Volvo Concept Coupé: een ode aan de P1800

Auteur: , 42 Reacties

Het was dus toch een Volvo op die mysterieuze conceptplaat. Volvo lanceert straks op de IAA een coupé, en geeft daarmee meteen de nieuwe designrichting van het merk aan. Want wat je hier ziet, zit straks ook op de XC90.

Maar eerst over de vierzits Concept Coupé. Plaatje, nietwaar? Voor het design werd met een schuin oog naar de P1800 uit de jaren zestig gekeken. Hij is getekend door de nieuw aangetrokken designchef Thomas Ingenlath, die het zijn plicht noemt ‘om het erfgoed van het merk in het design te laten terugkomen’.

De auto staat op Volvo’s Scalable Product Architecture (SPA) en onder de kap ligt een 2.0-liter viercilinder, gevoed door een turbo én compressor, en bijgestaan door een elektromotor op de achteras. Deze aandrijflijn levert een gecombineerd vermogen van 400 pk. Het koppel bedraagt meer dan 600 Nm.

Ontwerper Ingenlath over deze sterk gelijnde coupé:

‘De Volvo Concept Coupé is geen futuristische droomauto. Hij is ontworpen om de mogelijkheden van onze nieuwe voertuigarchitectuur te tonen: een zelfverzekerde uitstraling, de juiste proporties en een prominente designsignatuur. Ondanks het feit dat de nieuwe XC90 een geheel ander type auto is, zijn de gelijkenissen direct zichtbaar als hij volgend jaar wordt onthuld.’

Aan de voorkant valt de ‘zwevende’ grille op, evenals de T-vormige DRL-verlichting. Hierover zeggen de ZweedChinezen dat het ‘herkenbare elementen van de nieuwe designrichting’ zullen zijn. Wen er dus maar aan, want deze verlamping zit straks op de nieuwe XC90, die óók op het SPA-platform wordt gebouwd.

Volvo Concept Coupé: een ode aan de P1800

De Concept Coupé rolt verder op 21-inch velgen en komt met een interieur dat overstroomt van handgemaakte elementen als een met leer beklede dashboard, het donkerblauwe tapijt en een lading hout. Ook hebben ze kristal in de pook weten te verwerken, volgens Design Director Interior Robin Page een van de mooiste voorbeelden van Scandinavisch design.

In het midden van het dashboard plaatst Volvo een groot touchscreen – ze zeggen niet hoe veel inch, maar het kruipt richting Tesla-formaat – dat samenwerkt met een head-updisplay voor de neus van de bestuurder.

Een uitlegvideo van deze conceptuele tweedeurs vind je op Autøjünk.nl. Beelden vanuit de studio DAAR.

Volvo Concept Coupé: een ode aan de P180042 reacties

Deze wil ik wel stelen… ;-)
Ziet er goed uit!
400pk en 600 Nm en dat uiterlijk.. fantastisch toch toch! Maar als ik wakker wordt naast jou dan droom ik nog.. lalalalaa
@mastertje: Het beeld op foto 6 krijgt er ook een harde … van ;)
Eerste reactie na het zien van de voorkant: ‘W0W, produceren die handel!’, al moest ik wel kotsen na het zien van de achterkant, het lijkt godverdomme wel een verkrachte schildpad..
@bigcar:
Mijn eerste reactie op jouw woordgebruik: Daar krijg ik nou ’t schijt van! Echt ’n reactie van iemand met een hersenmassa, die niet groter is dan die van die verkrachte schildpad.
@9000cse: U rijdt Saab? XD
@2800cc:
Nee! Zie mijn post ergens hieronder. Ik gebruik de naam 9000cse alleen maar, omdat ik niets beters wist te verzinnen en niemand anders deze gebruikte. Maar waarom ook niet? What’s in a name?
Hele mooie auto! Maken!
Zooo, dit is echt weer eens een hele mooie Volvo. Mooiste detail is toch wel die mooie glooiende lijn van het dak die met een lichte knik overgaat in de kofferbak. Volvo’s gaan gewoon echt mooi worden als men dit doorzet.
Zo, erg mooi! Als dit concept ooit het productiestadium zou halen, doe mij dan maar een Volvo..
Zoals alle leuke concepts van Volvo zal er wel weer niks van komen. Zo jammer, iedereen lekker maken met dergelijk spul en dan vervolgens van die fantasieloze, dodelijk saaie modellen op de markt brengen.
Lijkt een combinatie van de audi A5 coupe en A7 als je m schuin langs achter bekijkt.
T is geen lelijk ding!
Waarom concept coupé noemen. Ik vind dit er beter bij passen: De Volvo camaro BMW CS concept. Hoewel de ledjes in de koplampen er echt geslaagd zijn. In elk geval beter dan die audi tuincentrum lichtgevende slanghaspel prut.
@bempi: Dude fix je avatar..
Heb ik nu een Volvo gewonnen ???

