
Coasting, zoals Engelstaligen het zo prachtig noemen. Goed voor het milieu en voor de portemonnee, of een fabeltje dat ASAP de prullenbak in moet? We geven uitsluitsel.
Nu en dan ploppen milieuclubjes uit de grond die het uitrollen in z’n vrij willen promoten. Dat zou de uitstoot van de auto verminderen en daar is het milieu bij gebaat. Bij het horen van deze theorie konden wij ons nauwelijks voorstellen dat het milieutechnische of financiële voordelen oplevert. Hoog tijd dus om er eens in te duiken, om erachter te komen hoe het echt zit.
Met een dosis gezond verstand kom je vaak een heel eind en da’s in casu eveneens het geval. Stel je komt met 70 km/u aanrijden bij een rood verkeerslicht en je hebt nog een meter of 200 om je auto stil te zetten voor de lijn. We gaan er in dit fictieve voorbeeld even van uit dat je aan de verkeerssituatie al kunt zien dat je moet stoppen omdat verkeer uit andere richtingen eerder groen heeft of krijgt dan jij. Als er niemand bovenop je achterbumper zit kun je het beste de auto rustig uit laten rollen, waarschijnlijk zul je voor het laatste stukje even de rem erbij moeten pakken.
Ondergetekende heeft destijds bij het lessen altijd geleerd om de auto in de versnelling te laten staan tijdens het afremmen. Zodra de aandrijflijn kleine schokjes geeft (of liever nog iets eerder) trap je de koppeling in, zet de ‘bak in één en rijdt weg als het licht op groen springt. De motor wordt op die manier draaiende gehouden door de wielen tot het moment waarop je de koppeling intrapt. Er hoeft dus geen brandstof te worden ingespoten om de krachtbron stationair te laten draaien.
Da’s namelijk de crux van het verhaal. Injectiemotoren hebben in de gaten wanneer er op de motor wordt geremd. Daarop wordt geanticipeerd door de brandstoftoevoer af te knijpen en inderdaad: dat is beter voor het milieu, want geen uitstoot. Zodra je koppelt of de auto in z’n vrij zet zal er weer brandstof de motor in moeten worden gespoten, want anders slaat ‘ie af. Er zijn immers geen wielen meer die de boel laten draaien.
Nog een argument: in z’n vrij maak je natuurlijk geen gebruik van de remmende werking van de motor. Probeer maar eens af te remmen door enkel en alleen een versnelling terug te schakelen. Disclaimer: nu dus niet je leasebak op de snelweg in z’n één zetten en dan ons bellen. We helpen je toch niet. Als je rijdt met een bepaalde constante snelheid, je gas loslaat en bijvoorbeeld terugschakelt van vijf naar vier, zul je merken dat de auto afremt zonder dat je het middelste pedaal intrapt. Ergo: je remt af zonder dat je remmen slijten. Hierbij zij benadrukt dat de motor nog steeds door de wielen draaiende wordt gehouden en dat verbruik en uitstoot dus nihil zijn.
Het laatste puntje waarmee je gegarandeerd de vloer aanveegt met alle argumenten van je schoonpaps: als je auto in de versnelling staat betekent dat automatisch dat je meer controle hebt over het voertuig. Mocht je om wat voor reden dan ook een pufje gas moeten geven dan kan dat, en hoef je niet eerst nog de boel in de juiste versnelling te jassen.
Eerder gaven we overigens al antwoord op de vraag of stationair warmdraaien goed is voor mens, milieu en machine. Uiteraard kun je prangende vragen kwijt in onze immer uitdijende vraagbaak of je stuurt een mailtje naar tips[at]autoblog[punt]nl.
UPDATE: We ontvingen een mailtje van een Belgische kenner die dagelijks werkt met software voor DCT’s. Hij geeft (terecht) aan dat uitrollen in z’n vrij wel degelijk brandstof kan schelen omdat de motor stationair natuurlijk weinig verbruikt en je veel langer kunt blijven sailen, omdat er niet op de motor wordt geremd. Als je dus over een langere afstand uit wilt rollen is het nuttig om de ‘bak in z’n vrij te zetten. Of je in de echte wereld vaak met dat soort situaties te maken krijgt, valt echter te bezien.
Foto: het schakelrooster van de Ferrari 550 Maranello
Ik schakel altijd terug, versnelling na versnelling.
@kraakensmaak: bizarre kerel ben jij zeg.
@kraakensmaak: Ik rem tegenwoordig gewoon af met de rem. Mijn remblokjes kosten beduidend minder dan mijn koppeling ;). Pas op, bij sportief gedrag wordt er teruggeschakeld ;)
@fanatic: precies wat ik ging zeggen. liever een set remblokken van 20 minuten werk en max 100 euro, dan een koppeling vervangen voor minstends 750.
wel uitrollen in de versnelling maar als ik niet in sport modus zit (mentaal) schakel ik niet terug. tenzij ik de bocht door moet maar dat spreekt voor zich.
@marc94:
Koppelingsplaat vervangen doe je toch zeker zelf? Plus minus €150 voor een complete drukgroep en een zaterdag werk.
