5 tips om oververhitting in je auto te voorkomen

Auteur: , 34 Reacties

De zon schijnt eindelijk en direct is het verschrikkelijk warm in ons doorgaans koele kikkerlandje. Om te voorkomen dat jij of je kind of je huisdier oververhit raakt in de auto hebben we vijf tips voor je.

EVERYONE GETS A HEATSTROKE!

Met name voor kinderen en huisdieren is het bijzonder gevaarlijk om in een oververhitte auto te zitten maar ook jijzelf kan er flink beroerd van worden. Oververhitting resulteert in een droge huid, snelle hartslag en duizeligheid en als je niet oppast kan je het bewustzijn verliezen. Bijkomende klachten van oververhitting zijn uitdroging, uitslag, kramp (met name na zware inspanningen) en uitputting. Als de lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt kan een hitteberoerte optreden die kan leiden tot superdood gaan. De meeste mensen die superdood gaan hebben daarna niet veel lol meer in het leven dus wellicht is het handig om dat te voorkomen.

Tip 1: laat kinderen en/of dieren niet achter in een geparkeerde auto. Een auto is een broeikas van metaal en glas en wil niets liever dan superwarm worden in de zon. Neem je kinderen met je mee of regel een babysitter zodat ze thuis kunnen blijven maar zet ze niet met die Nintendo DS op de achterbank want dat komt niet goed. Wat dieren betreft: zeker honden zijn zeer gevoelig voor oververhitting. En denk je dat het echt wel eventjes kan? Niet dus. Denk ook niet “ik parkeer wel even in de schaduw” want de zon draait en tegen de tijd dat je terugkomt is het wellicht te laat.

Tip 2: ga niet in je auto liggen slapen.
Ook al ben je nog zo moe, in dit soort temperaturen is het niet handig om die welverdiende powernap in je auto te doen. Je hebt namelijk pas veel later door dat er iets mis is en als je je verslaapt kan het maar zo zijn dat je niet meer wakker wordt. Je zou niet de eerste zijn die op deze manier om het leven komt.

Tip 3: drink water.
Hoe verleidelijk het ook is om dat ijskoude goudgele gelukscilindertje (ook wel “bier” genoemd) te nuttigen omdat je het zo warm hebt, alcohol droogt je uit en sowieso gaat alcohol bijzonder slecht samen met autorijden. Het beste recept tegen uitdroging is nog altijd water, dus drink dat en zorg dat je er genoeg van bij je hebt.

Tip 4: doe je ramen open.
Het kan altijd gebeuren dat je in een langzaamrijdende file terechtkomt. Als je geen airco hebt of als je stil staat en de motor niet continue wil laten lopen omdat je benzine bijna op is en je het eerstvolgende tankstation moet halen, zet dan in ieder geval je raampjes open. Ventilatie is belangrijk om in leven te blijven.

Tip 5: bak koekjes. Het is warm buiten, waarom zou je ergens heen gaan als je ook koekjes kan bakken voor bij die heerlijke koude limonade? Nou? Precies! Hier zie je hoe je ze kan bakken in je eigen auto. Win-Win!

Als je iemand ziet die in een auto opgesloten zit en die een hitteberoerte krijgt, zorg dan dat je zo snel mogelijk 112 belt en begint met koelen. Doe dit echter wel met beleid, bijvoorbeeld door koude elementen te plaatsen op plekken waar grote bloedvaten dicht onder de huid zitten. Icepacks in de nek, liezen en onder de oksels zijn het meest effectief. Leg het slachtoffer liefst op zijn zij zodat hij het meeste warmte kwijt kan. Probeer daarnaast om het slachtoffer naar een koele ruimte te krijgen en richt er eventueel een ventilator of airco op. Check vitale functies en meet indien mogelijk om de 5 minuten de lichaamstemperatuur.34 reacties

