Uitslag Formule 1: Grand Prix van Italië 2019

Auteur: , 68 Reacties

Is de race net zo bizar als de kwalificatie?

MV33

De bladeren aan de bomen maken aanstalten om te verschieten van kleur en dat kan maar één ding betekenen: we zijn alweer aanbeland bij de laatste race van het traditionele Europese F1 seizoen. Later dit jaar volgt weliswaar nog de optocht race in Sochi, maar dat ligt technisch gezien in Azië. Vandaag is het echter tijd voor de definitie van een traditionele race, namelijk die op het bloedsnelle Autodromo di Monza in het koninklijke gelijknamige park.

De kwalificatie van gisteren was knotsgek. Aan het eind van de sessie gingen alle coureurs traditioneel los voor hun laatste runs, maar uiteindelijk was het alleen Sainz die deze run kon volbrengen. Alle anderen kwamen namelijk te laat over de finish om nog een snel rondje te mogen beginnen. Voor alle teams en strategen was dat natuurlijk een koddig echec van jewelste.

Het betekende tevens dat de eerste runs in Q3 de startposities bepaalden. Zodoende was Leclerc spekkoper, want hij was daarin een krappe tiende rapper dan de beide Mercs. Er zat echter nog wel een pikant puntje aan dit hele verhaal. Bij Ferrari hadden ze intern afgesproken dat Vettel Leclerc een ‘tow’ zou geven voor de eerste run. Vervolgens zou Leclerc deze gunst in de tweede run terugbetalen aan de Duitser. Nou mislukte dit snode plannetje bij de eerste poging al een beetje, omdat Vettel rechtdoor ging in de eerste chicane. Toch had Vettel nog gehoopt op een slipstreampje van zijn teammaat bij de tweede run. Maar zover kwam het dus niet. SV5 was daar achteraf duidelijk niet blij mee.

Ook bij team Red Bull Racing was er niet veel reden tot vreugde. Door de omstandigheden zette Albon uiteindelijk helemaal geen tijd op de klokken in Q3 en moet hij starten vanaf plek acht. Verstappen wist al dat hij achteraan het veld moest beginnen vanwege een motorwissel, maar ook voor hem verliep de kwali alsnog niet zoals gepland. Max kreeg namelijk weer te kampen met een motorprobleem in Q1 toen hij even een rondje wilde doen voor de vorm. Genoeg dingen om in de gaten te houden vandaag dus…

Start
Leclerc heeft een goede start, maar Hamilton misschien nog net een iets betere. De Brit lijkt even langszij te komen aan de Monegask, die door lijkt te hebben dat hij LH44 net niet de pas af kan snijden zonder de voorvleugel van de Mercedes eraf te rijden. Uiteindelijk kiest Hamilton toch eieren voor zijn geld en eist Leclerc de binnenbocht op. Bottas lijkt te profiteren van het gevecht van de eerste twee en Hamilton buitenom in te halen in de eerste chicane. Maar op een of andere manier gaat het mis voor de Fin en moet hij zijn teamgenootje toch weer voorlaten.

Vettel ziet geen kans om plekken goed te maken bij de start. Ricciardo lijkt de Duitser in de eerste chicane zelfs te kunnen bedreigen, maar ook zijn keuze voor de buitenkant van de eerste knik blijkt de verkeerde te zijn. In plaats van dat Daniel Vettel inhaalt, wordt hij voorbijgereden door zijn teammaat Nico Hulkenberg, die vervolgens zelfs kortstondig opstoomt naar plek vier als hij Vettel voorbijgaat. De eerste keer dat het veld over het rechte stuk raast zet Vettel dat echter direct recht.

Helaas raast Verstappen trouwens niet mee met zijn collegae, maar komt hij meteen de pits binnen. Onze van achterop de grid gestarte landgenoot heeft buiten beeld kennelijk zijn voorvleugel beschadigd en krijgt een nieuwe neus. In de herhaling zien we dat Max iets te laat op zijn remmen gaat voor de eerste chicane en bij een poging zijn voorganger te ontwijken het gras opduikt. Het is een beetje makkelijk, maar na de fabelachtige eerste seizoenshelft is het dus de tweede keer in twee weekenden dat VER niet ongeschonden door ronde 1 komt. Kan gebeuren, maar het is natuurlijk niet bepaald de ideale start van een puike inhaalrace voor MV33.

