Unieke Porsche van Prins Claus opgedoken bij veiling

Auteur: , 23 Reacties

En ik maar blij zijn met sokken als kerstcadeau.

Afgelopen week werd een Porsche 912 voor 95.000 euro geveild bij Sotheby’s in Parijs. 20 minuten voordat de veiling begon ontdekte eigenaar Bodie Hage van Real Art on Wheels ineens dat de auto een enorm bijzondere geschiedenis heeft. Hij wist van tevoren al dat een vrouw de auto tijdens kerst had geschonken aan haar man, maar toen hij de datakaart van de auto bekeek, bleek het om een cadeau van Beatrix aan Claus te gaan. Op de kaart stond “Soestdijk, Claus van Amsberg”, vertelt de eigenaar, “Toen pas had ik door dat deze auto van de vader van onze koning is geweest. Dat is een geweldig verhaal!”

Ooit schreven we een artikel over de auto’s van het koningshuis. Daar kan deze nu dus aan worden toegevoegd.

De auto is door een Nederlander gekocht. Hij heeft er niet in naar huis kunnen rijden, want het ding heeft 30 jaar stilgestaan. Het bijzondere verhaal achter de Porsche heeft er voor gezorgd dat er zo’n hoog bedrag voor is betaald. De koper denkt dat na een restauratie de auto nog meer waard zal zijn.

De verkoper is op een bijzondere manier eigenaar geworden van de auto. Hij heeft hem namelijk gevonden “ergens onder Amsterdam”. De auto behoorde als eerste aan Claus toe, daarna werd hij verkocht aan ene meneer Grooters. Onder eigendom van deze meneer heeft de auto 30 jaar stilgestaan in een garage. Hier werd hij door Bodie Hage gevonden. De auto heeft slechts 50 duizend kilometer op de teller staan, dit draagt ook bij aan de hoge verkoopprijs.

De 912 was bedoeld als 911 voor het gewone volk en maakte gebruik van een viercilinder, in plaats van de legendarische boxer. Hierdoor was hij toentertijd een stuk goedkoper. Hedendaags leveren ze tussen de 50 – 60 duizend euro op. Dat bedrag is logischerwijs reeds overschreden voor dit exemplaar. Het goed lezen van het datakaartje heeft meneer Hage dus flink wat extra centjes opgeleverd.

Hage gaat terug naar Nederland met een Porsche 912 minder, maar neemt ook mooi spul mee terug. In Parijs heeft hij zijn handen weten te leggen op een “unieke 911 en een Lamborghini uit 1985“.

Image credits: Dirk de Jager ©2017 Courtesy of RM Sotheby’s, met dank aan Dennis voor de tip!23 reacties

Dat is nog eens een mooi verhaal!
Fantastisch, mooi ding ook
We pinken een traan weg bij een glas Champagne , moet het veilinghuis gedacht hebben.
Ik heb altijd begrepen, dat de 912 de fijnere rijders auto is, omdat de achterkant lichter is.

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@crashingduke: klopt en klopt ;-)
Erg mooi ding, maar ik haat veilingen. Stelletje prijsopdrijvers.
Gouden vondst van Bodie. Sympathieke gast ook. Prachtig verhaal!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@woertquattro: nee, staat in het artikel dat de 912 een 911 voor het gewone volk was. Dus een 4 cilinder ipv 6.
@vandijkbv: nevermind
@vandijkbv: i know stond echter 6 in lijn 😊
@woertquattro: nu klopt ’t nog steeds niet. T is gewoon een boxer hoor. Alleen met 4 pitten ipv 6. Dus de tekst kan beter nog ietsje aangepast: niet de legendarische 6 cilinder boxer
Wat een geweldig verhaal, Leuk!
Rijdt zeker op gas?
@joeyamg: kunnen die 912 blokken niet hebben, te hoge compressie. Een kever blok kan het wel.
Als een romantisch barnfind verhaal alleen niet genoeg is om de prijs op te jagen, maken we er toch gewoon een “barnfind is vroeger van de koningin” geweest verhaal van. En als dat ook nog niet genoeg is maken we er ook nog eens een kerstcadeau van. Dat zal alle naieve harten doen smelten. Zoals je een wijs man ooit zei: als je me niet gelooft vertel ik je zo wat anders.
Hoe kan het dan dat het kenteken gewoon geregistreerd staat bij de RDW? Een particuliere eigenaar (in Nederland dus) vanaf 2 december 2016?
@kvgorp: tijdens de veiling lieten ze de kentekenpapieren of foto’s daarvan zien. Heb de veiling via EVO op YouTube gevolgd.
Wat een krent is die Bea zeg, er kon nog geeneens een 911 voor Claus vanaf !
Arme Claus afschepen met een 4-cilindertje.
Dan Prinses Irene, die kocht gewoon een MG-C roadster met een drie liter zes cilinder in lijn onder de bultige motorkap, Claus heeft alleen naar de achterlichten van die MG gezien!
Een poor man Porsche van een prins. Dat geloofd toch niemand?
Het zijn beide boxer motoren. De 4 cilinder komt uit de 356 sc
Mooi verhaal!
Mooi verhaal! Maar eerlijk gezegd kende ik het wel al. Leuk dat de auto nu tevoorschijn is gekomen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).