Vanaf vandaag online in beroep tegen boete

Auteur: , 21 Reacties

Voor steeds meer regelzaken hoef je tegenwoordig niet meer van je stoel te komen, bezwaar maken tegen een verkeersboete was daar niet één van. Het OM doet nu een inhaalslag en regelt de bezwaren vanaf vandaag online.

Bekeuring

Via het Digitaal Loket Verkeer kan je per direct inloggen met je DigiD en het CJIB-nummer van de beschikking, waarna je in een aantal stappen aan kunt geven waarom je het niet met je bekeuring eens bent, en eventuele bewijsstukken via een uploadfunctie toe te voegen. Het was in februari 2012 al aangekondigd, maar nu, 2 jaar later, is het dan zo ver.

Ook kan je flitsfoto’s online opvragen, mits deze door de politie beschikbaar zijn gesteld. Nu is dat in ongeveer de helft van het land geregeld.

Het zou ook eens tijd worden, om eindelijk die ouderwetse papieren rompslomp met postzegels en snail mail te moderniseren. Parkeervergunningen aanvragen of inschrijvingen bij de gemeente kunnen al jaren online, maar voor een simpel bezwaar moest je anno 2014 nog steeds met dode bomen in de weer. Leuk voor een land dat allemaal ambtenaren aan het werk moet houden, maar niet echt iets voor ons.

Kunnen we die ridicule administratiekosten nu dan ook schrappen, of op zijn minst reduceren?

UPDATE: een how-to over online bezwaar maken tegen verkeersboetes check je op Apparata.nl.21 reacties

“Kunnen we die ridicule administratiekosten nu dan ook schrappen, of op zijn minst reduceren?”

Natuurlijk niet:

-Volledig nieuw IT hard- & software.
-Nieuwe IT-beheerder in dienst genomen.
-Huidig personeel kunnen ze niet ontslaan, kosten blijven hier dus gelijk.
@jack_abarth: Ik neem aan dat de papieren bezwaren toch wel gedigitaliseerd werden, dus die IT-beheerder heeft er gewoon een functie bij gekregen.

En verder vertrouw ik er blindelings op dat die administratiekosten over een jaartje of vijf 15 Euro bedragen.
Hmmm net 3 bekeuringen (bijna 600 euro…) betaald wegens tijdgebrek (om in beroep te gaan, ben gewoon genaaid met 3 bekeuringen in één keer)…
De volgende keer maar eens online proberen als er tijd is…..
@petermb: genaaid? Of heb je gewoon drie overtredingen begaan en ga je ervanuit dat oom agent over zijn hart strijkt en er slechts 1 of 2 uitschrijft.
@ptothem: ja genaaid. Ik weet waar ik het over heb, jullie niet. Maar zoals ik al schreef alles is netjes betaald en de tijd dat een beroep mij kost kan ik beter bezig zijn met nuttigere dingen, zoals geld verdienen.
Voor jullie info, het was ‘bellen’ (€ 220.00, stilstaand een foto met mobiel maken, hun zeggen dat ik reed, stond wel midden op een brug), de tweede is ‘kleven’ (€ 260.00 wat niet op de camera te zien is, ik heb in mijn ogen niet gekleefd, echter wel vrij laat geremd (tot stilstand bij een stoplicht) voor mijn voorligger…) en ‘afslaan zonder richting aan te geven’ (€ 90.00 en was op een kleine rotonde met gescheiden rijbanen).
En ja, ik voel me best genaaid! En als jij/jullie dat anders vindt/vinden dan mag dat natuurlijk ;-) .
Als je nu optelt heb ik wel lichtelijk overdreven met die € 600.00 zie ik…..
@petermb:
Klinkt mij als 3x terecht.
En het gaat erom hoe je deze gasten aanspreekt.
Heb me zelf onder een bekeuring uitgeluld op een 80km weg waar ik 110 reed.
Gewoon hen in alles gelijk geven, dat je echt niets in de gaten had (reed achter een politiebus die eens wilde kijken of ik ook sneller dan 80 zou gaan rijden als zij zouden versnellen, ja dus…)
En vooral beleefd blijven. Dan kun je met veel zaken wegkomen.
@Hubert: Precies, maar het hangt er ook van af hoe de pet van oom agent staat. Ik werd een paar jaar geleden aangehouden omdat het achterlicht van de aanhangwagen het niet deed (geleend, en ik was onderweg om hem terug te brengen). Hij constateerde een aantal overtredingen:
– het betreffende lampje was stuk, geen reserve bij de hand
– kenteken van de aanhanger kwam niet overeen met de auto
– aanhanger was volgens de agent niet goed gezekerd (volgens mij wel trouwens, maar ik heb ‘m maar gelijk gegeven)
– geen kentekenbewijs bij me

