TV-zenders zijn bang voor Netflix, bieden F1 gratis aan

Auteur: , 34 Reacties

Je moet wat om een zwaar verouderd medium in stand te houden.

Toto Wolff - Dieter Zetsche

Vroeger was het leven zo simpel. Op zondag keek je naar Formule 1 via RTL5. Olav Mol deed verslag en met de regie kon hij de reclames regelen. Dus bij een safety car periode of een saai moment tijdens de race gingen ze er even uit. Reclame kan hinderlijk zijn, maar het zorgde er wél voor dat je de races gratis kon bekijken. Die optie heb je niet meer in Nederland, helaas.

In Duitsland kun je nog wel gratis een F1-race bekijken, maar ze doen dat wel op een andere manier. Tijdens opvolgende herhalingen van documentaires over Duitse biermerken, kun je korte fragmenten van live F1-races volgen. Dat betekent dat je alle crashes, pitstops, inhaalmomenten en dergelijke mist, maar je weet wel alles over Krombacher Pilsner (Eine Perle Der Natuur) en Warsteiner (Eine Königin unter den Bieren).

In Engeland is de sport nog groter dan in Duitsland en Nederland. Daar kun je de Formule 1 volgen via Channel 4 (met o.a. Alex Jones, David Coulthard en Eddie Jordan) en via SkyTV (met o.a. Martin Brundle, Simon Lazenby, Ted Kravitz en David Croft). Bij beide zenders is het prettig kijken. Natuurlijk zijn ze behoorlijk voor Lewis Hamilton (terwijl de *kuch* Nederlandse deskundigen een wat meer oranje houding aannemen). Het niveau is bij Sky en Channel 4 in ieder geval een stuk hoger. Als je een Formule 1 team hebt gerund of F1 race hebt gewonnen, telt dat wel mee in de beleving voor de kijker. Het is toch wat anders dan dat je bevriend bent geweest met Herman Brood of bij Radio Veronica hebt gewerkt.

SkyTV en Channel 4 hebben besloten om samen te gaan werken. Het eerste wapenfeit is tijdens de GP van Silverstone. Deze gaat door beide kanalen gratis en voor niets uitgezonden worden. Enige jaren gelden was een dergelijke samenwerking nog onmogelijk. De twee kanalen zijn immers grote concurrenten van elkaar. Beide zien echter ook in dat streaming-diensten als Netflix en Amazon Prime enorm toenemen in populariteit. Daarmee hebben Channel 4 en SkyTV een gedeelde vijand.