@Original_Arnoud: dan mag jij mijn dubbel massa vliegwiel vervangen. ?. Maar zonder gekheid je vergeet de bak keringen en olie.
@fanatic: maar waarschijnlijk ook ge-rev-matched, dus per saldo ook geen slijtage aan de koppeling. Door tussengas te geven lijn je het toerental van de motor op met dat van de bak.
@jochempie: Uiteraard, tussengas, heel-toe, … Ik doe het wel met sportieve auto’s of oldtimers maar bij nieuwe, manuele auto’s is het minder plezierig. Bv; ik rij daily met een Audi A1. Ik geef wel tussengas maar dat voelt allemaal wat elektronisch en fake aan, niet mechanisch en direct als je snapt wat ik bedoel…
Maar uiteraard, rev matching voorkomt in principe die slijtage op de koppeling.
@kraakensmaak: ik ook. Mét tussengas uiteraard
Joh .. ik blijf lekker uitrollen ..
Bevalt me prima ..
@lincoln: sinds kort ook gestopt met remmen
Nonsens allemaal
@dieselkameel:
Het is het beste om in je neus te peuteren als je tussen de 34 en 67 km/u langs een lindeboom rijdt ..
Dat zal ze leren .. die linkse stinkhippies ..
@lincoln:
Hou maar gewoon op.
@lincoln: alleen op kantoor uren bij een doordeweekse dag. Nooit en te nimmer een gewoonte maken van dat populistische geneuzel dat autorijden mag heten.
@dieselkameel: sterker nog, levensgevaarlijk! Bij zeker 90% van de dodelijk ongelukken wordt er geremd!!
@dieselkameel: …..zoals de offroad leraar zei: “Remmen is angst!”
@lincoln: keep rollin rollin rollin
een paar blokjes/schijven en paar ml brandstof zijn een stuk goedkoper dan nieuwe koppelingsplaten of speling ergens in je aandrijflijn (diff of bak) uitrollen dus…
@super: helemaal waar en wordt geen woord over gerept… waar halen ze die info vandaan?
@super: Verwaarloosbaar, de radiale krachten zijn trouwens beter voor de aandrijflijn dan de axiale krachten. Afremmen op de motor dus.
@rw1994: wel afremmen op de motor, maar niet terugschakelen en dan weer ontkoppelen, daar slijt de koppeling extreem van en de krachten/klappen die daarmee op de aandrijflijn komen zorgen voor speling en ook daar voor extra slijtage.
Gewoon in de versnelling uitrollen waarin je aan komt rijden dus.
@phevtreb: heb je het stukje over tussengas bij terugschakelen niet gelezen? :)
@gulli: dacht dat de bedoeling was brandstof te besparen? Dat ga je niet redden als je tussengas geeft.
@rw1994: leg uit. Hoe belast je de aandrijflijn dan door in z’n vrij te remmen? De remmen remmen de wielen af, die op hun beurt via het wielnaaf aan het chassis vast zitten…
@rw1994:
geen enkele “krachten” zijn “goed” voor je aandrijflijn, als je wilt dat je auto 100 jaar mee gaat moet je er nooit mee rijden. Maar goed, dat is natuurlijk niet wat je wilt. In werkelijkheid zijn volgens mij een hoop lagers konisch (zoals bijvoorbeeld bij het diff van een bmw) dus bij een lastwissel krijg je daar axiale krachten op. daarnaast geloof ik niet dat je axiale krachten geen speling zouden geven op den duur.
Ik heb het differentieel van m’n e46 een keer vervangen (nieuw diff is meer dan 2000E+arbeid), volgens mij omdat dat ding (automaat) best aggresief op de motor remde (ws om brandstof te sparen) icm in de bergen wonen. Als je eenmaal speling op je diff hebt krijg je ook een hoop andere ellende, dus als ik wat vaker remblokjes moet vervangen doe ik dat veel en veel liever.
@super: geef je toch ff tussengas? Was hier laatst nog een artikeltje over
Ook al niet meer!
En ik deed al niet aan winterbanden en laat mijn motor warmdraaien bij vorst…. Nog eventjes en autoblog gaat mij adviseren om mijn rijbewijs te versnipperen en mijn auto in de fik te zetten.
Ik laat ‘m eigenlijk altijd in de versnelling uitrollen, en bij ongeveer 30 á 40 km/h trap ik de koppeling in en zet ik ‘m in z’n vrij. Indien nodig rem ik bij, maar als het licht op groen gaat of als de auto’s voor mij snel genoeg optrekken zet ik ‘m terug in z’n twee of drie. Op die manier heb ik altijd de juiste versnelling te pakken als ik weer op moet trekken.
@ej20g:
Ja .. zo moet het dus niet ..
@lincoln: weinig keus, als ik de koppeling bij 30 á 40 km/h niet in trap slaat de motor af. Teruggaan naar een lagere versnelling heeft dan veelal geen zin meer omdat ik dan toch al moet remmen. Geeft bovendien een enorm oncomfortabel gevoel om per versnelling af te remmen bij normaal rijden.