Even later zien we de racecraft van Albon in volle actie als de Britse Thai Sainz voorbijgaat middels een ouderwetse dummy richting de tweede chicane. Helaas voor AA23 kan Sainz meteen counteren, waarna de nieuwe teammaat van Max te weinig geduld toont en zijn auto in Lesmo I aan de buitenkant ‘laat staan’. Een touché met Sainz volgt, waardoor Albon even door het grind moet en een aantal plekken verliest.

Het kan echter altijd slechter. Want Vettel zakt wederom door het ijs. De gefrustreerde Duitser spint in de vlijmsnelle links-rechts-links combinatie en wil daarna té snel weer doorrijden. Hij ziet daarbij echter de aanstormende Lance Stroll over het hoofd en beroert de ongelukkige Canadees die juist aan zo’n goed weekend bezig was. Lance Vance Dance beklaagt zich hier terecht over op de radio, alvorens exact hetzelfde te doen als Vettel deed met Pierre Gasly als slachtoffer. De Fransman kan Stroll gelukkig ontwijken, maar moet daarvoor wel over het grind.

Mid Race
Zowel Vettel als Stroll incasseren voor hun trangressies een strafje van de wedstrijdleiding. Hetzelfde geldt voor Alfa Romeo. Het team heeft de vanuit de pitstraat gestarte Kimi namelijk op de verkeerde banden de wedstrijd ingestuurd. Kimi haalde gisteren Q3 (waarin hij crashte) en dus had het team niet voor een andere compound banden mogen kiezen. Oops.

Het is vervolgens een klein beetje wachten op de eerste pitstops, want de slagvolgorde blijft een poos onveranderd. Hamilton opent het bal bij het ingaan van ronde 20 en wisselt naar de mediums. Een rondje later moet Leclerc reageren. Hij gaat naar de harde banden. Als de Monegask weer de pits uitrijdt komt hij voor Hamilton op de baan terecht. Het verschil is echter minimaal en Hamilton kan op zijn iets zachtere en warmere rubber aanvallen.

Leclerc rijdt verdedigende lijnen op het rechte stuk en heeft een beetje mazzel met de Renaults. Eerst krijgt hij een tow van Renault waarmee hij kan ontsnappen aan de DRS-aanval van Lewis en vervolgens zit Hulkenberg Hamilton wat in de weg. Toch komt het uiteindelijk tot wiel-aan-wiel actie. Hamilton zet zijn Merc aan de buitenkant naast de Fezza van Leclerc voor de tweede chicane. Maar It is I, Leclerc verweert zich Verstappenesque. Er volgt een lichte touché waarover Hamilton zich beklaagt. De wedstrijdleiding besluit het voorval af te doen door CL16 de hervonden zwart-witte vlag te tonen. Leclerc mag dus door met een waarschuwinkje.

Het gevecht is echter nog niet gedaan. Zoals verwacht heeft Mercedes op racedag wederom meer snelheid dan Ferrari. Het voordeel voor team rood is dat de SF90 wel enorm snel is op het rechte stuk. Toch staat Leclerc vol onder druk en dat blijkt als de Monegask rechtdoor schiet in de eerste chicane. Hamilton zit meteen in zijn staart en de gedachten dwalen af naar Canada. Hamilton lijkt aan te kunnen vallen richting de tweede chicane, maar wederom toont Charles zich een harde hond. Door zijn auto zo elegant mogelijk breed te maken weet hij de Britse kampioen alsnog achter zich te laten. Hamilton vindt het allemaal maar een beetje dangerous driving.

De charge en/of de spirit van de Brit lijkt hiermee gebroken. Bottas, die in de luwte van het gevecht zijn banden gespaard heeft, komt zienderogen dichterbij. Hamilton schiet door in de eerste chicane en laat zijn teamgenootje daarmee bewust of onbewust passeren. Het is nu aan de Fin om de leidende Ferrari te kraken. We zijn benieuwd.

