Verstappen miste podium dankzij uitvallen Gasly

Auteur: , 39 Reacties

Als 'ie Vettel wist te verschalken, uiteraard.

Red Bull RB15 '19

De Grand Prix van Azerbeidzjan was gisteren niet bijzonder enerverend of verrassend. De Mercedessen waren lekker aan het cruisen en Ferrari had zijn zaakjes niet helemaal perfect op orde. Het enige ‘spannende’ moment aan de race (voor alle mensen die sinds 2016 F1 fan zijn) was dat Verstappen aan het inlopen was op de Ferrari van Vettel.

In de kwalificatie komt de Red Bull nog te kort, maar qua racepace is het gat kleiner dan vorig jaar, zo bleek afgelopen race. Beetje bij beetje liep Verstappen in op de Duitser. Het zou erom gaan spannen of de Nederlander bij Vettel binnen een seconde kon komen. Zo ver mocht het echter niet komen, want een Virtual Safety Car sessie gooide roet in het eten. De laatste ronden wist Verstappen het gat niet meer te dichten, integendeel.

Red Bull RB15 '19

In diverse interviews laat Verstappen weten dat het kwam door de banden. Die waren tijdens de sessie afgekoeld en hij kreeg ze niet meer goed in temperatuur. Het resultaat: Vettel nam weer een kleine voorsprong. Dat klinkt heel plausibel.

Red Bull RB15 '19

Maar de baas van Red Bull, Christian Horner, laat weten dat het met name Gasly was waardoor Verstappen minder snel was. Aan Autosport vertelt de Brit dat men rustig aan wilde doen met de RB15. Gasly was uitgevallen met mechanische pech. Hoe zuur de derde P4 op rij voor Verstappen ook was, Horner wilde in elk geval de punten pakken en geen risico nemen met de laatste Red Bull op de baan. Voor de volgende race verwacht Horner een beter resultaat. Niet alleen omdat Barcelona beter ‘past’ bij de Red Bull, maar ook vanwege de geplande updates.39 reacties