Kortom: ja, ik laat mijn auto altijd op de motor afremmen, maar alleen tot de motor op ongeveer 1000 tpm zit (anders slaat ie af) en het laatste stukje rem ik uiteraard bij.
@ej20g: watvoor vliegwiel zit er in je auto? mijn subie is een lomp apparaat maar zelfs die kan 15kmu in zijn 5 rollen zonder te bokken.
@marc94: Dat lijkt me onzin. Mijn V40 D2 rolt stationair in de tweede versnelling met 13km/h. Om diezelfde snelheid in een hogere versnelling te kunnen rijden, betekent dat dus automatisch dat je met slippende koppeling moet rijden, want de minimale snelheid (stationair) in de hogere versnellingen ligt gewoon hoger…
@ej20g: waarom elke versnelling door? Meestal heb je genoeg aan alleen de 2 of 3.
Uitrollen in de versnelling: ja. Met je voet op de koppeling wachten op groen: nee! Onnodige belasting van druklager van de koppeling en thrustbearing van de krukas. Een minuutje voor t stoplicht is een hoop extra belasting vergeleken met gewoon koppelen wat hooguit een seconde per keer is.
@850t5restate:
Aan die sloperij stel mijn karretje dus ook al af en toe bloot!
Echt, ik verbaas me er steeds meer over dat mijn autootje überhaupt nog start…. Of heb ik een geweldenaar van een auto die al die mishandelingen zo maar kan doorstaan…?
@rob: tsja, het zal zo’n vaart niet lopen maar ik heb het mezelf wel aangewend zo, gevoelsmatig hou je het toch wat langer heel. Zit ook een hoop bijgeloof bij, dat geef ik toe
@850t5restate: dit hoor je dus alleen te doen als er of minimaal 2 mensen voor je staan of er niemand achter je staat. Sta je vooraan, en moet iedereen hem nog in de versnelling zetten is dat achteraan bij een druk stoplicht al gauw een aantal auto’s extra rood.
@850t5restate: nou als je voor de stoplicht staat. je staat stil dus. je versnelling zit in 1. En dan raad jij dus aan om je voet van de koppeling af te halen? Zodat je auto afslaat zeker ? of mis ik iets. Want toen ik mijn rijbewijs ging halen is mijn geleerd dat ik de koppeling dan gewoon volledig moet intrappen.
@kara: uiteraard in z’n vrij zetten dan…
@kara: maat, meen jij deze serieus?
Jij hebt je rijbewijs gehaald, maar snapt het principe van een auto in zijn vrij zetten niet?
Misschien tijd voor een opfriscursus?
@darrock: ey grote vriend. ik gaf maar een voorbeeld ervan omdat ik niet zo goed snapte wat hij bedoelde. maar lees het even zorgvuldig door. Ik heb een auto met start stop systeem en ik gebruik het bij elke stoplicht. Maar als ik jou was zou ik eens een cursus begrijpendlezen volgen.
@kara: ik ging er vanuit dat het in zijn vrij zetten voor de automobilisten die hier reageren vanzelf sprak, excuus voor mijn aanname
@850t5restate: de slijtage is uiteraard wel relatief weinig, maar als je bij elk verkeerslicht je poot stijf op het koppelingspedaal blijft drukken zal die slijtage uiteindelijk misschien merkbaar zijn. Bij bekende stoplichten geldt bij mij: korter dan 10 seconden = poot op de koppeling, langer dan 10 seconden = lekker in z’n vrij zetten. Scheelt me ook nog een pijnlijk been met die aftermarket koppeling van mij.
Ik ben ook een uitrollen. Krijg ik een lekker mooie ecoscore welke ik dan meestal weer ongedaan maak door te hard te accelereren :(
@cadrez: uitroller *
@cadrez: uitrollen in versnelling weliswaar.
Ik heb dan een vraag: in mijn lesauto heb ik het start en stop systeem, dat is dan wel zuiniger toch of niet? Dat moet ik nu altijd doen als ik les heb
@gtrlove:
Het start/stop systeem werkt alleen als je stilstaat en de koppeling en rem (bij een schakelbak) ingedrukt heb. Ook bij die autos kun je het best versnelling voor versnelling terugschakelen. Zo rem je op de motor én ben je in elke situatie klaar om, wanneer nodig, gas te geven.
@jvt: start stop werkt bij handgeschakeld enkel als de koppeling omhoog is. Bij een automaat moet je op de rem staan.
@flutterby:
Je hebt gelijk ??
@gtrlove: start stop werkt nooit tijdens het uitrollen.
@boomhauwer: BMW’s met automaat in eco wel. Die zet de motor uit en ontkoppelt tijdens het uitrollen.
@gtrlove: Een motor die niet draait verbuikt minder dan een motor die stationair draait. Dus ja, het is zuiniger. Maar die startmotor verbruikt relatief veel energie, en de eerste slagen van de motor zijn ook minder efficient dan wanneer het apparaat eenmaal op gang is – dus die start-stop gaat averechts werken als je ‘m voor 2-3 seconden gebruikt.
