Vijf manieren waarop Knight Rider de toekomst voorspelde

Auteur: , 28 Reacties

De legendarische tv-serie uit 1982 was een aaneenschakeling van automotive voorspellingen. Michael Knight had met zijn KITT (Knight Industries Two Thousand) de toekomst in handen.

Gisteren ging David Hasselhoffs Pontiac Firebird uit 1986 onder de hamer, een replica van de hyperintelligente KITT uit Knight Rider. Het bieden begon bij 15.000 dollar, men verwachtte ongeveer het dubbele op te halen, maar uiteindelijk werd er afgehamerd op 150.000 dollar. Ongeveer 110.000 euro. Het liet bij ons het idee opborrelen: hoeveel SciFi uit de iconische serie – die van 1982 t/m 1986 werd uitgezonden – vinden we tegenwoordig of in de nabije toekomst eigenlijk terug in ons wagenpark? Hieronder onze bevindingen.

Auto Collision Avoidance
Knight Riders KITT
Ver voordat Volvo’s systemen aan boord kregen om automatisch remacties uit te voeren bij naderend onheil, was KITT al in staat om zichzelf tot stoppen te brengen danwel uit te wijken voor tegenliggers. Met ‘Auto Collision Avoidance’ geactiveerd was het voor KITT vrijwel onmogelijk om te crashen. Bovendien kon KITT moeiteloos autonoom rijden. Hallo auto-industrie, het is 2014, mogen wij dit ook? Oh, wacht.

Infrared Tracking Scope
Infrared Tracking Scope
The Hoff lacht om jullie Mercedessen met Night View Assist of BMW’s met Night Vision. Deze technieken – uitgerold halverwege het vorige decennium – had Michael Knight begin jaren tachtig al doodleuk in zijn superauto zitten. Het was een onderdeel van het geavanceerde radarsysteem waarmee de omgeving in het donker in kaart kon worden gebracht.

Emergency Braking System (EBS)
EBS
De laffe spoilertjes die moderne super- en hypercars uitklappen om extra remkracht te genereren hebben niets op Knight rider en zijn KITT. Met één druk op de knop wordt het gepatenteerde EBS geactiveerd, waarna er halve carrosserieplaten uitklappen en de auto in no-time stilstaat. Zo rolde, pardon, remde KITT. De elektromagnetische hyper-vacuüm schijfremmen hielpen daar natuurlijk ook bij, maar die zijn we nog niet tegengekomen op een hedendaagse productie-auto.

Comlink en een smartwatch
Comlink en een smwartwatch
Het misschien wel het meest iconische beeld van de 32-jaar oude tv-serie. Michael Knight die doodleuk met zijn LCD AM radiohorloge praat en daarmee KITT instructies geeft. Het horloge bevatte een microcamera en een scanner, waarmee KITT op zijn beurt de locatie van Michael kon opsporen. Via apps kun je tegenwoordig al talloze functies van je auto op afstand besturen (zie Tesla), maar middels smartwatches is dat nog niet het geval. Mercedes en Pebble maken dat overigens binnenkort wel mogelijk.

Kunstmatige intelligentie
KITT op z'n eeuwige praatstoel
Het brein van KITT, een Knight 2000 microprocessor, en de cybernetic logic module maakte van het systeem een zelflerende supercomputer die kon praten, redeneren en handelingen uitvoerde. Toegegeven, zover als het OS uit Spike Jonze’s filmmeesterwerk HER zijn hedendaagse boordcumputers nog niet, maar met de komst van Apple CarPlay met Siri, Android en Windows (Cortana) voor auto’s is dat slechts een kwestie van tijd. Best gezellig voor de eenzame filerijder, onderweg een gesprek voeren met je boordcomputer.

Wie meer parallellen ziet met KITT’s arsenaal aan gadgets en de moderne auto-industrie mag zich melden in de comments.

Bron: Knight Rider Legacy: The Unofficial Guide to the Knight Rider Universe28 reacties

