Videofeest: open rijden ging nog nooit zo hard [408 km/u, updated]

Auteur: , 27 Reacties

Ruim 408 km/u met het dak open. Tamelijk bizar als je bedenkt wat voor chaos ontstaat in een willekeurige andere cabrio of targa bij 200 km/u. Als ze die snelheid al halen zonder dak natuurlijk.

Dak er af en gas erop!

Het maakt natuurlijk niets uit dat de Veyron Super Sport zijn officiële record kwijt is. Dat zag Bugatti aankomen. Ze lazen de regels nog eens goed en besloten dan maar de Grand Sport Vitesse goed op zijn staart te trappen. Voorheen was die auto zonder dak begrensd op 375 km/u. Die begrenzer is er bij de WRC dus af, als het goed is ook voor de 8 particulieren die er straks een mogen of kunnen rijden.

Fuck it, wij zijn toch de snelste. Zo rolt Bugatti. Ze vlogen een Chineesje in, die zette zijn stoelverwarming aan en op naar de 408,884 km/u ging het. Dakje open. Het ging er in de cockpit heel rustig en behaaglijk aan toe.

Harry Metcalfe was erbij voor nog wat leuke ‘achter de schermen’-beelden. Subtiel wijst hij op het eind naar de ventielen aanwezig op de Veyron. Verzwaarde bandventielen omdat ‘normale’ exemplaren bij Veyron-snelheden gewoon open gaan staan. Een Veyron-wiel, niet veel groter dan een standaard personenauto wiel, draait op topsnelheid bijna 3300 toeren per minuut.

Tot slot tonen de Japanners in een smakelijke video aan dat de Grand Sport ook prima dienst doet op een circuit. Als je niet bang bent voor de dood. Want echt bijhouden lukt een normaal mens niet meer op een circuit met deze rem- en acceleratie acties.

Update – Bugatti heeft zijn snelheidsrecord teggekregen van Guinness. In een nieuwe ontwikkeling in de soap oordeelde Guinness volgende de Sunday Times:

“Following a thorough review conducted with a number of external experts, Guinness World Records is pleased to announce the confirmation of Bugatti’s record of Fastest production car achieved by the Veyron 16.4 Super Sport. The focus of the review was with respect to what may constitute a modification to a car’s standard specification. Having evaluated all the necessary information, Guinness World Records is now satisfied that a change to the speed limiter does not alter the fundamental design of the car or its engine.”27 reacties

De eerste video is alleen beschikbaar op jijbuis.
@rufctr01: bij mij ook gwn op me tel.
Ik vind het geluid, met de beelden vanuit het interieur, van de Grand Sport niet echt mooi.
Pff helm.. Is toch heerlijk man, die wapperende haren bij 408 km/h
@rubenpriest: jup, en voor de rest van je leven een zoemtoon in je oren. Wedden dat hij onder die helm nog professionele oordoppen draagt?
Zelf in een S2000 geregeld >230km/h gedaan met dak open, maar je word gek van het geluid. Snap daarom best dat hij een helm op doet. Verschil in topsnelheid met dak open / dicht was overigens een 15 km/h (op de teller).
Al zit je in een Veyron wel wat beter beschermd van de wind natuurlijk….
@Rudy: 240 gereden in even 328i cabrio dan heb je niet extreem veel herrie hoor… Zal premoderne verschillen, gezien zo’n Veyron sowieso al Maarten halve cabrio is zal dat allemaal wel meevallen… ;)
@griffendahl: Alles boven de 150km/h in een cabrio is niet echt comfortabel meer. Hangt zeker per model af. Er zijn open autos waarbij je vanaf 100km/h al niet lekker meer rijdt. Boven de 200 is grappig om een keertje voor een paar minuten te doen, maar dat houdt je niet lang vol. Zowiezo is cabriorijden niet echt comfortabel. Ga een dagje lekker open toeren in de bergen (kom je soms sporadisch boven de 100km/h) en je stapt best wel moe uit (b.v. het hoofd zoemt na). Maar ja, het is zo leuk om te doen!
En dan zeggen ze dat Aziaten niet kunnen rijden!
@mevipp: dan kennen ze Japanners zeker nog niet.
Dat was heftig, je kunt dus harder cabrio met deze auto dan met de softtop op zijn plek. Mooi verhaal ook weer van Harry over de ventieltjes. Ik vraag me af of ze dat ook zo doorgedacht hebben bij Hennessey.
Je hebt echt hele goede coureurs in Japan, en die rijden vaak ook Pk monsters zoals R34 amuse, supra’s enz
@dahlback: hoor ik daar Kazuhiko “Smokey” Nagata? Fantastische man met verstand van zaken én rijden.
In het tweede filmpje komt een chroomblauwe Maserati MC12 voor die hier ooit eens de revue is gepasseerd in een of andere verzameling.
Ben nog niet overtuigt van het bochtengedrag van de Bugatti.
@jerry: Het lijkt niet heel spectaculair hard te gaan, maar als je de sleutelhanger aan de contactsleutel ziet valt het op hoe stabiel die blijft zweven als ie door een bocht gaat. Dit gaat dus héél veel harder dan we denken, en héél veel harder dan wij kunnen en durven.
@dragspert: Blablabla, zolang er geen G-kracht meter, km-teller e.d. te zien is of een andere supercar voor of achter rijd heb je gewoon geen vergelijkingsmateriaal… Dus er valt gewoon weinig te zeggen of hij hard of juist langzaam door de bochten gaat (vergeleken met de concurrentie)! De sleutels en sleutelhangers zeggen nou niet bepaald veel…
Bizar. Elke keer als ik zo’n filmpje van de Veyron zie moet ik toch weer toegeven dat ie écht mooi is en ook nog steeds de allerbeste.
Geen James May?
Moet je voorstellen hoeveel toeren de motor maakt bij die snelheid… Bizar. (vergeleken met de 3300 toeren pm van de wielen)
@Ruben00: Topsnelheid is niet interessant inderdaad. Wat ik wel bijzonder vind is hoe rustig ze in de auto zitten, dak open met 350(!) km/u. Dat is wat aerodynamica betreft wel een prestatie. Ook die ventiel dopjes vind ik een grappig detail. heel logisch natuurlijk, maar daar sta je dan toch niet bij stil.

@alassad: heeft gewoon te maken met de overbrenging, met die turbo motor zal net niet meer zijn dan 8500 rpm. (lees net op wikipedia dat de normale veyron ‘maar’ 6500 rpm draait)

Het zou overigens niet mijn eerste, of de tiende auto zijn als ik het geld had
@mrB: 8500 toeren?? Meer dan die 6500 van de gewone Veyron editie zal die niet doen hoor.
@SimonMc: dat was ook een gok, wat tussen haakjes staat had ik daarna op gezocht :p het ging er om dat het aantal toeren van de motor
Niet zo belangrijk was
Wat is dat toch met die obsessie voor topsnelheid? Hard optrekken en het betere bochtenwerk geeft een veel grotere kick.
@Ruben00: Ik zou liever een wedstrijd zien in welke auto de grootste laterale g-krachten of de meeste downforce kan creëren. Daar heb je tenminste nog wat aan op bergweggetjes of een circuit oid.
Conclusie: Guiness blij club is ook gewoon te koop en kennelijk zelfs goedkoper dan het record legaal opnieuw pakken.
Wordt steeds triester dat “Bugatti”.
380 km/u zonder dak en zelfs dan blijft de zonnebril van die Bugatti-man zitten

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).