Verkoop stekkerauto’s Q1: VW aan top, BMW i8 populair

Auteur: , Geen reacties

Afgelopen maanden heeft er een machtswissel plaatsgevonden aan de top van de verkooplijstjes. Volkswagen neemt met de Golf GTE de koppositie over van de Mitsubishi Outlander PHEV. Opvallend is ook de populariteit van de Porsche Cayenne, Mercedes S500 en BMW i8.

BMW i8

VWE Trendweb heeft alle nieuwe registraties van auto’s met een stekker in een overzicht geplaatst en daarin zien we bevestigd wat we al verwachtten: de Volkswagen Golf GTE is de nieuwe populairste plug-in hybride van ons land, ten faveure van de Mitsubishi Outlander PHEV. Niet dat ze bij Mitsubishi Nederland in zak en as zullen zitten, met 1226 exemplaren in drie maanden, gaat de semi-elektrische SUV nog steeds als de spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank. Voeg daar aan toe dat het merk onlangs de gefacelifte Outlander presenteerde -die de verkoop ongetwijfeld weer een impuls gaat geven- en er is nog weinig reden tot verdriet bij de importeur.

Behalve de Outlander en Golf, zijn het de Volvo V60 Plug-In Hybrid en de Audi A3 e-tron die nog enigszins bij kunnen blijven. Tussen plaats vier en zes opereert Porsche met de Cayenne S E-Hybrid in een soort niemandsland. Zowel het gat tussen de Audi op 4 en de BMW i3 met Range Extender op plaats 6 is aanzienlijk. Toch is het knap dat Porsche met een niche-model als de Cayenne zulke relatief goede verkopen weet te behalen. Opvallend is ook dat zowel de Mercedes-Benz S500 Plug-in HYBRID als de BMW i8 met respectievelijk 52 en 47 exemplaren voor dergelijke auto’s goed verkopen. BMW heeft met de 149.000 euro kostende i8 zelfs een van de populairste sportwagens van Nederland in huis! Onderaan de lijst bungelt één Fisker Karma. Dat merk is lang weg geweest, maar lijkt hard bezig aan een comeback. Navraag bij importeur en dealer Korymans leerde ons dat deze nieuw geregistreerde Karma echter nog een voorraadmodel is van de ‘oude’ lichting.

Merk
Model
Registraties 2015 Q1
VolkswagenGolf GTE1581
MitsubishiOutlander PHEV1226
VolvoV60 Plug In Hybrid707
AudiA3 Sportback e-tron575
PorscheCayenne S E-Hybrid243
BMWi3 REx67
Mercedes-BenzS500 Plug-in HYBRID52
BMWi847
FordC-Max Plug-In Hybrid39
ToyotaPrius Plug-In Hybrid29
PorschePanamera S E-Hybrid28
Mercedes-BenzC 350 e 11
Opel Ampera9
FiskerKarma1

Elektrische auto’s
Zien we in de verkoop van plug-in hybrides enkele interessante veranderingen ten opzichte van vorig jaar, bij de volledig elektrische auto’s gaat het er wat rustiger aan toe. Er waren dan ook relatief weinig nieuwe modellen. De relatief nieuwe modellen die er zijn, de elektrische Mercedes B-Klasse en de Kia Soul EV, scoren dan weer geen enorme aantallen. Grootste uitschieter is Smart met de elektrische Fortwo, die als enige nog in de buurt kan komen van de gedoodverfde nummer 1 (Tesla Model S) en de eeuwige tweede (Nissan Leaf). Dat komt overigens vooral door een bestelling van Car2Go, deze organisatie voor elektrische deelauto’s gaat in een jaar tijd 350 van haar elektrische Smarts vervangen.

Merk
Model
Registraties 2015 Q1
TeslaModel S445
NissanLeaf251
SmartFortwo Coupe Electric Drive180
RenaultZoe80
BMWi327
Volkswagene-Up!22
Mercedes-BenzB-Klasse Electric Drive16
Volkswagene-Golf16
KiaSoul EV13
Nissane-NV200 Evalia8
FordFocus Electric2
Mitsubishii-MIEV2
SmartFortwo Cabrio Electric Drive1Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).