Achter het top-3 gevecht rijden nog altijd de Renaults, maar net als vorige week komt Albon richting de slotfase van de race op stoom. Wederom heeft de Thai daar een beetje mazzel voor nodig, wat hij met het uitvallen van Sainz en Kvyat ook krijgt. AA23 kruipt richting de staart van Hulkenberg. Teammaat MV33 gaat inmiddels rond op de achtste plaats en zit klem achter Perez.

Finish
HAM gaat nog even voor de snelste ronde door nieuw rubber op te halen, maar we zijn vooral geïnteresseerd in de strijd om de leiding in de race. Leclerc lijkt het te kunnen controleren met zijn harde rubber, maar met drie rondjes te gaan zit Bottas op het rechte stuk in het DRS-window. Helaas voor VB77 verremt hij zich richting de eerste chicane, wat Leclerc weer een rondje lucht geeft.

Nog een keertje moet Leclerc het rechte stuk over. Bottas zet alles op alles en kruipt wederom tot binnen een seconde. Maar het is net niet voldoende. De power van Ferrari helpt LEC uit de brand. Terwijl teamgenoot Vettel totaal verzuipt redt LEC op zijn beurt de rode brigade uit de brand en wint hij voor het oog van alle Italiaanse fans. Is het de definitieve machtsgreep binnen het team. Bottas wordt tweede voor Hamilton, terwijl Renault het beste resultaat van het jaar haalt met plek vier en plek vijf. Zou die 1.000 hp dan toch in de motor zitten?

Albon komt niet verder dan de zesde plek. Als excuus daarvoor kan hij aandragen dat de kwali gisteren niet geweldig was, dat hij door Sainz even van de baan gedrongen werd en dat Monza niet de baan is voor Red Bull dit seizoen. Dat blijkt ook wel bij Verstappen, die ook aan het eind van de rit niet voorbij Perez weet te komen en achtste wordt. Giovinazzi maakt eindelijk een weekend goed af en eindigt als negende, voor Norris die het laatste puntje pakt. Een aparte vermelding mag er zijn voor Russell, die met de magere Williams veertiende wordt en linksom of rechtsom een paar andere coureurs achter zich weet te houden. Chapeau!

UPDATE 1: bij Mercedes heeft de kantine na afloop kennelijk zure druiven geleverd.

UPDATE 2: Leclerc heeft aangegeven dat hij vandaag lekker agro was naar aanleiding van zijn gevecht om de winst met Verstappen in Oostenrijk.

De volledige uitslag
1. Leclerc – Ferrari
2. Bottas – Mercedes
3. Hamilton – Mercedes
4. Ricciardo – Renault
5. Hulkenberg – Renault
6. Albon – Red Bull
7. Perez – Racing Point
8. VERSTAPPEN – Red Bull
9. Giovinazzi – Alfa Romeo
10. Norris – McLaren
11. Gasly – Toro Rosso
12. Stroll – Racing Point
13. Vettel – Ferrari
14. Russell – Williams
15. Raikkonen – Alfa Romeo
16. Grosjean – Haas F1
17. Kubica – Williams
18. Magnussen – Haas F1
19. Kvyat – Toro Rosso
20. Sainz – McLaren68 reacties

