Uitslag Formule 1: Grand Prix van Monaco 2014

Auteur: , 46 Reacties

Het F1-circus streek wederom neer in het Prinsendom om onder het oog van duizenden toeschouwers en een groep luxisten in de jachthaven de V6'jes te laten brullen. In de afgelopen jaren wist de coureur op de 1e startplek ook altijd op die plek te finishen. Maar was dit ook dit jaar het geval?

Uitslag Formule 1: Grand Prix van Monaco 2014

Spoiler alert: ja.

De eerste uitvaller van de race was Sergio Perez van Force India, die niet lang na de start – nog in de eerste ronde – onfortuinlijk crashte en de eerste safetycar-situatie in gang zette. Een paar ronde later was het Sebastian Vettel – gestart vanaf de vierde plek – die de pineut was. Niet vanwege een aanvaring of een rijfout, maar door een probleem met de versnellingsback. ‘Stuck in first gear’, riep de viervoudig F1-kampioen over de boordradio, waarna hij zijn Red Bull de pitsstraat inreed. Einde race voor Vettel.

Foto: de Mercedes F1-bolide van Rosberg
Mercedes F1-bolide

Ondertussen reden de nummer één en twee – Rosberg en Hamilton – steeds verder weg bij Raikkonen. Voor een groot gedeelte van de race bleef Lewis Hamilton achter zijn teamgenoot hangen. Tot hij problemen kreeg met zijn linker oog, en de rondetijden steeds verder wegzakten. Hierdoor kwam Daniel Ricciardo in zijn Red Bull zelfs nog erg dicht bij Hamilton in de buurt, wat een leuk spanningsveld opleverde in de staart van de race.

Rosberg reed ondertussen onbedreigd als eerste over de finish, gevolgd door Hamilton op 9,2 seconden achterstand. Ricciardo kwam slechts vier tienden later binnen.

De #KeepFightingMichael-sticker op de auto van Hamilton
De #KeepFightingMichael-sticker op de auto van Hamilton

Volledige uitslag:

1. N. Rosberg, Mercedes, 1:49:27.661
2. L. Hamilton, Mercedes, +9.210
3. D. Ricciardo, Red Bull, +9.614
4. F. Alonso, Ferrari, +32.452
5. N. Hulkenberg, Force India, +1 ronde
6. J. Button, McLaren, +1 ronde
7. F. Massa, Williams, +1 ronde
8. J. Bianchi, Marussia, +1 ronde
9. R. Grosjean, Lotus +1 ronde
10. K. Magnussen, McLaren +1 ronde
11. M. Ericsson, Caterham, +1 ronde
12. K. Raikkonen, Ferrari +1 ronde
13. K. Kobayashi, Caterham +3 ronden
14. M. Chilton, Marussia, +3 ronden

Niet gefinisht

15. E. Gutiérrez, Sauber, +19 ronden
16. V. Bottas, Williams +23 ronden
17. J. Vergne, Toro Rosso +28 ronden
18. A. Sutil, Sauber, +55 ronden
19. D. Kvyat, Toro Rosso, +68 ronden
20. S. Vettel, Red Bull +73 ronden
21. S. Perez, Force India +78 ronden
22. P. Maldonado, Lotus +78 ronden

Full disclosure: foto bovenaan is niet van dit jaar.

Oh, en deze twee boosaardige geniën liepen elkaar tegen het lijf in Monaco.
Justin: 'Weekend at Bernies was so much fun OMG OMG I can't even'46 reacties

Ja de mercedes is dit jaar onverslaanbaar
Monaco vind ik meestal nog leuk om te zien maar deze keer zelfs dat niet.

Zonde
Mijn eerste gedachte: “Ik ben teleurgesteld dat ik niet rijk genoeg ben om eerste rang vanuit een zwembad de Grand Prix van Monaco kan volgen” :(
@JvT:
kan –> te
@JvT:

