Twaalf automerken die het slechtst voorrang verlenen

Auteur: , 61 Reacties

Uit onderzoek van een verzekeringsmaatschappij blijkt dat voorrang verlenen niet voor iedereen even makkelijk is en dat we sinds 2011 steeds vaker in de fout gaan bij voorrangssituaties. Deze twaalf merken veroorzaken het vaakst schade bij voorrangssituaties.

Verkeerd ingeschatte voorrangssituatie?

Op een gelijkwaardig kruispunt heeft rechts voorrang, maar dat is niet voor iedereen even duidelijk. Onderstaande twaalf merken hebben het meeste moeite met de regels, zo blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allsecur.

#
Merk
Percentage portfolio
1Seat0,60
2Opel0,54
3Audi0,49
4Nissan0,48
5Ford0,45
6Volkswagen0,44
7Toyota0,41
8BMW 0,41
9Peugeot0,40
10Renault0,40
11Citroën0,40
12Fiat0,34

Seat-rijders blijken dus het meest schades te veroorzaken doordat ze voorrangssituaties verkeerd inschatten. Of omdat ze gewoon niet opletten, dat kan ook natuurlijk. De Top 3 wordt compleet gemaakt door Opel en Audi, met Nissan vlak daarachter.

Veilig Verkeer Nederland zegt de trend van meer schade bij voorrangssituaties te herkennen. “Over het algemeen vinden verkeersdeelnemers het moeilijk om de voorrangsregels juist toe te passen. Het is goed om je verkeerskennis zo nu en dan te updaten. Helemaal als je bedenkt dat 40% van de regels zijn gewijzigd de afgelopen 15 jaar.”

De cijfers zijn in verhouding tot het portfolio van de verzekeringsmaatschappij berekend. Komt het resultaat een beetje overeen met jullie persoonlijke ervaringen op de weg? Voor cijfers over schade per provincie, klik hier.

Fotocredit: Autojunk61 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Mooi zo, dat mensen maar lekker angstig opzij gaan bij het aanzien van mijn hoerig rode Seat Ibiza in de achteruitkijkspiegels. Wel al 11 jaar schadevrij trouwens.
@dutchcourage86:

Waarschijnlijk omdat iedereen in je directe omgeving wel zijn verstand gebruikt?
@desjonnies: Als ze deze lijst nodig hebben om hunzelf ervan te overtuigen niet op de linker baan te blijven hangen bij een bepaald type auto, dan zal het sowieso wel meevallen met dat verstand. Ik verleen altijd voorrang waar het hoort verder hoor en geef altijd richting aan op rotondes, bij het wegrijden en het wisselen van rijbaan. Dat vergeten die zogeheten verkeersdeelnemers met verstand ook wel heel vaak.
@desjonnies:
Juist, als ik een Audi van links zie komen gaat mijn poot al automatisch van het gas.
De kans dat hij stopt schat ik in op minder dan 10% en daar ik geen zin heb om dagelijks een nieuwe neus op mijn auto te schroeven speel ik maar de wijste….
@jrk68: jij bent goed op de hoogte van de regels, altijd mensen met een Audi voorrang geven he?
@jrk68: was iedereen maar zo verstandig. Ik geef ook nooit voorrang met mijn audi, simpelweg omdat ik meer wegenbelasting betaal en dus meer recht heb op voorrang
@melkkoe:
Logisch dat je meer wegenbelasting betaald, de rest van Nederland is ergens in de jaren 90 overgestapt op houderschapsbelasting.
Daartussen hebben we nog motorrijtuigenbelasting betaald.
Dus ik vraag me 1 ding af, heb jij ook nog een groen kopie deel3 achter je voorruit?
@jrk68: Dat was denk ik voor mijn tijd. Ik heb nu wel een groene sticker op de ruit, om bepaalde duitse steden in te mogen.

Na 20 jaar zijn ze in duitsland dus weer terug bij af.
@dutchcourage86: 11 jaar? En nog steeds op de weg? Jij durft!
Waarom verbaast mij dit niks…?
@e1000bmw523i: iets met petjes en hormonen?
bmw op 8 verbaast mij wel.. ohnee het gaat niet over bumperkleven
@bmwm4: ben je nu niet in de war met Audi…? ;) Laat die nu op 3 staan. Het begaan van de ene regel hoeft de andere overtreding niet uit te sluiten natuurlijk… ;)
@e1000bmw523i: alles wat premium is kleeft toch. tenminste dat moet ik geloven als ik de reacties op autoblog lees..
@bmwm4: tuurlijk waarom denk je dat audi de grill steeds groter maakt puur uit veiligheid voor de mede weggebruikers. Als je zo’n grill van 200 meter afstand ziet dan kun je vast naar de rechterbaan gaan om gevaarlijke situaties te voorkomen want audi weet ook dat hun klanten van asociaal rijgedrag houden.