Lekker motor laten draaien stationair (0,7 liter per uur ) En airco vol aan aan:)
@norge: dan verbruikt je motor wel iets meer
@pand: als je een VW hebt misschien…
@Emile_Benz: vw zit op 0.8 met airco aan.
@norge: Die van mij is altijd 18 graden door de standkachel :)
@dahlback: Best knap, dat jouw auto een ‘kachel’ nodig heeft in de zomer… Is jouw auto een soort rijdende schuilkelder?
@autobart:
Nope, hij is een VAG freak, veel killer gaat het niet worden….
@jrk68: Niet alleen Vag freak hoor ;)
@dahlback: Bij de standkachel is het ook mogelijk om de airco te laten draaien dmv solarroof in mn dakraam dus altijd een koele of warme wagen.
Ik ga binnenkort naar Italië met de cabrio. Dat wordt waarschijnlijk ook lekker warm, maar over punt 1, 2 en 4 hoef ik me geen zorgen te maken. Heb geen kinderen, slapen lukt niet in een MX-5 en dak open moet voor genoeg ventilatie zorgen.
@fant: Totdat je in de file staat. Dan zal een cabrio niet zo prettig zijn.
@berlinetta: Whahah ja dan vervloek je een cabrio
@berlinetta:
Zolang je niet achter zo’n roetend diesel hok staat is het goed te doen.
Sowieso beter voor je dan de airco op 100 en vervolgens uitstappen….
@jrk68: Haha ja dat klopt. Dan krijg je pas echt een slag in je gezicht.
@berlinetta: Ach, dat is de prijs van dakloos rijden, dat je in files en bij stoplichten levens verbrand :P We gaan snelwegen zo veel mogelijk vermijden in de hoop daarmee ook de files zo veel mogelijk te ontlopen.
@fant:
Daarom vertrek ik altijd door de weeks, alle tijd en ruimte en geen file gezeik….
Wat mij eigenlijk wel wat lijkt: een zonnepaneeltje met een ventilator die voor wat circulatie in je auto zorgt wanneer die in het zonnetje geparkeerd staat.

Dan smelt je niet aan je neplederen stuur vast, of zoals wij vroeger in de GSA van mijn ouders, aan de zwarte skailederen bekleding.

Een beetje wat je als optie op je prius kunt bestellen, zeg maar.
@Simpson: Ventilator… Lekker warme lucht verplaatsen
@keesje1987:

dat is net hoe je hem plaatst.

binnen het interieur verplaatsen heeft natuurlijk geen zin, maar zorgen dat de ventilatie van de auto kan werken scheelt een hoop. heb toch liever 25-30 graden lucht in mijn auto dan 50-60 graden
Wees niet bang om 112 te bellen als je toch een hond of kind in de auto vind. Heb zelf al 2x gebeld en beide keren waren ze zeer snel ter plaatse. Ze nemen het zeker serieus en vinden het absoluut niet erg is mijn ervaring.
@E34M5Touring: Of zelf een keer legaal een ruitje intikken als het echt ernstig is.
@sdk16420:

ja dat zou ook het eerste zijn wat in mij zou opkomen. politie wordt wel gebeld, maar ga er neit op wachten.

Maar dat is wel afhankelijk van de situatie natuurlijk
@E34M5Touring: was pas in Amerika een dood kind gevonden omdat hij was vergeten?
Nog een kleine toevoeging: als een persoon niet bij voldoende bewustzijn is (d.w.z. aanspreekbaar zijn en liefst nog adequaat kunnen antwoorden op gestelde vragen), geef dan in geen geval water te drinken wegens het risico op verslikken.

Die vitale parameters zijn niet eenvoudig te controleren bij een persoon die ze niet meer heeft. Dus als de persoon niet ademt en/of hij reageert niet meer op pijnprikkels (bijv. druk met kracht op het nagelbed is heel effectief) begin dan onmiddellijk met basic life support (i.e. reanimatie).
@Razornord: nagelbed klopt niet. Ik bedoelde de nagelbasis. Belangrijk verschil. ;-)
Tip 6
Koop een lelijke eend.
‘Nuff said.
@desjonnies: of een T1 bus met safari ramen :)
Tip 7: denk logisch na. [email protected] chr÷=% stus! Het begint daar in NL op Amerika te lijken…het RIVM Hitteplan!?! Mijn G$d!! Stop vooral je blote lul niet in de volle zon….
Tip 7,

Gewoon lekker thuis blijven met zo’n hitte,niks aan het handje.
Thuis is het goed vertoeven,genoeg ruimte hier,zwembad staat er,en binnen is het heerlijk koel.De kinderen hebben pret,dan ben ik tevreden.
Zorg altijd dat je water in je wagen hebt liggen. Ik heb 4 liter water altijd in de dubbele bodem liggen ivm pech of lange reis
‘de zon draait’

huh? :p
@splitsecond: Beter zou zijn; tegen die tijd is de aarde verder om zijn as gedraaid (en deels om de zon), dus komt de zon vanuit een andere hoek!
Van de rechter deur het raam open en dan met de linker deur heen en weer zwaaien scheen ook te helpen toch? Ooit gelezen…..
@Dan: Dat las ik ook wel eens ergens, alleen verklaarde iemand me voor gek toen ik dat deed…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).