Uitslag Formule 1: Grand Prix van Hongarije 2018

Auteur: , 35 Reacties

De 'Poesta' borrelnootjes kunnen weer op tafel, tijd voor de FORMULA 1 ROLEX MAGYAR NAGYDÍJ!

LH44

Afgelopen week liet Helmut Marko optekenen dat Mercedes vanaf nu geluk nodig om Ferrari te verslaan. Of dat het hele jaar zo is zullen we moeten afwachten, maar zeker is dat Mercedes voor dit weekend niet als de favoriet gold. Het Hongaarse circuit met veel korte bochten lijkt qua layout een beetje op de stratencircuits van Monaco en Singapore. Dat is dodelijk voor de Mercs met hun lange wielbases.

Toch start Mercedes vandaag op de plaatsen één en twee. Precies de juiste hoeveelheid regen op precies het juiste moment is daarvoor verantwoordelijk. Geluk dus, zoals Helmut Marko zou zeggen. Vandaag schijnt de zon echter weer in het Oosten van Europa. Betekent dat dat er zich alsnog donkere wolken samenpakken boven de Silberpfeile?

Start
De afgelopen races kwam Ferrari veel beter weg dan Mercedes. Vandaag is dat minder het geval. Raikkonen kan een klein beetje aandringen bij Bottas, maar tot een echte bedreiging komt het niet. Vervolgens lijkt Raikkonen in de tweede bocht Vettel haast voor te laten. Dom van de Fin, want hij start net als de Mercs op de Ultrasofts, terwijl Vettel op de Softs begint.

Achter de uit het perspectief van Red Bull inmiddels helaas ‘traditionele’ top-vier, starten twee unusual suspects vanaf P5 en en P6. De regenkwalificatie van gisteren gaf Carlos Sainz en Pierre Gasly een kans om te shinen. Vlak na de start is Verstappen beiden echter alweer voorbij. Helemaal zonder kleerscheuren gaat dat overigens niet, want Verstappen en Sainz toucheren elkaar lichtjes.

Achterin het veld komt het tot wat forsere beroeringen. Leclerc ligt in de clinch met een Force India en Ericsson rijdt op het voorwiel van Ricciardo. De toch al geplaagde Ozzie valt hierdoor terug naar de zestiende plaats. Het kan echter nog erger, want voor Leclerc is de race voorbij. Daar gaan mijn puntjes weer in het managerspel.

Gelukkig heb ik Verstappen ook nog. Of…NEEEEEEEEHEEEEEEEEEE!!! Daar gaan we weer, Verstappen valt uit met technische malheur. Ik had ‘m ook noot in mijn team moeten opnemen natuurlijk. Sorry, Max. Op de radio laat Max even weten dat hij geloof blijft hebben in Renault. Honestly:

Max

Nog meer koddige conversatie op de radio vinden we bij Ferrari. Bij Kimi blijkt het team de waterfles niet goed gemonteerd te hebben, waardoor Kimi niet kan drinken. De slimme Fin wil echter van zijn team weten of hij die fles dan tenminste leeg kan maken door op de knop te drukken #weightsavings. Zijn team snap echter niet dat hij zo slim is, waardoor er een soort cirkelredenatie ontstaat waar Jiskefet nog een puntje aan zuigen.

Mid Race
Kimi komt binnen in ronde 15 en voegt zich na een trage stop als zesde weer op de baan. Een ronde later volgt Bottas, hij komt als vierde weer naar buiten. In ronde 17 zien we eindelijk een glimp van de snelheid die we dit weekend van Red Bull verwacht hadden: Ricciardo rijdt de snelste ronde van de race. Net als Vettel is RIC gestart op de ‘gele’ Softs. Het is nu even afwachten hoe ver Hamilton komt op zijn Ultrasofts, maar voorlopig rijdt hij in een hoog tempo onbedreigd aan de leiding. Ook cruciaal: Vettel probeert een gaatje te vinden van 21 seconden op Bottas voor een pitstop.