BTW OT

Wat een geile bak echt weer zo’n Volvo wouw factor

Hop hop dat ding in productie en rap een beetje
Volvo is back!
Hij scoort hoog op het retro aspect.
Het spirituele niet al kan ik er toch niet direct m’n vinger op leggen waarom niet.
Yes! Zo zie ik het graag. Als deze concept/studie de designrichting van Volvo aangeeft, dan ga ik er weer in geloven.
Mijn oude liefdes 740, 940 en 960 zijn niet meer. Zouden ook niet meer in deze tijd passen. Maar zij maakten het merk Volvo wel tot het merk, dat (binnen dit segment) mijn absolute voorkeur bepaalde. En de dankbare herinneringen zijn onuitwisbaar.
Mijn huidige S80 2.9 (eerste model) beschouw ik als mijn luxe paard en zal het met minder dan 10.000 km per jaar als “auto voor m’n plezier” best nog wel de nodige jaren uithouden. Met de rest van de modellenreeksen van na 2000 had ik niet veel. Ze spraken mijn Volvohart niet echt aan.
Deze nieuwe concept geeft me echter weer hoop. Mijns inziens draagt het qua carrosserie-ontwerp elementen in zich, waaruit prachtige limousines en stationwagons ontworpen kunnen worden, die zich echt kunnen gaan meten met de Duitse drie. En dat zie ik als een waardevolle verbetering van het straatbeeld. Het interieurontwerp krijgt van mij tevens een pluim: Ingetogen, ruimtelijk, Zweeds, chique en toch ook behorend tot de absolute top.
Volvo! Volgens mij zijn jullie echt op de goede weg. Succes ermee!
Erg mooi, enige P1800 dingetjes die ik zie zijn trouwens de heuplijnen en hoe dat met de deurhendels is verwerkt, en de grille. Maar dat is niet erg, zo is ie juist erg eigen
prachtig ontwerp ..
had zo maar de nieuwe DeTomaso Longchamp kunnen zijn ..

alleen van die enorme tunnelbak kan ik niet vrolijk worden ..
waarom zou je zo,n giga stuk plastic in je auto willen ??
@lincoln: Plastic met stiknaden. Wordt het helemaal in 2014.
Niks meer aan doen
Mooi.
En nu maar hopen dat dit idd. de nieuwe designrichting is; weg met die dolfijnensnuiten waar ze eerst de C30 en vervolgens hun complete modellengamma mee verknald hebben.
Dacht in een snel ogenblik dat ik een Audi zag!
@reggie-boy_rood: da’s geen compliment! ;)
Jammer dat de lijn op de flank bij de deurklink wat gekunsteld is. Ook is opmerkelijk dat interieurrenders van een een cabrio zijn.
@mashell: als ze het dak erop hadden gelaten hadden we niet zoveel te zien hebben hè? Dit soort beelden zijn niet nieuw, hoogstens tegenwoordig beter te manipuleren. Een doorgesneden dakstijl is immers niet mooi, maar wel correct ;)
Best een mooie auto.

Maar geen Volvo. Doodzonde.

En waarom laten ze de floating center console weg? Zo kenmerkend!
@rjmb: Toen Volvo met vierkante bakken begon waren dat ook geen Volvo’s, want alle Volvo’s waren rond. Toen ze rondere modellen lanceerden waren dat ook geen Volvo’s, want alle Volvo’s waren vierkant…

En die Floating is er ook niet altijd geweest hoor…
Hier ruil ik mijn C30 wel voor om ;)
Ziet er wel lekker uit!
Ik weet dat het onrealistische is maar kunnen ze deze niet gewoon in productie nemen. Ons bedrijf rijd enkel volvo.
Prachtig, mogen ze ook direct lanceren als C70 (of 50? ziet er wat aan de kleine kant uit).

Niemand kan beweren dat dit Chinese brol is…
De perfectie van eenvoud denken…
sportief en chique uitziende auto, de achterkant vraagt wel wat gewenning.
Hij heeft in volgens mij wel een heel ruime kofferbak…
Oh my god. Wat een plaatje. En dat interieur al helemaal. Volvo, als jullie zorgen dat deze auto over zeg een jaartje of twee in deze vorm bij de dealer staat, dan zorg ik dat ik tegen dan de nodige €’s heb om er eentje te kopen, beloofd!
Die velgen zijn dus 21 inch. Ze zien er niet eens zo groot uit.

Moet je nagaan wat een groot, lomp hok dit ook weer is. Jammer.
@swaffelaer: zelfde verhaal als bij een A5 inderdaad. Door de mollige vormgeving is een 18” wieltje geen porem… Maar goed, zoek eens een concept op praktische velgen?
Geinig, dit zijn de meest efficiënte stoelen die ik ooit in een Volvo heb gezien. Die dingen zijn altijd enorm! Kan me niet voorstellen dat dat nodig is voor comfort, het vreet beenruimte achter…
Prachtige auto. Het is al jaren wachten op iets moois in deze klasse vanuit Italie, maar Alfa en Lancia zijn helaas op sterven na dood. En dan doen de zweden het gewoon. Wat zou dat gaaf zijn als we weer terug gaan naar de elagante Volvo zoals de P1800 en de Amazon. Hopelijk maken ze er ook een mooie 4 deurs versie van en dan is er eindelijk weer eens een goed alternatief voor de 3 grote germaanse merken. Hoed af!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).