De samenwerking tussen Channel 4 en SkyTV gaat verder dan Formule 1. Zo kun je bepaalde series van Sky nu ook op Channel 4 zien en vice versa. Of de dienst ook in Nederland verkrijgbaar wordt, is onbekend.34 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ze moeten een voorbeeld nemen aan NFL. Die hebben hun Gamepass app en daar kun je tegen betaling wedstrijden kijken wanneer jij wil en hoe jij het wil. Je kan alle wedstrijden Live kijken, re-live of condensed. Dat is waarde toevoegen en de belevenis van de kijker vergoten. Maar ja dit zou dan vanuit de FIA of Liberty moeten komen en niet vanuit de netwerken.
Overigens vermoed ik dat Gamepass ook die wedstrijden gewoon inkoopt bij de netwerken die ze live verslaan. Maar het kan dus wel.
@airc: Dat hebben ze. F1 TV Pro heet dat. Daar kun je live kijken, zelf je camera’s kiezen, sessies terugkijken en heb je toegang tot dingen als live timing en een driver tracker maar het is vooralsnog niet wereldwijd beschikbaar doordat de streamingrechten in een aantal markten (waaronder de UK en Nederland) in de TV deals betrokken zijn. Daarom hebben wij enkel toegang tot F1 TV Access, waar je eigenlijk al die functies behalve live TV hebt.
Ik moet er wel bij zeggen dat het systeem nog best brak is en nog niet alle historische content beschikbaar is, maar er wordt vanuit Liberty Media in ieder geval wel gewerkt aan zo’n moderne manier van TV kijken
@edge: in Belgie kun je via provider Telenet een abonnement afsluiten dat je ook toegang geeft tot livebeelden uit de auto’s, live rondetijden kunt volgen, andere camera posities kunt bekijken… het zijn 4 of 5 kanalen die je live tijdens de race kunt zien.
@imarinos: Dat hebben wij in Nederland ook in de vorm van Ziggo Sport. Daar valt een Ziggo Sport Racing kanaal onder, die (naast het Ziggo Sport en nog 3 andere Ziggo Sport thema kanalen) ook op de televisie werkt. De overige kanalen zijn alleen via de Ziggo Sport website te bekijken, maar dan heb je inderdaad cockpit beelden, live timing en volgens mij zelfs een pitstraat kanaal. Ik heb voor F1 kijken uit gemak en omdat het wel altijd werkt een Ziggo Sport abo. Maar merk dat ik echt alleen het rij gedeelte (FP1 t/m 3, Quali en Race) bij Ziggo nog kijk. Voorbeschiuwingen en andere troep er omheen trek ik niet meer. Rob en consorten missen enige vorm van objectiviteit als het op Max aankomt, wat ik juist wel zoek. Daarnaast is Tom net een klein kind als hij er is, die houdt niet meer op. Zodra er een goed en makkelijk alternatief beschikbaar is in NL (zoals F1 TV Pro), ben ik over.
@airc: Als ik mij niet vergis kan je de F1 GP’s ook los bij Ziggo kopen ?
@johnhert: Correct. Via de Ziggo Sport website of app kan dat. Uit mijn hoofd wel 4 euro per ding, dus niet goedkoop. En als je meerdere dingen wilt kijken over meerdere race weekenden, is een abo al snel goedkoper.
Ik kijk altijd naar La Une of La Deux. Vroeger op BBC was de max met Martin Brundle!
@thestino: Murray Walker, dat was pas fantastisch!
@beemerjoost: Dat is nog van vóór mijn tijd. Maar die had inderdaad een fantastische stem.
@thestino:Inderdaad in België kan je ook nog gratis kijken, al is het wel met Franse commentaar
Toch wel opmerkelijk dat ze F1 in dit gedoe betrekken. Dat ze bang zijn kijkers aan Netflix en Amazon Prime te verliezen snap ik wel. Geen reclame tussendoor, in de meeste gevallen heb je geen gedoe met een week moeten wachten op een nieuwe aflevering en je kunt kijken waar en wanneer je wilt. Maar F1 is een sport die de meeste geïnteresseerden live willen kijken. Dat is vooralsnog niet mogelijk op Netflix en Amazon Prime. Enerzijds komt dat doordat Sky zelf de streamingrechten in handen heeft in de UK (tot en met 2024), anderzijds doordat Liberty in zoveel mogelijk markten de boel zelf in beheer houdt en aanbiedt via F1 TV Pro. Maar wat het primetime aanbod betreft begrijp ik de samenwerking volledig.
Nadeel aan Ziggo is dat je er Olav Mol bij krijgt.
@dees: olav mol valt nog wel mee. Die rob kamphaus dat is pas een verschrikking.
@raym: die voor- en nabeschouwingen skip je toch gewoon? Ongeacht welke sport, is het pure zendtijdvulling. Zonde van de tijd.
@dees: Inderdaad, ik zou graag een ziggo stream zien zonder commentaar (wel met geluid). En als Guido er bij zit (die wel wat boeiends te vertellen heeft) zit Mol er steeds doorheen te kwaken. Om over die infantiele Plooij maar te zwijgen.
@airc: Guido voegt echt niets toe. Heeft één à twee keer per race een feitje uit z’n ervaring en kennis. Dat is goed, maar vind ik te weinig om mee te lullen.
@dees: Ik begrijp de ophef om die kerel nooit zo. Ik erger me eerder aan de rest van het clubje: Jack Plooij, die kale knikker en die kneus van een Van Gameren.
@berlinetta: Mol is tijdens zijn commentaar te druk bezig met het creëren van sound bites inplaats van goed commentaar te geven.
”oooww wat een idioot, wat is het toch een domme coureur” om in de volgende race over dezelfde coureur te zeggen: ”ja hoor wat een geniale coureur is het toch”