Na liefst 25 ronden op de Ultrasofts komt Hamilton naar binnen voor een perfect uitgevoerde pitstop. Van problemen met de banden is dus nog niks te bekennen bij Mercedes in de race. Of dat op de Softs hetzelfde zal zijn is nog even de vraag. Een puntje van zorg voor zilver is namelijk dat Bottas sinds zijn stop namelijk tijd op Vettel verliest, ondanks dat hij 16 ronden nieuwere Softs heeft. Én ondanks het feit dat achterblijvers Vettel opzichtig proberen uit te dagen ‘Blue Flag’ te roepen op de radio trouwens.

Achter de toppers beleeft Gasly weer een low key puike race zoals we dat voor het laatst zagen in Bahrein. Het tempo dat Gasly met de Toro-Rosso kan rijden blijkt te veel te zijn voor de mannen achter hem. Alleen Ricciardo komt natuurlijk wel voorbij, al duurt ook dat liefst tot de 27ste ronde. De goede prestatie van Gasly is overigens wel slecht nieuws voor teamgenoot Hartley. De Kiwi wist zich gisteren ook Q3 in te knokken, maar verzuipt nu weer in het middenveld.

Vettel werkt knoeperhard om de secondes te winnen, maar het verkeer zit hem op een bizarre manier tegen. Vettel verliest zomaar drie seconden aan achterblijvers. Dat kost hem uiteindelijk erg veel. Bottas komt namelijk terug in de pitstopwindow en rijdt een paar snelle rondes, waardoor Vettel als hij eindelijk stopt áchter de tweede man van Mercedes weer de baan opkomt. Een matige pitstop helpt daar overigens ook niet bij.

Dit is koren op de molen van Hamilton. Vettel moet nu eerst zijn nieuwe Ultrasofts aanspreken om Bottas te verschalken, in plaats van dat hij direct het gat kan dichtrijden met LH44. Áls VET al voorbij komt aan BOT, hebben zijn banden nu waarschijnlijk het beste wel gehad. Kortom, het zit allemaal weer niet mee bij Ferrari.

Zzz…zzz…zzz…Oh zijn we nog bezig? Ah ja, Stoffel Vandoorne valt nog maar weer eens uit met technische malheur. Het is voor de Belg de zesde keer dit jaar. De wedstrijdleiding besluit over te gaan tot een Virtual Safetycar periode omdat Stoffel zijn auto vlak naast de baan neerzet. Zoals Mercedes pleegt te doen maakt het totaal niet spannende races ‘spannend’ door een paar mannen in de pits neer te zetten. Onverrichterzake keren ze echter weer terug naar hun stoelen.

Tien ronden later krijgen we toch nog een interessante situatie. Bottas is traag op zijn oude banden, maar alle geruchten dat de Ferrari nu veel beter is dan de Merc ten spijt, komt Vettel er niet voorbij. Zodoende komt Kimi op plaats vier met rasse schreden dichterbij. Geeft Ferrari Kimi een kans om zijn landgenoot aan te vallen, of moet de veteraan achter Sebbie blijven rijden?

Dan opeens hete actie! Bottas’ bandjes geven er de brui aan en Vettel ziet zijn kans. Op het rechte stuk komt hij er nog niet langs, maar Bottas komt vervolgens niet goed weg uit bocht 1. Vettel kruist achterlangs en haalt Bottas in, maar dan tikt de Fin hem aan. Wonder boven wonder kan Vettel door, maar Bottas heeft veel schade. Kimi is er ook meteen langs en Ricciardo komt er al aan.

KABLAM

Bottas weet dat een pitstop maken geen zin heeft, dus probeert hij de race uit te zingen zonder de nodige downforce op de voorkant. Dat gaat fout. Ricciardo komt langszij op het rechte stuk, Bottas verremt zich en torpedeert zich pardoes in de flank van Ricciardo. Die laatste geeft echter niet op en zijn team spoort hem aan niet te wachten op een beslissing van de stewards om alsnog de vierde plaats te krijgen.