Daar kwam ik dus gewoon met een waarschuwing vanaf, én ik mocht doorrijden (nog een kilometer of 3) naar de plaats van bestemming ondanks dat het lampje stuk was.
@Hubert: Ik ben super correct (naar de agenten dan, op de weg kennelijk iets minder) geweest, ze vonden zelfs dat ik het sportief opvatte….
Ze dreigden met artikel 5 en een verkeersmaatregel die je twee dagdelen en € 900.00 kost…. Dan wordt je vanzelf rustig, netjes, aardig en correct… geloof me…
@Hubert: die bus had vast geen geijkte apparatuur aan boord, dus hebben ze geen officiële meting kunnen doen. Dan kunnen ze hooguit staande houden, waarschuwen en wat dingen controleren.
@escort77:
Het was al laat, einde dienst.
En omdat het meer dan 30kmh te snel was, moesten ze blijkbaar ook een superieur inschakelen.
Waarschijnlijk was dit allemaal teveel moeite,
Na nog een waarschuwing voor gordel van mij en kind wat te klein was om voorin te zitten, konden we verder gaan.
@Hubert: dat je blauwe ogen, lang blond haar en dikke … hebt zal waarschijnlijk ook meegeholpen hebben
emile_benz via Android app
@petermb: genaaid? 3 boetes met een gezamenlijke waarde van circa 600 euro. Komt dus neer op gemiddeld €200,- per boete. Sorry hoor, maar dan ben je niet genaaid. Dan heb je gewoon een paar grove overtredingen begaan. Stom bezig geweest dus. De enige door wie je dam genaaid bent, ben je zelf…
@Emile_Benz: Stom ja, volgende keer nog beter opletten (deze keer een BMW 330D Touring die me ‘gepakt’ heeft).
Nu kan je bezwaar dus ook digitaal afgewezen worden.
Klinkt heel effectief.
Hoho, dat gebeurt slechts in 90% van de gevallen :)
Handig, ik voorspel een stortvloed aan bezwaren en een hoop vrijspraken wegens te lang wachten op antwoord, super.
@sketcher:
Met een beetje geluk :)

Op http://www.dezwartekip.com/ staat genoeg informatie.
Parkeervergunningen aanvragen […] bij de gemeente kunnen al jaren online
Hier niet hoor, ik zal toch echt met m´n kentekenbewijs naar de balie moeten om te bewijzen dat de auto met dat kenteken van mij is. Verlengen en betalen mag dan weer wel online, maar nieuwe auto kopen = bezoekje aan het gemeentehuis – op de fiets, want parkeergelegenheid is er niet…
Febr. 213 gelaserd en aangehouden. Veel te dikke boete gekregen voor een snelheid waarvan ik zeker weet dat ik hem niet gereden heb. Verhaal van bromsnor rammelde aan alle kanten. Hij kon me de gemeten snelheid niet tonen > lasergun display was leeg, De verklaarde meetafstand week fors af van wat er uiteindelijk op de bon stond. Kortom, begin maart 2013 schriftelijk een bezwaar aangetekend (10 pagina’s tekst met situatieschetsen, berekeningen, feiten opsommingen etc.). Binnen een paar dagen een ontvangstbevestiging gekregen (betaling boete opgeschort). Daarna niets meer gehoord. Rustig afwachten dan maar…
Ik vraag me af hoe lang de wachttijd wordt wanneer mensen lekker gemakkelijk online bezwaar kunnen maken…
De foto klopt helaas niet bij het bericht. Het gaat om verkeersboetes obv de Wet Mulder. En dus niet om parkeerbelasting, hiertegen dien je bezwaar in bij de betreffende gemeente. Af en toe verwarrend, het bonnetje onder de ruitenwisser geeft gelukkig uitsluitsel (allen niet meer in Amsterdam).
Kunnen ze je nog efficienter afwijzen. Ik weet gewoon dat ik afgelopen jaar 2 onterechte boetes heb gehad en de bezwaren zijn toch afgewezen. Wat is dan in godsnaam de volgende stap die je kunt nemen die niet meer kost als heel de boete?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).