Dus pure veiligheid niks met design te maken.
@bmwm4: Of misschien moeten die linksrijdertjes eens sneller naar rechts proberen gaan. Zullen er plots een heel stuk minder klevers zijn.
@bogey: juistem, optiefe naar rechts!
@bmwm4: Is Audi priemiejum dan…?
@bmwm4: in deze lijst staat BMW natuurlijk wel weer lekker te kleven achter Toyota. Hoe stereotiep…
Staat Mercedes in een aparte lijst voor hogere percentages ofzo?
@BmwMPower: Dat zijn vooral door-rood-rijders… -.-
@BmwMPower: nee, door bmw uit de top 10 gedrukt…
@BmwMPower:
Nope, Mercedes wordt vooral gereden door de rijpere automobilist, het type dat dus wel kan anticiperen en zijn testosteron onder controle heeft.
@jrk68: hahaha schitterend, ik maak vaak mee van juist niet, geld ook voor BMW boys, doen of dat ze heilig zijn.. als iedereen nu s zn knipperlicht gebruikt waar het nodig is is het al een stuk veiliger op de weg
@jrk68: ai, kom eens naar Limburg en zie anders.
@jrk68: kijk is bij de dealer hier aan de overkant en je bedenkt je nog wel een keer… de enigste die ik daar ooit van 55 plus heb gezien is een verkoper…
@gwnbmw: dat was op de rai ook te zien. Vooral aandacht voor benzen van jongeren met pet en nektasje.
@bimmerfanatic97: ja kijken. maar degene die ze rijden zijn meestal wel in de 30 of hofger. of ze zijn gekocht zonder te betalen. of ze hebben rijke pappie.
Petjesmobielen of bejaardenauto’s: verbaast me niks
Achja, doe je de zelfde check bij een andere verzekeraar, dan komt er weer een ander lijstje uit….
Is het ook aangepast naar ‘indicatie gereden km per jaar’?

En je ziet hier dus op getallen: 4 tot 6 per 1000.
Een paar gevallen en het scheelt zo een paar plaatsen op de ranglijst.
Hoeveel auto’s heeft Allsecur trouwens in hun portfolio?

mijn conclusie zou zijn: 4 tot 5 per 1000 bestuurders veroorzaken een ongeluk dmv voorrang verkloten. Dan ben je dus gewoon DOM; want dat zou nooit moeten gebeuren.
@gregorius: het zijn denk vooral gevalletjes “er komt toch niks van rechts dus ik rij lekker even door”, maar inderdaad. Dit soort dingen zijn gewoon oliedom.
Lijkt me een beetje een IQ onderzoek…
1
Seat = leeftijdscategorie 17 t/m 23 kinderen achter het stuur…
Opel = vrouwen
Audi = Marokkaanse verstappen met MDMA
Nissan = Bejaarden

de rest…?
1 Scania
2 MAN
3 DAF
4 Terberg
5 Renault
6 Volvo
7 Iveco
8 Pegaso
9 Unic
10 Leyland
@desjonnies: je vergeet de wielrenners, zij horen absoluut op nummero 1
Aangezien dit over het aantal gevallen gaat is het niet verrassend dat open hoog in de lijst staat, er rijden noueemnaa, veel opels rond. Als je een seat koopt t.o.v. Een skoda dan vind je jezelf vaak al “sportief” en daar rijden ze dan ook meestal naar. En audi.. Tja, geen onverwachte plek natuurlijk.
Het al-oude verhaal van de stagair en de incompetente manager.

De stagair mag zijn/haar onderzoekjes doen. Mooi.
De stagair snapt waarschijnlijk niet alle ‘test’ die je op dat soort onderzoekjes moet toelaten. Geen probleem, grootste gedeelte van de afgestudeerden snapt die tests niet.
De stagair is trots en laat onderzoekje zien aan manager.
Dan komt dat onderzoek ook bij de marketing afdeling uit en faalt de manager om hier even de goede conclusies bij te zetten.