Danny-Ric

Op de valreep steekt hij de Fin alsnog voorbij, overigens wel na een call van Mercedes om de honingdas voorbij te laten. Hamilton zal het grotendeels een zorg zijn. Oké, liever had hij natuurlijk gezien dat zijn secondant puntjes wegnam van de concurrentie, maar dankzij de rugdekking van de Fin pakt hij onbedreigd de zege. Deze zal vooral op deze baan die Mercedes zoals eerder aangehaald ‘niet zou liggen’ goed smaken. Achter de toppers mag Gasly zich verheugen op een zeer knappe zesde plaats. Magnussen, Alonso, Sainz en Grosjean maken de top-10 compleet. Slecht nieuws is er voor Force India: na een moeizame week naast de baan zaten ze er dit weekend ook op het circuit totaal niet bij.

UPDATE 1: ook uit de auto is Max’ woede over de technische malheur nog niet verdwenen.
MV33

UPDATE 2: op speciaal verzoek ook de reactie van Ricciardo dit keer. De honingdas werd na zijn inhaalrace uitgeroepen tot Driver of the Day. Zin in de test van komende week heeft hij echter totaal niet.
Ricciardo

UPDATE 3: Toto Wollfs opmerking dat Bottas vandaag een goede wingman was voor Hamilton is bij de Fin in verkeerde aarde gevallen. Zijn relaas check je HIER.

De volledige uitslag
1. Hamilton
2. Vettel
3. Raikkonen
4. Ricciardo
5. Bottas
6. Gasly
7. Magnussen
8. Alonso
9. Sainz
10. Grosjean
11. Hartley
12. Hulkenberg
13. Ocon
14. Perez
15. Ericsson
16. Sirotkin
17. Stroll

DNF
Leclerc
Verstappen
Vandoorne35 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
En weer een ontzettende natte wind van een race. Saai en een hele parade.

Verstappen die stil valt en nu gaan ze ineens grote woorden praten over Renault. Boos doen etc. had dat 2 jaar geleden gedaan.

En of het aan mij ligt of niet, Hamilton zegt ineens dat 7sec wel een erg klein gat is (tussen hem en Bottas) en 10 rondes later is het ineens 13 seconden. Wellicht komt dat door mijn haat-Hamilton bril maar ik vind het stinken. Noem me gek maar alles wat er gebeurd bij Mercedes lijkt op teamorders. Het ophouden van die Ferrari’s is het grootste voorbeeld. Maar goed inmiddels weten we dat de team orders weer helemaal hot zijn, helaas.

Meest trieste is dan uiteindelijk dat Bottas geen vleugel heeft en voor de fun Ricciardo er nog even af beukt.

Olav Mol die had ook weer een schone broek nodig na de “geweldige Hamilton show”. Heel irritant.

Maargoed. Ricciardo knap, Gasly sterk en Alonso een lekker cadeautje op z’n verjaardag.
@mike0709: Ferrari doet het op dezelfde manier.

In China dit jaar hielden ze Raikkonen ook buiten zodat Bottas (en Vettel daarachter) op hem in konden lopen toen deze hun stop gemaakt hadden.

Raikkonen hield Bottas op, Vettel sloot aan en daardoor kon Vettel Bottas voorbij en ging/kon Raikkonen naar binnen.

Of Suzuka 1997. Schumacher en Irvine tegen Villeneuve. Prachtig hoe daar werd samengewerkt om zo het doel (een overwinning voor Schumacher) te behalen.

