft niet zich te meten met de porsche GT 3 of RS. Ferrari en ander exotisch spul. Rijd U op eigen kunnen. Ga nooit over Uw grens heen!
Heel veel slechter kan je een trackguide niet schrijven. Jezus. Versnellingen verschillen enorm. Net als snelheden.


Adenauer is de bocht waar je het gewicht (en massatraagheid) van de auto leert kennen. Dát is IMHO het belangrijkste. De rest: er zijn legio guides te vinden. Op BTG bijvoorbeeld.

Sorry. Azijnpisser-post. Maar tieners gaan beter oefenen op de PlayStation. En blijven daar. Elke trackguide over de schleife hoort verder de telefoonnummers van de sicherung te bevatten. En wat te doen bij Engelsen in een ducktape cozzie.
@postzegel: inderdaad. Ik zal morgen ook wel inhoudelijk reageren maar nu eerst een paar basisdingen:
– bij schade niet door rijden maar Streckensicherung bellen. Botsen is dokken voor de vangrail en anders halen ze je er wel uit bij verlaten van de baan. Daarnaast is het levensgevaarlijk bij olie/vloeistof verlies voor motorrijders.
– alleen rechts inhalen is toegestaan. Laat mensen er dus links langs. Als er een auto ineens achter je zit is dat niet omdat die uit de lucht is komen vallen maar omdat hij waarschijnlijk sneller is dan jij.
– staan automaten waar je je kaarten kan opladen bij de ingang. Die kaart hou je dan tegen de sensor bij de slagboom en dan kun je rijden.
– parkeerplaats bij de ingang is één richtingsverkeer tegenwoordig. Als je alleen komt kijken beter parkeren aan de overkant.

En inderdaad wat jij zegt: wat een auto doet en het spel tussen allerlei krachten, type asfalt en ligging daarvan in samenwerking met hoe de auto daarop reageert leer je op geen enkele simulator. De reactie die je moet hebben wordt niet door een stuurtje doorgegeven maar door de hele auto en het gevoel aan je handen, rug en je ‘seat of the pants’.

@willeme – bovenstaande AB artikel kan echt beter. Dat moet jij weten.
@stephane8200: links inhalen dus, rechts rijden om links ingehaald te worden. Edit please.
@stephane8200: in plaats van een heel verhaal te schrijven, deze video zegt alles wel: https://youtu.be/v-wILCqT05A

Bij ’79’ oftewel Flugplatz is de sprongheuvel afgevlakt dus je kunt ietsje harder waarschijnlijk omdat de auto minder last heeft van lastwissel.

Als je uitleg in het Duits niet begrijpt heb je pech 😜
@postzegel: je kan ook kritiek op een positievere manier geven hoor…
@thefmanl: Sorry.. Maar “Dit is een gedeelte waar je als freshman goed moet opletten.” had gewoon boven het stuk moeten staan.. Hoe leuk het ook voor sommigen is om vanuit de comfortable stoel achter de PC naar crashfilmpjes te gaan kijken; Ik zie dat soort filmpjes gewoon liever helemaal niet.

Ik maakte mijn eerste rondjes toen filmen nog gewoon verboden was, en het onder de ring-liefhebbers ook een soort ongeschreven regel was dat je beelden met crashes liefst NIET op youtube plaatste. Bij dit stuk staan fijne foto’s van vliegende auto’s en een gemiste bocht bij Adenauer,.. leuk voor de freshman die het met zijn Clio of Golf ook ‘voor slechts 27 euro’ wil gaan ‘Knallen’. Maar ik hou toch het liefst m’n gele vlag gewoon ongebruikt in de auto.
@postzegel: amen.
In het weekeind moet je er eigenlijk niet heengaan, dan kom je echt van alles en nog wat tegen, met en zonder ervaring.
Verder is het er in het weekend vaak mega druk, met een grotere kans dat het mis kan gaan.
Als je weekends wel gaat, zorg dan dat je vroeg op de baan ben voor de mega drukte of er na, aan het eind van de dag.
Als je door de weeks gaat is het ook eerder mogelijk om iemand mee te vragen die je de weg wijst op de Nordschleife zodat je weet waar je wel en niet moet, rijden, remmen, enzovoort.
Het heet niet voor niets de “Grüne Hölle”, achter elke bocht loert de dood als je niet weet wat je doet.
Is het raar dat ik.als.ik niet kan slapen onboatd video’s van de ring op zoek? Lig vaak binnen 10 bochten te maffen. Kan het eerste stuk van de ring dromen( pun intended) maar halverwege weet ik echt niet of ik links of rechts moet. Er is iets heel rustgevend aan (anderen die) vol gas over de ring jagen..
@kle500: ja, dat is raar
Hoe zit het eigenlijk met de verzekering als je op de Ring rijdt?

