
Hans Hugenholtz Jr (zoon van de ontwerper van Suzuka, Jarama en Zandvoort) is niet bang om een 250 GT SWB op zijn donder te geven. Waarschuwing: pure oorporno!
Aah, Goodwood Revival. Het evenement waar je even terug in de tijd gaat en kan genieten van de bulderende, gorgelende motoren omhult door de prachtigste carosserien. Hier kunnen al die eco-gebakjes een puntje aan zuigen.
Wij nemen u mee naar 1961, toen deze Ferrari 250 GT SWB Competition Drogo voor het eerst het levenslicht zag. Het design komt van Pininfarina, de arbeid werd geleverd door Scaglietti. De wielbasis is 20 centimeter korter dan zijn langere broer, wat hem er agressiever uit laat zien en beter te besturen maakt. De carosserie van de competitiemodellen bestaan volledig uit aluminium. Om het gewicht extra laag te houden werden er plastic zijruiten gebruikt. Luchthappers onder de koplampen en achter elk wiel zorgen ervoor dat de schijfremmen goed gekoeld blijven.
Een jaar later besloten ingenieur Giotto Bizzarrini en Piero Drogo om chassisnummer 2819GT aan te passen, zodat deze met de nieuwe 1962 Ferrari 250 GTO kon concureren in de 24 uur van Le Mans en andere FIA kampioenschappen. Wat hier na 14 dagen uit kwam rollen was de “Breadvan”. Door de achterkant tot een soort stationwagon te maken werd de auto aerodynamischer, maar ook lager dan de GTO.
Of we in de video echt te maken hebben met nummer 2819GT is niet te zien. Bizzarrini, Drogo, Neri en Bonacini hebben nog meer 250 GT SWB omgebouwd naar GTO specificatie en/of bizarre vormen. Wat we wel weten is dat de 250 GT Competition meester was in hill climbs, maar op het circuit staat hij ook zijn mannetje. Hans Hugenholtz Jr laat even zien hoe dat moet. Volume op max en hoor hoe de V12 het uitscheeuwt van genot.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik wil ook een rondje!
Geweldig dit! Ook al kosten die wagens miljoenen tegenwoordig, ze rijden ermee zoals het bedoeld is door de makers destijds.
Prachtige auto’s, absoluut. Maar als je echt hard wil gaan is een race E-Type blijkbaar beter. Man wat knalt die vent ervandoor zeg!
@E34M5Touring:
Naar de beste Britse tradities, is de door-ontwikkeling van een wagen als de E-type nooit gestopt en zitten de Britten vandaag de dag nog altijd nieuwe uitvindingen te doen, bij voorbaat in vochtige houten schuurtjes.
@desjonnies: Natuurlijk, maar die Ferrari is ook de minste niet. Net als de rest van het groepje. Toch ramt ie er flink hard langs. Zeker gezien het tempo van de Ferrari’s. Nou zijn dit wel race versies maar toch, V12 vs 6 cilinder en dan zo’n gat trekken.
Volgens mij geen breadvan. De breadvan heeft de spiegels op het voorspatbord.
Ik zou verwachten dat je die plexi glas bult op de motorkap van een breadvan zou kunnen zien.
Misschien is het deze: http://www.autoconcept-reviews.com/cars_reviews/ferrari/ferrari-250-swb-competizione-drogo-1961/cars_reviews-ferrari-250-swb-competizione-drogo-1961.html
Ferrari 250 GT SWB Competizione Drogo #2445GT van Hugenholtz
http://www.psychoontyres.co.uk/le-mans-to-hollywood-ferrari-250-gt-swb-competizione-drogo-2445gt/
Of je rijdt gewoon je 250 SWB op bergweggetjes tussen de sneeuw, hard…
https://www.youtube.com/watch?v=qEWgxCGQhoU
Klinkt heerlijk en dit is pure nostalgie, al vind ik het persoonlijk wel wat zonde.
Mag ook wel wat minder ruig.
Prachtig, zelf rijden is een GT SWB met een waarde van een paar miljoen, en gewoon het gevecht aangaan met een andere SWB en een GTO die nog tien keer zoveel waard is…
Heerlijk dat mechanische geluid. Je hoort ook echt het geluid van de motor volgens mij ipv gebulder uit de uitlaten.
Lijkt me prachtig om met zo’n ding over een circuit te jagen, zo te zien is het wel een handvol als je de constante stuurcorrecties van de beste man ziet.
Hans schrijft elke maand een aantal artikeltjes in RTL GP, een erg interessant blad voor degene die geintresseerd zijn in historisch racen. Staan erg mooie foto’s in elke keer en altijd leuke anekdotes.
@jkhm: Ik heb hem net v/d week weer gekocht, super gaaf blad. Die artikelen van van Lennep en Hezemans zijn ook erg leuk. En vele andere natuurlijk.