Vader en zoon strijden in rechtbank om Lancia Stratos

Auteur: , 47 Reacties

Het bezitten van een Lancia Stratos is voor veel mensen de ultieme droom. Ernst Hrabalek bezit er liefst vier. Althans: hij denkt dat hij er vier bezit, want ook zijn zoon claimt de eigenaar van de Lancia's te zijn.

Lancia Stratos

De situatie is als volgt: Ernst Hrabalek is de eigenaar van vier brute Lancia Stratossen. De afgelopen vijftien jaar mocht zoon Chris regelmatig achter het stuur van de auto’s. Sterker nog: dat deed hij zo vaak dat hij inmiddels dacht dat de Italiaanse bolides inmiddels van hem waren. Daar was vader Ernst het echter niet mee eens, maar de twee kwamen er samen niet meer uit.

De zaak kwam dan ook voor de rechter in drie verschillende landen. Na vier jaar procederen kwam de Britse rechtbank deze week met een definitieve uitspraak: de auto’s behoren toe aan vader Ernst. Zoon Chris weigert daar echter genoegen mee te nemen. “Ik ben erg teleurgesteld in deze uitspraak, zeker omdat ik in Oostenrijk en Duitsland wel gelijk heb gekregen. We onderzoeken dan ook de mogelijkheden om in beroep te gaan.”

Foto: Mats Bulters47 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zo vader, zo zoon.
ze zouden er beter mee strijden op circuit, wat een zever toch amai
En gelijk hebben ze. Ik zou mijn vader of zoon ook de tent uit sue-en voor deze raspaardjes!
@pomoek:
’t is een rally wagen die doen weinig goeds op een circuit.

Zoals de Andrë van Duin grap dat zijn hond nix in het bos doet en wel op het strand, ’t is een zeehond ….
Huh? Die auto’s staan toch op naam van iemand? Technisch gezien is diegene de eigenaar… Zal wel iets complexer liggen dan dat.
@potjak: er zijn nog zaken als het gewoonterecht.
@vonklausenburg: ja dat is een lastige, maar word dat tegenwoordig nog als geldig recht gezien? Dan blijft het touwtrekken aangezien er niets schriftelijk is vastgelegd.
Mooi klaar mee met zo’n zoon!
@reggie-boy_rood: Als vader zijnde; Kleine aanpassing in het testament.
Mooie wagens maar is het deze ruzie nou wel waard?
@uncivilsum: voor enkele tonnen tot miljoenen maken veel mensen graag ruzie..
Verwend kind
Maar wat is het hele verhaal? In duitsland en austria geven ze zooblief niet zonaar gelijk?
@clarkson: iets meer duiding of linkjes zou welkom zijn, nu roept het verhaal meer vragen dan antwoorden op…
@escort77: precies, wat is de reden dat hij wel gelijk heeft in die andere landen? Kentekenpapieren bewijzen toch voldoende? Als ik dagelijks in papa’s auto rijd, is die nog steeds niet van mij…
@jzaero: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3091298/Car-collector-wins-court-battle-son-2million-Lancias.html Hier iets meer informatie over de Engelse zaak. Auto papieren zeggen niet alles. Stel ik koop jouw auto. Betaal je het geld netjes en rijd vervolgens weg. Ik zet de auto niet op mijn naam. Na 4 jaar vraag jij jouw auto terug. Wie is eigenaar? Juist, zou krom zijn als ik de eigenaar niet zou zijn. Werkt in principe hetzelfde met een gift. Is ook een overeenkomst, maar dan staat er niets tegenover.
@pomfriet: kijk, dit is de info die je wilt. Net als de link die @mopar plaatste, geeft een heel ander beeld dan dat er geschetst wordt.
lekkere relatie met je ouders heb je dan, verwend nest.
Fijne familierelatie heb je als het zo ver moet komen.
Maandag: “Hey, pa, ouwe! Ik heb een sollicitatiegesprek bij de sociale werkplaats vandaag. Mag ik je Fabia Combi 1.2 Triestpitter lenen?”
– “Tuurlijk, zoon. Succes.”

Dinsdag: “Ehh, pa, ik heb besloten dat ik vandaag alcoholist wordt. Is het goed als ik je Fabia leen en over de grens bij de Aldi 20 trays Schültenbrau haal en 15 flessen nep-Jägermeister?”
– “Tuurlijk, zoon. Succes!”

Woensdag: “Oh, eehh, pa! Ik ga met Rudi en Tammo van het kamp een paar van die creatinepotten onteigenen bij de plaatselijke sportschool. Maar die dingen zijn lomp groot. Kan ik die gare Tsjech van je lenen?”
– “Tuurlijk, zoon. Succes!”