Overigens is start-stop vooral populair geworden door de NEDC-cyclus waarmee het theoretische verbruik van een auto wordt gemeten. In die cyclus staat de auto relatief heel veel stil (zo’n 30% van de tijd als ik me niet vergis) waardoor het zuinigheidsvoordeel in de praktijk veel minder heftig is dan de theorie belooft. En daarmee is meteen verklaard waarom fabrikanten zo enthousiast start-stop systemen inbouwen…
@potver7: oow vandaar, ik moet hem zegmaar al heel vroeg in zn vrij zetten, dan veel afremmen en de laatste 10 meter uit laten rollen. Achja tis toch niet mijn auto
@potver7:
ik vind start/stop eigenlijk alleen prettig vanwege de rust die het geeft als je stilstaat, verbruik zal me een zorg wezen.
In z’n vrij als hij op 1300 toeren komt, dan in z’n vrij. En met de nieuwere auto’s heb je dan start/stop.
Ik schakel altijd een paar keer terug voordat ik moet stoppen, maar dat is voor de plofjes uit de uitlaat. Het milieu zou mij eerlijk gezegd aan mijn reet roesten. Net als alle hybriderijders.?
@nopetrolnofun: kijk hier hebben we iemand die zegt waar t op staat. ???
@MauritsH Met uitrollen kun je wel veel eerder beginnen dan wanneer je hem op de motor afremt… Dat is in je stelling niet meegenomen. Jij vergelijkt uitrollen met op de motor afremmen waarbij beiden op hetzelfde moment het gas loslaten. Ik ben benieuwd naar je calculatie want ik ga dat doen ;)
@asmulders: eindelijk, deze reactie zocht ik.
@asmulders: inderdaad. Volgens mij is er voor iedere auto ergens een omslagpunt bij een bepaalde afstand/snelheid, waarbij uitrollen meer zin heeft dan afremmen op de motor. Er zijn nu dan ook auto’s met autmaatbakken te koop, die dit al automatisch doen.
Ik heb een tijd gecarpoold met een collega. Die mafkees gooide hem ook steeds in de vrij voor een stoplicht, rotonde of krappe bocht. Op zijn minst een bijzondere chauffeur. Het gekke was dat ‘ie enkele jaren daarvoor nog in Zweden woonde. Lijkt mij dat je daar wel leert op je motor af te remmen als je bergafwaarts gaat.
@dwersbongel:
Dank dat je de bijna dood ervaring met ons wilde delen ..
@dwersbongel: ik heb in de VS kilometers afgelegd met enkel remmen op de motor. Als ik dreigde te hard te gaan schakelde ik terug. In eco modus deed de automaat dit zelf ook wanneer die op cruise control stond.
Bij een motor met carburateur is het wel verstandiger om hem in zijn vrij te zetten, lijkt me, voor een lagere weerstand, slijtage en een gebrek aan software die de brandstoftoevoer kan stopzetten/kan herkennen wanneer men de auto wil stop zetten. Al ligt het ook aan de weg; helling op kan ervoor zorgen dat de auto onverwachts (te) snel stil staat door de toegenomen weerstand wat voor een extra dot benodigd gas zorgt die voorkomen kan worden als hij meteen in zijn vrij wordt gezet, een kleine kans dat het gebeurt, maar toch.
@guusboum: carburateur > gasklep > gas los > klep dicht > geen brandstoftoevoer. Neem aan dat de luchtsnelheid te hoog is om stationairvulling te krijgen. Vóór er software kwam kijken zaten we niet direct in de middeleeuwen hoor.
Vind persoonlijk mechanische regeling véél mooier dan elektronica. Beter misschien niet… Andere discussie ;)
Het was lastig om het af te leren, aangezien mijn eerste auto een carburateur heeft. Dan is het wel zaak zo’n snel mogelijk de vrij in te schakelen. Maar tegenwoordig valt er in de stad best een hoop brandstof te besparen door op de motor af te remmen.
@lekbak: why?
@lekbak: omdat ik nu vooral in wat modernere meuk rij. En iedere meter die ik op de motor afrem heeft de motor geen brandstof nodig.
@lekbak: die was dus @devalepeef:…
Ik ben sinds kort aan het terugschakelen, tussengassen, bijremmen en vol het gas er weerop. Voor mij nooit meer uitrollen, uitrollen is voor mietjes. Vraag maar aan Max!
Ook wanneer het rood is en er zit een mongool zonder inzicht op m’n bumper, laat ik hem rustig uitbollen, om ze er dan bij groen licht volledig uit te trekken!
Onzin. Daarnaast heb ik de motor aangekoppeld nodig voor het ” terugpakken ” van energie.
Ik ging er ook altijd van uit dat dit zuiniger is. Maar bij Porsche hebben ze voor PDK bakken het “zeilen” bedacht. De auto ontkoppelt, wanneer maar mogelijk, vanzelf en rolt uit. Om brandstof te besparen. Nu doen Duitsers wel vaker rare dingen. Motor voor de vooras, motor achter de achteras, buren tol laten betalen. Dat soort werk.