Die foto is al weg.
@Hupke:
Jammer :(
@JvT: de toegang tot het zwembad is toch maar een paar euro?! Lijkt me nog wel te doen. Of is dat duurder tijdens F1?
Hee zaten die meiden niet gister nog op de boot van Dan?
Gelukkig lijkt die Fin het tij bij Ferrari te kunnen keren. Oh nee, hij is zelfs nog achter Massa gefinisht…..
@roppp: geef hem een auto die hij wilt en hij wint alles.
@rolov: Mooie actie van the Iceman ten opzichte van Magnussen, beginners fout!
@rolov: zo werkt het met elke coureur die op dat niveau racet..
@lambo4all: waarom lukt het iedere coureur niet dan in de lotus? en.kimi wel?
@roppp: Duidelijk dat jij de race niet gezien hebt… Als het niet aan de verkeerde pitstop lag (verkeerde banden?) was hij gewoon 3e geworden.
@TheMaster: Als mijn tante een … had!, het was zeker niet het enige foutje in Kimi’s race.
@TheMaster: Chilton reed tegen hem aan achter de safety car toch…Gewoon weer een blunder van Maxie. Als dat niet was gebeurd was Kimi gewoon derde geworden want Ricciardo kon er niet voorbij met die Renault motor.

Nu probeert hij nog wat terwijl het om de kruimels gaat…snap ik wel, beetje frustratie, hij had alleen wat eerder de rem los moeten laten dan had hij de bocht wel net kunnen nemen zoals Sutil eerder.

Deze race was juist weer een teken van leven van Raikkonen want hij was duidelijk sneller in de race dan de kleurloze Alonso, wat tot nu toe nog wel te weinig het geval is geweest dit jaar, dat dan weer wel.
@jaapiyo: ALS mijn vader Bill Gates had geheten, had ik dit gelul niet hoeven lezen….. 12e dus.
@roppp: ALS je de race had gezien, had je een zinige post kunnen doen ipv kansloos resultaten opnoemen. Als je z’n start gezien hebt, dacht je er wel anders over.

@jaapiyo: Dat van Chilton heb ik dan ff gemist, dat verklaart die “onnodige” extra pitstop dan. Jammer maar helaas dan.
Die foto is uit Valencia boys….
@mbfanatic: Pardon. Relevantere foto geplaatst!
@mbfanatic: samen met Yolanthe?
Hamilton begint de trekjes te krijgen van een echte drama queen: er zit een vuiltje in mijn oog, na de finish wilde hij er niets over kwijt!
Let op mijn woorden:wanneer hij in Canada wederom als 2e finisht dan zullen het wel de aambeien zijn die hem opspeelden , Hamilton-1.
@toniominestrone: Senne zei ooit: When you finish second then you are the winner of the losers! En geen enkele topsporter wil dat! Dus ik begrijp Hammi wel… in Canada he owns Rosberg weer, let maar op!
@venividivici: Senne=Senna
@VeniVidiVici: waarschijnlijk maar dan vooral omdat dat een van zijn goede banen is. Hamilton is gewoon niet super top in Monaco (de ene keer dat hij won was ook puur geluk nadat hij eigenlijk zijn race vergooid had door in de muur te rijden kreeg hij de race in de schoot geworpen door een safety car fase).

Het is een hele goede coureur maar hij wil veel te graag ook vooral zo gezien worden (liefst als de nieuwe Senna) en dat kan je niet afdwingen met praatjes, in tegendeel. Ik weet zeker dat een groot deel van zijn frustratie dit weekend is omdat Senna Monaco 6 keer gewonnen heeft en het contrast een beetje groot begint te worden met elke mogelijkheid die hij mist om die race te winnen. Op een baan waar ‘de coureur het verschil maakt’ is hij nou twee keer afgetroefd door Rosberg…kan zijn ego niet handelen.
Wel mooi de tekst op Rosberg’s auto;Keep fighting Michael.
Tja pole had eigenlijk voor hamilton moeten zijn, en er was wel iets aan de hand met zn oog, zag je gelijk aan die achterstand die onmiddelijk ontstond
@arii: het zijn duitse streken. En dat hoort er bij. ;) hamilton begint zich te gedragen als een primadonna. Verwend jochie dat altijd zijn zin krijgt.
@rolov: hoezo? Ik heb de persconferentie niet gezien maar hij deed toch niks geks na de afloop?
@rolov: Hammie had gewoon geen Snicker voor handen. Dat verklaart z’n primadonna gedrag.
Hamilton gaat dit jaar fluitend het kampioenschap binnenhalen. Het is nu allemaal een beetje vertekend omdat hij in Australië een valse start had, in Bahrain de pech had dat er een SC was en in Spanje last had van verkeer, slechtere pit stops en er verschillende strategieën waren tussen Nico en Hamilton wat beter uitpakte voor Nico, en nu weer in Monaco. Nico had het geluk dat hij pole had, want in Monaco hoef je in principe niet meer te racen zodra je kwalificatie hebt gehad. Er is daar bijna geen mogelijkheid om in te halen. Enige manier dat je nog plaatsen kunt winnen is als mensen uitvallen.