Geplande updates die ervoor gaan zorgen dat ze nu wel winnen. Waar heb ik dat toch eerder gehoord?
@lekbak: Ze hopen dichterbij te komen. Ook zijn de afgelopen vier circuits traditioneel niet echt banen geweest waar de Red Bull auto’s scoren. Een paar races winnen zit er echt nog wel in dit jaar, denk ik.
@willeme: als beide Ferrari’s en Mercedesen uitvallen wel ja, anders zie ik het niet gebeuren.
@chrisvis: Precies, iedereen lijkt te vergeten dan op Monaco na alle overwinningen vorig jaar toedoen waren door pech bij de anderen niet vanwege de kwaliteit van de Red Bulls.
Ik blijf het zeggen Red Bull heeft de aansluiting dit jaar (weer) gemist en dat gaan ze echt niet meer inhalen, zeker als je leest dat ze eigenlijk niet eens echte grote updates hebben in Barcelona. Dus punten sprokkelen op P5 en hopen op een opportunistisch podium af en toe veel meer kunnen ze niet doen.
@gebruikersnaam3: uh Mexico ..
@gebruikersnaam3: heb je Mexico gemist?
@gebruikersnaam3: Mexico en Brazilië vorig jaar?
@chrisvis: Ach, zo leek het vorig jaar ook te gaan en toen wist Red Bull op eigen kracht alsnog races te winnen
@willeme: m.a.w., ze komen nog steeds power te kort, en moeten het hebben van circuits waar de aerodynamische kwaliteiten van de RB dat enigszins kunnen compenseren. Dat is al tig jaar zo, en daar gaat de komende update ook geen verandering in brengen. Mercedes en Ferrari zitten ook niet stil natuurlijk.
@potver7: Nja, dat power tekort is in ieder geval wel flink geslonken. In kwalificatiestand komen ze inderdaad nog wat tekort, maar als je die stint van Verstappen op de mediums zag… Op een powercircuit als Baku vrijwel de volledige stint de snelste man op de baan zijn zonder gekke tactieken of glory runs aan het eind van de race is gewoon ontzettend knap als je ziet waar Red Bull vandaan komt.
@Edge: Hoe bedoel je waar Red Bull vandaan komt ? In 2010,2011,2012 en 2013 nog de coureurs én constructeurs titel gewonnen ?
@johnhert: de periode met Renault V6 Turbo ;-).
@willeme: ik hoop het ook!
@willeme: Maar hij heeft dit jaar wel netto een concurrent meer. Bottas presteert tegenwoordig gewoon erg goed en Leclerc heeft me doen vergeten hoe zijn voorganger ook al weer heette, daarentegen vormt de teamgenoot van Max geen concurrent meer.
@mashell: Das niet perce een nadeel… Als alle punten van de 1evier races naar Hamilton waren gegaan, was het gat veel groter geweest…
@notsobig: het levert inderdaad een meer evenwichtigere puntenverdeling (spannender kampioenschap( op maar verkleint de kans voor Verstappen om een race te winnen.
@willeme: Maar dat was vorig jaar en het jaar daarvoor ook al zo. Met 3-4 races winnen en de andere races het derde team zijn, wordt Verstappen geen kampioen.
@lekbak: er is natuurlijk altijd de hoop dat de andere teams vergeten hun geplande updates in de koffer te pakken.
Kunnen we even pakken met dat ‘als als’ ik word er nogal moe van ondertussen. Op deze manier kan Verstappen ook wereldkampioen worden als als…
@cortinaracing: als Hamilton, Vettel, Bottas en Leclerc stoppen met racen om hun droom, een naturisten camping in de Belgische ardennen, te verwezenlijken dan wordt Verstappen gegarandeerd kampioen. Heb je maar één “als” voor nodig.
@cortinaracing: als mijn tante een piemol had, was ’t mijn oom geweest.
@cortinaracing: als jij geen piemel had was je een vrouw.
Dhr wacht maar af hoor ik niet meer:)! Barcelona kan Max gewoon echt voor het podium gaan racen. Als alles lekker gaat uiteraard!
Als, dan, zou het mogelijk kunnen, hoop hypothetisch geklets en stiefmoeder horen praten praat Gewoon een goede auto aan Max geven met voldoende hete paarden en race pace en verder niet miepen …..
Ik vraag me nog af na het lezen waarom Gasly verantwoordelijk is. Of wilde je gewoon weer graag een zo pakkend mogelijke titel die het smeuïger maakt dan het is?
@reactief: yup, clickbait heet zoiets.
@reactief: Ik moest gelijk aan 2 punten denken. 1) door her uitvallen vsc en verstappen kon niet meer door drukken. 2) Ze hebben de motor terug geschroefd om geen risico te lopen dat max ook zou uitvallen. Dus dankzij Gasly hebben ze die keuze moeten maken.
@isn1981: ik vermoed 2 maar dat mag wel dat duidelijker in de tekst worden uitgelegd.
@sirprize: eens, mag wat duidelijker vermeld worden
@isn1981: In Japan kunnen ze alleen maar namaken, meer niet.
Ik denk, dat ie tijdens de Jumbo Racedagen wel eens voor het podium zou kunnen gaan.
Als Verstappen dit jaar een voetbalelftal zou zijn dan was hij Oranje. Goed rijden, weinig fouten maken, maar steeds net niet op het podium. Nu ik dat zo bedenk, had hij ook de Rode Duivels kunnen zijn.
Het is wel kut voor Max en RB dat Gasly zo ondermaats presteert dat ie nog niet eens in dienst van Max kan rijden.
Geen tow tijdens quali’s, geen buffer in de race, geen tactische pit afleidmanuevres, hij staat er echt alleen voor.
Benieuwd wanneer Marko Albon of Kvyat gaat bellen.
@harrie: GAS heeft gedurende de race LEC maar liefst 1 ronde lang kunnen ophouden. Beter dan niks. Gelukkig liep LEC daarna niet in maar juist op grotere afstand van VER.
Raar ook die VSC situatie. Gasly zat helemaal buiten de baan geparkeerd.
@ericd: Gasly zet zijn auto precies verkeerd neer. Hij had twee opties. Of direct rechts gaan staan zodat ze de auto achteruit achter de omheining hadden kunnen rollen. Of hij had door die zig zag afzetting moeten gaan en hem daarachter moeten zetten. Nu stond hij in het verlengde van de baan voor de afzetting. Marshals zouden daar met gevaar voor eigen leven de auto moeten weg halen. Schiet een auto door dan sta je daar niet lekker nml
Ik denk dat Max volgend jaar naar Renault gaat. Dan heeft hij tenminste nog een leuke collega waar je mee kunt lachen.
Ik vond het anders een behoorlijk spannende race. Eerst leek Leclerc kans te hebben om naar voor te komen op z’n nieuwe banden. Verstappen liep in op Vettel, Vettel liep in op Hamilton, totdat de VSC kwam… Tussen Hamilton en Bottas was het ook nog even spannend. Jammer dat het aan het eind toch een beetje anti-climax was.
Is het wel zo dat Verstappen in liep voor de vsc omdat ie sneller was? Of kwam dit doordat de drie voorin niet aan het pushen waren? Verstappen reed voor de vsc gemiddeld in de 45sec. Daarna niet veel langzamer. Die andere gingen volgens mij na de vsc in de 44sec zitten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).