@offroad: de drie liter Lupo haalde ook een belangrijk deel van het rendement uit de mogelijkheid om te zeilen.
@offroad: och. Geef ze tijd. In 80 jaar zijn ze best ver gekomen…
Deed ik toch al nooit. Het is voor mij altijd een sport om niet te remmen voor een stoplicht, en toch tot stilstand te komen. Wat wel eens voor eens voor een geërgerde bestuurder voor mij zorgt waar dan vrij dicht op sta, maar dan heb ik ook niet hoeven remmen.
Moet gelijk aan Ome Arie denken.
De beste man was ambtenaar en had een inkomen van heb ik jou daar, maar zelfs op vakantie met de caravan achter de auto had hij steevast een boekje bij zich waarin hij minutieus bijhield wat de auto verbruikte.
Om trots op verjaardagen te kunnen vertellen dat hij 0,000012 procent zuiniger had gereden op de terugweg van Drenthe naar huis, omdat hij een dag later naar huis was vertrokken vanwege teveel tegenwind. En dat hij nog eens 0,00000057 promille extra had bespaard door heel dicht achter een vrachtwagen te rijden, die heel prettig een uur en twaalf minuten lang met gemiddeld 62,1 km/uur voor hem reed.
Erg gezellige man om naast te zitten op feesten en partijen. Dan liever ome Ot die het niet hard genoeg kon gaan, die meer dan vijf Kevers aan gort heeft gereden door ze onderaan de dijk of in een sloot te parkeren, geen neusbotje meer heeft na de zoveelste keer door de voorruit gevlogen te zijn en iedere keer als je hem spreekt één van zijn kinderen een auto gemolesteerd heeft, omdat het net zulke coureurs zijn als hun vader. Alles beter dan dat geitenwollensokkengezever over de laatste druppel benzine. Rij dan geen auto.
@moveyourmind: daar heb je een punt.
@moveyourmind:
Hoe oud is ome Ot? Kevers aan gort rijden en kinderen die hetzelfde doen?
Ik heb kinderen van 19 die vanalles en nog wat aan gort rijden. Maar ik heb zelf niet eens in een kever zelf gereden! Waren alle oude, trage, slecht rijdende afbraakauto’s in mijn “slooptijd”.
@pa045: Staat er misschien niet heel duidelijk, maar zijn kinderen rijden in andere auto’s dan een kever. Wel altijd Volkswagens, want dat is ze met de paplepel ingegoten.
Uitroller!
Uittroller!
Je vergeet nog een voordeel van remmen op de motor. Schakel een keer terug op de snelweg als je moet vertragen. Scheelt weer remlichten en dus onnodige schik reacties/files !
@wybep: handrem. Draai je de achterremmen ook nog eens schoon ook…
Zijn er nog mensen die schakelen dan?!
Gewoon je handrem gebruiken!
Gewoon je handrem gebruiken…
Toch een kleine kanttekening: Hoeveel is het verbuik op dat moment dat je gebruik maakt van de zeilfunctie? Een vrachtwagen gebruikt stationair ongeveer 4 liter per uur, een personenauto nog een stuk minder, en die paar seconden zeilen is bijna verwaarloosbaar. Bovendien ongeveer elke vrachtwagen (volvo, MB, DAF, Renault, Scania) met automaat heeft een zeilfunctie ingebouwd, af fabriek. Als dergelijke fabrikanten iets inbouwen, twijfel ik eerder aan de kennis van Autoblog, ipv de truckfabrikanten. Nu zal er bij vrachtwagens nog een verschil in massa zijn, waardoor je veel langer kunt uitrollen in de zeilfunctie, en gebruik kunt maken van je massa. Heuvel af kan ik de zeilfunctie een veel grotere snelheid behalen, dan in heuvel al in zijn versnelling. Met die extra snelheid uitrollen kan ik een grotere afstand afleggen met dezelfde brandstof als dat iemand uitrolt in zijn versnelling en uiteindelijk nog gas bij moet geven om ook dezelfde afstand af te leggen.
@rrk147: hangt af van je snelheid, want het verbruik bij een stationair draaiende motor is constant. Bij mijn volvo v40 ligt het verbruik bij vrij uitrollen zo tussen de 1:70 bij lage snelheden en op 1:95 op de snelweg.
@dondeboer: m’n Focus geeft dan een verbruik per uur :/
Over de brandstoftoevoer bij het remmen op de motor (met deze vraag zit ik al een tijdje bedenk ik mij nu)
Als je afremt op de motor: de auto vertraagt tot het moment dat je motor het stationaire toerental heeft. Dan blijft hij op dezelfde snelheid doorrijden (met een beetje pufjes misschien).
Dan spuit hij toch gewoon brandstof in? Bovendien, dat is dan toch evenveel als wanneer je de auto in z’n vrij zet?
@scottreeder:
De meeste auto’s remmen af tot net boven stationair toerental. Wanneer de motor onder een bepaald toerental komt, meestal ongeveer 1000 a 1100 toeren, dan gaat het motormanagement inderdaad brandstof inspuiten om de motor aan de gang te houden. Dat zijn moderne auto’s die kunnen ‘denken’.
