Vrachtwagenrijbewijs gewoon te koop in Litouwen

Auteur: , 19 Reacties

Ambieer je toevallig een carrière als vrachtwagenchauffeur, maar heb je geen zin om op legale wijze je rijbewijs te halen? Geen nood! In Litouwen kan je gewoon een (nep) rijbewijs kopen waarmee je in heel Europa aan de slag kan. Lang leve de Europese Unie.

Rijbewijzen voor truckers uit Litouwen

Roar Melum van de Noorse wegtransport-organisatie NLF hoorde al langer verhalen over de mogelijkheid om vervalste rijbewijzen en identiteitskaarten te kopen in Litouwen en dus besloot hij de daad bij het woord te voegen. Voor 80 euro per stuk kocht hij vier vrachtwagenrijbewijzen en twee identiteitskaarten.

Chauffeurs uit Litouwen doen dit zodat ze de regels voor rij- en rusttijden kunnen omzeilen. Ze wisselen van identiteit en kunnen zo constant doorrijden. Roar Melum stapte met de vervalste rijbewijzen naar de politie om te kijken of ze erin zouden trappen. Na onderzoek concludeerde de Noorse politie dat ze bij een controle waarschijnlijk geen enkel probleem zouden zien. Best een gevaarlijke situatie. (via: vg.no)19 reacties

Hebben ze dan ook meerdere chauffeurs passen ? Anders kunnen ze de rijtijden nog niet omzeilen.
@realhustler: oprechte vraag, wat zijn dat chauffeurs passen? Gaat dat in de tachograaf?
@sketcher: inderdaad, de chauffeurskaarten gaan in de tachograaf en houden de rust en rijtijden bij.
@iiprototype: Chauffeurskaart (pasje met chip) heb je alleen nodig voor een wagen met digitale tachograaf. Bij een (oude) analoge heb je die niet nodig. Gewoon papieren schijfjes. Denk dat het grote deel uit het oostblok nog met de oude tachograaf rijden.
ja ze vervalsen alles in het oost blok. niet alleen rijbewijzen en id kaarten.
ook chauffeurs pasjes ADR papieren enzovoort
behoorlijk gevaarlijke situatie.
maar gaat toch niks aan gedaan worden tot het een paar keer goed fout gaat.
@logistiek: Niet enkel in de oostblok hoor, als je even zoekt op internet kan je rijbewijzen, ID-kaarten en visum kopen van zo goed als elk Europees en Noord Amerikaans land…
Ach je moet een beetje schuiven met de regels om het transport goedkoop te houden. Als alles via de officiële weg zou gaan worden al onze producten ook weer duurder.
@robert110: wat heb je liever? Goedkope producten of een veilig wegennetwerk? Ik hoef er niet eens over na te denken..
@v12powerr: Uiteraard prefereer ik veiligheid boven prijs. Maar er zijn mensen..
Ik denk dat ik morgen toch eventjes een weekendje naar LT ga. Wil al tijden de transport in maar door de kosten onmogelijk voor mij, dit is de perfecte oplossing :)
@xyrrath: Ik zou inderdaad ook niet willen betalen voor een dure transportopleiding waarbij je daarna als chauffeur geen drol verdiend en je baan elk ogenblik kan worden overgenomen door een Oost-blokker die voor een appel, ei en een handvol Zlotties rijdt (met een al dan niet vervalst rijbewijs).
Uiteraard niet goed te praten maar ergens wel begrijpelijk.
In het transport ligt men collectief aan de geeuwhonger, de dieselprijzen zijn onevenredig hoog en de Europese chauffeur is gewoon te duur.
Niet qua verloning, maar qua toeslagen.
Leg daar nog eens bovenop dat praktisch iedere EU lidstaat één of andere tol heeft verzonnen voor vrachtverkeer en zie hoe een hele bedrijfstak wordt uitgemergeld door die zgn ‘ vrije markt ‘

Dat wijzelf doorgeslagen zijn wat de kosten betreft voor de rijopleiding en al het geneuzel wat daar omheen hangt, dat zullen we zelf altijd ontkennen.

Zo moet een beroeps chauffeur tijdens de opleiding bv leren wat een radiaalband is.
Waarom moet zo’n man dat in vredesnaam weten?
Gaat hij daar beter door rijden ofzo?
@desjonnies: zijn de (diesel)prijzen wel veel te hoog? Ik denk juist veel te laag. Transport is onzettend goedkoop, veel te goedkoop. Bestellingen uit China zonder verzendkosten? Parma ham gewoon uit Parma? Transport is zo goedkoop geworden dat er geen marge gemaakt meer dan worden en die marge dus gezocht wordt bij de medewerkers (wat natuurlijk altijd verkeerd is). Vooral het wegtransport is een probleem. Nederlanders worden door Oost blokkers vervangen (door 1 of andere constructie of verre vestigingen bepaald niet tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden) belastingen worden ontdoken door op vreemde kentekens te rijden. De transportsector gaat kapot en dat is desastreus voor Nederland. Wegtransport moet voor iedereen in Europa gewoon veel duurder worden, dan kunnen alternatieven als binnenscheepvaart beter concurreren. Kunnen er weer marges gemaakt worden, is er geld voor goede scholing. Minder wegtransport dus minder files. Misschien zou het juist goed zijn om overal een dure LKW maut te hebben, dan ontstaat er een streven de afstanden klein te houden. En is Pjotr uit Oekraïne inhuren opeens niet zo veel goedkoper meer dan Peter uit Alblasserdam.
Je kunt in Litouwen, niet alleen een vrachtwagen rijbewijs, maar elke categorie je maar wilt (van a tot z), dat kost je 300 euro, maar dan moet alleem in het buitenland rijden (niet in Litouwen zelf), omdat de litouwse politie ziet het meteen, dat het nep rijbewijs is…
,,En ja, een rijbewijs en/of een identiteitsbewijs, kun je nog steeds bijna in elk land kopen;
Dit is ook mogelijk in Oekraïne. En volgens mijn vrouw (Oekraïnse) is het verschil met een officieel behaald rijbewijs niet te zien omdat de niet officiele rijbewijzen (en de rest) afkomstig zijn van de officiële instanties. Heeft te maken met corruptie of zo…
M.b.t rijbewijzen e.d. daar had wouter al eens een leuk artikel aan gewijd; http://www.autoblog.nl/archive/2007/12/07/koop-een-rijbewijs

daar gewoon aan toevoegen, nu ook vrachtwagenrijbewijzen.
Overigens is het wel zo dat je zowat bijna elk rijbewijs gewoon kan verkrijgen mits men handig is met zoekmachines…………….
Zelfs de Oostblokkers zijn tegenwoordig te duur. Nu worden er al mensen uit Azie geimporteerd om te werken voor Oostblok transportfirma’s. Die werken met een speciale constructie zodat ze die mensen nog minder kunnen betalen. (http://www.bild.de/news/inland/lkw-fahrer/philippinische-trucker-machen-deutsche-strassen-unsicher-31369302.bild.html) (http://www.wdr2.de/panorama/lkwlohndumping100.html)
Koud kunstje, op de nieuwe silk road zijn gewoon complete paspoorten te koop uit Litouwen. Europees staatsburgerschap is gewoon te koop.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).