Canada zal weer voor Hamilton zijn.

Aan alles zie je dat Hamilton de betere rijder is dan Nico.

Ricciardo gaat volgens mij ook een grote worden in F1. Hele goede instelling, altijd een lach en nu al bewezen dat hij bij de grote jongens hoort. Petje af.
@Rick-dos: Waar zie jij aan dat Hamilton een betere rijder is dan Rosberg?
@toniominestrone: Dit jaar al 5 poles waarvan 4 keer de wedstrijd gewonnen en één keer dnf lijkt mij een goede indicatie.
@Rick-dos: Mentaal is Hamilton niet sterk, wanneer hij merkt dat hij niet de volledige support van het team geniet dan gaat hij gekke dingen doen.
Dit komt mede door zijn beschermde status die hij heeft genoten tijdens zijn race carrière bij mc Laren, lees:Ron Dennis.
Altijd stond hij in het middelpunt,
daarom haakte Alonso al na een jaar bij mc Laren af.
Aan zijn stuurmanskunsten ligt het niet maar ja het koppie he!
@Rick-dos: Over het hele jaar zal Hamilton er normaal met de winst vandoor gaan, maar hij is niet goed genoeg om Rosberg altijd te verslaan en dat kan hij niet hebben. Kan je zeggen dat dat een sterkte is, maar je kan ook zeggen dat hij al minimaal 1 zo niet twee keer het kampioenshap weggegooid heeft door teveel eerzucht en domme fouten. In 2007 gaf hij een voorsprong van 16 punten weg op Raikkonen in de laatste twee races (toen max 20 punten) en in 2010 had hij ook gewoon kampioen kunnen worden als hij niet constant tegen de Webbers en Massa’s van de wereld was aangereden.

Dat is ook Rosberg’s kans dit jaar, als hij elke keer tweede wordt als Hamilton wint, af en toe zelf een race pakt en daardoor in de buurt blijft kan Hamilton zomaar weer imploderen, dat zag je vandaag ook al weer met zijn radioberichten naar het team en uitlatingen gisteren.
@jaapiyo: Hij is meer dan capabel om Rosberg elke keer weer te verslaan. Enige manier dat Rosberg kan winnen is door een DNF van Lewis of zo’n race als vandaag waarbij het onmogelijk inhalen is en dan van pole vertrekken.

Dat Lewis het in 2007 vergooide kun je hem niet eens echt kwalijk nemen. Jonge knul komt als rookie f1 binnen, moet het als teamgenoot opnemen tegen een tweevoudig wereldkampioen, in een team dat geleid wordt door Ron Dennis, en staat bijna aan het eind van de rit bovenaan het wereldkampioenschap. Ik geef het je te doen om tegen die druk te kunnen. Vervolgens trekt hij het jaar daarop het recht. In 2010 was het eerder domme pech dan teveel eerzucht, en trouwens een topsporter verwijten dat hij teveel eerzucht heeft is feitelijk bevestigen dat het een topsporter c.q. kampioen is, immers, noem mij een kampioen die geen teveel eerzucht heeft.
Maar goed, de pech dat ie had was dat z’n auto hem op momenten in de steek liet en dat hij bijv. in Australië uit de wedstrijd werd gereden door Webber, dus net doe alsof hij iedereen van de baan reed is onjuist. Toegegeven hij had ook zijn domme momentjes.

Waar zag je Hamilton vandaag imploderen? Hij is toch nog steeds tweede geworden? Ik durf ‘m wel aan door te stellen dat, als het een circuit was geweest met inhaal mogelijkheden dat Hamilton ‘m nog had kunnen winnen ook. Rosberg mag inderdaad hopen dat hij het hele jaar kan blijven aanhaken. Ik denk dat als hij één keer een DNF heeft dat hij gezien is.
@Rick-dos: *zijn op dat moment tweede vader Ron Dennis die al vrij snel veel meer ophad met zijn nieuwe golden boy die ‘hij zelf gemaakt had’ dan de gearriveerde kampioen uit een ander team (zoals van Gaal met zijn jonge spelers bij die andere sport). Plus, engels team…grotendeels engelse werknemers…Nou ja goed wie de sympathie van het team had het grootste deel van het jaar daar kan je over blijven twisten.