Iets eerder dus reageren en je hebt gewonnen!
Mijn 87er passat had al die functie, dat die stopte met benzine inspuiten zodra je gas los liet. Goh wat was ik mijn tijd al ver vooruit.
@toeter11: en zo is het… hebben we hier met zn allen een jaar of 25 onder een steen geslapen ofzo? (kheb verder weinig met VW’s…ieder zn meug) Sinds begin jaren 90 is injectie gemeengoed. Zelf de oudere KE Jetronic was al van een dergelijke deceleratiestand voorzien.
Ja okee, we moeten het de nieuwe generatie ook weer uitleggen want niks is vanzelfsprekend. Op mn Volvo 66 uit jaar kruik in studententijd had ik op de carburateur al een shut=off valve gebouwd op het stationair circuit. Want zoals een goede Variomaat betaamt remt die altijd op de motor (tenzij bergstand ingeschakeld dat doet ie het anders..). De shutoff valve werd getriggerd door wat simpele elektronica die was afgeleid van een toerenteller. Werkte prima. En zuuniger!
Er kleeft ook een nadeel aan afremmen op de motor. Als er bij hoog toerental wordt teruggeschakeld, dan kan je een lockup krijgen van de aandrijving (lees ff verhaaltje op Autoblog eerder deze week over tussengas) met leuke spannende gevolgen van dien. Ook belast het de drijfstangen in omgekeerde richting, hetgeen niet positief is voor je onderste big-end lagers. Maar goed, dat laatste duurt wel even voordat dat zich manifesteert….
@geelbarrel: Wij rijden een daf 55, met volvo 340 motor. Man wat een toeren makers zijn die Dafs.
@toeter11: die had dan waarschijnlijk injectie. Die doet dat inderdaad, zoals ook aangegeven in het artikel. Maar zodra de motor het stationair toerental nadert gaat die motor gewoon weer inspuiten hoor. Ongeacht of en welke versnelling in staat.
@lekbak: not, carburateur! Er zijn echter carburateurs die op het stationair circuit een afslagklep hebben om te hebben de motor netjes uit te schakelen zonder nadieselen, dus contact uit, geen brandstof meer de motor in.
Als je die klep gebruikt met een stukje electronica ertussen, kan je ervoor zorgen dat bij stationairstand van je gasklep plus een toerental boven een zekere waarde de klep wordt gesloten. A je to buurman!
@lekbak: klopt man!!! Ke Jetronic 1.8 met 4+e bak, heerlijk auto mis hem nog elke dag!!!
Mij verbaasde het hoeveel mensen niet afremmen op de motor. Op de rijschool steevast aangeleerd, en doe het ook, maar m’n beide collega’s en baas zeiden het nooit te doen.
Afremmen op de motor, genereert ook meer remkracht bij voorwiel aangedreven auto’s, dan bij achterwiel aangedreven auto’s, voor wie het niet wist.
En als je een Honda S2000 hebt, word je gewoon aangemoedigd om hem van z’n 5 ineens in z’n 2 te knallen ! :-)
@simonmc: eens. Doodsangsten uitgestaan bij een buurman van me in zn Porsche 914 in de Ardennen. Voor de bocht koppeling intrappen en doorheenrollen. Niks motor wakker houden in attack positie. Na een paar rallies heeft hij het gelukkig afgeleerd, maar de raampjes hebben wel even bol gestaan :-)
Tussengas en terug schakelen met die hap
Ik heb een automaat,..
Het valt mij op hoe vaak mensen de rem intrappen en dan nauwelijks vertragen. Ik rijd daar dan achter en laat, terwijl zij remmen, alleen maar m’n gas los, maar het gat tussen de twee auto’s wordt nauwelijks kleiner.
@lalancia: Dan rij je waarschijnlijk achter een automaat…
Geen idee, ik rijd een automaat.
Terugschakelen ? Alleen van 3 naar 2 voor de acceleratie om zo snel mogelijk weer naar de 3 te gaan :)
Het beste is natuurlijk om de pook in de “R” van remmen te zetten
@redbeams: geen wonder dat ik altijd verlies. ik dacht dat de R van Race was.
Gas is alles, remmen is angst!
We verliezen zoveel aan technische kennis in Nederland! Techniek zit vol logica en slimmigheidjes en wetenswaardigheid.
Door gebrek aan technische kennis krijg je dit soort onzin!
Dit weet toch iedereen wat een beetje kan sturen? Kom op autoblog. Dit leerde paps me toen ik 15 was. Als je aandrijving hebt, heb je controle, zo niet, ben je passagier in je auto
@gjvp: Het is te triest voor woorden dat het artikel dit punt niet benoemt en ik zo ver naar beneden moet scrollen in de commentaren voordat het voor de eerste keer opduikt… Alleen al vanwege de vermindering aan controle over de auto zou niemand moeten coasten. Laat staan voor een paar druppels brandstof.
@stradale888: staat gewoon in het artikel hoor.
