Volkswagen Golf 6 R – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 31 Reacties

Het gemis aan twee cilinders ten opzichte van de voorganger (R32) werd ruimschoots goedgemaakt door veel meer snelheid. Het maakt dat ook de Golf R een zekere iconische status heeft gekregen.

Volkswagen Golf 6 R

De Golf VI is overigens vooral een hele uitgebreide facelift van de Golf V, want alle belangrijke dimensies zijn ongewijzigd van de Golf V overgenomen. Zoals je zou verwachten was de Golf R leverbaar als drie- en vijfdeurs, maar ook als cabriolet. Daarvoor werd wel afscheid genomen van de vierwielaandrijving, die opzet leende de Golf R Cabriolet dan weer van de Scirocco R (die ook alleen voorwielaandrijving had).

Aanbod
Prijzen beginnen bij zo’n 20 mille en lopen op tot 30 mille. Het totale aanbod op AutoTrack is zo’n 20 stuks, waarvan een kwart een cabriolet is.

Alternatieven
Audi S3
Subaru Impreza
Volkswagen Golf GTI

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • Een trillende koppeling (of aandrijflijn) bij wegrijden uit stilstand is mogelijk een defect dualmass vliegwiel. Vervangen door een origineel of door een massief vliegwiel.
 • De zestraps DSG bak is relatief betrouwbaar, maar moet wel soepel en netjes schakelen.
  Olie lusten de blokken best wel, dus controleer regelmatig het oliepeil.
 • Het blok van de Golf R heeft een distributieriem in plaats van een ketting, dus heeft ook geen last van de beruchte problemen rond de ketting. Wel moet de distributieriem netjes volgens onderhoudsschema vervangen worden.
 • De carterventilatie kan bij getunede motoren defect raken.
 • Bij vroege exemplaren van de Golf R (2010) kan de Haldex pomp van de vierwielaandrijving stoppen met werken. De beste manier om het te testen is door in een lage versnelling vol op het gas te gaan, als er wielspin is, dan is de Haldex pomp verdacht.

Carrosserie en interieur

 • Het is vooral belangrijk om te controleren of er geen (slecht herstelde) schade is geweest. De auto kan wel wat en dan is het risico op onvrijwillige aanraking met andere objecten ook wat groter.
 • De afwatering van de portieren raakt wel eens geblokkeerd. Dit is simpel op te lossen met een saté prikker.
 • Het interieur is behoorlijk degelijk, dus als het er niet zo fris uit ziet, heeft de Golf R een hard leven gehad.

Onderstel

 • Een krakend onderstel wordt veroorzaakt door versleten stuurkogels. Dit kan ook leiden tot een wat vaag stuurgevoel.

Elektronica

 • Het navigatiesysteem is diefstalgevoelig, er is zelfs een speciaal slot voor: Navilock.
 • De elektronica is verder redelijk op orde, maar controleer wel alles op een goede werking.

Bekijk hier het aanbod van de Golf 6 R op AutoTrack.31 reacties

Je kan beter een Bearlock op je golf zetten dan een NAVilock op je navi. Vooral in zwart zijn de golfjes R populair bij het dievengilde.
Ligt het aan mij of zijn die koplampen niet gelijk afgesteld?
Hmm, en ik vanochtend het raam een stukje geopend om de 6-pitter te horen want ik passeerde er toevallig één. Al gniffelend m’n raam gesloten want het klonk als een 4-pitter, de sukkel.
Blijkt het dus ook een 4-pitter te moeten zijn. (gaat zich in een hoekje zitten schamen)
@jack_abarth: ik weet niet of je wel eens in zo’n auto gereden hebt maar voor een 4 pitter rijd hij echt top…..
@shalomleon:

Waar veronderstel ik dat dan?

