Volkswagen Polo – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 33 Reacties

De Volkswagen Polo was de best verkochte auto van Nederland in 2010 en 2011. Het aanbod aan occasions is dan ook ruim, maar tegelijkertijd is er qua diesels niet zo heel veel te kiezen.

Het grootste deel van de verkopen (en van het occasionaanbod nu) betrof de Polo BlueMotion. Die auto was MRB-vrij, had 14% bijtelling en was door het ontbreken van BPM relatief betaalbaar. Dat waren duidelijk de ingrediënten voor een succesnummer, maar door de driecilinder diesel kreeg de auto ook de bijnaam SlowMotion. Gelukkig zijn er ook diverse benzinemotoren beschikbaar, die voor mensen die niet zo veel kilometers maken waarschijnlijk interessanter zijn.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zijn ruim 1600 exemplaren van tweedehands Volkswagen Polo’s te vinden
 • 39% heeft een dieselmotor
 • Slechts 6% heeft een automatische versnellingsbak en daarvan is maar een handjevol diesels
 • Van de diesels is het merendeel een BlueMotion driecilinder
 • Zestien procent van het aanbod heeft een navigatiesysteem
 • Iets meer dan 12% heeft parkeersensoren
 • Minder dan 6% heeft stoelverwarming
 • Prijzen beginnen bij 8.000 euro

Pluspunten

 • Goed imago
 • Goede restwaarde
 • Comfortabel, eenvoudig te bedienen
 • Redelijk tijdloze styling

Aandachtspunten

 • De Polo BlueMotion was enkele jaren geleden de meest verkochte auto. Inmiddels is deze niet meer MRB-vrij. Het driecilinder blok is underpowered, er is veel aanbod en de prijzen staan onder druk. Alleen aanschaffen als je van plan bent er langere tijd in te rijden.
 • Diesels: roetfilter loopt vol en vervuiling EGR-klep als er te veel korte ritjes mee worden gemaakt. Vooral een probleem bij de 1.2 TDI die wegens belastingvoordeel ook werden gekocht door mensen die geen diesel nodig hadden.
 • Ratel bij stationair aan de passagierszijde onder het dashboard. Het probleem komt door een rammelende brandstofleiding.
 • Vroege 1.4 TSI (GTI) zijn niet bepaald bulletproof: uitvallen cilinders, problemen met bobines, bougies etc, hoog olieverbruik.
 • Veel meldingen van vervangen compleet motorblok nog ruim voor de 100.000 km.
 • Kettingspanners van distributieketting bij alle TSI motoren: ratel bij koude motor is verdacht. Er zijn auto’s onder garantie aangepakt, maar dat moet dan ook bekend zijn in het onderhoudsboekje. De distributieketting rekt op, als de rammelende ketting een tandje overslaat kan er grote motorschade ontstaan.
 • De atmosferische 1.4 benzine: bobines die stuk gaan. Het zijn er vier, dus de kosten kunnen oplopen.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!33 reacties

Ik raad aan dit filmpje op youtube op dubbele snelheid te kijken. Ontzettend komisch.
@snodaard: Op halve snelheid lijkt Wouter ladderzat.
@alcantara: Hahaha, inderdaad schitterend!

Het is trouwens sowieso opvallend hoe hij eigenlijk altijd praat alsof het hem geen reet kan schelen.
@snodaard: en hoe doet men dat?
@hidde15: Hi Hidde,

1. Klik op het youtube logo onder het filmpje. Je wordt doorverwezen naar youtube.
2. Klik nu (op de youtube site) op het tandwiel in de balk onder het filmpje daar pas je de snelheid aan.

Veel plezier! :)
Gezien de aandachtpunten , ben ik in mijn renault scenic van 2005 beter af.
En die staat ook bekend als horrorauto.
Geen idee in welke subcultuur het besturen van een Volkswagen Polo een positieve invloed op je imago heeft, maar enfin.
Ben benieuwd waarom je als weldenkend persoon nu nog een tweedehands Polo zoals hierboven zou overwegen. Gewoon volle wegenbelasting betalen (is voor een dieseltje toch stiekem redelijk veel in het jaar) en dan veel echt serieuze problemen die je niet wil tegenkomen als de auto niet meer onder garantie is. Dan sluit ik me aan bij jarnobakker, deze Polo’s doen niet onder voor een Fransman kwa (mechanische) betrouwbaarheid, iets waarvoor je denkt te betalen.
@gijsso: alleen het mooie is dat ik nog nooit geen problemen met de scenic heb gehad.
Vw’s hoor je tegenwoordig alleen problemen van.
@jarnobakker:

Nog nooit geen…dus eigenlijk alleen maar problemen ;)
@redbeams: haha grapjas , ik bedoel dus dat nooit problemen met de scenic heb gehad .
Mijn kameraad rijd met een slowmotion polo en hij vind dat gewoon een klote auto.
Pluspunten:
goede restwaarde
Aandachtspunten:
de prijzen staan onder druk

Ik weet dat het vooral de spaardiesels zijn die aan de straatstenen niet kwijt zijn te raken maar toch, voor die 39% is de restwaarde niet goed te noemen.
@645ci: Daar verbaas ik mij ook over. Volkswagen heeft een goede REPUTATIE voor wat betreft restwaardes, maar de driecilinder diesels zijn niet gewild, de TSI’s voor die mensen die zich inlezen ook niet. Blijft niet zoveel over dan.
@freez65: ze hebben een atmosferische 1.4 gemaakt dacht ik, daar houd het wel bij op.
@kraakensmaak: Om de ratelende 1.2 TSI en de olieslurpende 1.4 TSI van de GTI heb ik voor de 1.4 TSI ACT gekozen (BlueGT). Compleet vanaf 0 opgebouwd blok met een distributieriem ipv ketting. Nu een jaar in het bezit en 30.000km verder, nog geen druppel olie hoeven bijvullen en ook de DSG bak schakelt nog perfect.
@civicfk3: Dat wist ik niet, leuk om te weten. Is dat een dsg bak met natte of droge koppeling? Heb zelf net mijn Golf 6 2.0tdi met dsg6 ingeleverd. 100.000km vanaf 0 mee gereden en alleen een ecg klep storing gehad.
Misschien was een ‘ren hard weg advies’ beter geweest.
@E34M5Touring: waarom? Zo snel zijn die polo’s niet.
@scott5701: 7 seconden naar de 100 is toch prima?
@alcantara: met een bluemotion??
@rufctr01: 7.9 in een BlueGT :’) Bluemotion logo heb ik er wel af laten halen.
Voor hetzelfde geld rijd je – een pak meer dan een Polo!
@mout: of gewoon alleen ”Voor hetzelfde geld rijd je.”
Ik vroeg me even af: wát zou je nou kunnen rijden voor dezelfde maandlasten als een Polo? Als uitgangspunt heb ik een Polo 1.2 12V comfortline uit 2009 op Zomoto gepakt (geen SlowMotion, geen motor met aandachtspunten volgens dit aankoopadvies): http://www.zomoto.nl/17226791/volkswagen-polo-12-12v-comfortline.htm. Die zou € 419 / maand moeten kosten bij 12.000 km/jaar. Ik vind een C30 1.6, een best dik aangeklede Megane 1.6 coupe, een Mini Cooper, een Focus 1.8 16v, 308, een Leon 1.4 TSI, een Alfa 147. Allemaal uit 2009 / 2010, inclusief verwachte afschrijving, onderhoud, brandstof en belastingen. Bij 12.000 km / jaar.
Had er een van de zaak. Genoeg mee gereden, geen vuiltje aan de lucht. En hoewel de BM niet erg snel was, was hij wel erg zuinig. Prima auto, ik vindt ze alleen te klein om prive te rijden.
4 (vier!) bobines ?
@beiersmeisje: Gebruiken ze al sinds de Golf 4. En daar waren ze al beroerd. Dingen gaan heel vaak stuk. En dat al sinds 1998!
Aandachtspunten: * niet kopen ;)
ken je de reclame nog( Er altijd al 1 willen hebben? ) heb ook zo’n rotbak gehad,nou nooit weer! er gaat van alles stuk,en in de winter als je geen modificatie hebt gehad en je hebt last van wat vocht in de carterventilatie dat bevriezt dan en pomt hij stiekum al je olie eruit met alle gevolgen van dien………….
Mooie auto hoor.
Het spijt me voor degene die zich aan mijn mening wat betreft dit storen of het gewoon niet snappen maar groene platen kunnen echt niet.
@iedereen: Hoe zit het eigenlijk met de vorige generatie Polo met 1.4 diesel 80 pk? Zijn dat ook van die horrorbakken, of valt dat wel weer mee?

Zit serieus te kijken naar zo’n Polo. In Roemenistan is de diesel- en benzineprijs navenant gelijk. Tel daar bij op dat wegenbelasting op jaarbasis max. 100,- euro kost (voor zowel diesel-versie als benzine-versie). Dan is de keus voor diesel snel gemaakt.

Alvast bedankt!
Rijles gehad in zo’n Bluemotion geval. Snelweg op met dat ding betekent letterlijk plankgas in z’n 2, 3 en 4. En dan rijd je misschien net 110.
Als de mensen dit soort motoren niet meer kopen hoeven ze ook niet meer gemaakt te worden! Dan is er ook geen slowmotion meer…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).