“Verstoten Red Bull-pupil komt terug naar F1”

Auteur: , 23 Reacties

Jean-Eric Vergne plukt de vruchten van zijn recente succes.

Goede kansen zijn alleen bestemd voor zij die goed presteren. Dit heeft JEV, of Jean-Eric Vergne, inmiddels wel begrepen. De Fransman heeft na vier jaar in de Formule E eindelijk groot succes behaald door de titel binnen te slepen. De raceklasse wordt veelal gezien als dé plek waar coureurs heen gaan die niet voldoende talent hebben om te presteren in de Formule 1, maar Vergne lijkt deze gedachtegang nu bij het afval te willen gooien.

De Fransman liet dit weekend op Silverstone, voorafgaande aan de 6-uursrace van het World Endurance Championship, tegenover CRASH weten dat hij in het licht van de F1-stoelendans een aantal telefoontjes heeft gehad. Merkwaardig, want hoewel de Fransman absoluut geen trage knul was in zijn tijd in de Formule 1, verkoos Red Bull destijds Ricciardo in plaats van Vergne. Daarna gebeurde het onvermijdelijke: nadat hij uit de spotlichten van de hoogste klasse van de Formule 1 was verdwenen en weinig indrukwekkende dingen liet zien, vergaten mensen enigszins dat hij überhaupt bestond.

Gelukkig komt JEV in 2016, na een stint bij Andretti Autosport en DS Virgin Racing, terecht bij het kleine team van Techeetah. Hier pakt JEV in zijn eerste seizoen meteen een respectabel aantal punten, evenals een viertal podia én een overwinning. Met dit fijne momentum in het hoofd, begint Vergne het volgende seizoen direct op de juiste manier: met een tweede plaats. In de loop van het seizoen wint de Fransman liefst vier wedstrijden, waardoor hij uiteindelijk voldoende punten in de zak heeft om zichzelf het kampioenschap toe te eigenen.

Hoewel Jean-Eric niet heeft laten vallen welke Formule 1-teams hem nu precies hebben gebeld, ligt het in de lijn der verwachting dat het om Toro Rosso gaat. Na de overstap van Daniel Ricciardo naar Renault en Sainz’ vertrek naar McLaren, lijkt de weg voor Pierre Gasly vrijgemaakt te zijn van obstakels om zijn debuut te maken voor Red Bull. Hierdoor blijft, in theorie, Brendon Hartley alleen achter bij Toro Rosso. Het probleem is echter dat Hartley, in tegenstelling tot Gasly, niet buitengewoon goed presteert met het materiaal dat hij in handen heeft. Toch zal Toro Rosso hem in verband met continuïteit aan willen houden. De vraag is echter wie Gasly moet verplaatsen. Er worden verschillende namen genoemd, maar in vrijwel alle gevallen gaat het om een piepjonge rookie, zoals een Lando Norris (Formule 2) of Daniel Ticktum (Formule 3).

Hierom is het niet vergezocht om te zeggen dat de telefoontjes die JEV heeft ontvangen, bij het adres van Red Bull-talentenjager Helmut Marko vandaan zijn gekomen. Of Toro Rosso hem ook daadwerkelijk vast zal leggen voor het volgende seizoen is een totaal andere kwestie, maar wijzelf zouden JEV graag terug in de Formule 1 zien. Zoals de Fransman zelf al aangeeft, heeft hij nu wel het juiste gereedschap in handen om succesvol te zijn:

“It’s something that would interest me, to have another new, big challenge. This time, I think I have all the tools at my disposal to do a good job in F1.”23 reacties

Mocht dit gaan gebeuren dan kan ie VER als rijders afkorting natuurlijk op zijn buikje schrijven. Denk dat het dan JEV blijft.
@ahs1979: ze hebben nog wel wat bordjes met VES erop rondslingeren denk ik 😋
@gulli: ik denk dat het VEG wordt dan..
Ticktum heeft door z’n idiote actie en daardoor jaar schorsing niet genoeg FIA punten voor een superlicentie.
@hondainsider: Heeft hij ervan geleerd is de vraag? Zijn achternaam doet hij wel recht aan, maar F1-wagens zijn een beetje te duur om als botsauto’s te gebruiken.
Klopt , Vergne had de afkorting VER eerder en VES was er als de kippen bij toen hij vertrok uit de F1 om die naamsafkorting over te nemen.
@willemseles: met goedkeuring van JEV overigens.
@willemseles: ligt iets genuanceerder dacht ik..
Als een afkorting een bepaalde periode niet meer door een rijder gebruikt is (3 jaar geloof ik) dan komt deze ‘vrij’.
Laat hem maar plaatsnemen in de Torro. Hij kon en kan zeker een goed potje sturen.
Zou de nog steeds aan RedBull gelinkte Buemi dan ook nog een optie voor TR kunnen zijn?
@paultjeee: die was ik eerlijk gezegd al vergeten, waar heeft hij de laatste tijd uitgehangen?
@lekkerlinksrijden: Formule E en WEC, allebei niet onverdienstelijk. In de Formule E is ‘ie in het seizoen 2015-16 kampioen geworden en zowel het seizoen daarvoor als daarna tweede. In het WEC is ‘ie in 2014 kampioen geworden, in 2017 tweede en heeft ‘ie onlangs samen met Fernando Alonso en Kazuki Nakajima Le Mans gewonnen.
@Edge: dus de afgelopen jaren heeft hij overal voorin meegereden, lijkt me geen slechte optie dan. Volgens insiders wordt hij ook wel bestempeld als een van de meest onderschatte coureurs.
@Edge: dus niet gek gedaan de laatste jaren, maar we zullen zien. Er cirkelen nog best veel namen rond sinds het vertrek van Ricciardo
Nee. Ik wil Stoffel in de STR
Er zijn toch jonge talenten genoeg?hij heeft zijn kans gehad.
Ik blijf het tot op de dag van vandaag absurd vinden dat Vergne na 2014 uit de F1 vertrokken is. Tijdens hun gezamenlijke tijd bij Toro Rosso was Vergne minstens zo goed als Ricciardo, en ook in 2014 was hij stukken beter dan Kvyat. Ik snap bijvoorbeeld ook niet waarom Haas hem niet heeft vastgelegd in voor 2016. Ik zou Vergne altijd hebben vastgelegd in plaats van Grosjean. Ook in plaats van Gutierrez, maar die zat er natuurlijk meer vanwege zijn Ferrari-connectie en Mexicaanse sponsoren dan vanwege zijn snelheid.

Ik hoop dat Vergne nog een kans binnen de F1 krijgt, en dat ook de betere teams dan inzien wat voor coureur ze in huis kunnen halen. Hij zal na drie F1-loze jaren wellicht even nodig hebben om weer op snelheid te geraken, maar puur op talent kan hij het niveau van Ricciardo aan.
@Edge: Wellicht dat Vergne niet zoveel geld (sponsors) mee bracht?
Misschien wel als maatje van verstappen
…en niemand die Kvyat oppert..
@RRRobert: die zit bij Ferrari
@RRRobert: nee en dat zal ook wel zo zijn reden hebben denk ik😁
Techeetah: wat een geweldige naam!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).