Volkswagens arbeiders blokkeren bouw Turkse fabriek

Auteur: , 11 Reacties

Heel slecht nieuws voor alle Volkswagen-rijders die gehoopt hadden op een betere toeter.

Anadol

Of de gemiddelde Volkswagen-medewerker van Turkse pizza houdt weten we niet, maar een Turkse Volkswagen-fabriek dat zien ze niet zo zitten. Althans, in ieder geval voorlopig niet. Volkswagen was van plan een dikke nieuwe fabriek te bouwen in het land van Recep Tayyip Erdogan, om de Turkse markt en die in het Midden-Oosten beter te bedienen. Voor Turkije, dat economisch niet heel lekker gaat momenteel onder bezielende leiding van Recep, zou de investering van VAG een flinke opsteker zijn. Recep wilde dan ook dat al zijn ambtenaren Passat rijden. Vorige maand gingen de plannen van VAG echter al tijdelijk de ijskast in, nadat Turkije de aanval opende op Syrië.

Inmiddels heeft Volkswagens operationele honcho Bernd Osterloh de opperbazen van het concern te kennen gegeven dat de werkmacht een Turkse fabriek zal blijven blokkeren zo lang Turkije ‘geweld blijft toepassen om politieke doelen te behalen’, zo bericht Bloomberg. Dit is een serieus ‘dreigement’, daar de werknemers goed vertegenwoordigd zijn in het management van VAG.

De nieuwe fabriek zou een capaciteit krijgen van zo’n 300.000 auto’s per jaar. Volkwagen acht het echter niet noodzakelijk om nu ergens anders snel een fabriek uit de grond te stampen, omdat andere fabrieken, waaronder die in Slowakije, het ‘gemis’ op kunnen vangen. Dat laatste zal cynici wellicht wel te denken geven of de motivatie van Osterloh en de zijnen daadwerkelijk zo nobel is als geclaimd wordt. Immers is het nog niet zo lang geleden dat enkele werknemers van andere fabrieken thuis mochten/moesten blijven vanwege te weinig vraag. Bovendien houden de bovenbazen van Volkswagen later deze maand een meeting waarin onder andere bepaald wordt hoe het budget voor productie de komende vijf jaar verdeeld zal worden…

Image-Credit: Turkse Anadol uit vervlogen dagen11 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
De voorkeur van de arbeiders zal naar de eigen VW curryworst gaan (VW bestelnummer 199-398-500-A) in plaats van de Turkse pizza
https://www.foodlog.nl/artikel/volkswagen-produceert-en-verkoopt-meer-worst-dan-autos/
Of, we dachten meer winst te kunnen maken door de productie naar Turkije te verkassen, maar hebben ons misrekend.
Danku voor het geopolitiek probleem, dan kunnen we ons uit dit project terugtrekken “zonder gezichtsverlies” 😏
“Heel slecht nieuws voor alle Volkswagen-rijders die gehoopt hadden op een betere toeter.”

Haha, ik kom niet meer bij

OT: bedrijfsmatig leek het me ook een erg onverstandige. Miljarden investeren om lagere loonkosten (en transportkosten vanuit toeleveranciers) te realiseren in een omgeving die (politiek) ernstig instabiel is, kan op geen enkele manier verdedigd worden.

Next.
Heeft @jaapiyo recent zelf niet geschreven dat het woord ‘honcho’ achterhaald is…?
Tsja, hier kan van alles aan ten grondslag liggen. Ik denk vooral het feit dat de automarkt niet echt top loopt en behoorlijk volatiel begint te worden door de opkomst van de EV’s. Lijkt me een prima moment om een dergelijke investering even uit te stellen…
De Turkse economie is sterk afhankelijk van buitenlandse investeringen. Dit is dus geen goed nieuws voor de Turken

Hilarisch dat de premier de ambtenaren een Passat wil geven. Het is toch een compleet ander land dan Nederland.
@dreetje: Ze rijden al allemaal Passats en S klasses begrijp dat zinnetje niet
@ozzytrk: In Nederland rijden ambtenaren in oude Opel Astra’s.
Osterloh is al heel lang voorzitter van de ondernemingsraad, voor VW bij Porsche. Hij heeft grote invloed binnen VW AG, dus zal d’r zeker twee keer nagedacht gaan worden voor er, in dit politiek bedenkelijke land, geïnvesteerd gaat worden.
Ingewikkeld artikel, de VW ondernemingsraad wil dus geen nieuwe fabriek in een lage lonen land terwijl de bestaande fabrieken niet op volle capaciteit draaien? Misschien gewoon gezond verstand van de ondernemingsraad? Dat er op de Turkse politiek ook nog wel wat af te dingen is maakt het het alleen maar gemakkelijker om te zeggen, doe maar even niet.
Renault en Peugot doen het lekker in Turkije, meest verkochte auto’s in het land. Als Vw erbij komt tjah mooi voor Duitsland en voor Turkije kunnen ze samen van profiteren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).