Lijkt mij normaal toch om samen te werken? Iets met teamsport…
@mike0709: grappig, twee jaar geleden sprak men bij Red Bull Racing al hun ongenoegen uit over Renault echter toen werd het niet netjes gevonden om hun partner af te zeiken. Nu wordt er geroepen dat ze 2 jaar eerder kwaad moesten worden.
@rhellema: klopt, vorig jaar heb ik ze met alle uitval beurten weinig over gehoord. Nu hebben ze Honda voor volgend jaar en ‘gaan ze Renault op het matje roepen’. Al met al hoop gezeik terwijl ze weten dat ze er volgend jaar vanaf zijn.
@mike0709: ook vorig jaar hebben ze Renault meerdere malen op het matje geroepen. Het enige verschil is dat de coureurs zich nu vrijelijk uit mogen spreken en daarom kon ik me de frustratie van Verstappen ook wel heel goed voorstellen.
De kwalificatie was spannender dan de race. Hamilton weer eens onbedreigd naar de overwinning. Ricciardo heerlijke inhaalrace gereden. Erg jammer voor Vandoorne. Was zeer goed bezig, zat vlak achter Alonso en ging punten scoren. Helaas laat de Mclaren en het Renault blok hem WEER in de steek.
@FB_100001036415374: Was zijn versnellingsbak en zijn motor. Wel bij de feiten blijven.
@brent_decat: Mocht Sainz inderdaad naar McLaren gaan dan hoop ik, voor Vandoorne, dat hij naar Renault mag overstappen. Ik denk dat hij zo slecht op zijn plek zit bij McLaren dat hij beter daar weg kan wezen dan opnieuw een seizoen daar te rijden.
@pomoek: Mclaren is Vandoorne zijn carriere aan het verwoesten….
Geweldige race van Hamilton en Ricciardo. Verder geen baan voor de huidige F1. Door de vuile lucht achter de wagens is er geen mogelijkheid om in te halen. Bottas liet zich weer eens van zijn mindere kant zien. Hij liet zich piepelen door Vettel bij die inhaalactie en zijn actie op Ricciardo sloeg als een drol op een varken. Zit er garantie op die Renault motor?
De race was niet heel spannend tot het einde. Die Bottas had flink wat kortsluiting door zo gek te doen. Apart, ben ik niet van hem gewend.

Ricciardo en Hamilton hebben weer als een baas gereden vandaag. Erg knap gedaan door Ricciardo om 4e te eindigen. Ook Gasly heeft het uitstekend gedaan. Erg knap om P6 te rijden in een Toro Rosso.

Maar de Red Bulls vallen dit seizoen weer als bosjes uit. Doodzonde.
Knap van Gasly. Raar dat Vettel zolang vast zat achter Bottas. Flink nieuwere banden en een compound softer. Mooie race van RIC. Tenminste nog een beetje inhalen enz.
@e34m5touring: Niet zo heel raar, maar een combinatie van de huidige regels rondom aerodynamica en het ontwerp van de racebaan. Veel van de downforce wordt gegenereerd door de voorvleugel, deze verliest veel downforce wanneer een coureur dicht op zijn voorganger rijdt, waardoor het moeilijker is om die laatste meters te pakken voordat je kan inhalen. Dit zie je constant gebeuren overal, maar vandaag extra duidelijk met Bottas/Vettel.
@e34m5touring: Misschien had Bottas teamorders om Vettel tegen te houden in dat geval is dat gelukt.
Bottas ging maximaal in de verdediging, geen banden sparen niets van dat alles, hij ging ook niet voor de 2e plek gewoon alles doen om Hamilton te helpen.
Bottas kan ook dit seizoen ook nooit meer wereldkampioen worden, dus opgelegde teamspirit.
@jaapiyo zouden jullie voor deze race misschien ook de reactie van ricciardo na de race kunnen uploaden? best benieuwd naar, en ik denk dat ik niet alleen ben. heeft een hele goede race gereden, en ik hoop dat ie bottas nog ff voor zn bek slaat voor die mogolishe actie aan t einde.