En zijn neutraliteit als commentator is ver te zoeken.
Regels die al meer dan 10 jaar bestaan zijn opeens nieuw en onzinnig wanneer Max ze breekt etc.
@berlinetta: ik kijk nooit naar dat studio gelul. Zet om 15.05 de tv aan en na de race direct uit. Al dat geouwehoer hoeft voor mij niet. Olav mist wel redelijk vaak dingen, maar het commentaar is vaak iets overdreven door zijn enthousiasme denk ik. Het Britse commentaar is beter maar kan ik niet altijd zien
@berlinetta: wat mij betreft mag ziggo ‘analist’ Coronel ook in dat rijtje, wat vermoeiend zo’n gast. En tja plooij.. ik zou het zelf niet veel beter kunnen maar er zijn genoeg mensen die daadwerkelijk interviewers zijn i.p.v. interviewende tandarts..
@dees: Ik kijk al F1 met commentaar van Olav sinds begin 90s. En geniet er nog steeds van. Mss zit hij er soms naast in the heat of the moment, maar hij heeft een ongelooflijke kennis en ervaring. Niet populair op AB, maar Ik ben fan.
Hier in het VK is het wel gratis maar enkel een paar races worden ook live uitgezonden. De rest pas uren later tenzij je betaald.
Als je de engelse taal machtig bent, dan kan er helemaal niks op tegen het commentaar op sky uk, al is channel4 een goede 2e, meestal probeer ik een livestream te pakken, of ik download en kijk hem achteraf.

Mocht sky betaalbaar en in nederland te zien zijn, dan zou ik er niet over twijfelen.
@minimarcos: Ben ik het helemaal met je eens. Ik vrees alleen dat er voor Nederland niet zo snel een service zal komen. Niet alleen zal Ziggo daar niet heel blij mee zijn, ook in het verleden hebben de Britse zenders nog niet veel interesse getoond als het om streamen in Nederland gaat. Ik wacht nog steeds op het moment dat ik David Attenborough in 4k op BBC iPlayer in Nederland kan kijken.
@minimarcos: amen!! OT: ik vind het oranje niveau van Verstappen Sport powered by Ziggo niet te vergelijken met sky sports en Hamilton. Tijdens de race hoor je daar niets van itt Ziggo. Ik vind het dan ook een onterechte opmerking.
Netflix is toch een betaald kanaal? Dus dat vind ik niet echt gratis.
SkyF1HD 1080p50 met 2.0 geluid (256kbps). Crofty, Brundle en Kravitz. Probeer dat maar eens te overtreffen. Anthony Davidson in Sky Control. Je hebt een goede HTPC nodig met een krachtige GPU (NVidia 750Ti of hoger).
Het is voor diegene met weinig tijd ook nog altijd mogelijk om, meestal een dagje na de race, op formula1.com een samenvatting van net geen 10 minuten te zien waar je eigenlijk wel alle belangrijke zaken voorbij ziet komen. Moet je dus wel een dag lang met je oren dicht en internet-vrij binnen blijven.
Totalsportek.com lekker streamen altijd perfect
Streamen via acestream, Skysports linkje opzoeken en kijken in HD, werkt al jaren prima.
Hier in Oostenrijk is F1 wel gratis, op de publieke omroepzender ORF1.
Hoewel iedereen eigenlijk wettelijk verplicht is om €150 per jaar te betalen, als ze in de woning een tv en/of radio hebben die het mogelijk maakt ORF te ontvangen.

Maar niet iedereen betaalt dat, want als de controleurs voor de deur staan wordt er gewoon niet open gedaan.
Jullie vergeten Bitburger (Bitte ein Bit)
Ik heb iets van 100 euro betaald en daar kreeg ik een kastje voor Met honderden kanalen inclusief Skysport.
Ik was al Ziggo abonnee en ben blij met de gratis F1 races op Ziggo sport. I.t.t. zeurpieten hier vind ik Kamphuis, Doornbos, van Gameren, Mol c.s. best een leuk programma maken. Als ik daarvoor in de plaats naar de Duitse TV (Jekkiebah!, totaal geen humor!!!) of de Engelse tv zou moeten zou ik hen erg missen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).