Ik dacht vanmorgen dat er een omgebouwde 1.4tsi naast me stond, want 4-cilinder geluid en ik dacht altijd dat de R32 in de Golf 6 ook nog de 3.2 in het vooronder had liggen.
@jack_abarth: het lijkt neerbuigend bedoeld omdat het maar een 4 pitter is maar ondertussen is hij serieus snel en zit degelijk in elkaar. (Ik ben echt geen liefhebber van VAG) De golf R32 heeft inderdaad een v6. Maar Als golf R20 dezelfde looks maar (veel) meer vermogen want turbo.
Ik zou de extra performance niet snel kiezen boven de R32. Qua looks verschillen ze maar weinig maar het geluid van die R32 is wel zo teringlekker. Daar lever ik die 0-100km/h tijd van deze graag voor in.
@E34M5Touring: klopt! Elke keer als ik ‘m alleen al start in de garage weet ik weer precies wat je dus mist aan een 4-cilinder..
@silenro: Qua geluid en beleving op het rechte stuk 100% eens. Maar die V6 is echt te zwaar op de voor as. Je hebt heel snel onderstuur met de R32 en dat geld ook bij de Audi A3 en TT met de zelfde motoren. Als qua rijden dit vergelijkt met de snelle 4pitters merk je hier in echt een groot verschil in. Sturen echt veel maal strakker en kan je veel harder mee hoeken. Ondanks ik eerder fan ben van de 3.2 zou ik in dit geval (als de motor geen olie zuipt) voor het rij gedrag voor de 2.0tfsi gaan
@kennone: dat is helemaal wat je zelf wil. Maar met alle respect; ook een .:R20 heeft nou niet echt de rij eigenschappen van een kart. Prima auto, zo is het zeker niet, maar voor dit budget kan je ook kijken naar een Porsche Boxster S of Cayman als je dan toch zo graag wil hoeken :)
@silenro: ja klopt. Mijn keuze zou in dit budget ook bij een ander merk liggen maar daar hadden we het niet over. Probeerde alleen duidelijk te maken dat de R32 enzo bij verre van bocht ridders zijn en dat het verschil met de gewone R echt behoorlijk is daar in.
@kennone: is zo! Maar de beleving an sich is zo klinisch in een .:R20. Heeft de GTI ook last van btw. Prima auto’s en je rijd er ook heerlijk comfortabel mee naar Oostenrijk voor een wintersport vakantie, maar het leeft gewoon niet in mijn ogen. En dat heeft de 3.2 wel. Maar dat is dan ook een mening ;)
@silenro: qua motor (vermogensopbouw en geluid) ben ik het wel eens met je
De snelste en saaiste c segmenter die je (voor dit geld) kunt kopen. Ik zou ‘ff doorsparen voor een cilinder meer in een RS3, als het perse een Duitser moet zijn. Maar die hokken zijn ook allemaal nog eens extreem diefstal gevoelig. Dus een echte hot hatch (Megane RS etc.) lijkt mij een veel leukere optie.
@trustmeiamanengineer: dat ligt er net aan wat je zoekt. Als je bijvoorbeeld 20.000km rijd per jaar denk ik dat je veel vrolijker wordt van een Golf dan van een Megane.
Onze Wouter heeft de hoofdsteun ook lekker laag staan :)
Tja, liever een Leon Cupra. Zelfde blok, veel goedkoper en nog een mooiere wagen ook. Het goedkope interieur neem ik wel voor lief. Als ik een snelle golf R wil dan de golf 4 R32. Daar knappe blauwe met DSG bak boven de 20k gaan zal ik die wel niet meer gaan kopen….
Alle Marokkaanse zielen; opletten dit item is voor jullie!
@mltb: verklaart u nader
@raoufff: vertel…
@mltb: Ze worden niet alleen gestolen door Marokkanen hoor, Polen kunnen er ook wat van!
@mltb:
Zo is dat. Dit is onze Marok wagen. Jullie alleen in electrisch shit en tureks.
Marok R the best.
Tussen de 20 en 30 mille…

Ik zou het wel weten, dan komen ook auto’s als een dikke Audi A5 coupé of Jaguar XK in beeld, om maar eens wat te noemen…
@moveyourmind: iets met appels en peren…
Saaaaaaaai. Zeker met die schrale 4 pitter. Niets speciaals aan behalve de belachelijke prijs.
Deze blokken verbruiken in principe geen olie. Dit is nog een aangepaste motor met grotere turbo van de 2.0 uit de golf 5 gti en niet dezelfde motor als de golf 6 gti die wel olie kan verbruiken. Ik word een beetje moe van dat olieverhaal in elk advies van VW. Ik zeg niet dat het niet waar is maar zorg dan dat je het bij de juiste motoren plaatst. Er kan altijd een exemplaar bijzitten die olie verbruikt maar de golf 6 r en 7 r zijn gewoon betrouwbaar punt.
@leeno: toch hetzelfde als dat veel Duitse merken rijders Franse auto kutzooi vinden? Dat is ook zoooo 1976….
@rufctr01: ten 1ste dat heeft niets met dit artikel te maken en ten 2de ik kan franse merken ook smaken
Dit artikel moest tussen de soep en erpels door?
Wat is de Golf 6 toch snel oud geworden. Zeker met zo’n zwart VW logo. Nee dank je.
Leuk ding zo’n Golf, maar ik ben jaren geleden al afgehaakt bij de wagen voor het volk. Dat was bij de introductie van de Golf III.
Heb nu een 6 pots boxer die me iedere morgen rochelend en brommend begroet. Zuipt als een malle, maar gelukkig alleen benzine !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).