Mooie race weer hoor. LeClerc doet het weer goed. Vettel laat weer zien dat zijn tijd toch écht geweest is.
Mooi gevecht tussen Hamilton en Leclerc!
Had meer van zie Honda motor verwacht, Max had Perez zeker nog moeten kunnen pakken.
@rufctr01: Pfft. Max…. kop-staart botsingen zijn voor op de a2 in de file, niet op het circuit.
Klasse leclerc. Maar wat loopt die Ferrari hard zeg. Reed zonder Drs weg bij Mercedes… 😂 Max netjes, op naar de volgende race. Hamilton foutje en bottas is een oen. Die maakt de laatste rondes een fout of drie…
@brammetjedeb: Max netjes, hij rijdt in de eerste bocht zijn vleugel aan gort.
Waarom staat nergens de uitslag?
@estoque: omdat ze net drie seconde terug gefinisht zijn, kom over een kwartiertje nog eens terug…
@foramen: Okee…. en nu??
@ericd: kwartier verder, uitslag staat er… ga weekend vieren man.
@foramen: doeslief…
@estoque: na ja en daar betalen we dan voor he!
Bottas heeft nog maar eens laten zien dat die absoluut niet van het niveau van Hamilton, Verstappen of zelfs Leclerc is. Zelfs met nieuwere softs geraakt die zelfs niet dicht genoeg om aan te vallen
@alino:
Hij zat er echt enorm ver achter inderdaad…
@alino: hij maakte te veel foutjes als hij eenmaal in de buurt was. Hamilton helaas eenmalig een grote. Bottas had dit kunnen winnen.
@alino: leclerc maakt een foutje, bottas zit er bovenop, en wat doettie? Verremmen in bocht 1. Ik denk zo dat er een paar jonkies rondrijden die zeker zo goed zijn…
Max heeft met de nieuwe motor nog geen vuurwerk laten zien. Ik had gehoopt dat hij Perez wel kon hebben. 8ste worden is, ondanks achteraan te zijn gestart, toch een teleurstelling.
@zwepp:
Had het idee dat RB de motoren teruggeschroefd had na de plof van Kvyat, daarvoor liep ie hard in op de heren voor hem.
Leclerc en Hamilton was een lang gevecht wat geweldig was om naar te kijken. Mooi dat een Ferrari coureur weet te winnen op Monza. Die Leclerc kan echt wel een potje sturen. Vettel daarentegen… Poh wat maakt ‘ie toch weer een fout zeg. Was een mooie race. Verstappen in principe ook gewoon prima na een slechte start en vroege pitstop. Op naar Singapore wat vaak ook een geweldige race kan worden.
Man, de tifosi daar. Prachtig! Al die gigantische vlaggen en spandoeken. Als je daar weet te winnen met een Ferrari onder de bips… Toch geweldig!
@viezefreddyw: Het is Leclerc ook enorm gegund om na de toch wat bedrukte stemming na zijn eerste overwinning vorige week nu echt feest te kunnen vieren op het als Ferrari-coureur mooist denkbare podium.
@vaakbenjetebang: Zo, zeker weten.
@viezefreddyw: heb jij die ferrari nog eigenlijk?
@rolov: Na ruim 3 jaar nog steeds verliefd dus ja.
@vaakbenjetebang: eensch!!
@viezefreddyw: vond Mario met zijn mobieltje aandoenlijk. Dat ie maar geniet want het zou zomaar kunnen dat ie er aan het einde weer uit ligt, het blijft Ferrari
@dunhozzie: Mario, Mario… Help me even. Was dat die man met het witte shirtje en tatoeages?
@viezefreddyw: teambaas Ferrari (hij is inderdaad niet sprekend als zijn voorganger)
@dunhozzie: Bedoel je Binotto? Zijn voornaam is Mattia. Ik snap sowieso niet echt dat je op zo’n moment gaat filmen, internet zit vol met beeldmateriaal van de huldiging.
@viezefreddyw: excuus, ik heb zijn voornaam als Mario in de kop. Qua filmen, och kan me zo voorstellen dat het een uniek perspectief is. Ik vond het wel schattig
Ben benieuwd hoe Verstappen aan die beschadigde neus van de RB is gekomen op het begin.
Die Horner lijkt ook niet echt te snappen dat je Verstappen beter een beetje kan afremmen dan op te hitsen, “op het begin moet het gebeuren etc”.
@kempenaer: Als je opgelet had had je het in de herhaling kunnen zien. Verstappen reed in op zijn voorganger.
@kempenaer: werd gewoon uitgezonden in de herhaling. Max werd verrast door de file in bocht 1 en moest het gras op uitwijken, maar was iets te laat.
@Jochempie: waar je niet echt goed kon zien waar ie de vleugel nou vernachelt. Althans, ik niet. En olav ook niet, maar die heeft een bril met matglas lijkt af en toe…
Dank. Ik heb eigenlijk vrijwel nooit het geduld om een hele F1 race te volgen.
Onderstreept dus mijn stelling dat Verstappen nood heeft aan een wijze en rustige coach die hem eerder afremt dan ophitst.
Mooie score van Renault, maar die gaan de komende tijd weer genadeloos door het ijs zakken op circuits die wel bochten bevatten.
@harrie: Maar wie had dat gedacht, dat Renault met de V6 turbo het nog eens van een traditioneel power-circuit zou moeten hebben? Misschien hebben ze dan toch echt wel 1000 pk en een knudde-chassis…
@vaakbenjetebang:
Het is raar, de McLarens staan normaal voor de Renaults maar hier en Canada ook niet.
Alsof Renault een super efficient low drag aero pakket heeft, maar de plank volledig misslaat op downforce circuits.
Ze hebben zeker wat pk’s gevonden, maar de betrouwbaarheid is ook nog knudde.
Ik hoop dat we met Verstappen niet het omgekeerde gaan zien van vorig jaar. Eerste helft foutloos en tweede helft foutjes. Na Spa zag het er vandaag weer niet sterk uit bij de eerste bocht. Sterker nog, hij heeft daardoor een kans op een goede klassering vergooid.