Bij alle autoverzekeringen is het rijden op een circuit of deelname aan snelheidswedstrijden uitgesloten. Nu is de schade aan de auto maar materieel. Maar stel dat je zelf ernstig letsel oploopt of de inzittenden kan dat nog wel eens een dure hobby worden. Lijkt me wel iets om over na te denken.

Complimenten trouwens voor dit artikel! Erg leuk om te lezen.
@moveyourmind: ga er maar van uit dat je auto niet verzekerd is. Ik kom al bijna 16 jaar op de Ring en deze discussie is al sinds daarvoor gaande. In de tijd dat leasemaatschappijen mensen in dienst hebben die kijken of hun auto’s op de Ring rijden (foto’s) zijn verzekeraars ook al lang niet meer van gisteren.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Stiekem begin ik wel een beetje “Ring-moe” te worden.
Ja het is een geweldig circuit, maar al-tijd alleen maar Nordschleife hier, Nürburgring daar, Grüne Hölle zo, Beste rijderscircuit ter wereld zus, bladiebla. Ik weet het nu wel, die Nürburgring is intussen net zo uitgemolken als GTST en Geordie Shore tezamen en ik kan het weten. Heb namelijk regelmatig het voorrecht die programma’s aan te moeten horen…
Correctie: 1 rondje is 29 euro. Afgelopen week in ieder geval nog wel ;).
@igorov: Ah prijzen zijn dus weer omhoog gegooid. Ben dit jaar nog niet geweest. Check!
27 euro… Dat was vroeger nog niet eens de helft…

Naast rijden op de baan zelf is er genoeg voor de petrolhead te doen. Je kan gewoon naar de parkeerplaats gaan en je vergapen aan de bijzondere auto’s die er staan. Je ziet er echt alles: van Clio tot GT3 RS. Echt leuk. Het museum is zeer de moeite waard, evenals de vele restaurants en hotels: allemaal ademen ze autosport.

Wil je gaan rijden zou ik zeker adviseren om Gran Turismo 5-6 uit te proberen. Pak een normale auto als de Alfa 147, Mazda 6, Volkswagen Polo of een andere huis-tuin-en-keuken auto die je (waarschijnlijk) zelf rijdt. Voordat je gaat oefenen, zet de banden even op de allerhardste Economy compound. Met zachte slicks is de baan makkelijker, maar met kneiterharde banden met weinig grip krijg je een beter idee waar de auto gaat glijden. Uiteraard is een spel op de Playstation niet geheel waarheidsgetrouw, maar bij GT5-6 heb je wel een indicatie waar de rempunten zijn en welke versnelling je moet gebruiken. Waar je wel altijd door verrast wordt zijn de enorme hoogte verschillen, die zie je niet alleen, je voelt ze ook.

Ga bij voorkeur op een doordeweekse werkdag. Dan is het relatief rustig. Als je gaat rijden, benader het als een B-weg die je iets vlotter dan normaal neemt, niet als een circuit. Ga nooit verder dan 70 procent op je kunnen rijden. Je gaat toch geen toptijd neerzetten, ook al zou je het doen, het maakt niets uit.

Om de remmen te ontzien, ga niet zo hard mogelijk op de stukken waar dat kan. Zie het als punten waar je even iets kunt bijkomen. De ‘Ring is erg intens, en hoge snelheden brengen alleen maar risico’s met zich mee. Je krijgt dan ook een veel beter idee wat goede entry-speeds zijn voor de bochten.