als verstappen dat had gedaan was het 10 seconden geweest.
Wat me opvalt is dat er zowel dit weekend als vorig weekend de Mediums, Softs en Ultrasofts mee zijn. Waar is de Supersoft?
@viezefreddyw: is de supersoft niet gewoon de soft geworden voor de duidelijkheid?
@chrisvis: Klopt maar de Supersoft is er nog wel natuurlijk. Ik vraag me af waarom die amper gebruikt word dit seizoen.
@viezefreddyw: Pirelli had besloten een compound over te slaan, omdat dat voor meer spanning zou zorgen
@afca020: Dure grap voor Pirelli dan.
Beter vraagt Redbull wat geld terug van Renault wat een wanvertoning weer, en die Cyrill Abite(Olie)boul nog met z’n grote waffel zeggen dat Redbull spijt krijgt van de swap met Honda wat een grapjas! Vorige race Ricciardo nu Verstappen het is toch ongelofelijk hoe vaak die Redbulls uitvallen. Ben echt helemaal klaar met die Franse meuk.
Vettel had toch gewoon 3e moet worden. Rai mocht er gewoon niet voorbij…
@b088y: punten voor de titel, hè😔
Saaie race zo. Hamilton reed makkelijk weg. Ferrari heeft huiswerk te doen. De Renault motor is een blamage. Volgende keer beter.
Vroeger was ik fan van Hamilton, maar die pipo hangt serieus mijn kloten uit
@trolle: maar op t circuit zorgt hij wel voor vermakelijke races. Silverstone en Hockenheim waren erg leuk. Focus maar op de races en niet op dat politiek correcte Amerikaanse praatjes geneuzel na de race.
En zegt Ric nu tussen neus en lippen door, dat hij graag een contract wil bij Red Bull?
Bijzonder knappe actie van Hamilton om te winnen op deze baan. Erg strak gereden. De Ferrari’s waren sneller, maar het kwam er (zoals zo vaak) totaal niet uit. Goede race ook van Ricciardo. Ik ben wel bang dat Red Bull verder aansluiting met de top kan vergeten. Op Singapore hebben ze een kansje, maar zelfs op de korte baantjes zijn de Ferrari en Mercedes veel te snel!
De afgelopen races in Europa laten echt het probleem zien van de F1 op dit moment. Het maakt eigenlijk niet meer uit vanaf welke positie de RB’s Ferrari’s en MB’s starten, ze eindigen, tenzij ze panne krijgen, toch wel in de top 6. Talenten als Ocon, Hulkenberg, Vandoorne, Alonso, Perez en Leclerc maken geen enkele kans op een overwinning. Ik denk dat de huidige vorm van Vandoorne daarmee, voor een deel, is te verklaren.

Het is al weer meer dan 5 jaar geleden dat een ander team dan “de 3” een race won.

Ik snak wel zo langzamerhand naar een bredere competitie. 5 teams die strijden om een overwinning. Je ontkomt, om dat te bereiken, niet aan een budget cap. Als dit betekend dat MB en Ferrari de F1 verlaten: So be it. Ik zal blijven kijken wat er ook gebeurd maar ik vermoed dat als de competitie uitblijft de kijkers weg blijven lopen en de F1 vanzelf wel ophoudt te bestaan.
@pomoek: eens. Budgetcap en versimpelde regelgeving. Simpelere aero met minder vuile lucht
@pomoek: tsja, bij elke sport werkt het zo. Of het nou voetbal, hockey, tennis of f1 is, er zijn altijd teams waarvan je op voorhand weet dat ze hoog komen. Soms een kleine verrassing, maar daar waar het geld zit komen de punten.
@mrb: NHL,NFL,MLB, nee hoor.
@pomoek: Het is en blijft natuurlijk wel formule 1. Wil je gelijke auto’s zien, dan zijn daar andere klassen voor. De Formule 1 is ook topsport onder de teams. Dat is nu eenmaal een onderdeel van de sport wat het naar mijn mening ook zeer interessant maakt.

Het is wel zo dat het nu enkele jaren hetzelfde is met dit seizoen als uitschieter. Ondanks dat Ferrari en Mercedes aan elkaar gewaagd zijn, is alles erachter te saai voor woorden. Het is inderdaad belachelijk dat de top 6 toch wel eindigd in de top 6. Ook al hebben ze veel echt en starten ze achteraan. Verstappen werd nota bene 9e tijdens de GP van Monaco.

Misschien dat het beter is om met compleet nieuwe regels te komen. Chassis, motor, bak: alles helemaal anders. Uiteraard zullen bepaalde teams goed blijven presteren, maar dan kunnen de ‘kaarten’ opnieuw geschud worden. Het begint een beetje komisch te worden: alsof Red Bull, Mercedes en Ferrari LMP1 auto’s hebben en de rest LMP2 zijn.
Als ik Red Bull was zou ik de zomerstop gebruiken om die Honda achterin te lepelen.
Dit gaat niet echt meer goed komen met Renault, dan maar de rest van het seizoen als test gebruiken.
Bottas ‘ik ben geen tweede rijder’ de schlemiel van de race.
Altijd weer die finnen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).