Je ziet wel dat de nieuwe garde de oude garde begint te af te lossen. LeClerc gewoon ijzersterk. Wellicht dat dit ook het laatste kampioenschap van Hamilton is.
@Rick-dos: Ik ben ook heel erg bang dat Max aan een unlucky streak begonnen is.
@Rick-dos:Hamilton is zowat de enigste die de gevechten aan kan met de nieuwe generatie zoals Verstappen en Leclerc. Ik zou hem nog niet zo direct afschrijven. Wellicht wordt het terug wat spannender met drie teams die vanaf race 1 kunnen vechten voor de titel
Ik gooi even stelling hier…
In 2020:
Red Bull Rijders: Albon en ……… Vettel
Ferrari: LeClerc en…… ene Max Verstappen.
@Soulmaster: ik heb een screenshot gemaakt van je comment, spreek je volgend jaar! 😉👍
@soulmaster: Waarom zou Max dat in godsnaam willen?!?!? Ferrari rijdt eigenlijk altijd met een 2e rijder en LeClerc rijdt momenteel de sterren van de hemel. Bovendien is het daar altijd chaos. Ik heb altijd een zwak gehad voor die Italianen, maar ik denk oprecht niet dat hij daar beter af is.

En vergeet trouwens ook niet dat Red Bull behoorlijk om hem heen gebouwd is. Bij Ferrari zal hij zich veel meer moeten aanpassen aan wat die Italianen verzonnen hebben.
@gandini: en waarom zou Vettel zich de beschamende stap terug naar Red Bull aan doen?
@Soulmaster: ik hoop het, maar ik zie het niet gebeuren. Hij wint er qua auto niet op.

Mijn droom is dat Max een Schumacher doet: hij stapt over naar Ferrari en neemt Newey en Horner mee. Mag Newey ook nog de echte opvolger van de Laffe Arie maken in zijn vrije tijd.
Zeker de eerste helft van de race was vermakelijk. Dat we de laatste helft alleen nog maar Leclerc kregen te zien was wel jammer. Zo zat Verstappen volgens de tijd in beeld, op een gegeven moment strak naast Perez, maar daar hebben we niets van gezien.