Iemand hier die bij een auto-verzekerings afdeling heeft gewerkt? Vraag me oprecht af hoe ze dit in hun premie-model algoritme gaan verwerken!
seat, jonge bestuurders die denken dat ze Max Verstappen zijn, sjonnies met een grote pijp onder hun wagen, vinex lui en beginnende zakenmannen die hun ogen ergens anders hebben

opel, allemaal bontkraagjes, gabbers, petjes en oude opa’s en oma’s in hun meriva A

audi, sjonnies, mensen die denken dat ze met quattro de bocht om kunnen sturen maar toch anders uitvalt. iets verder gevorderde zakenmannen

nissan, 370z rijders die niet kunnen rijden, jan boskamp in z’n juke, tante rita en mientje in haar nissan micra

ford, wederom beginnende zakenlui, theo die na 3 echtscheidingen 6 kinderen moet vervoeren in z’n s-max,

volkswagen, agressief volk in hun golfjes, de plaatselijke shoarmaboer in z’n caddy die iedereen overhoop rijdt,

toyota, marijke die niet weet hoe ze in haar auris moet rijden en het overige verkeer niet in de gaten houdt, prius rijders die express 100 km per uur gaan rijden omdat dat milieu vriendelijker is

bmw, ome dirk die meent dat hij wel even 80 kan rijden in de dorpsstraat…. een of andere voetbal speler die totaal niet kan rijden en in een X6 rond rijdt en alles raakt dat op zijn pad komt

peugeot, heeft geen uitleg nodig

renault, heeft denk ik ook geen uitleg nodig

citroen, een of andere hipster die meer bezig is met zijn of haar haar dan met de weg

fiat, iemand een idee waarom fiat rijders vaak betrokken zijn

de merken zeggen veel over de bestuurders….
Ja de Seat rijder. Inderdaad van die beginnende ‘zakenmannen’ oftewel vertegenwoordigers.
Van die jochies in slecht zittend pak met stekeltjeshaar, trots in hun eerste echte nieuwe leaseblikje na jaren in een getjoende derdehands Golf gereden te hebben. Dromen van Audi hoewel dat voor de meeste van hun slechts bij dromen blijft.
@harrie: precies
@henkhupelschoten: ik moest lachen
@henkhupelschoten: geniaal henk, zeker die van toyota en nissan heb je leuk bedacht.
@henkhupelschoten: Je mist de MB rijder; 20 jaar oude diesels uit het Oostblok met gastarbeiders die geen fuck geven; 10 jaar oude MBs met Arie de Bouwvakker, inclusief bierbuik en gereedschap in de kofferbak of z’n neef Henk de Boer in een E klasse met groene laarzen in de kofferbak. En uiteraard nieuw MBs van taxichauffeurs met een te kort lontje … Echter allemaal met kapotte richtingaangevers en een allergie voor de rechterrijstrook.
@dawwg: helaas voor jou zit Mercedes hier niet in, dus is dat niet van toepassing, denk ook even aan je bloeddruk, teveel is ook niet goed..
@henkhupelschoten: Welke bloeddruk ? Je hoort me niet klagen hoor, ik schets alleen de realiteit. Maar misschien voel jij je aangesproken ?
Als je Audi rijdt heb je toch altijd voorrang?

Maarreh ab, jullie hadden geen foto van een kapotte SEAT ;)? Ik snap wel dat dit meer kliks en reacties genereert maar toch…
Ik mis toch echt de getjoende honda’s
Het kan ook zijn dat er meer Seats bij Allsecur verzekerd zijn…
Poor man’s Audi, Seat. Verbaas me niks.
Top drie is zo slaapverwekkend, die merken verbieden en het probleem is opgelost..
@norge: Wordt het nog eens leuk op de weg!
Och zo’n onderzoek, leuk voor de stagiair in het bedrijf en verzekeringen zijn eigenlijk bookmakers.
Wel goed dat ze er zijn
Ze bestaan van statistiek.
Maar alles is te manipuleren, vooral statistiek en onderzoek.
gerard joling
Het gaat hier om voorrang krijgen! Een BMW laat men door, bij een Seatje zegt ho maar vriendje ;)
@imakker: Ik laat nooit BMWs door.
Thx autoblog voor mijn foto te gebruiken
Met mijn VAG kachel ik meestal ook maar door, je weet nooit of je dsg bak het weer gaat doen als je voorrang hebt verleend.
Zinloos onderzoek dus. Hebben die verzekeraars nou echt niks beters te doen dan dit soort onzinnige ‘onderzoekjes’? En dan aan het eind van het jaar roepen dat de premie helaas weer omhoog moet…

Je zou verwachten dat Allsecur de ingelegde premies gebruikt om schades van te betalen; niet dus. In plaats daarvan laten ze ralleywagens door bibliotheken scheuren, en doen ze onzin-onderzoeken.
Audi niet eens op 1

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).