Donderdag: “Pa! Kerel! Ik heb vanvond een date met een gigantisch hork. Aangezien de binnenverlichting van jouw endeldarm op wielen kapot is, mag ik hem even meenemen?”
– “Tuurlijk zoon, succes!”

Vrijdag: “Pa, je raadt het nooit! Ik heb tijdens een aflevering van Jambers mijn date van gisteren ten huwelijk gevraagd in een sexboerderij in Peer, mag ik jouw auto lenen als trouwauto?”
– “Tuurlijk, zoon, eehhhh, wat? Gadverdamme! Weet je zeker dat je met de zus van gtwillem gaat trouwen???”

“Ehhh, ja… Oh, en die Fabia is dan nu van mij, toch?”

@gtwillem: nee hoor onze Willem gebruikt geen geestverruimende middelen
@gtwillem: soms lees je een reactie zonder de naam van de auteur van tevoren te lezen. Na enkele regels bedacht ik me al dat deze alleen van ome willem kon zijn.

Zo’n Fabia zal echter niet deze strijd opleveren me dunkt.
@gtwillem: hardop lachen in bed, het vrouwmens wakker en kon er niet om lachen. Bedankt gtwillem.
@gtwillem: Held!
Hoe moeilijk kan het zijn: even kijken hoor, op wie z’n naam staan de papieren van die auto’s? Klaar….en weer door
Verwend kutblaag
Gelukkig heb ik geen vader
@kaasdevies: Ga maar even zitten kaasdevies. We moeten praten…
@gtwillem: je rol van vader had je wel iets serieuzer mogen nemen… Beetje appel onder de perenboom nu. ;-)
Ik snap het nut niet van procederen in het buitenland. Wat wil die zoon bereiken? Dat zijn vader straks met de Lancia’s niet in Duitsland of Oostenrijk kan komen? Zoiets is volgens mij ook alleen mogelijk als er auto’s in andere landen geregistreerd staan, al zou je zelfs in dat geval aan de tenaamstelling genoeg moeten hebben. Sowieso is een hoger beroep op basis van een uitspraak van een rechtbank uit een ander land nogal kortzichtig en dus kinderlijk gestamp op de grond.
Blijkbaar is zoonlief Chris de gene die die stratos conceptcar heeft ontworpen. Hier een oud interview met hem: https://www.classicdriver.com/en/article/23rd-december-chris-hrabalek
@mopar: verrek! Dat was nog een heel aardig project destijds. Op basis van een F430 Scuderia volgens mij.

Het zou wel aardig en vooral correct zijn als AB dit ook even vermeld. Niet dat het de zaak compleet veranderd, maar wel om een goed beeld te krijgen.

@gtwillem: vlg mij Was dat een andere Stratos die jij bedoelt. En die Was ook daadwerkelijk gebouwd op basis van een 430.
Armoedig volk ..
Leuk als je zo met elkaar omgaat in de familie. Hoop dat vader hem onterft en die auto’s mag houden
Gewoon lekker van je vader laten zijn. Als hij betaald en jij er in rijd is alles toch top?
Volgende week voor de rechter omdat zoonlief al 20+ jaar in vader’s huis woont en nu claimt dat het zijn huis is.
Wie betaalde voor het onderhoud?
Dat komt vlugger voor dan je denkt.. Ik heb namelijk ook diverse voertuigen op iemand anders naam staan..waaronder ook mijn vader.. Dit heeft te maken met het woonland waar ik ingeschreven ben. Het is dus zeker zorg om dit duidelijk op papier te zetten.. Immers in tijden van goede vriendschap, bij leven, etc. is er niks aan de hand, maar als er ruzie zou komen of bij een sterfgeval kunnen de zaken geheel veranderen
@fj272: dit is precies wat ik ook wilde zeggen in mijn reactie. Daarnaast zie ik met een beetje google’n dat zoon Chris meer doet met lancia’s dan alleen erin rond rijden, waardoor de verhoudingen Anders liggen. Hoe dan ook, ik geloof er altijd in, als je een goede zoon bent (even van uitgaande dat je de enige bent) en je vader is zo’n petrolhead die ze auto’s liever in de familie houdt dan verkoopt, dat je ze auto’s vroeg of laat zonder vragen, zeuren en procederen ook wel had verkregen.
Er is niks sterkers dan de band tussen vader en zoon….behalve dan als er een Stratos of vier tussenstaan, dan is die band niet meer zo sterk….
pfff, het zijn er vier, laten ze er allebei 2 in hun garage zetten en klaar…
ik zou willen dat ik iemand kon aanklagen om 4 peperdure auto’s!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).