@dondeboer: Er staat dat je dan snel een pufje gas bij kunt geven zonder dat je eerst een versnelling hoeft in te leggen, maar dat is niet wat ik bedoel. De massa van de auto is gewoon minder onder controle als er geen aandrijving is en er niet wordt geremd. Dat zie ik nergens terug, maar is juist het belangrijkste argument tegen coasten.
Maar is bijv 5 minuten op de motor remmen wel goed voor de motor? Dit heb je bijv. in de bergen. Want de motor drijft wel nog steeds hydrauliek, airco etc aan.
@dare2think: Moet jij eens proberen om bijvoorbeeld Pikes Peak af te rijden zonder op de motor te remmen. Wordt je bij het check point meteen aan de kant gezet wegens oververhitte remmen. Wat zou er volgens jou mis zijn met remmen op de motor als je bergaf rijdt?
@henrie: Weet ik niet, het was echt een open vraag.
@dare2think: Ok. Ik kan je daar geen antwoord op geven, maar volgens mij is er niet zo veel mis mee. Pikes Peak (>30km) afdalen door alleen je remmen te gebruiken is wel heel onverstandig kan ik je zeggen ;) Dat weten ze daar gelukkig ook. Dat check point staat er immers niet voor niets. Maar je zult versteld staan hoeveel ‘kneuzen’ er zijn die daar wel constant met hun poot op de rem naar beneden rijden. Heb het zelf zien gebeuren…
Trouwens, je zal er maar met je fiets moeten afdalen. Lijkt me op zich wel heel gaaf, maar dan moet je natuurlijk wel constant remmen. Dat zou ik toch niet graag op een racefiets met van die ielige velgremmetjes doen. Denk dat voor je beneden bent je voorband geknald is vanwege de enorme hitte…
Maar zijn er hier in deze meute daadwerkelijk mensen die moet worden geleerd wat remmen op de motor is? Bijzonder.
Ik doe het niet eens voor het milieu, enkel alleen al voor de lol.
Ooit eens iemand horen zeggen dat afremmen op de motor slecht zou zijn voor je auto en koppeling… Ik doe het altijd wel, maar is iemand daar mee bekend?
Altijd in de vrij uitrollen, motor uitschakelen. Bij stilstaan in de een zetten, koppeling eraf en op de startmotor wegrijden. Zo verbruik je minder benzine, slijt de koppeling niet en heb je bij het wegrijden extra koppel beschikbaar.
Rijd al 8 jaar en 155.000km met dezelfde schijven en blokken. Rem altijd zoveel mogelijk af op de motor, als je niet 2 meter op je voorganger zit kan je vrijwel overal op anticiperen. Scheelt ook enorm in het verbruik en in de spits is je aankomsttijd hetzelfde. Af en toe als de weg leeg is blaas ik ff lekker door, moet ook kunnen natuurlijk.
Uitrollen vind ik als je de ruimte hebt veel comfortabeler. Die paar ml brandstof die je zou kunnen besparen lijkt me vrij nihil. Overal op de motor afremmen lijkt me sws niet lekker voor de motor. Remmen zitten er niets voor niets op lijkt me?!
Zeilen of uitrollen in vrij bespaart brandstof. Ja, je motor draait stationair en verbruikt dus een beetje, maar je verliest veel minder snelheid en kan dus langer blijven doorrollen. Het effect wordt gunstiger bij grote motoren met cilinderuitschakeling. Het is wel nodig dat je anticiperend rijdt en zeer ver vooruit kijkt.
@galverink: het werkt zeker, en goed ook. Met m’n volvo kan ik op een 100km per uur weg zo’n 800 m voor een rotonde van het gas, en dan de laatste 200m uitrollen op in de versnelling. Je moet er alleen wel op letten dat er geen verkeer achter je zit, want het kan mensen irriteren.
Zuinigheidswonders als de 3 liter lupo, de panamera hybrid maken niet voor niets ook gebruik van zeilen.
Altijd de aandrijving behouden, totdat je bijna stilstaat. Scheelt reactie, en vind ik veiliger als er iets onverwachts gebeurt. Een trucker die weer s p#rno zit te kijken op de snelweg ofzeau.
Op de 2wieler pak ik iedere versnelling, liefst zo hoog mogelijk in de toeren. Wordt ik namelijk vrolijk van.
Dit principe kon je bij onze Renault 25 in 1984 al op de boordcomputer uitlezen (verbruik naar 0 bij afremmen op motor, verbruik ruim groter dan 0 bij uitrollen in vrij). Het verbaast me dan ook dat dit nog geen standaard kennis is bij autorijdend Nederland (als het gaat om injectiemotoren).
@macready: Die 25 had ook echt een futuristisch dashboard, en dan die boordcomputer met die stem nog erbij.
Z’n tijd vooruit!
Laat m altijd uitrollen maar sta dan nooit optijd stil.. Een voordeel is als ik door dat uitrollen zonder brokken de andere kant van het kruispunt heb gehaald kan ik zo weer verder rijden terwijl de rest nog voor het rode ligt achter mij staat te wachten!