Er zijn altijd mensen aan wie je tips kan vragen. Met sommigen mag je een rondje mee, en anderen willen best een rondje doen welke je kan spiegelen (voor de ideale lijn). Zeer handig.

Hoe goed je ook kunt rijden, hoe snel je auto ook is: op de Nordschleife is er altijd iemand sneller dan jij. Altijd. Dus ga niet racen of iemand achter je ‘blokkeren’. Je bent een mobiele chicane, geen geduchte tegenstander.

Laatste tip: de Ringtaxi. Deze is standaard volgeboekt. Vaak zijn er cancellations, dus meldt je s’ochtends aan dat je geïnteresseerd bent en de hele dag aanwezig bent. Er is bijna altijd wel een gaatje. Kost wat, maar het is onvergetelijk. Ik zal mijn rondje met Sabine Schmitz nooit meer vergeten ;-).

Allerlaatste tip: heb lol en geniet ervan. Denk eraan dat een straatauto op een circuit altijd lastig wordt, dus doe rustig aan. Geniet van de mooie auto’s om je heen, maak mooie foto’s (zet ze op AutoJunk.nl ;-)) en neem voor om vaker terug te komen.

Het Walhalla voor de iedere petrolhead wereldwijd ligt slechts 3 uurtjes rijden hier vandaan. Via een Autobahn. Wat dat betreft is het een privilege om in Nederland te wonen!
@willeme: Goed verhaal. Hierin staat meer van wat je moet weten als je er nog nooit bent geweest dan in het artikel zelf.
Mooi stukje tekst..
Alleen kost een rondje sedert dit jaar wel 29 euro.

Grtz
@aydhayeth: check!
@aydhayeth: koop je een kaart voor 4 rondjes, betaal je 105,-
Waar hebben jullie de foto’s bij het artikel vandaan? Lijkt bij de foto van Metzgesfeld wel of ik daar rij met de Z3.

Verder is dit wel een leuke lijst met waarschuwingen, maar zegt het nog steeds niet veel over de bochten. Dat je bijv de bocht voor Adenauer Forst moet “verkloten” en bij het uitkomen aan de binnenkant moet blijven omdat je anders, zoals zovelen, de baan af vliegt en binnendoor gaat zodra de scherpe bocht naar links opduikt. Maar misschien is het ook wat teveel gevraagd om elk van de 100+ bochten tot in detail te beschrijven.
Top artikel. Zeker nog eens Goes doorlezen wanneer ik de baan op ga.
Blijft een schitterende baan.
Heerlijk, ook maar even met forza 6 in de M1 procar over de ring knallen dan 👌
Fijn hoor die advertentie met lopende beelden met snel flitsende gezichten zorgde er voor dat ik steeds afgeleid werd en het dus zeker 10 minuten duurde voordat ik het intro eindelijk gelezen had.Het zal wel een goed doel zijn maar dit mist voor mij zelf wel het doel helaas.

On-topic; is de Süsschleiffe eigenlijk nog te bereiden en hoe heet dat stuk waarin die hoogtebaan zit ook alweer? Steilkurve of zoiets?
@milan0: Steilstrecke is nog wel lopend te bereiken, maar voor zo ver ik weet niet meer met de auto
Süsschleiffe moet südschleife zijn.
Hier zat ik op te wachten mooi stukje tekst
De SüdSchleife werd na de rebuild van de Nordschleife (1970/1971) zelden meer gebruikt en is in de begin jaren 80 gedeeltelijk gesloopt om het huidige Grand Prix Circuit aan te leggen.
Er zijn nog oude stukken Südschleife te vinden.

Op speedhunters.com is een mooi article te vinden: The Ghost Of Nürburg’s Past: The Südschleife
Zelfs met de rondetijden van de heilige ring sjoemelt Volkswagen. Ja het is een productie auto, maar wel aangepast 😂
Net iets te laat, kom net terug van de ring
Dit artikel is zonder aanvullende informatie omtrent de veiligheid absoluut onvolledig. Eén van de betere “gebruiksaanwijzingen” voor de Nürburgring: http://nurburgring.org.uk/warning.php.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).