Volkswagen gaat vol moraalridder tegen Turkije

Auteur: , 24 Reacties

Zuerst kommt die Moral, dann kommt das Fressen?

Prijs vernieuwde Volkswagen Passat GTE bekendgemaakt

De saga omtrent de bouw van Volkswagens 1,4 miljard kostende fabriek in Turkije gaat door! Nadat de plannen eerst al afgeblazen werden, vervolgens toch doorgang leken te vinden, maar daarna weer in de ijskast gezet werden door Volkswagens arbeiders, mengt nu CEO Herbert Diess zich openlijk in de discussie. Diess heeft een grote broek aangetrokken en is duidelijk in zijn oordeel:

Zo lang mensen vermoord worden, leggen we geen steen neer voor een nieuwe fabriek. Volkswagen gaat geen fabriek bouwen naast een slagveld.

Daarmee doelt Der Herbert uiteraard op de Turkse militaire acties in Syrië, die door de Europese goegemeente wenkbrauwfronsend wordt aangekeken. Diess geeft ook aan dat Volkswagen als bedrijf deze Europese en Duitse visie op het conflict deelt en dat grote bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen als het gaat om mensenrechten:

Als bedrijven dat mensenrechten en internationale wetgeving alleen een zaak is voor overheden, verliest de markteconomie zijn ethische grondvesten.

Ondertussen hebben andere landen zoals Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Servië naar verluidt al bij Volkswagen aangeklopt dat zij binnen de landsgrenzen ook nog wel plek hebben voor een locatie om Passats te bouwen. Doch misschien moeten deze pittoreske plekken niet teveel hoop koesteren. Met zijn laatste woorden zet Diess de deur voor Turkije namelijk stiekem toch weer wagenwijd open:

Het doel van het bouwen van een fabriek is niet het in stand houden van een bepaald regime. Het stelt duizenden mensen in staat een bestaan op te bouwen en een veilige omgeving te bieden om aan de toekomst van deze en volgende generaties te werken. Deze mensen vertrouwen er terecht op dat hun toekomst niet de speelbal wordt van een politiek spelletje.

Kortom, nog eventjes een paar bombardementen uitzingen en die fabriek komt er gewoon.24 reacties

Diesssssss Herbert, warum dut mulek?
@ghost: hey koning Mohammed
Bouw die fabriek dan in Griekenland als EU land en dan hebben de mensen daar ook weer werk.
@thomasthomas:

Blijkbaar wil je nog meer gratis geld sturen naar Griekenland? Want als de fabriek opgezet zou worden in Griekenland betekende dat of een (veel) duurdere passat of een gesubsidieerde passat. Zelf een Hongarije is afgevallen in de keuze, omdat de loonkosten te hoog zijn (en deze liggen lager dan Griekenland). Tevens wordt er ook gekeken naar arbeidsethos e.d.
@kendi: Hoezo? Betaal jij dan belasting aan VAG?
@thomasthomas:

Ja, en dat is nou net wat die bevolking daar dus niet wil hebben.
@thomasthomas: weet je hoeveel turken in duitsland en in turkije volkswagen rijden. Men gaat niet zomaar bouwen als.zij geen goede reden voor hebben. Men heeft 1x met saab fout gemaakt in de jaren 80 en 90. Daarom.is fiat niet op zm bek gegaan. Saab zou nu kunmen concurreren met volvo
@thomasthomas: ik heb in Griekenland nog nooit een nieuwere model Passat zien staan, laat staan de oudere modellen.
In Turkije zie je op elke hoek van de straat wel een Passat (en/of een Superb) staan. Het zou nogal grof gezegd dom zijn een fabriek niet in Turkije te gaan bouwen, daar waar het de best verkopende D-segmenter is.
@thomasthomas: dat krijgen we een AlfaSud van Volkswagen!
Grappig dat juist VW de moralistische clown gaat uithangen, deden ze dat ook maar toen ze gepakt werden met hun sjoemeldieseltjes.
@monsieurleloure: het hele bedrijf VW is ontstaan uit het brein van een zeer moralistisch persoon..
@monsieurleloure: Jij bent stiekem toch echt wel een VAGfan. Jij reageert meer op artikels van VW dan de gemiddelde VAGfan. 🙄
@leeno: ik heb een Polo Golf en Passat gehad. Vw fan in hart en nieren 🤘
Wanneer ongeveer heel Europa en Amerika al in Syrië is geweest trekt fronst niemand zijn wenkbrauw.
Dit is nou met twee maten meten.

Als ze dat echt de moraalridder willen uithangen moeten ze zich ook uit China terugtrekken.
Wat daar gebeurt met de Oeigoeren, Tibetanen en de mensen in Hongkong kan echt niet.
Ik vind stiekem de Passat een mooie auto. jaja ik ga wel weer onder mijn steen wegkruipen.
Diess slaat de plank compleet mis. Mensenrechten en internationale wetgeving zijn, per definitie, zaak voor overheden en juist niet zaak van de markteconomie.

Voor het gemak pak ik even de wikipedia definitie van de markteconomie:
“Een markteconomie is een economisch systeem waarin de meeste goederen door de producenten voor de consumptie door anderen worden gemaakt en worden verdeeld via een systeem van handel (op de letterlijke of spreekwoordelijke markt). De prijs van een product wordt in een markteconomie waar onvervalste concurrentie heerst bepaald door vraag en aanbod”.

Mensenrechten en wetgeving werken verstorend op dit systeem. En dat is natuurlijk ook de bedoeling. Een bedrijf heeft maar een doel: Winst maken. Dat is de rol die bedrijven spelen in de maatschappij. Al het andere is daar ondergeschikt aan. Als bedrijven zich gaan bezighouden met recht en wetgeving dan is dat ook ondergeschikt aan winst maken. Dat moet je, kortom, niet willen.
@pomoek: Als je dan toch Wikipedia aan het doorspitten bent, pak dan meteen de pagina van MVO er bij.
@karhengst: dat ken ik. Is het eerste wat eruit geflikkerd wordt als het economisch minder gaat.
@karhengst: Bedrijven opereren niet in een vacuüm. En het is niet zo dat een bedrijf enkel als doelstelling heeft om winst te maken. In de Angelsaksische is men tegenwoordig inderdaad bijna uitsluitend uit op ‘aandeelhouderswaarde’. In Duitsland ligt dat toch een beetje anders. Je bent goed met Wikipedia, dus zoek even op wat het ‘Rheinlandisch model’ is. Tip van de sluier: in Duitsland ziet men een grotere maatschappelijke rol voor bedrijven.
Diess wil niet nog meer imagoschade. Simpel.
Nou nou Jaapiyo, dat is wel een al-te-cynische reactie, ik vind deze stap van VW te prijzen.
@hansiehansie: wat verwacht je anders van die kleuter. Ik ga autoblog pet direct blokkeren. Zolang dit zielige figuur nog zijn zielige me ING mag uiten wil ik er niets meer mee te maken hebben.

Hoe lang heeft Jaapiyo al geen auto artikel geplaatst. Alleen vuil komt eruit.
Turkije is een auto land. Net als Duitsland. Het volk houd van auto’s en alles wat ermee te maken heeft. In Bursa en Sakarya, Izmit zitten de grootste auto fabrieken.

Hier zijn de modellen die worden gemaakt daar.

Nieuwste modellen van:

Renault clio estate
Renault megane
Toyota C-HR
Corolla
Civic
Fiat Egea
i10
i20
Isizu D-Max
Ford trucks torneo, transit
Mercedes vrachtwagens en grote luxe passagiers touringbussen.

Kortom. Neem een baklava kicker je van op

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).