Dit weekend zag je op meerdere momenten dat Hamilton zichzelf weer niet helemaal in de hand had, eerst al gisteren met opmerkingen over ‘ik moet misschien maar ‘een Senna’ doen in de eerste bocht en vandaag weer ‘nu weet ik hoe de verhouding is’ en ‘ik speel wel eerlijk’. Belangrijker, in de wedstrijd toen de safety car kwam was hij aan het bitchen op de radio dat ze hem een oor aan genaaid hadden door hem niet binnen te roepen ‘Why didn’t you call me in on the previous lap’, ‘I knew we should have come in and I also knew you wouldn’t call me in’. Was zijn enige kans geweest om te winnen maar hij gaat daarbij even voorbij aan het feit dat het voor Mercedes de beste beslissing was om beide rijders zeker op 1 en 2 te houden en dat hem naar binnen roepen een totale naaistreek was geweest tov Rosberg, maar daar denkt lewis geen seconde over na natuurlijk. Tenslotte nog dat ‘ik heb iets in mijn oog incident’…tuurlijk. Hij had vooral een excuus nodig waarom hij niet kon winnen, want toen ricciardo erachter reed ‘luckily it suddenly cleared up’…right. Kortom Lewis wint een keer niet en de speeltjes worden gelijk uit het wiegje gegooid tegen de teamleden aan. Ja hij werd nog tweede, maar ik had wel eens willen zien wat er gebeurd was als Ricciardo zijn RBR ernaast had gegooid. Ik denk boem crash zoals altijd als Hamilton weer eens denkt dat hij tekort gedaan wordt door de rest van de wereld.

Dan als laatste nog dat Hamilton Rosberg elke keer kan verslaan, dan heb je dus Bahrein en Spanje niet gezien. In Bahrain werd hij wel geholpen door de SC maar had Rosberg ook de pole en werd hij na stint 1 waar ze elkaar een paar keer bijna raakten eigenlijk opgezadeld met de verkeerde strategie door het team om wat ruimte te scheppen. Daarna kwam dat in zijn voordeel terug en deed Hamilton het gewoon knap om hem te verslaan. Spanje was ook close en Nikki Lauda gaf vandaag toe dat Hamilton daar tegen de team afspraken is ingegaan door de motor op een setting met meer power te zetten dan afgesproken. Als je dan wint met een paar tienden is dat nou niet bepaald iemand makkelijk verslaan IMO. De twee zijn denk ik gewoon aan elkaar gewaagd met in de meeste gevallen een lichte edge voor Hamilton als het puur op (kwalificatie)snelheid aankomt, maar dat is niet het enige wat je nodig hebt om WK te worden dezer dagen.
@jaapiyo: /rant

Soms begin je wat te typen en dan eindig je met een te lang verhaal ;)
En wat te denken over de punten voor marrussia
Knappe prestatie
@rob5nismo: Raken ze helaas kwijt, maar wel een nette race!
@toniominestrone: houden er gewoon 2 over voor P9. Kobabyashi had even op de radio moeten bitchen over die ‘inhaalactie’ of beter gezegd beukactie dan hadden de stewards misschien beter gekeken naar dat incident maar volgens mij krijgt hij nou alleen de 5 seconden straf die hij al had voor dat incident en gaat dus alleen Grosjean er voorbij.
@jaapiyo: overigens wel leuk dat hij die actie prbeert te maken dat wel en het is ook een snelle rijder maar als je de ander 3 keer flink raakt en zijn auto beschadigt en er een betere positie aan overhoudt dan verdient dat gewoon een strafje IMO.

Het is ook niet de eerste keer dat Bianchi weer tegen iemand aanrijdt, blijft een beetje ‘under the radar’ omdat ze toch voor spek-en-bonen meerijden daarachter en Maldonado etc een wat hoger profiel hebben maar Bianchi rijdt al zijn hele carriere tegen mensen aan, ook in GP2 tegen vd Garde bijvoorbeeld een paar keer in evenzoveel races.
@jaapiyo: Hij heeft zijn 5 sec. straf ingelost tijdens een safetycar situatie en dat is verboden, het lijkt mij sterk dat de wedstrijdleiding hem laat wekomen met maar 5 seconden, dat zullen er wel 25 worden (in en uit rijden pitlane).
Dame op de foto vind ik 1000 x interessanter dan die wedstrijd
Wie is die junk op de laatste foto naar Bernie?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).