Ik wissel soms, maar uitrollen in z’n vrij betekent minder motorslijtage. Daar weegt die paar seconden stationair draaien en brandstof inspuiten niet tegenop. Remmen doe je met verbruiksonderdelen: remmen, dus.
Jeetje dit wist mijn opa in 1912 al….next.
@sjaterantekomen: er klopt geen hout van, dus je ups zit er al 104 jaar naast.
Dit artikel bevat een paar flinke problemen.
Uitrollen in de vrij is zuiniger dan afremmen op de motor, omdat je veel meer afstand aflegt tegen een minimaal verbruik. Dan moet je wel goed anticiperen en op het andere verkeer letten. Zeker als je eerst uitrolt in vrij en daarna nog op de motor, kan je een enorm rendement halen uit de massa van je auto. Er zijn in de reacties al meerdere typen auto’s en vrachtwagens genoemd die zeilen gebruiken om het verbruik te verminderen. De Audi E-tron zeilt trouwens ook omdat zeilen zuiniger Is dan regenereren. Tot zo ver de onjuistheden.
Wat me echt tegen de borst stuit, Is dat er in het artikel staat dat je zou moeten afremmen tot je schokjes in de aandrijflijn voelt. Dat is namelijk funest voor je drijfstanglagers en kan tot peperdure revisies leiden. Gewoon ontkoppelen bij 1000 rpm of terugschakelen en verder afremmen op de motor.
Zo, en dan ga ik nu de busso aan de gang slingeren.
@dondeboer: Ik weet niet hoeveel je wilt uitrollen, maar als ik met 80 op een rotonde af kom kan ik al 400m uitrollen terwijl de auto gewoon in de versnelling blijft. Ik kom dan met 40-50 bij de rotonde aan en kan als ie vrij is meteen door. Als ik dat hele stuk in z’n vrij moet uitrollen ben ik misschien wel een kilometer bezig en ga ik me een stoet auto’s op m’n bumper krijgen… Nee dat doen we maar niet.
@madmarky: het gaat er niet om Hoe vaak het toepasbaar is, het gaat erom of het wel of niet klopt.
Ik heb wat dingetjes geprobeerd en 800 meter is goed te doen, met wind mee en veel discipline is meer ook haalbaar. Vraagt erg veel concentratie en het is ook niet leuk om te doen , maar het kan best wat schelen.
Mijn record is 1 liter op 35km over een afstand van 190km met m’n volvo D4. Dat lukt echt alleen als je ook zeilt etc. Maar vandaag hou ik t bij 1:7 :)
Ligt een beetje aan de situatie maar vooral op motor afremmen..
Remmen is angst
Of je rijd automaat
Nog even en we gebruiken allemaal KERS net als ik al doe, soms even doorflipperen aan het stuur naar b5 en bij stroompedaal intrappen direct respons.
Om brandstof besparen geef ik niet zo veel, helemaal niks eigenlijk. Maar ik schakel wel vaak één voor één terug. Zo kan ik snel door mocht bijvoorbeeld het stoplicht weer op groen gaan. En het is uit verveling..
“Met een dosis gezond verstand kom je vaak een heel eind en da’s in casu eveneens het geval. ”
In dit geval niet. Dit hangt van elke auto af en kan je niet zomaar voor elke auto hetzelfde zeggen. Het is een balans tussen hoeveel de motor verbruikt om zichzelf draaiende te houden (stationair) en hoeveel brandstof er nog wordt gebruikt bij remmende werking. Dan zijn je deaccelleratie punten ook van groot belang zoals waar je begint met uitrollen of op de motor te remmen. En al laatste en ook niet geheel onbelangrijk wat is de rolweerstand en motorrem van de auto. Het lijkt erop dat jullie alleen focussen op het eerste wat natuurlijk met een “dosis gezond natuurkunde” onlogisch is.
Met een beetje gezond verstand weet je ook dat als de wielen je motor draaiende houden er nog steeds brandstof ingespoten wordt. Zet je contact maar eens af als je aan het rijden bent = geen brandstof toevoegen. Je zal wel merken wat het verschil is. Bij het uitrollen met koppeling ingedrukt draait de motor stationair wat beduidend minder zal verbruiken dan je motor die nog altijd toerafhankelijk is wanneer deze gekoppeld is aan de wielen/versnellingsbak.
Gelukkig werd deze onzin ih artikel rechtgezet in de update.
uitrollen in z’n vrij betekent minder tractie dus niet flex als je uitwijk moves moet maken
Nu wordt er nogal vaak getwijfeld aan de waardes die de board computers berekenen qua brandstofverbruik. Maar toch: Ik deed vanochtend de test en bij het gas lossen in de hoogste versnelling bij ongeveer 120 KM/H gaf deze 2l/100KM aan. Bij het ontkoppelen echter gaf deze 0.7l/100KM aan. Hoe kan dat?
Remmen op de motor omdat je erdoor remmen spaart… Tsss mijn motor kost me meer dan wat remblokjes.
Omdat ik vaak dezelfde weg rijd weet ik ongeveer waar ik moet afremmen
Trap dan ook mijn koppeling in maar laat hem wel in de versnelling staan of ik schakel alvast terug