Maar dat rode loop ledje heb ik wel vaak op de weg gezien toen.
Waar is Turbo Boost?? Zit tegenwoordig ook op F1 auto’s!
@eddie72: Bij een professionele tuner ook in de vorm van NOS :-)
@VeniVidiVici: maar dat is geen turbo en heet daarom ook geen turbo-boost.
@rotarypowah: lachgas doet het beste op geblazen auto’s. Dus wel turbo boost :P
Zelfs ik keek deze serie en ik ben nu 14. mijn vader en ik waren er helemaal fan van, hoop dat er ooit nog een goede remake van komt :)
@thefmanl: je bedoelt dat je de re-runs hebt gezien. Toen deze serie op tv was zat jij nog in je vaders verrekijker
@Henk_he: re-runs zijn toch ook op televisie? en als je een re-run ziet, kan je toch zeggen dat je de serie bekijkt? Of is een re-run altijd net even anders dan het ‘origineel’?
@rotarypowah: in dit specifieke geval zit er waarschijnlijk reclame tussendoor.
@thefmanl: is wel een vervolg serie, ook hier in NL op tv geweest (volgens mij maar 1 seizoen) op gekomen, maar die is nooit aangekomen bij het publiek
http://media.moddb.com/images/downloads/1/29/28329/Knight_Rider.jpg
Die Mustang was overigens wel erg vet!!.
@biohazardracer: Overigens zou die jongen de zoon van Michael Knight wezen, opzich wel jammer dat ze er nooit verder mee gegaan zijn
@biohazardracer: een mustang die in een pickup kon veranderen, daar sloegen ze een beetje in door. Had het wat realistiser gehouden dan had het misschien wel aangeslagen.
@civicfk3: Ben ik met je eens maar vroeger keken we ook niet naar The Hoff vanwege de realiteit van de serie!
@biohazardracer:

Klopt, maar dat was ook een andere tijd. Kijk nu naar die oude series het het is lachwekkend hoe slecht de effecten eigenlijk zijn. Echter maakte dat (in dit tijd in elk geval) de serie niet slechter.

Alleen tegenwoordig is het niet meer zo gek, zeker met de verbeterde CGI enzo kom je met fouten en onhaalbare dingen niet zomaar weg
@civicfk3: In de pilot van de nieuwe serie was dit ‘iets’ geloofwaardiger gedaan. Toen kon KITT ook wel veranderen, maar dan uitsluitend in andere Mustangs.

Ook de CGI effecten waren een stuk beter en de ‘attack mode’ van KITT was niet de idiote ‘dragster look’ van later in de serie.

Jammer genoeg hebben ze ze serie zelf veel meer op een (nog) jonger publiek gericht…
@biohazardracer: klopt wel jammer dat er niet meer seizoenen waren :(
Zie foto 6. Gelukkig is de afwerking van het interieur vandaag wel wat beter. :p
@WoutH: Ja, welke eerste jaars OLO-student zou dat gefiguurzaagd hebben… ;)
Er is een remake serie gemaakt die op 24 september 2008 begon in Amerika. (NBC)
Maar een succes was het niet, na 17 afleveringen werd de stekker er al weer uit getrokken.
@HZW: Net als de remake A-Team film was ook geen succes als je het mij vraagt, alleen Liam Neeson als Hannibal Smith acteerde op niveau. Vermakelijk was het wel alleen niemand heeft de originele Hannibal, Ba, Face en Murdoch doen vergeten.
@agera: ik dacht het, jij schrijft het.Alleen kon Liam Neeson, in mijn ogen een top acteur sinds ik Schindler’s list in Tuschinski en later The Phantom Menace gezien heb.Maar zelfs hij kan die film niet redden en verneukte ook meteen zijn reputatie.Maar dat levert weer dollars op, kijk naar Taken 2. Of liever, kijk maar niet.
5 punten opnoemen en dan de most obvious thing missen…

Het digitale dashboard! Misschien is dat tegenwoordig niet meer zo revolutionair maar weet je hoe revolutionair dat in die tijd was?
Zie ook de tv’tjes op het dashboard. Denk aan de iDrive’s, MMi’s en nog meer van die dingen die toen ondenkbaar waren maar tegenwoordig de normaalste zaak zijn.

O en laten we niet vergeten dat KITT na elke rit voor een servicebeurt moest in de zwarte truck. Het is weliswaar nog niet in een rijdende truck maar als je ziet hoe vaak er tegenwoordig terugroepacties zijn, hoe vaak wij naar de garage geleid worden door de “service indicator”, dan kun je ook wel zeggen dat knight rider daarmee de toekomst voorspelde.
Eigenlijk toonde KITT nog mee glimpen van de toekomst.

– computersysteem in de auto (met beeldschermen in ’t dashboard)
– film/tv kijken/gamen in de auto
– navigatiesysteem
– handsfree telefoneren/voice control
– variabele aërodynamica
– variabele rijhoogte
– sportknop (aka ‘pursuit mode’)
– veranderbare tint autoruiten

En mits nog wat zoeken zal je ongetwijfeld nog wel wat dingen kunnen vinden… (En ja, ik geef het toe, ik ben fan van de reeks!)
Run Flat banden, drive by wire, remote start en ruimte voor een dikke Fro….
Binnekort nieuwe topic 80’s heroes; Knightrider VS Magnum Pi, kiezen maar!
Is het geen Trans-am ipv een firebird?
Ik kan me niet herinneren dat KITT vleugeldeuren had en zoveel mistlampen onder de bumper. Wel typisch Amerikaanse afwerking, trouwens.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).