Ook in het begin een hoop geknutsel met herhalingen die niet goed liepen.
Vettel faalt weer opzichtig. Wie gaat hem vervangen? Wat een afgang. Leclerc is een nieuwe ster op het niveau van Verstappen en Hamilton. Vettel ligt daar ver achter. Dan een hele tijd niks en dan Bottas.
Max zat te lang klem achter Norris en Perez. Geen idee wat er mis was, maar die had gewoon boven Albon moeten eindigen.
Stiekem denk ik dat Max weer een beetje gefrustreerd is, omdat Leclerq bij een beter team toch meer in de spotlight is gekomen. Op Spa domme fout in bocht 1, Monza dom foutje na start door touche met Perez.
@maarten020: Zoiets zat ik ook te denken. Verstappen is niet langer de sterkst rijzende ster aan het firmament. We zullen zien hoe hij daarmee omgaat. Hoe dan ook: Leclerc lijkt een flink obstakel voor Verstappen te worden op weg naar een kampioenschap.
@maarten020: dat denk ik ook, en jonge Albon die kan en durft te sturen. Als je het mij vraagt rijdt Leclerc constanter dan Max.
@hondafiel: maar Albon zat wel achter twee geelkleurige F1 bolides.. Hij had m.i. op 4 moeten staan
Seb Vettel,Hou de eer aan jezelf man en stop ermee.
Leuke race met een terechte winnaar. De Ferrari motor heeft zijn kracht bewezen op 2 power circuits en LeCler heeft zijn gedroomde overwinning in Monza binnen.

Stroll was Man Of The Match:
“He returned on track like an idiot!”
Om het vervolgens 7,5 seconde later zelf te doen. Ik moest er om lachen.

Max mag weer wat rust terug krijgen, wederom een onnodige fout bij de start.

Op maar Singapore!
Fantastische race. Leclerc die in zijn eentje de Mercedessen spankt, heerlijk.
Overigens ook een goede strategische zet van Ferrari om te opteren voor de harde band ipv de mediums. Hierdoor konden ze constantere snelheden rijden naar het einde toe terwijl de banden van Mercedes erdoor werden gejaagd. Ferrari mag van mij part even de heer D. Ricciardo bellen om Vettel te vervangen. Die is voorbij zijn prime imo.
@brent_decat:
Wel dom dat ze Vettel ook op de harde band zette.
Die stop en go hadden ze kunnen verwachten, pak dan meteen een strategie met extra pit stop.
Verdiende overwinning voor Leclerc! Toch steekt hij de eerste chicane af(gaining an advantage). Waarom hij geen penalty krijgt is me dan ook een raadsel. En Vettel wederom de schlemiel van de dag(zelf nooit voor Ferrari kunnen winnen op Monza en je debuterende teamgenoot die je dubbelt…ouch)
@chrisvis: hoe dan? hij verrekt zich en als gevolg komt Hamilton dichterbij. Lijkt mij een disadvantage.
@ikschrijfookoverautos: track limits? In de f2 kreeg Seth camaro een straf van 5sec voor een vergelijkbare situatie, om nog maar te zwijgen dat Charles Lewis eigenlijk van de baan drukt. Niettegenstaande vind ik dat Leclerc de overwinning dik verdiend maar consistent is de leiding helemaal niet.
@chrisvis: de regels geven aan dat je 1 keer de chicane mag afsnijden bij een fout. En voordeel heeft er zeker niet uitgehaald.
@sollie1984: is dat zo??? Kijk al van 1997 F1 en dat is de eerste keer dat ik die regel hoor…
@chrisvis: Max in Monaco vergeten? Reed ook rechtdoor, geen straf.
Mijn allereerste race die ik heb gekeken. Vond het wel vermakelijk. Heb alleen een beetje F1 ervaring met de pc-game en wat youtube…
Wat heeft die Ferrari een kracht zeg, dat ding rijdt gewoon bij een Mercedes weg die drs heeft. Ik ben het er dan ook niet mee eens dat Mercedes meer snelheid had in de race.

Verder wel een leuke race. Heel opvallend hoe bij Max halverwege de race alle snelheid eruit was. Ook opvallend hoe Albon zich gedroeg, mooi om te zien dat hij niet te bang is om te vechten zoals zijn voorganger.
@lekbak: ik ben het met je eens. Vele stemmen zeiden dat de Mercedes de snellere auto was, maar da’s volgens mij onzin. Als je als Leclerc als een genie de Parabolica bocht uitkomt en die 1000pk op het rechte stuk loslaat, komt die ster echt niet in de buurt.
Wat een heerlijke race weer. Super!
Dat moet een zure zijn, Verslappen die 2 races op rij eindigt achter die immer glimlachende Thaise rookie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).